in Gazeta Sporturilor

Am pierdut un campion

MotoGP, ediția 2015: o întrecere superbă care s-a terminat urât.

În sport, există multe moduri de a trișa: faultul cu intenție, provocarea, simularea, blatul. Dintre toate, ultimul e cel mai rău, întrucât desființează în totalitate contractul pe care se întemeiază sportul. Până la urmă, sportivul, orice sportiv, e Marele Egoist. El luptă pentru sine și pentru echipa lui; o altă fidelitate nu se acceptă, căci fără luptă nu poate exista nici sport. 

În penultima cursă de MotoGP, cea de la Sepang, Marc Marquez (Honda) a fost parte a unui incident care l-a dus pe Valentino Rossi (Yamaha) pe ultima poziție a grilei de start pentru ultima cursă, cea de la Valencia. Spaniolul nu s-a oprit aici: în  această cursă decisivă, Marquez l-a protejat de la start pînă la final pe rivalul lui Rossi, Jorge Lorenzo (Yamaha).

Calculul a fost simplu și-l putea face oricine. La un sistem de punctaj 25-20-16-13… și un deficit de 7 puncte față de Rossi, nu era suficient ca Lorenzo să câștige cursa de la Valencia pentru a deveni campion mondial, trebuia ca Rossi să nu fie imediat în urma lui. În 17 tururi parcurse din 30, după un start excepțional, Valentino Rossi a ajuns de pe locul al 26-lea pe cel de-al patrulea. În calea lui, nimeni nu s-a lăsat depășit, nimeni nu l-a ajutat. În același timp, Marquez, aflat pe locul al doilea, nu l-a pus nici măcar o dată în pericol pe liderul Lorenzo. Mai mult, spre sfârșitul cursei, când Pedrosa (Honda), aflat pe locul al treilea, s-a apropiat de cei doi și a încercat să depășească, Marquez a făcut tot ce a putut să-l protejeze pe Lorenzo.

După părerea mea, Marquez i-a făcut un mare deserviciu proaspătului campion mondial. Lorenzo merita titlul sau mai bine zis merita dreptul de a lupta pentru el și de a-l câștiga fără ajutor. Cel mai trist lucru din această poveste e însă decăderea lui Marquez. Să te azvârli în nebunia asta de sport, să depășești pe muchie de cuțit, la viteze amețitoare, pentru ca apoi să te transformi într-un serviciu de escortă! Să poți fi atât de rapid, uneori uluitor de rapid, dar să abdici de la viteză. E ceva trist și ridicol, ca și cum ai transporta ceapă într-un Jaguar, o anulare a propriului standard.

Dar mai e ceva. Când Ayrton Senna l-a scos în decor la Suzuka pe Alain Prost, în 1990, brazilianul a avut măcar bărbăția de a-și recunoaște intenția, până la urmă: „Da, am intrat special în Prost, pentru ce mi-a făcut anul trecut, tot la Suzuka”. Nu l-am aprobat atunci pe brazilian, dar am apreciat faptul că măcar nu ne-a luat de proști.

Dacă Marquez ar fi spus: „Eu țin cu Lorenzo și vreau să-l ajut să câștige titlul”, tot ar fi fost ceva. Dar Marc n-a zis asta, a continuat simulacrul chiar și după cursă, oferind declarații obișnuite, de genul „Am vrut să-l depășesc pe Jorge, însă nu s-a putut”, cu aerul că aruncă grăunțe unor găini împăiate.

Păcat. Duminică, la Valencia, sportul n-a câștigat un campion – Lorenzo -, ci a pierdut unul – Marquez.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Despre ce vorbim, despre sport sau despre business? Eu in afara de rugby si de jocurile olimpice nu prea mai stiu ce s-ar putea numi sport.

  2. Comportamentul lui Marquez este fara indoiala in afara sportului si a fair-play-ului dar ma asteptam la ceva mai multa intelepciune din partea lui “il Dottore” si anume sa nu riposteze…Aici a pierdut titlul. Oricum ramane cel mai mare!

  3. Daca am pierdut un campion mondial, in cursa precedenta s-a stins o legenda.
    Si nu stiu exact care e regulamentul in cazul egalitatii de puncte (asta in cazul in care Lorenzo ar fi incheiat pe 2), dar in mod normal ar fi numarul de victorii, iar dupa acest criteriu tot Lorenzo ar fi campion mondial.

  4. Haideti sa stam stramb si sa judecam drept,pai intre gestul lui Marquez de al proteja pe Lorenzo si cel absolut golanesc al lui Rossi de al scoate cu ranga afara de pe circuit e diferenta ca de la cer la pamant ! Sant absolut pe langa fenomenul moto dar ca si fan F1 cred ca Rossi si’a cam facut’o cu mana lui ….cand semeni furtuna risti sa culegi uragane….Dumnezeu nu doarme !

  5. Foarte bine punctat! Legat de incident, Rossi a spus imediat dupa cursa ca a vrut sa-l scoata larg, insa nicidecum sa-l dea jos. Cat despre genunchiul lui Rossi desprins la contactul dintre ei, Ryder si celalat comentator (nu stiu daca mai e in pereche cu Moody) de la BT Sport au spus ca e o reactie normala cand cineva din exterior se “culca” pe tine, ca sa-ti menti centrul de greutate unde trebuie. Ce a fost in mintea lor exact, numai ei stiu… Cert e ca Rossi a pierdut campionatul nu doar acolo ci si pe mana propiei echipe, care a fost atat de uimita de faptul ca a dat soarele pe coasta adriatica incat au pierdut cateva tururi pana ce au schimbat motocicleta la Misano, iar sa obtii doar locul 5 cand principalul adversar a cazut reprezinta o sansa aproape ratata…