in Evenimentul Zilei, Jolly Joker

Limba română se strică

În ciuda panicii stârnite printre academicieni, curăţenia şi forţa unei limbi nu provin din rezistenţa pe care aceasta o opune „invadatorilor” străini. Importul de cuvinte poate fi o transfuzie, îmbogăţind limba, pentru că ajută la înţelegerea sensului exact. Degeaba vei împăia un număr fix de cuvinte, astfel încât să pară vii pentru eternitate, dacă apoi încui vitrinele muzeului şi arunci cheia.

Germanii au botezat trusa de scule, cei mai mulţi termeni folosiţi în sport şi în afaceri vin din engleză, cuvintele italieneşti cântă, deci locul lor este pe portativ, iar cele franţuzeşti se odihnesc în farfuriile din toată lumea, ca delicatese. Când un popor excelează într-un domeniu, cuvintele sale se impun de la sine, pentru că ele înfig steguleţele în harta ţinutului virgin. Astfel, Schiller atrăgea, la vremea lui, atenţia puriştilor limbii germane: „Ce originală idee aţi mai avut: să curăţaţi limba de cuvintele străine; totuşi, prieteni, cum veţi traduce în germană cuvântul <<pedant>>?”.

Adevăratul pericol nu vine din afară, ci din interior. Decât să încercăm să traducem „marketing”, mai bine am vedea cum se degradează cuvintele româneşti, pentru că prea puţini mai par interesaţi de respectarea reţetei. Suntem mai rapizi, dar şi mai nepăsători, mai eficienţi în a transmite, dar incapabili să redăm profunzimea celor simţite, pentru că nu există simplificare fără sărăcire. Aşa cum i-o arată numele, „messengerul”, noul instrument de comunicare în masă, trimite mesaje telegrafice, iar când apare o nuanţă, o stare care trebuie zugrăvită, îţi alegi un icon din galeria măştilor. Deşi tristeţea e de mai multe feluri – o mâhnire adâncă pricinuită de moartea cuiva, o tuşă de nostalgie, o uşoară apăsare adusă de nu-se-ştie-ce, enervarea că ţi-ai pierdut cheile sau inconfortul creat de faptul că afară plouă -, ea a ajuns ca reprezentare doar o bulină galbenă cu colţurile gurii trase în jos.

Pe bloguri, pe chaturi şi chiar în ziare se scrie deja într-o altă limbă. Potrivit www.antoniomomoc.com, un student la Jurnalistică, căruia, la examenul de licenţă, i s-a cerut să povestească despre „titlul-şoc”, l-a scris ca fiind „titlu shok”. Unii viitori ziarişti scriu „reânceperea”, „reântoarcerea”, „reânscrierea”, alţii consideră că „Lucian Blaga a candidat la primărie”, iar numărul de „i”-uri este fixat, în general, după ureche.

„Sântem” „mândrii”, deoarece „copii noştrii” „vor fii” k lumea J, dar „face-ţi” ceva, „pls”!!! De exemplu, plătiţi-i mai bine pe profesori şi mai reduceţi din academicieni.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

229 Comments

  1. Frumos si bine spus.
    O fateta adiacenta: dl. Andrei Plesu vorbeste undeva despre ziaristi care au „stupori gramaticale”. Parca aici ar merge un emoticon „:laughing”, nu-i asa?

  2. OOOO!!! Am ramas cu gura cascata!!! 5 paragrafe (n-am numarat cuvintele)… dar o imagnie mai limpede despre degradarea limbii romane n-am reusit sa gasesc nicaieri. Bine ca nu ai copiat la BAC.

  3. AG
    o mandrie doua mandrii
    intrati pe siteul pesedeului,si aia sunt la fel de destepti ca cei enumerati de tine,sper sa nu fie ingineri aia care au scris tampeniile astea,timpul se comprima iar informatiile se transmit mai rapid,din lipsa de spatiu si timp au aparut telegraficele prescurtari,dnd ,brb 10x ,gr8 si cea mai tare 10x 2 U”, emoizii”zambareti,anglo-romana,si multe altele

  4. Se strica, fir-ar sa fie…
    Si, ai dreptate AG, partial, pentru ca limba, ca „organism viu”, se imbogateste continuu.
    Din pacate asistam la o degradare, si nu la o imbogatire a limbii romane, in conditiile in care, „pentru ca e mai scurt” (probabil) se prefera CV in loc de autobiografie.
    E prea mult de discutat pe tema si nu e cazul sa tin o „dizertatie”. O las pe seama lui Codrus. :D Sper sa apara!
    In esenta, totul se rezuma la o pregatire (instructie) precara incepând din scoala primara si, ce e mai grav, dupa mine, sunt prea putini cei ce trebuind sa predea limba romana o si iubesc! Senzatia mea e ca ei insisi nu prea stapanesc materia pe care trebuie s-o „bage-n capul elevilor”.
    Ma oripileaza romgleza in plin avant triumfator, asa cum imi zgarie retina cand vad ortografiere anapoda care arata ca persoana respectiva stie sa pronunte dar nu cunoaste gramatica nici de 2 bani.
    Exemple? cu nemiluita….

  5. Poate ca ar fi mai bine sa nu comentez…..nu de alta….dar consider ca nu am dreptul sa critic pe nimeni….atata timp cat eu fac multe greseli. Cu ani in urma se striga: „Noi nu ne vindem tara!” Nu stiu daca exista vreun alt popor in afara de romani care sa se teama mai mult de influenta straina. De scris scriu eu cum scriu….dar sa ma auziti vorbind. Cu ani in urma refuzam sa vorbesc ardeleneste….iar acum…..doar ardeleneste vorbesc.

  6. @nico
    sorry :D , dar te contrazic: romanii sunt cei mai xenofili din sud-estul-vestul si nord-sudul lumii! :D
    Inca nu te-ai lamurit ca orice e „strainez” e implicit mai bun, mai chic, mai … „cool” decat romanismul sub orice forma…
    Fir-ar sa fie! Suedezii, daca au in pravalie doua produse similare, unul suedez, altul strain, chiar daca cel strain e superior, aleg produsul autohton. Iti spune ceva asta?????

  7. assspida
    din doua produse,unul romanesc si unul strain,romanii il vor alege pe cel de al doilea,de ce oare?pt ca acei cumparatori sunt participanti la realizarea acelui produs romanesc indoielnic si ei stiu acest lucru :)

  8. @adi,
    n-as spune asta… sau, n-as fi sigura de veridicitatea acestei motivatii.
    Romanii, repet, iau de „superior” ORICE nu e romanesc… si asta nu e in regula!

  9. assspida
    iti spun din propria experienta,nu vreau sa generalizez,dar in domeniul in care lucrez,cam asa se practica,si apoi e si marketingul ,strainii ,desi au produse inferioare calitativ dar superioare ca pret de cost se vand mai bine doar pt ca sunt prezentate intr-un mod mai profesionist ,dar repet ,vorbesc doar in domeniile in care ma pricep

  10. E totuşi o mare problemă cu această rongleză. Multe persoane au început să folosească cuvinte, care au formă asemănătoare în engleză şi-n română, cu sensul din limba engleză. Mai sunt oameni care la două cuvinte în română bagă şapte în engleză. Iar messenger-ul este de fapt o sectă de indivizi care promozează un limbaj aparte pe care doar cei iniţiaţi îl pot înţelege.

  11. assspida

    Eu cred ca suedezii o fac din cauza ca produsul autohton e mai ieftin de cele mai multe ori…..si diferenta de calitate nu prea exista.

  12. @Gaby
    chestia cu „î” sau „â” are o intreaga istorie.
    Daca n-o stii… pot sa simplific (adica sa explic mai putin detaliat).
    Mai intai… a fost â… pe urma a venit Roller si Graur… si au decis, politiceste, ca trebuie sa facem o grafie mai usoara … si s-a adoptat „î”…
    La un moment dat, la sugestia hulitului cismar, s-a adoptat scrierea cuvintelor din familia „român”… cu „â”. Dar, atat!
    Pe urma, a fost o chestie… in 1989… si niste babalâci, care credeau ca se revine, asa, peste noapte, la epoca dinainte de ’44, au reusit sa treaca prin parlament! (atentie, a doua sau a treia masura lingvistica impusa politic) „revenirea” la „â”…
    Eeee… si aici incepe bâlciul! Pentru ca nu s-a revenit EXACT la cum era ortografia limbii romane inainte de comunism… cand zilele saptamanii, numele lunilor, numele de popoare etc. se scriau cu verzala (majuscula) la inceput de cuvant… Sa fim seriosi, daca o iei pe latinitate, „râu” nu are sens sa se scrie asa, ci „rîu” (rivus, fiind cuvantul din care se trage) s.a.m.d.
    La naiba, in cca 50 de ani de „î”, si pe urma „român” (si restul)… totul era limpede, clar si fara echivoc!
    Acum, dupa 1990 (sau 91-92, nu mai stiu cu certitudine)… cam toata suflarea a devenit confuza.
    Firesc? Nu stiu… Regulile Academiei sunt limpezi. Cu conditia sa … stii gramatica. Si revenim la ce-am scris anterios – instructia de baza!

  13. Ce vreau sa spun?
    Ca NU sunt de acord cu revenirea, dupa 50 de ani de „î” la „â”… dar ma conformez, ca-s disciplinata :D
    Si, corect este „sunt” nu „sânt”… asta e!

  14. In deplin acord cu articolul tau… dar raspunde-mi la urmatoarea: De ce Gazeta Sporturilor conjuga verbul „a fi” cu forme de genul „sîntem” , „sînt” etc. cand corect sunt formele: „sunt” „suntem” etc. ?
    P.S. eu asa am invatat la scoala

  15. @Anton,
    pina va raspunde AG,
    ma bag si eu ca musca-n lapte…
    Sunt cateva jurnale care, ca si mine, nu-s de acord cu „â”… dar… vor trebui sa incline steagul… ;)

  16. @ assspida
    multumesc pentru explicatie, nu vazusem ce ai scris.
    @ Codru
    asa e, dar pacat ca in Romania nimic nu se face clar, totul trebuie sa devina din ce in ce mai confuz si necredibil ajungand pana la incredibil.

  17. @adip,
    dnd, nmd … means ???? what????
    ca restul le stiu :D
    Dar, sa fim seriosi, astea nu tin de „limbajul messenger” ci, mai curand, de limbajul utilizat pe site-urile de jocuri… ;)

  18. aspi
    Mulţumesc de explicaţii!

    Anton
    Şi nu numai asta! gesepiştii scriu orice cuvânt care conţine „î/â” îl scriu cu „î”.

  19. Gaby
    brb … e „veche”… :)
    asl = age, sex, location… prima intrebare pe care ti-o pune un jucator care acre chef de vorba nu de table, domino sau biliard (asta joc eu :) )
    dnd n-am intalnit
    dar „nmd”??????

  20. aspi
    Eu mă refeream la codurile FIFA şi IOC.

    Anton
    Asta n-am să o pricep. OK, am înţeles că vine din franceză, dar nu pricep dc s-a ales din fr, când în română e ROMÂNIA, iar în engleză, ROMANIA.

  21. @Gaby
    eheee… in engleza… NU e Romania… ci Rumania
    Romania este ce a impus diplomatia regimului mult hulit… si nu e singura chestie care, de fapt, ar trebui sa ne placa ;)
    Nu-s nostalgica dupa epoca apusa…

  22. de fapt, mie-mi place…
    lingvistii de meserie ar trebui sa se pronunte indubitabil…
    Dar, asta e mai greu cand totul trece prin politic :(

  23. AG:

    am si eu o intrebare de inginer: se tot vorbeste de o criza de oameni calificati. Si invatamantul ramane indiferent la asta. Nu mai exista nici o scoala care sa invete tinerii sa strungareasca, croitoreasca etc….
    De ce credeti asta?

  24. este sii m-ai trist ca oamenii din presa ancep sa generalizeze stalcirea limbii: aproa-pe nu maii vezi o e-misiune tv s-au un ziar in care sa nu existe greseli.
    pacat, aviam decat o limba frumoasa, dar de cand in-cultura a de-venit fenomen de masa, poate ar trebui fdacut totusi ceva.
    desiiii vorba lui adrian atarna greu, ca de obicei, nu cred ca plata profesorilor ar rezolva problema, ci desfiiiiintarea numar-ului minim de elevi intr-o clasa: astfel, dascalii nu sa-r duce cu taxiul sa aduca un analfabet la examen, caci altfel se desfi-n-teaza clasa respectva si dumnealui ramane fara slujba.
    ce-le bune.

  25. iata un mesaj primit azi, pe bune, de la o firma de turism: „Aceasta este decat o oferta,nici o rezervare nu a fost facuta ! Oferta este valabila in limita locurilor disponibile de la momentul rezervari ferme.”

  26. AG:
    In 1964 un domn pe nume René Etiemble a scris o carte intitulata „Parlez-vous franglais?”. Pe un ton apocaliptic se prezicea moartea limbii lui Voltaire datorita invaziei de englezisme. Au trecut peste 40 de ani si nu a murit inca nimeni. Eu unul traiesc intr-un spatiu unde limba hibrid e la ordinea zilei. Zilnic aud fraze care sunt jumatate in engleza si jumatate in franceza. Asa cum bine spui, problema nu e la neologisme ci la cei care masacreaza limba gazda. In araba literara de exemplu neologismele au intrat fara mari probleme in uz, asta in conditiile in care vorbim totusi de o limba canonica.

  27. Da. Buba e la cap. Profesorii predau ce le este indicat de la centru. Academicienii… ei trebuie luati la rost.
    Pai saracului Pruteanu, Dumnezeu sa-l odihneasca, i-au mancat ashtia (academicienii) vre-o zece ani din viatza.
    Schimbarea (evolutia sau regresul) limbii nu ai cum s-o opresti. Cel putin nu prin rigori academice…

  28. Cand vorbesc cu nepoata pe mess din 10 cuvinte nu cred ca scrie unul corect :) Prima data am crezut ca nu stie gramatica, am testat-o si credeti-ma ca stie. Motivul invocat: sila. Nu vb :) foarte des cu ea pentru ca ma chinuie :) trebuie sa stau sa descifrez :)

  29. surferb:
    Evolutia si progresul la noi se traduc printr-un soi de Pidgin-Romana formata din engleza stricata + romana incorecta. Neologismele intra in mod natural intr-o limba si o imbogatesc permanent doar daca limba gazda e pastrata cat mai bine. Alfel e jale. Nu insularizarea limbii romane – solutie daca nu utopica, cel putin hilara, iti amintesti de „gatlegau”?- e dezirabila ci o reforma adevarata in sistemul de invatamant.

  30. gina:

    pai daca dupa revolutie se discuta ca avem o forta de munca bine calificata si ieftina, acum cred eu ca se vorbeste despre o desacalificare a fortei de munca…
    De aici lipsa de oameni…, o cauza fiind si migrarea fortei de munca…

  31. doc
    Se vede treaba ca esti plecat de multisor din tara (cu bataie lunga as zice eu ca esti neinformat :D )
    Pai tu ii vezi pe astia din tara (aia cu deciziile) sa fie in stare de O reforma macar?
    Aceeasi problema au avut-o si polonezii si au gasit solutii pentru ca intr-adevar i-a interesat aspectul – imi pare rau ca nu am nici un link (tradu link in romana :) )
    Iar imi fac sange rau cand ma gandesc cine ne conduce tara… :(

  32. jim
    Frate vezi ca nu sunt impotriva schimbarii. Am citit si dupa cum vezi ma conformez: nu mai scriu cu „sh” si „tz”
    Dar am o mare rugaminte: Nu-mi tradu „link” prin „legatura” ca suna fix ca dracu. N-are nici o legatura.
    Au mai incercat unii sa traduca Microsoft Word-ul (nu va doresc sa vedeti iar daca ati vazut deja va compatimesc).

  33. jim
    daca vrei e ca la fotbal, cand orgoliosii francezi se inapataneaza sa spuna „out jeux” in loc de „off side”

  34. @surfer
    link e legatura, path e cale si degeba zici ca suna ca dracu. suna ca dracu pentru ca suntem obisnuiti cu cuvintele englezesti. d-aia „so fuckin’ cool” e mai tare decat „sa-mi bag pula ce tare”. ;)

  35. jim
    Ia fi sincer te rog. Cand te duci sa deschizi fereastra ce manevrezi: oberlicht-ul sau clempusul?
    Eu cred ca ar fi bine ca unii termeni definiti intr-o limba sa fie adoptati (macar fonetic) asa cum sunt ei. Exista cuvinte care s-ar putea nici sa nu aiba corespondent in romana shi de aici alta belea.
    Nemtii s-au apucat sa il traduca pe Kant (care saracu era neamt shi a mai scris si in germana) shi au sfarsit prin a nu-l mai intelege :D

  36. jim
    Ei bine, ziceai mai sus ca trebuie sa facem ceva.
    Asta e de facut: sa invatam sa facem trierea corecta.
    In nici un caz sa dam legi academice care vezi Doamne ajuta la „coservarea limbii”

  37. assspida,

    nmd = nu ma deranjati

    Si eu folosesc ocazional serviciul de messenger, dar daca cineva din lista de contacte incepe sa-mi vorbeasca in „chat speak” (asta este termenul pentru prescurtari de genul „brb”,”dnd”) nu raspund sau ii explic ca nu pot comunica cu cineva in felul asta. Daca tasteaza cum trebuie, putem comunica, daca nu.. nu.
    Si inca ceva.. acest chat speak…. isi aduce cinvea aminte de „newspeak”=”nouvorba” din romanul 1984 de Orwell? Ce ziceti? Seamana sau nu?

  38. Salut
    S-ar putea sa fiu „prutecianist” dar, nimic mai mult nu ma oripileaza decat sa vad cum sunt stalcite cuvintele limbii in forma lor scrisa! Nu am si nu amavut o problema legata de importul de termeni. In schimb scrierile stalcite mi-au zgariat retina (uneori si timpanul). Sa nu ne amagim insa cu ideea ca daca vom avea profesori mai bine platiti lucrurile se vor indrepta. As spune ca va trebui ca inainte de a-i plati sa ii reeducam! Multi… enorm de multi oameni care -hilar- sunt platiti sa invete copii a scrie, citi si vorbi corect sunt atat de slabi incat nu sunt capabili sa se indrepte ei insisi.
    „care este”, „care l-am avut”, „nostrii” etc. Sunt o miiiiiiiica parte din ce ne este dat sa vedem, auzim, citim. Pe langa profesori, oamenii de presa sunt si ei datori. DAR… ce sa ne facem? Platim tribut trecutului prin scoala ca „gasca prin apa” in anii 80. majoritatea celor ce atunci invatau scrisul, dezvoltarea vorbirii ori caligrafia (da! chiar asa!) sunt acum cei „care este” si care duc stindardul gaurit al limbii mai departe. Posibil ca generatiile viitoare sa comunice prin elemente guturale insotite de injuraturi (si alea scrise prost)!

  39. Pe asta cu „copi”,in loc de „copii” am observat-o si in ziare,si inca nu inteleg de ce le este atat de greu sa le nimereasca.Pentru ca ei asta fac,le potrivesc.Nu le simt.Am terminat liceul in 1991 si imi amintesc ca agramati – hai sa le zic de-a dreptul prosti dintr-astia care nu termina un liceu si nu stiu nici macar sa scrie corect – existau si atunci.Poate nu atat de multi,nu stiu.Dar ceea ce stiu e ca oamenilor aceia le era rusine cand erau pusi in situatia de a scrie ceva oficial.Erau constienti de faptul ca sunt prosti.Aveau un fel de bun-simt acolo,in prostia lor.Astia de astazi stiti ce fac? „Comenteaza” pe blog-uri :) Persoanele „de fata” sunt excluse,normal,noi incercam sa contrabalansam :) De cate ori citesc „Gazeta”,vreau-nu vreau,imi sar in ochi cel putin cateva comentarii.Si cred ca am sa imbatranesc si tot n-am sa inteleg cum poti sa postezi un comentariu,atat timp cat tu scrii „lam vazut aseara pe…”

  40. Foarte interesanta atitudinea si punctul de vedere, consider ca ar trebui sa folosim limba engleza ca limba engleza iar romana noastra autohtona sa o folosim asa cum este, combinatia intre cele doua nu creeaza decat un „dezastru lingvistic”.

  41. surferb:
    Nu sunt plecat de atat de multa vreme incat sa devin utopic. Chiar cred ca se poate face ceva daca exista vointa, inteligenta si constanta.

    Unde traiesc eu limba e obiectul unui razboi permanent. Exista oficiul pentru protejarea limbii franceze, un soi de caini de paza ai limbii. Baietii ( platiti de la buget) intra in baruri si restaurante iar daca vad ca meniul sau afisele de pe pereti sunt in engleza pot sa-ti inchida afacerea. Nu importa ca restaurantul se afla intr-un cartier 100% englez.
    In universitatile de limba franceza sunt peste tot afise care sfatuiesc ca daca cineva intreaba ceva in engleza sa nu i se raspunda.
    In timpul asta, daca te uti pe foile de examen ale studentilor vorbitori nativi de franceza o sa vezi niste greseli flagrante de ortografie si de topica. Studentii francofoni pica examenele pentru ca nu stiu sa scrie in limba lor materna. E de vina contactul cu engleza sau propria lor lene si ignoranta?

    Cand vorbesc de reforme nu ma gandesc la solutia Pruteanu sau la reteta din Quebec. Ma gandesc la o strategie nationala focalizata pe studiul limbii romane in scoli si universitati. Catalunia si Irlanda pot sa fie niste modele aplicabile si la noi. Asa cred eu. Poate sunt visator si neinformat, dar inca mai sper.

  42. AG-ule, e bine ca ti-ai asumat oarecum participarea la „picajul” idiomului national, dar ca de obicei simplifici si, ca sa te citez: ” nu exista simplificare fara saracire”( desi, daca-mi aduc aminte pe vremea cind iti ziceam cit de pernicios e „mitul simplitatii” si cite capcane ascunde, tu asociai la greu simplitatea cu perfectiunea, plenitudinea etc) .
    Pai s-o luam metodic. Mai intii zici: ”… mai bine am vedea cum se degradează cuvintele româneşti, pentru că prea puţini mai par interesaţi de respectarea reţetei….” si pe urma plasezi exact ca nuca-n perete, exemplul secretiei abundente de emoticoane. Explica-mi si mie cum dracu se degradeaza „cuvintele romanesti”, daca le flancam cu emoticoane, ca tot n-am inteles!?? De altfel, in toate exemplele tale e vorba doar de greseli de scriere ale cuvintelor si nu de degradarea lor propriu-zisa! Asadar ai contribuit si matale oleaca la degradarea generala a comunicarii in limba romana, fiind incapabil sa decelezi niste „nuante”! Nu cuvintele se degradeaza, pt ca formula asta sugereaza SI o alterare a formei lor. Saraceste constelatia de sensuri care gravita odinioara, in jurul lor fiind inlocuita de citeva dintre intelesurile cele mai simple, erijate in mod abuziv, in denotatii. Aceasta saracire e un simptom al saracirii aptitudinii simbolizante si semnificante a oamenilor. Sensul e inlocuit cu semnul!
    Cit despre emoticoane, stii bine ca nu urmaresc sa uzurpeze nuanta ci doar sa aduca ceva din spontaneitatea comunicarii verbale. Sa nu-mi spui mie, ca pina la inventarea messengerului, tot rumanul simtea mincarimi introspective la tot pasul, comunicindu-si neintrerupt si foarte exact nuanta care separa nostalgia de melancolie sau tristetea „dialectica” de nelinistea metafizica!

  43. @Vali D
    Pleonasmul nu se pune? Pt ca daca se pune, ar fi trebuit sa asezi niste glilimele acolo unde ne „excedezi” cu „enorm de multi oameni”!( vezi AG-ulue, daca stiam si eu idiomul atit de dispretuit al emoticoanelor, poate nu s-ar fi suparat omul, pt ca aveam de gind sa-i plasez unul de-ala cu colturile gurii ridicate!)

  44. codrus:
    Una lume zice ca sensul e dat de folosire.
    „The meaning of the expression depends entirely on how we go on using it” ( Wittgenstein).

  45. Iar aveti migrene puisorilor? Ca nu stim s-o scriem
    corect si facem greseli cu duiumul e una, dar ca
    romana se strica, mi se pare o afirmatie demna de
    CVT si alte ciori vopsite cu nationalism. Ce nu
    intelegeti voi e ca asta-i limba internetului care nu are
    nici o legatura cu cea folosita in mod curent in viata de zi cu zi.
    Orice limba folosita pe mess e maltratata si redusa la
    o forma onomatopeica, dar care nu depaseste spatiul
    respectiv.
    Iar ne intoarcem la Scinteia Tineretului si la
    „gorunul adinc infipt in glia stramoseasca” ? :D
    In concluzie,
    Happy 4th of July tuturor americanilor!!! :D

  46. Hai ca s-a ajuns la nivelul superior al ridicolului. Auzi la asta:
    „combinatia intre cele doua nu creeaza decat un dezastru
    lingvistic” E vorba de engleza si romana.
    Bai da’ combinatia intre romana si slavona ce-a fost? Dar
    asimilarea turcizmelor, ce-a fost? Da’ a grecizmelor Fanarului?
    Da’ a frantuzismelor bonjouristilor? Da’ a tiganizmelor?
    Pardon, alea sunt „misto” :D
    Ati luat-o razna nenicuta!

  47. papa:
    Combinatia dintre romana incorecta si engleza stricata conduce la edenuri linguistice?
    Exemplele tale sunt corecte. Problema e ca atunci limba romana era vorbita mult mai corect si predata profesionist . Asa se explica asimilarea cu succes a neologismelor. Nu mai sunt la fel de sigur ca avem aceeasi situatie acum.
    Esti tu sigur ca limba internetului si limba cotidiana sunt chiar atat de separate? Eu nu prea.

  48. oare daca s-ar mari salariul profesorilor, atunci vor gasi ei modalitatea sa indrepte atentia elevilor spre domeniul pe care il predau? de prioritatile lor cine vorbeste? oare doar profesorii sa fie de vina? parerea mea este ca ascensiunea limbajului internetului este urmare a dorintei tinerilor de a petrece mult timp in lumea virtuala. se prefera ascunderea in spatele ecranului, decat prezenta fata in fata. e normal, atunci, sa vrei sa recurgi la un limbaj rapid, care sa redea, cat de cat, spontaneitatea. ajungi sa „ierti” forma pentru continut.
    si aici, cred eu, apare alta problema: ce vrea majoritatea sa spuna? oare subiectele de discutie nu sunt mai putine? mai sarace? tinerii nu au probleme doar in a scrie corect, dar si in a transmite ceva. care sunt prioritatile lor acum? la ce se gandesc ei? care sunt modalitatile lor preferate de informare? „citesc” ei mai mult decat „aud”?

    @doc
    la profesorii de limba romana ma refeream…

  49. Corect. Insa ai ajuns la punct f delicat, care ar fi trebuit relevat acum 5, daca nu 10 ani: romana scrisa/vorbita de jurnalisti. Nu cumva e si asta un motiv pentru care, cel putin la noi, blogurile, in special cele de nisa, au luat amploare la noi?
    Uita-te in curtea GSP: cei mai buni jurnalisti sunt inginerii. Ma umfla rasul, insa asta e realitatea. Partea proasta e ca si breasla asta a noastra, a inginerilor, e cam pe duca. Ma uit la mine in firma si vad ca pe zi ce trece cantitatea de inteligenta din firma scade. Asta in timp ce numarul angajatilor este, evident, in crestere, vorba lui Murphy.

  50. Bai, vad ca nici noaptea nu mai puteti dormi din cauza spiritului critic. Eu ma duc sa ma trezesc cu ceva muzica…..cam greu subiectul pt mine.
    Buna dimineata – e corect, nu?

  51. corect, bine spus, bine gandit….

    din pacate diferenta intre cei ce fac regulile – eu le spun dinozauri – si cei care trebuie
    sa se supuna acestor reguli, e de regula de 30-40-50 de ani, adica o diferenta de, hai sa spunem 2-3 generatii

    cum poate un profesor de 70 de ani, fie el cat de luminat, sa vorbeasca si sa gandeasca la fel ca un pusti de 15 ani? sau ca un muncitor de 30?

    dragi tovarasi :), eu zic, si nu cred ca-s singurul, ca limba evolueaza si se dezvolta odata cu societatea…

  52. doc
    Catalunia si Irlanda? Eventual sa importam si modelul nationalist de la ei.
    Asa s-a ajuns la situatia de azi din Romania. Preluand modele de aiurea fara a fi siguri ca se aplica in habitatul romanesc.
    Ce zici tu despre predarea profesionista a limbii e foarte corect si cred ca AG a indicat corect solutia. Sa platim mai bine profesorii calificati, sa-i motivam sa nu mai plece la capsuni sau aiurea. Ne place sau nu, profesorii nostri NU AU cu ce se intretine. Daca le impoziteaza astia si orele de meditatii particulare…….
    La nivel national, daca ai sa fii curios, situatia e de groaza. Nu mai avem profesori calificati. Nu mai este cine sa tina stacheta.
    Ministerul Invatamantului e cel mai neglijat. Stii de ce? Pentru ca din Invatamant n-ai ce sa furi. N-ai ce sa furi, nu aloci bani de la buget pentru el….

  53. surferb

    degeama ii platim mai bine…nu neaparat asta e problema

    tinerii de azi au de ales intre scoala – daca faci un calcul liceu+facultate = 22-23 de ani, daca pui si master, doctorat, rezidentiat te duci in 28-30 de ani

    timp in care nu produci nimic sau aproape nimic – si munca in strainatate, la capsuni, la sters mosnegi la fund, la colt de strada nu ai nevoie de prea multa carte

    si la un moment dat, vezi ca al tau coleg/colega cu 8-10-12 clase, vine dupa 5-8 ani de strainatate, cu o masina ca lumea, daca a avut noroc isi ia si o casa…
    in vreme ce tu ai 2-3 diplome, mult mai multa cultura generala, nervii tociti de examene si…. cam atat

    traim intr-o societate de consum si banul conteaza! specialistii nostri – si aia 15 mii, si restul – sunt bine platiti si respectati afara, iar in tara, s-avem pardon – muoe

    si-atunci de ce atata scoala? cand ii ai ca model pe becali si pe altii ca el…

  54. surferb:
    Nu prietene, nu nationalismul, -desi il prefer pe al lor celui cu iz de telemea sau distonocalm made in Romania- putem sa preluam felul in care se poate proteja o limba prin strategii inteligente. Democratia, the rule of law, parlamentarismul, drepturile omului, fredom of speech si multe elemente fundamentale ale civilizatiei occidentale nu s-au inventat , cel putin dupa stiinta mea, la Mizil sau Dragasani. Ma indoiesc amarnic ca Romania poate sa functioneze in limitele modernitatii fara asemenea transplanturi. Iliescu vorbea de „democratie originala” si am vazut cam ce a insemnat ea. Nu pentru ca a preluat indiscriminat modele straine a ajuns Romania cum a ajuns ( nu stiu exact cum, dar preiau argumentul tau), ci pentru ca a deformat modelele occidentale. Le-a manelizat, daca vrei .

    Stiu destul de bine cat si cum sunt platiti profesorii. Stiu poate chiar mai bine decat tine ( sau macar la fel) care sunt problemele sistemului de invatamant. Am predat si eu in mediul universitar romanesc. Acolo vezi perfect cum se deformeaza modelele occidentale prin contactul cu realitatile carpato-danubiano-pontice. Daca vrei sa auzi povesti de groaza despre cum arata sistemul american de invatamant universitar modificat in varianta romaneasca iti stau la dispozitie. E o discutie lunga, dar poate merita.

  55. @emiru
    Ca mare dreptate ai! Ma gandeam la exact acelasi lucru. Generoasa nostra gazda este de asemenea inginer ca si majoritatatea fanilor, cred.
    Am citit postul respectiv si viitorilor jurnalisti li se cerea un PLAN! Pai le ceri umanistilor un plan? Pe de alta parte, am dubii asupra calitatii studentilor la Jurnalism. Poate sunt nedreapta, dar mi se pare ca „desteptii” se orienteaza altfel. Prefera o facultate „pozitiva” , urmand sa faca un master in comunicare. Progenitura mea e la varsta respectiva, asa ca am o oarecare idee.
    Si nu, limba n-o sa se strice. Evolueaza. Ca nu ne place noua incotro, asta e alta problema. Dar ce mai e ca odinioara? (zambet malitios, nu stiu daca exista emoticon…)

  56. jimerino:
    Ma intrebam si eu cum au putut iralndezii si catalanii sa produca universitati ca Pompeu Fabra sau Trinity College ( Coláiste na Tríonóide, ca sa ne pastram rigurosi) cu tot nationalismul lor detestabil! :D

  57. doc
    Atunci suntem in acceasi oala (am facut parte din mediul universitar), numai ca eu, fiind mai labil psihic, m-am lasat afectat poate prea tare de mizeria din invatamantul romanesc si, mi-e rusine sa recunosc, am cedat.
    Manelizarea formelor e tocmai rezultatul importului de dragul importului. Saracul Maiorescu, fin observator al spiritualitatii romanesti, stia el ce face cand atentiona asupra preluarii de modele fara acoperire in fondul autohton.

    Daca imi promiti ca merita discutat modelul american, astept detalii.

  58. profesorii sunt prost platiti. si nu sunt singurii, dintre aia neglijati. daca nu au motivatie, nici nu o sa-si bata capul.
    dar cine vrea sa devina profesor? de-a lungul timpului nu am auzit sau citit despre un profesor bogat. pentru meseria asta iti trebuie chemare. tineretul e preocupat de bani, in primul rand. uitati-va la cine ajunge profesor de liceu (si cum)! care din tineri mai sta sa faca master? iar doctorat, nici nu mai vorbim! mai fac doar cei care trebuie sa urmeze o cariera universitara. mi se pare o motivatie cam puerila… din cei care, sa presupunem, se pregatesc pentru un domeniu de activitate din chemare, cati vor ramane in tara? ce spuneti de „exodul valorilor romanesti”? cati din cei care scriu aici folosesc ip-uri romanesti?
    preocuparea fata de viitorul romaniei sta cam asa: lasa tinerii sa ajunga la 23-25 de ani cum pot si dupa aia mai vedem.

  59. jim
    Cand iei capsuni din piata nu se pune. Tre’ sa le cultivi cel putin la tine in gradina ca sa poti aspira la „titlul” de capsunar.
    ;)

  60. surferb:
    Ceva imi spunea ca suntem in aceeasi oala academica :D
    Raman la parerea ca Maiorescu e foarte mult citat si prea putin citit. ( persoanele de fata se „exclude” :D , fireste.

  61. @papagigli
    Combinatia intre romana si slavona n-a lasat urma prea adinci. Slavona era o limba culta folosita doar in biserica si in cancelariile domnesti. O mai mare influenta a avut grafia chirilica ce-a insotit-o si care si-a prelungit existenta cu mult dupa abandonarea limbii propriu-zise! Cred ca ai vrut sa te referi, mai degraba, la influentele slave, tirzii: bulgaresti, rusesti, sarbesti.
    @doc
    „codrus:
    Una lume zice ca sensul e dat de folosire.
    “The meaning of the expression depends entirely on how we go on using it” ( Wittgenstein).”
    Adevarat, numai ca si „folosirea” asta are registrele ei. de pilda, intilnim celebra expresie „Care este” si in repertoriul lui vanghelie si in cel al lui Heidegger! ce facem, aplicam principiul democratic si dam mai mult credit sensului vangheleic?!
    2. papagigli vorbea de „asimilare turcismelor, grecismelor si frantuzismelor” iar tu zici: „Exemplele tale sunt corecte. Problema e ca atunci limba romana era vorbita mult mai corect si predata profesionist . Asa se explica asimilarea cu succes a neologismelor” Ma indoiesc serios ca in timpul procesului de asimilare a turcismelor, grecismelor sau frantuzismelor, limba romana era „vorbita mai corect sau predata profesionist”, fie si numai pt motivul ca nu se stia inca ce e corect si ce nu. Limba romana literara, impreuna cu intregul ei cortegiu de garzi pretoriene nu exista inca!

  62. anowen:
    Tu stii cat castiga un profesor universitar in Romania interbelica?
    Tu stii ca un doctorat de la Sorbona sau Harvard nu e recunoscut in universitatile romanesti? Adica cine vrea sa se intoarca sa predea in Romania ( mai sunt si nebuni din astia) si are un Ph.D de la Harvard o sa se uite ca boul cum pe pozitia lui sunt angajati cei cu doctorat la U. Bucuresti. Daca vrea sa aiba o sansa, trebuie sa-si echivaleze doctoratul trecand printr-o birocratie cumplita. Asta pentru privilegiul de a castiga o zecime din cat castiga un profesor in US si de a nu avea o biblioteca cat de cat acceptabila sau un laborator dotat cu un pic de decenta.

  63. doc
    Pai idiotii de la noi, in loc sa-l evidentieze pe Maiorescu, fac cate zece comemorari anuale lui Eminescu (preferatul lui Mutu :D )
    E ca si cum ai vorbi la „nesfarsit” de Coloana Infinitului lasandu-l in ceata pe Brancusi.

  64. doc
    Caz real din Romania.
    In anul trei a plecat un coleg in Germania cu bursa de studii.
    Cand s-a intors astia nu i-au echivalat anul respectiv :(
    Nu-ti mai spun ca tipul consuma Kant pe paine…

  65. codrus:
    Poate ca ai dreptate in cazul turcismelor, dar in cazul frantuzismelor sunt dubitativ. Dascalii de romana din ultimele decenii ale secolului XIX si inceputul secolului XX imi pareau, din ce am citit, mult peste ce gasesti acum. Nu mai spun despre perioada interbelica si despre ce insemna atunci bacalaureatul la limba si literatura romana.

    Nu aplicam principiul democratic in cazul Vanghelie vs. Heidegger ( ce misto suna asta! :D ), ramanem constienti ca folosirea lui ” care este” construieste sensuri diferite in ambele situatii. Nu vom intelege sensul decat atunci cand intelegem contextul si modalitatea folosirii cuvantului respectiv. Ne amintim ca nu exista limba privata si ca fiecare joc de limbaj construieste o anumita forma de viata, analizabila in termenii sai.

  66. surferb:
    Asta e banal deja. Cunosc personal oameni cu doctorat la teutoni si in US care nu au putut inca sa-si echivaleze studiile. In acest timp, studiile doctorale in Romania scad calitativ cu o viteza infioratoare.

  67. @doc
    nu, nu stiu. din intrebatrea ta inteleg (,) ca atunci un profesor universitar avea un salariu frumos. sunt sigur ca il si merita!
    zici ca sunt diplomati la harvard sau sorbona, care vor sa se intoarca in romania si nu sunt recunoscuti? nefiind informat, nu te contrazic, dar mi se pare naivitate sa vrei sa te duci acolo unde nu iti este recunoscuta pregatirea si unde mai si esti platit prost. cazuriel probabil ca sunt rare. regulile de care se agata birocratia romaneasca sunt voit mentinute. in mediul universitar ar putea ajunge acei care merita, dar se vrea?
    cu riscul de a fi contrazis, am sa spun, totusi, ca am senzatia ca, azi, ai fi profesor e un loc de munca usurel, bun pentru multi care nu ar face fata concurentei in alta parte. la liceu ai de luptat cu „razvratitii” varstei. la universitate e usor schimbata. de ce toate astea? pentru ca oricum nimeni nu da doi bani pe invatamant! cum spuneam: lasa-i sa ajunga la 25 de ani si dupa aia mai vedem.

  68. jim: io stiam ca joaca mijlocas la inchidere la Aripile Pitesti… Nu cred ca vorbim despre aceeasi persoana :)

  69. anowen
    Cred ca doc vorbeste despre cei mai curajosi decat noi (decat mine cel putin) care ar vrea sa schimbe ceva, sa ajute.
    Ca profesor in Romania este orcum altfel doresti dar numai comod si usurel nu.

  70. „azi, a fi profesor e un loc de munca usurel, bun pentru multi care nu ar face fata concurentei in alta parte”
    Hmmm… Codrus, ai legatura :D

  71. anowen:
    Iti garantez ca acolo unde exista mediu profesionist, meseria de profesor nu implica un loc de munca usurel. Din ce spui tu se intelege ca profesoratul a ajuns un soi de loc de refugiu al ratatilor! Ciudata opinie. O respect, dar mi-e greu sa fiu de acord cu ea. Ma intreb daca Eliade sau Norman Manea ( profesori si ei) s-au gandit ca nu pot sa faca fata concurentei si ca au rams in mediul cel caldut din universitati dintr-un profund sentiment de inadecvare la rigorile altor spatii, mult mai semnificative sunt sigur.

  72. anowen, orice loc de munca poate fi usurel, depinde cat iti respecti de mult meseria. Respectiv cat de bine ti-ai ales-o. Respectiv … Vorba lui doc, discutia e muuult prea adanca.

  73. @socio
    asa e, pana si mie imi propusese batrana sa predau nu stiu ce mizerie de materie. daca nu ma insel, ceva de genul educatie civica. eu! educatie civica! :D

  74. codrus:
    Auzi bre ce zice anowen. Cica suntem niste japite care fugim de munca. :D La strung fratie! Asa nu se mai poate! :D Am parazitat destul societatea. Lasa dracului termenii livresti si neologismele si pune mana pe ciocan si saiba.

  75. doc: bagi si tu o melodie in ton cu discutia? Astfel as fi fortata sa-mi pun castile avand o scuza foarte buna pentru ignorarea sefului care bodogane pe langa mine: „tu nu muncesti nimic azi?” :)

  76. jim
    Daca ar fi sa predai tu, eu nu te-as vedea mai potrivit decat pe postul de educator civic.
    all
    Eu zic sa si votam pe chestia asta.

  77. jimerino:
    Un spirit civic ca tine nu putea decat sa aiba un succes monstru! Pacat ca ai ales munca adevarata in dauna puturoseniei dascalesti :D

  78. @doc
    n-am ales munca adevarata. tot un simulacru. doar ca din spirit civic am zis sa nu distrug si alte minti tinere. ;)

  79. nu am vrut sa fiu rautacios. dar, cum explicati voi ca se dau sute sau mii de euro ca sa ocupi un post de profesor? aia ca voi sunt, da’ nu asa multi cum as vrea io (si nu numai)…
    eu as vrea sa asist la o discutie intre unul care a ajuns prof pentru ca asa a vrut muschii lui si unul care a dat niste euroi.

  80. anowen:
    Mosule, asta cu euroii e valabila in Balcani, si nici acolo peste tot. Pe aici pe unde ” trandavesc” eu, pentru asa ceva se inchide universitatea ASAP.

  81. All:
    Ma bag la somn. A mai trecut o noapte de lancezeala academica :D Va las sa munciti cu spor in mediul ala concurential atroce de care imi vorbeste anowen :D O zi buna va doresc.

  82. codrus:
    Mestere te rog eu frumos sa-l urechezi serios pe amicul anowen. Vezi insa sa nu lasi urme vizibile. Violenta in scoli nu e tolerabila :D

  83. @doc
    Reperul ramine sec XIX(per interbelica e deja tirzie chiar si pt asimilarea frantzuzismelor). Atunci s-a creat romana literara, atunci se atingea „climaxul” frantuzismelor etc, atunci se punea problema a ceea este corect si a ceea ce nu e corect. Chiar daca limba este un „organism viu” nu putem sa facem analogii intre perioada premoderna, „preliterara” a unei limbi si perioada ei literara, cind exista deja un corpus consistent si unanim recunoscut de reguli de uzanta. E ca in cazul Crestinismului unde, odata cu cristalizarea dogmei, libertatea/sponaneitatea din perioada predogmatica ia sfirsit sau macar e incetinita. Pina la reforma lui Cuza, stii bine ca scoala, chiar si cea elementara era( cu putine exceptii) apanajul elitelor. iar, de la reforma lui Cuza, pina la sf sec, cind zici tu ca dascalii erau profesionisti, n-a trecut prea mult timp. Iar noi aici vorbim de invatamintul de masa, cred. Sigur ca erau si exceptii, ca erau si profesori exceptionali, dar asemenea exceptii sint si azi! Daca vrem, insa, sa comparam calitatea generala a invatamintului de azi cu cel din sec XIX, nu cred poate nimeni sa dea cistig de cauza celui dintii. Pe vremea aia invatau mult mai putini, in principiu doar cei cu vocatie, iar azi ii aduna pe toti, cu arcanul. Ia sa nu mai fie invatamintul obligatoriu, ia sa nu mai vina aia care vin in sila si sa vezi cum creste calitatea! Problema e ca, in spiritul vechiului principiu iluminist, trebe’ sa-i luminam, dom’ le, chiar si cu de-a sila daca altfel nu se poate!
    In chestiunea lui „Care este” eu zisesem ( primul post) ca filonul de semnificatii ale cuvintelor saraceste drastic, antrenind bineinteles si extinctia unor „specii” intregi de cuvinte, considerate inutile in economia constructie unor mesaje/idei din ce in ce mai afectate de penurie! Limba continua sa traiasc, dar retrasa, repliata asupra sensurilor celor mai rudimentar/epidermice. Pe urma tu ai spus ca „sensul e dat de folosire”, ceea ce m-a facut sa ma intreb daca nu cumva o intensa folosire a „sensului” vanghelian dublata de o rarefiere a folosirii sensului Heideggerian, n-ar produce o atrofiere „semnificativa”, legitimata de principiul „democratic” din dosul sentintei lui Wittgenstein.

  84. @doc
    pardon, Daca vrem, insa, sa comparam calitatea generala a invatamintului de azi cu cel din sec XIX, nu cred poate nimeni sa dea cistig de cauza celui dintii”. am vrut sa zic „celui din urma”!

  85. Pai despre ingineri se spune ca nu se pot exprima. Desi, daca e sa ma iau dupa numerosii nostri prieteni ca sa nu mai vorbim despre lirica papala….

  86. stiu suficienti ziaristi care tropaie prin gramatica limbii romane. expresii gen „va riscati un pronostic” a lui tatulici, sau „am inteles ca lucrati ca si inginer” sunt deja consacrate…

  87. codrus
    Solutia propusa de tine ar creste intr-adevar calitatea invatamantului dar s-ar recrea acel elitism arogant. Vocatia de care povestesti tu e un termen destul de relativ (vezi disputa Chomski vs. Piaget)
    Realitatea sociala rurala de la noi ar duce automat la desfiintarea scolilor si atunci sa vezi probleme!
    Iar cine face referinte la Wittgenstein, n-o sa cada niciodata in capcana legitimarii „sensului vanghelian ” in detrimentul lui Heidegger te asigur.

  88. bey, ce-aveti cu inginerii? nu aia a proiectat scaunele pa care stati? calculatoarele la care butonati? cladirile in care salasluiti? pai, daca avea ei timp de facut analize de limba romana (nu ca ar fi stiut), stateati si acu’ in pestera si scriati pa tablite! :D

  89. @anowen
    mie mi-e sila de munca asta, de-abia astept sa plec! Sa fie asta simptomatologia specifica pt unul care zace intr-un post „caldut, bla, bla”?! Ca si alte tagme profesionale si tagma profesorilor e frecventata de imbecilitate, de mediocritate etc. Sint si profesori care-si cumpara posturile sint si profi merituosi care zac in conditii de rahat prin cine stie ce coclauri. Nu pot sa fac o generalizare, dar daca m-as incumeta, totusi s-o fac, pt un sistem atit de mare si de complex, as zice ca sistemul e mai degraba prost( prin urmare sintem si noi, piesele lui, oleaca prosti)! Si stii de ce? Pt ca o colos cu picioare de lut/rahat cum e invatamintul romanesc nu poate, deocamdata, sa aiba alt destin decit ceilalti leviatani birocratici ai statului post-comunist. Ce conteaza daca, unul, trei ori 20000 incearca sa faca apostolat daca 70% din organele sistemului put! Iti dau un exemplu simplu! Exemplul meu. Mai demult am predat(un an) intr-o comuna cu populatie majoritar rroma. M-au pus diriginte la o clasa de-a saptea alcatuita numai din tigani repetenti. Eu, cica, trebuia sa le predau istorie si cultura civica, insa ei se chinuiau juma de ora sa scrie o fraza, alta juma de ora sa citeasca ce-au scris si alta ora sa inteleaga ce-au citit! prin urmare, ii ascultam dupa ce repetam impreuna cu ei, cu voce tare, „materia” din care-i ascultam( vreo doua-trei propozitii) de cca 7-8 ori! Mai era si-un amarit care nu mai stia literele, asa ca i-am facut un abecedar in toata regula, desenindu-i literele si cite-un obiect a carui denumire incepea cu litera respectiva! SI EU TREBUIA SA PREDAU CONSTITUTIA, SEPARAREA PUTERILOR IN STAT ETC!!!!! In mod normal aia nu trebuiau sa ajunga intr-a 7-a1 Dar daca nu ajungeau se ducea dracului schema de personal. Aveai nevoie de mai multe invatatoare si trimiteai profii acasa!

  90. @codrus
    stimabile, ia incearca sa nu pleci! la sistemul asta stramb ma refeream si eu. poti sa faci vina celui ca tine, care cauta sa nu se mai lupte cu morile da vant? ar fi nedrept.
    ma mai uit si la idolii pe care ii au tinerii. numele vehiculate sunt becali, vanghele, mutu etc. inconstient, daca nu ai auzit de ei, vei cauta despre ei. unde sunt magazinele literare? unde sunt cenaclurile muzicale?

  91. @surferb
    Eu n-am propus solutia aia, am explicat doar de ce pare ca acum 100 si ceva de ani, invatamintul parea mai serios. Pt ca nu era obligatoriu si nu erau tiriti toti la scoala! Materia prima era mai de calitate!
    Evident ca nu de „vanghelizarea” aparatului hermeneuitic al lui Doc, ma tem eu. Dar asertiunea lui Wittgenstein contine, fara dubiu, un soi de fatalism. daca lucrurile stau asa, inseamna ca zonele profunde ale limbii sint condamnate la scleroza!

  92. @anowen
    si ce sa fac, frate, sa traiesc cu 10 mil pe luna, contemplind cum li se insurubeaza alora I-podul in creier, cum nu mai vor sa INTELEGA si nu mai au nevoie sa INTELEAGA!? In liceele de elita sau in universitati, mai ai, poate, o satisfactie, dar in alta parte, categoric, NU!!!

  93. jim: „Swatch” nu l-am vazut pana acum da-mi amintesc ca „Snatch” mi-a placut mult. Si parca a fost si mai ieftin :)

  94. socio
    eu vorbesc de comert legal (aproape) nu pirateria cu care te ocupi tu si pe care ne-o mai si fluturi pe supt nas!

  95. codrus
    Experienta ta ca diriginte am trait-o si eu pana la similitudine.
    Eu am continuat si anul urmator si o zic fara modestie, am obtinut rezultate. Din 24 de elevi, 16 s-au inscris pentru examenul de capacitate. 12 l-au promovat.
    Nu mai stiu situatia lor in ceea ce priveste liceul dar am fost placut surprins sa aflu ca unul din ei a absolvit cu succes Liceul Teologic.
    Dovada ca „sistemul” poate fi putred dar unele rotite sunt functionabile.
    Acum recunosc nu mai am energia necesara sa repet acrobatia respectiva, insa nu cred ca „evlutia” se bazeaza numai pe mine.
    Materie prima cum ii zici tu, exista. Trebuie doar un pic de rabdare si interes sa o modelezi.
    E daca vrei transcenderea din potenta in act :)

  96. socio
    Daca se apuca de facut Chomski ceasuri, aveam acum numai din alea de vedeai prin seria Predator. Asta avea o afinitate pentru extraterestrii :)

  97. Bai n-ati terminat? :D
    Ascultati la mine
    STENOGRAFIA distruge Romania si zic s-o desfintam :D
    Sa renuntam tovarasi la abrevieri si englezisme, sa raminem
    mindri-n cizme :D
    Happy 4th of July to all americans!!!!

  98. jim: Imi pare rau, l-am vazut anul asta la caminul cultural din localitate. L-a pus primarul in campania electorala in deschidere la concertul cu Denisa Ciolac si DJ Mishu.

  99. jim
    N-am auzit de bere Queen, dar daca ar fi de ce sa nu „sharing”
    Cat despre „shaving”, ce-as mai rade o bere acuma… :D

  100. jim
    Azi teoretic sunt liber, dar am venit la birou (ma autoflagelez :D ). Inca ma mai chinui cu balariile alea de-ti povesteam ieri.
    Dar diseara…. stiu eu un club ;)

  101. @surfer
    teoretic eu ar fi trebuit sa dau seama pentru activitatea din ultimele doua sptamani. dar cum nu am avuut activitate, nu am ce seama sa dau.
    club zici? e prea cald pentru club. la tine e mai racoare?

  102. @surfer
    nici postarile nu au fost asa multe cat sa justifice 2 saptamani.
    aia cu alcoolul ar putea fi in multe locuri. in general dupa 11 nu se mai vinde alcool decat in puburi si cluburi.

  103. Ca bine le zici mon cher!
    Intr-adevar, s-a format un alt vocabular, un vocabular al generatiei „Emo-ticon” sau „lol” cum zic prietenii.
    Nu am avut rabdare sa citesc cele 205 commenturi postate de ceilalti, de teama de a descoperi ca ma repet in cele zise. Voi verifica ulterior aspectul.
    Vreau sa adaug articolului tau ceva ce ti-a scapat, si anume: lumea nu stie ca Academia Romana inca nu a acceptat regulile folosite de generatia Pro de azi, si fac referire la:

    – folosirea grupului de litere ” tz” in loc de t – a se scrie casuta (daca tot folosim atatea diminutive) sau fetita si NU casutza, fetitza
    – folosirea grupului de litere „sh” in loc de s – a se scrie oras si nu orash
    – daca tot folosim englezisme, hai sa scriem corect: a se scrie „cool” si nu „cul”
    – etc

    Lista ar mai putea continua, cu siguranta, dar o rezum aici.

  104. am uitat un aspect: sa dau un exemplu concret a celor care ne vorbesc toata ziua de strategii de comunicare, management, Effie, seminarii, planning, stuff, recrutare, marketing…

    a se consulta http://www.razvanmatasel.ro/ (Head of Planning – Leo Burnett)
    intrebarea se pune: de la cine sa mai avem pretentii, domnilor? Pruteanu, odihneasca-se-n pace!

  105. Ne pierdem limba,identitatea si in curand,si capul…Lucrez intr-o banca si am zilnic cereri de la „oamenii muncii”.
    „a-ti”;”da-ti”,samd….asta se intampla cand inveti”dupa ureche!
    Pacat!
    by the way: (*_*)

  106. @ Adrian,

    Articolul este doar expozitiunea unui intreg „roman” despre degradarea LR si despre moda !
    Dumnezeu sa-l odihneasca pe G.Pruteanu! Cata dreptate avea, totusi !

    Ai abordat o tema care ma doare enorm!
    Eu sunt un slujbas al mariei sale LR , deoarece prin arma cuvantului imi castig painea!
    De aceea am tot incercat sa imi perfectez modul de conversatie, de scriere si al „vocii interioare”!!

    Mi-as permite sa scriu si eu cate ceva din pasurile mele.

    Se stie ca LR este la indemana oricui, nu pentru a o judeca, ci pentru a o folosi corect.
    Si pe NET, si in alt context, se observa , la ora actuala proliferarea unor expresii vulgare si licentioase,
    care incearca sa se institutionalizeze si sa devina chiar normale!
    Se retin o serie de noutati , de inovatii din limbajul tinerilor, inovatii argotice si chiar „dirty talk-uti”,
    altele decat nevinovatele argotisme:”misto”, „bafta”, „gagica” s.a. , care au intrat deja in limbajul colocvial.
    S-ar putea , cu timpul, ca Academia sa le foloseasca( mi se pare ca deja DEX-ul , care va aparea in curand, a inclus , si termeni porni),
    tocmai pentru ca au intrat totalmente in limbajul cotidian al mass-media chiar .Ce mai…se poarta cultura misto-ului, peste tot!
    De aceea , apare o reactie dubla : sau telespectatorii, forumistii, internautii cu bun-simt si credinciosi trebuie sa-si „fereasca urechile”,
    sau , ca sa putem comunica si ca sa fim”bagati in seama”, si de nepotii nostri, e musai ca si noi sa vorbim in stil funambulesc si sa scriem un nesaj cam asa:
    ” kt ai fi de ahtiata dupa bunici, cum sa-l lasi p mosu asta sa t atinga ka parca e fa lepra shi nici mustatzile nu-l face mai naspa!”!
    [ ma gandeam acum ce bine ca n-am o nepotica, intrucat, peste cativa ani, asa ar fi trebuit sa scriu pe Mess.! Si sa-i spun:
    „Vezi ca Buni e on !”

    Sub alt aspect, stiti ca e plina tara asta de oameni limitati, cocotati pe diferite tafne, pe care le etaleaza – atat la Tv., cat si la Radio ,
    iar noi, trebuie sa asistam la suprematia gregarilor, care actioneaza numai spre binele lor,
    monopolizand , si gustul chiar, considerandu-se motivati si supermotivati, ca, vezi Doamne, asa se poarta, asa vrea publicul, asa „da bine „, asa e , si pe la altii, mai avansati ca noi s.a.

    In concluzie, se ajunge sa se institutionalizeze bascalia – ca expresie a amitocanului in fata valorii !Umane si profesionale!Ajungand, oameni ca noi, sa nu mai stim „ce ne defineste !”
    Fiind toleranti, din cale-afara, ne crucim , totusi, auzind si citind, asemenea acte suburbane!

    Si ca sa fie tacamul complet, va spun ce am citit azi dimineata pe http://www.ziare.ro:
    la finele anului scolar, la Bucuresti, unei fetite de 12 ani, premianta, i s-a dat in legaturica de carti cadou, un roman care n-avea ce cauta in Premiul unui puber, chiar daca era mai mult sau mai putin dezvoltat !
    roman aparut la Editura”Polirom”, scris de Al.Tocilescu: ” EU ET ALL ”

    Nu se poate asa ceva !

    Eu stiu ca „Limba este un organism viu si ca evolueaza”, dar nici chiar asa !

    Se duce naiba si inocenta, si candoare , si tot ceea ce are frumos si nevinovat viata noastra, la diferite varste!

    Poate sa-mi spuna cineva „Catre ce ne indreptam ? Care ar fi destinatia ?”

  107. Da, profesorii sunt prost platiti, dar marirea salariilor nu este singura solutie pentru „indreptarea limbii romane” ! Veti fi „shokat” , dle Georgescu, daca ati vedea cati profesori nu ar trece testul de ortografie (in particular) si de romana, in geneneral ! Pentru ca actualii absolventi de facultate,l recrutati fara examen de admitere, termina fara sa stie mai nimic ! Acum fac si numai 3 ani, frecventa este facultativa, dar promoveaza examenele in regim de RE , RE, RE, dar le promoveaza in final. Si habar nu au de nimic (nici istorie, nici geografie, nici cultura generala, nici romana, nici nimic). Si ei sunt generatiile de maine de medici, juristi, profesori, ingineri… Cei buni sunt putini si majoritatea fug din tara. Exista o politica sistematica, bine condusa, de subminare a calitatii invatamantului si, prin aceasta, implicit, a viitorului tarii ! Deci, daca limba romana se strica (si se strica !), este pentru ca se strica ideea de cultura, educatie (vezi si „politica” televiziunilor !)

  108. @dani,

    Cata dreptate ai !!!
    Stii ce zice biata noastra mama, de 83 de ani:
    „mai, mama, cred ca s-a aruncat cu un spray …ceva…de s-a depravat totul!
    Uite ce aflai la parc:auzi, mama, nu se mai inteleg parintii cu fetele!
    Pe vremea mea si a voastra, baietii mai faceau probleme, dar nu fetele!!!

    Da, este o campanie de dezradaxinare si de imoralizare, de incultura si negarea patriotismului, dirijata de AFARA!

    Eu mereu spun ca , totusi, Religia, asa cum multi o ignora, a ajutat sa ne pastram fiinta nationala !
    Eram mai patrioti! Acum, parca ne e jena ca suntem romani si ca ROMANIA se cheama tara noastra!

    Depravarea, lipsa imbacsirea „camasii de sufket” a care e Limba Romana, degradarea morala a tineretului, plus alte marsevii,
    toate sunt un scenariu extern, in care oameni labil psihis si sanatosi tun, dar influentabili isi joaca rolul !

    Doamne, iarta-ne!

  109. surferb:

    Am avut bursa de studii la Universitatea din Cairo in anul IV. Cand m-am intors nu mi s-a echivalat nimic si am fost fortata sa platesc doua semestre de gratie ca sa-mi pot termina studiile aici. Frumos, nu?

    Cu alte cuvinte, Oficiul de Burse si Universitatea iti spun: „Vrei bursa? Las’ ca recuperam noi banii cand te intorci!”

  110. @codrus,

    Tare mult m-a impresionat relatarea ta !
    Exact acelasi lucru mi s-a intamplat si mie, la inceputuri!
    Tot un sat de tigani!
    Nici nu auzisera de materia mea!
    M-am inteles cu ei ca m-au vazut gravida si mai faceam si naveta!
    Apoi, am functionat la o scoala de Oligofreni!
    Eram profesor defectolog! Nici nu mai predam materia mea>
    Directorul ne indemna sa-i invatam ….”sa numere nasturii” !
    Am dat definitivatul. La-m luat cu 10!
    Am aflat de Concursul Universitar !M-am inscris! L-am luat cu 9, 33 !( Scris, Oral si seminar)
    A II -a sansa a vietii mele! Prima a fost acest OM de langa mine!
    Au trecut anii ! M-am inscris la 2 doctorate, pe rand!
    Le-am luat cu brio! Am trudit”si-n rugaciune”!
    A venit vremea sa ma fac CONFERENTIAR DR.!Pe merit ! Cu-n CV de pus pe Internet !
    Ce crezi ca am vazut???
    Eu m-am dus cu LADA plina de carti, iar altii, de pe la alte facultati veneau cu….COPERTE, ca….vezi Doamne..vor aparea , si cartile!
    Ai dreptate! Nu stiu daca 25 ^ dintre cadre sunt intrate si au titluri REALE, TRUDITE, fara alte ajutoare!

    Dar….vine vorba lui nea Tomita Caragiu:
    „C-asa-i in tenis!!!”

    Doamne, iarta-i / ne pe toti !

  111. Limba romana se strica asemenea a tot ceea ce e legat de identitatea tarii asteia… probabil dupa un plan bine pus la punct undeva, de cineva…

  112. Hai, frate, sa fim seriosi! Ce baliverne-s astea? Limba romana? Exista asta ceva? Exista o limba a romanilor? Cine sunt romanii? Care romani? Ce romani?

    Esti roman? Nu cred. De ce? Pentru ca nu esti ca majoritatea. Majoritatea e formata din manelisti inculti si terminati care nu stiu sa vorbeasca. Ei sunt romanii, nu tu, nu altii ca tine. Avand in vedere cum e majoritatea, indraznesc sa spun ca tu si cu cei similari tie sunt uscaturile. Voi trageti poporul asta in jos, nelasandu-l sa se bucure in prostie si manea. Sa va fie rusine!

    Daca exista o limba a romanilor, atunci ea apartine majoritatii. Apartine alora care asculta manele in 105, care te calca pe verde si care sunt cum ii stim. Cu ce drept te iei tu de oamenii aia? Ce legatura ai tu cu ei? Ca v-ati nascut in aceeasi tara? Pfff, nu e de ajuns.

  113. Distinsul meu companion@surferb,

    Nici daca m-ai pune guvernatorul unui stat american sau daca mi-ai da toate Bancile Planetei, din tara mea eu n-as pleca!
    Acum, mai iesim AFARA, ca am scapat de toate grijile cu copiii( fiu&nora) , dar cand am fost in prima excursiem dupa mai bine de 3 decenii, AFARA, in Grecia, si cand am ajuns la Granita, am luat un COPAC in brate si am exclamat:
    – „Doamne, plopul meu de la granita, te iubeeeeeeeeeeeeeeeeesc !”
    Crezi, nu crezi, dar n-aveam aer in tara aceea superba ! Superba, dar….numai smociri de iarba si stanci, fata de „Miracolul geografic romanesc”!

    Mi-am vazut toata Romania mea, fara Tara Oasului !
    Acum, m-am acomodat cu oxigenul altor tari !
    Am senzatia ca se intampla cu noi , cand iesim in strainatate – „o excursie de exterminare spirituala benefica „,
    numai ca, vine vorba vorbei :
    „NICAIERI nu-i mai bine ca …ACASA !”
    ” UBI BENE, IBI PATRIA!”
    [ Este o opinie imbratisata si de altii ! Parerile sunt impartite !]

    La „tara noastra” au plecat – mai ales barbati cinstiti – sa castige un ban in Germania, Italia etc. Stii cum isi bat joc de ei?
    Din”romani ieftini” nu sunt scosi ! Le e ciuda ca romanul cere bani la sfert, fata de bastinasi !
    Mereu ne-a fost teama de fenomenul XENOFOBIEI exacerbate !
    De aceea am uitat sa mai traim ca sa ne realizam copiii – ACASA !Si i-am realizat ! Fara ajutorul cuscrilor !
    „NICAIERI nu-i mai bine ca ….ACASA !”

    Dumnezeu sa va ocroteasca – ORIUNDE- v-ati afla !

  114. Uite un PATRIOT, nu PATRIOTARD !
    Sigur ca si @radu georgescu este trecut de prima tinerete!
    Sigur ca, si D-sa a tras cu dintii sa serealizeze – D-Sa & Sotia si sa-si realizeze, si Copiii – in ROMANIA !
    Felicitari, Stimate Domn !

  115. De ce @surferb, de ce esti tu atat de suspicios ???!
    Tu stii ca ateii se „pangaresc” daca spun o vorba buna despre Credinta?
    Cred ca, si in cazul celor care „fac retorica” sau pun intrebari retorice e cam acelasi lucru !
    Stiu din experienta ca sunt extrem de …incrancenati !
    Simt ca @radu georgescu nu ne minte !
    Iti sugerez sa-l credem !

  116. Dra @alina,

    Imi permit sa-ti raspund eu, desi, parca, aveam, si un FILOLOG , ca partener de conversatie !

    Iti spun parerea mea umila :

    1. Nu sunt de acord cu „niciun” si „nicio”, de parca toti am fi analfabeti sa nu stim ca sunt cazuri , si cand spunem :
    ” Nu te astept nici o secunda, nici un minut”,
    unde „o” si „un” sunt numerale, care pot fi substituite cu 2, 6,, 15 minut/e !

    Deci, „nici” este un adverb fara functie sintactica, la fel ca inca 20 si ceva e adverbe : chiar, numai, totusi, macar, barem etc.
    ( vezi „Gramatica practica a limbii romane actuale”( Google; adailiescu), de Ada Iliescu, Editura CORINT, 2007
    si alta la EDP, 2003( dar fara modificari), de acelasi autor, care este foarte buna!

    2. Nu sunt de acord cu scrierea sudata a locutiunilor :
    „odata cu”, „odata ce”, „odata + participiu”( odata invitat);
    Eu am invatat ( si tare mult mi-a placut Gramatica) ca „ODATA” se scriu impreunat , de 2 ori, cand sunt ADVERBELE: „candva” si „repede”! Atat !
    In rest, se scriau cu pauza;

    3. Sunt de acord cu scrierea pronumelor / locutiunilor de politete, cu majuscula:
    Maria Sa, Excelenta Sa, Domniei-Sale, Preasfintia Sa, Inalt Preasfintia Voastra etc.

    Mai multe, nu stiu !
    In caietul nepotului de la Meditatie,nu au aparut, fiindca nu se publicase inca DOOM-ul!
    Avem DOOM-ul in casa , dar ne e greu sa cautam ce s-a schimbat!
    Poate stiti Dvs, vreo carte care selecteaza modificarile!
    Va rog frumos sa ne-o recomandati !Multumim!