in Recomandări

Cele mai bune triplete ofensive din fotbal

Nu eram născut când Puskas, Di Stefano și Gento jucau împreună la Real Madrid, dar de prin 1978 încoace am văzut multe echipe mari pe terenul de fotbal. Iată, după mine, cele mai bune trio-uri ofensive care au existat: 

3. Stoicikov – Michael Laudrup – Romario, Barcelona, 1993-1994. Când Johan Cruyff a preluat Barcelona, a construit un Dream Team, care a câștigat, printre altele, patru campionate succesive în La Liga (între 1991 și 1994) și o Cupă a Campionilor (1991-1992). Echipa se sprijinea, în spate, pe axa Koeman – Guardiola- Bakero, iar în atac era de o magnifică eleganță.

stoicikov-laudrup-romarioDin păcate, pe atunci exista regula ca mai mult de trei jucători străini să nu poată fi concomitent pe teren în timpul unei partide. Aducerea lui Romario în 1993 a mărit numărul străinilor, iar Koeman era un jucător de bază al echipei, deci această tripletă n-a avut, din start, multe șanse de a străluci. Chiar și așa, cei trei au marcat împreună 62 de goluri. Cum Laudrup a intrat în conflict cu Cruyff – n-a jucat în finala Cupei Campionilor din 1994, pierdută în fața celor de la AC Milan cu 0-4 -, a plecat la marea rivală Real Madrid. A venit Gică Hagi, dar nici el n-a jucat mult, din aceleași motive.

Danezul era grațios ca o lebădă, Romario mângâia mingea ca pe-o amantă, iar Stoicikov, cu pieptul bombat, părea un amiral pe covertă. Iată o secvență magică:

2. Messi – Neymar – Suarez, Barcelona, 2014-2017. Împreună au marcat cel puțin 302 de goluri, într-o perioadă în care Barcelona a abandonat – parțial – stilul tiki-taka.

Împreună, au adus Barcelonei tot ce poate câștiga o formație de club: campionatul, Liga Campionilor, Supercupa UEFA, Copa del Rey, Supercupa Spaniei, CM al cluburilor. Sâmbătă, au meci cu Athletic Bilbao. Vezi aici ce cotă de a înscrie are fiecare dintre cei trei.

rrr011. Ronaldinho, Ronaldo, Rivaldo – Brazilia, CM 2002. Este trioul Emerson, Lake & Palmer al fotbalului. Ei nu doar că se completau, dar fiecare făcea cât o întreagă echipă. Toți trei au evoluat, printre altele, la două cluburi mari, dar au fost în formulă completă doar la echipa națională.

La Selecao n-au jucat mult timp împreună – au rezultat doar 15 goluri -, însă când au făcut-o n-au putut fi opriți. De pildă, la CM 2002, unde Brazilia a avut cei mai buni marcatori ai turneului final – Ronaldo, cu 9 goluri, și Rivaldo, cu 5 reușite.

Printre diamante: golul lui Rivaldo cu stângul din meciul cu Belgia, de la 18 metri, după o preluare pe piept și o întoarcere, … cursa lui Ronaldinho printre englezi, pasă către Rivaldo, șut plasat al lui Rivaldo în colțul lung, … golul din lovitură liberă al lui Ronaldinho peste Seaman, … cele două reușite din finala cu Germania ale lui Ronaldo.

Iar dacă nu mă credeți, iată ce spune un alt mare atacant, olandez, care n-a jucat niciodată la Barcelona și care n-a fost coechipier cu niciunul dintre cei trei: Ruud van Nistelrooy. Participam anul trecut la campania #ChampionTheMatch și i-am pus o întrebare pe Twitter, fostul mare atacant al lui PSV Eindhoven, Manchester United și Real Madrid.

Iată răspunsul lui:

11111142_852775621426270_5828924809077158251_n

Care e tripleta ta ofensivă favorită?

View Results

Loading ... Loading ...

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

16 Comments

  1. Am citit articolul si am votat tripleta braziliana. Totusi mi-am dat seama ca exista una mai “puternica” care a scos in strada peste 200.000 de oameni: Dragnea-Grindeanu-Iordache. Si cred ca acest trio roman formidabil ne va depasi asteptarile in curand.

  2. Ar mai fi Danemarca ’92, chiar daca atunci a fost un soi de triumf al ”sa vedem ce-o iesi”. Laudrup ala mic, Povlsen si Larsen(mai mult mijlocas decat varf).

  3. Sunt multe triplete ofensive de mare clasa si valoare, neamintite aici. Amintesc cateva, nu neaparat in vreo ordine:

    1. Atacul Uruguay-ului din 2010 (semifinalista la C.M. Africa de Sud): CAVANI – SUAREZ – FORLAN.

    2. Atacul Columbiei din 1994: ASPRILLA – VALENCIA – RINCON (+ VALDERAMA centrocampista)

    3. Atacul Argentinei din 1994: BATISTUTA – BALBO – CANIGGIA (+ MARADONA centrocampista)

    4. Atacul Olandei din 1998: BERGKAMP – KLUIVERT – OVERMARS.

    5. Ar mai fi “gemenii golului” din Chile (1998): ZAMORANO – SALAS (dar nu au fost 3).

    6. Atacul Croatiei din 1998 (singura semifinalista la un C.M. la prima participare): VLAOVIC – BOKSIC – SUKER (+ BOBAN si PROSINECKI centrocampista). Poate cea mai frumoasa nationala din istoria Campionatului Mondial.

    7. Atacul lui Dinamo de acum 10 ani, prin 2007 parca: GANEA – NICULESCU – DANCIULESCU.

    8. Atacul lui Dinamo 1990: RADUCIOIU – MATEUT – VAISCOVICI.

    9. Atacul Stelei Rosii Belgrad (Crvena Zvezda) 1991 (ultima echipa din Est care a castigat Cupa Campionilor Europeni): PANCEV – SAVICEVIC – STOIKOVIC

    10. Atacul Iugoslaviei din 1998: MILOSEVIC – MIJATOVIC – KOVACEVIC

    11. Atacul lui Juventus 1996: VIALLI – RAVANELLI – DEL PIERO.

    12. Atacul “Craiovei Maxima” 1983; CAMATARU – CARTU – CRISAN (+ BALACI centrocampista).

    13. Atacul Stelei Bucuresti 1986: PITURCA – LACATUS – BALINT (+ BOLONI centrocampista, apoi HAGI).

    14. Atacul celei mai ofensive nationale a Italiei din toata istoria ei, 1994: ROBERTO BAGGIO – CASSIRAGHI / ZOLLA – CHRISTIAN VIERI

    15. Atacul URSS-ului in 1988 (vicecampioana europeana): PROTASOV – BELANOV – LITOVCENKO.

    16. Atacul Bulgariei in 1994 (semifinalista, dupa ce in preliminarii au lasat Franta acasa): KOSTADINOV – LETCHKOV – STOITCHKOV (+ BALAKOV centrocampista).

    17. Atacul Frantei din 1994: CANTONA – GINOLA – PAPIN.

    OBS: Anul 1994 a fost anul marilor tripete ofensive din istoria fotbalului.

    Si sigur mai sunt, dar nu-mi vin acum in minte.

  4. 1. Gullit – Van Basten – Rijkaard (Milan)
    2. Cristiano – Bale – Benzema (Real Madrid)
    3. Messi – Aguerro – Higuain (Argentina)