in Sfatul bătrânilor

De ce nu merg tinerii la vot? Și din cauza noastră

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

wall02Îmi place să merg la vot și pentru că, asemenea multora dintre voi, votez într-o școală, iar școlile generale seamănă mult între ele, cu coridoarele lor drepte, cu desenele acelea naive făcute de copii din clasele mici agățate pe pereți, reprezentări luminoase ale unei lumi perfecte. Cu parchetul vechi, așezat în „creangă de brad”, din unele clase. Cu soba de gaz în colț. Cu terenul de sport îmbrățișat de corpurile de clădire. Cu vitrinele de trofee, care mă înduioșează de fiecare dată.

O parte din mine merge, așadar, la vot pentru trecut, după cum o parte din mine merge la vot pentru viitor. 

De ce nu merg însă și cei foarte tineri la vot? Mulți spun că dezinteresul electoral e specificul acestei generații și e mult adevăr aici. Eu zic însă că mai e un motiv important de care nu ținem cont: tot zelul acesta încărcat de autoimportanță al multor vedete, toată presiunea aceasta pusă de cei maturi, concentrată doar înaintea alegerilor, când toți le explică tinerilor de ce E IMPORTANT să meargă la vot și de ce TREBUIE să salveze România.

E ca și cum i-ai spune unui copil că TREBUIE să mănânce tot din farfurie ori unui adolescent că E IMPORTANT să lase visarea și să învețe. Când pui problema astfel îi transmiți, de fapt: 1. „Eu știu mai bine ca tine”, 2. „Ai face bine să te supui, că altfel … (și urmează „PSD …, Ghiță …, ALDE …”, chestii care pe el îl lasă rece). Or, toți i-au zis asta mereu, de-a lungul vieții: părinții, profesorii, verii mai mari, vecinii. Credeți că dacă vom întreba retoric un tânăr „Vrei să decidă alții pentru tine?” vom face vreun fâs? Păi, până nu demult pentru el au decis alții, deci chestia asta n-are cum să-l sperie.

Acest „Mergeți la vot!” repetat obsesiv și mecanic de toată lumea e o mare prostie. Dacă vrem să ne asculte, trebuie să știm să vorbim cu ei, constant, individual, nu ca unei turme, și-n primul rând despre cele ce-i interesează pe ei. Tinerii nu vin la vot și pentru că îi facem să se simtă importanți numai când avem să le cerem ceva, mai mult, spunându-le că o fac pentru viitorul lor, când pentru ei prezentul e singurul crucial (așa e tinerețea) și când, de fapt, la mijloc e mai degrabă frica noastră pentru viitorul nostru.

Știți cum reacționează orice tânăr de pe lumea asta la mesajul: „Mergi la vot!” transmis repetat și golit de sens? Simplu. Îl ignoră. Așa am făcut toți, la vremea noastră, numai că între timp am evoluat atât de mult, încât nu ne mai amintim.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

19 Comments

 1. Adriane, am mers de trei ori la vot, ca tanar. Prima data in 1990, cand aveam 22 de ani si habar n-aveam de mizeriile politicii. Am votat cu norodul: Iliescu. In 1992 deja ma mai dumirisem si am votat cu Constantinescu, la fel si in 1996, cand mi s-au spulberat iluziile in privinta sistemului. Sustineam CDR-ul cu inversunare in fata tuturor “bosorogilor” din preajma-mi. Ma credeam infinit mai destupat la minte ca ei. Ce a urmat, stim cu totii. CDR-ul a fost un colos cu picioare de lut, cedand la primul santaj( Basescu vs Valerian Stan). De atunci, m-am lecuit. Am cascat bine ochii in jur, am inceput sa-i ascult si pe cei mai in varsta( experienta de viata are rostul ei!) si m-am convins: votul este o piesa de teatru. Dupa 1996, n-am mai votat pana in 2014, cand am mers sa-mi anulez votul, convins fiind ca nu-i nici o diferenta majora intre Ponta si Iohannis( poate-ti amintesti cum eram luat la pret de matineu, imediat dupa alegeri, cand afirmam ca sperantele puse in concitadinul meu- cu mult mai multe case- sunt iluzii). Prin urmare, nu e nici un deranj ca nu vin tinerii la vot. E chiar mai bine, pentru ca-s mult mai usor de manipulat. Daca n-ar fi asa, i-am vedea in strada, protestand in privinta “albirii’ lui Kovesi in chestiunea plagiatului.

 2. Adrian Georgescu in Sfatul bătrânilor | decembrie 10, 2016
  De ce nu merg tinerii la vot? Și din cauza noastră…”

  Regret că d. Georgescu a uitat, care sînt prioritatile la vîrsta cu pricina.
  Avem însă uman talent de-a ne înfășa primitivelor în principii.

 3. @razvan banciu: Multumesc pentru interventie. Are dreptate: sunt praf. Asa incat, ii las pe marii cunoscatori sa mearga la circ. :)))

 4. As vrea sa incep comentariul cu un citat:
  „Maselor li se poate acorda libertatea gândirii, pentru cã ele nu gândesc.”
  (George Orwell)
  Dar am si unul autohton,scris cu aproape un secol in urma,de inegalabilul Constantin Tanase:

  “Pleac-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii

  Ne-am trezit din hibernare

  Şi-am strigat cât am putut:

  Sus Cutare! Jos Cutare!

  Şi cu asta ce-am făcut?

  Am dorit, cu mic, cu mare,

  Şi-am luptat, cum am ştiut,

  S-avem nouă guvernare,

  Şi cu asta ce-am făcut?

  Ca mai bine să ne fie,

  Ne-a crescut salariul brut,

  Dar trăim în săracie,

  Şi cu asta ce-am făcut?

  Ia corupţia amploare,

  Cum nicicând nu s-a văzut,

  Scoatem totul la vânzare,

  Şi cu asta ce-am făcut?

  Pentru-a câştiga o pâine,

  Mulţi o iau de la-nceput,

  Rătăcesc prin ţări străine,

  Şi cu asta ce-am făcut?

  Traversăm ani grei cu crize,

  Leul iar a decăzut,

  Cresc întruna taxe-accize,

  Şi cu asta ce-am făcut?

  Totul este ca-nainte,

  De belele n-am trecut,

  Se trag sforile, se minte,

  Şi cu asta ce-am făcut?

  Se urzesc pe-ascuns vendete,

  Cum nicicând nu s-a văzut,

  Ţara-i plină de vedete,

  Şi cu asta ce-am făcut?

  Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!

  E sloganul cunoscut;

  Iarăşi am votat ca proştii,

  Şi cu asta ce-am făcut?”

  Ti se pare actual,Adriane?!Sau e propaganda sa nu mergeti la vot?!
  M-ai dezamagit profund!Credeam ca esti dintre cei ce gandesc!

  A merge la vot inseamna,practic,sa dai legitimitate unor hoti si criminali!Daca nu s-ar prezenta niciun om la vot,astia ar avea o problema,ar trebui sa faca ceva,ar trebui s-o ia din nou de la matriarhat sau patriarhat,sa gaseasca o solutie de a conduce tarile lumii(nu numai la noi e valabil,peste tot in lume e aceeasi situatie!),cu oameni curati,competenti si…fara partide!Daca s-ar vrea,ar fi destul de simplu,dar flacaii astia de distrug lumea sunt tare linistiti,va exista intotdeauna o imensa masa de idioti,in fiecare popor,care se vor bate intre ei si se vor prezenta la urne,crezand sincer ca vor rezolva ei problemele!Si aia de ii ademenesc(In cazul tau Adriane,intelectuala Gorghiu si superinteligentul si iute ganditorul Iohanis!!!),rad de se prapadesc si iau parte la chiolhanuri comune,asa cum iau aceeasi parte si la jumulirea tarii!Mergeti fratilor la vot si votati-va favoritii!Rezultatul va fi acelasi:tot aia vor conduce!

 5. Cand ma gandesc ca de exemplu rusii sau chinezii (mare parte din populatia planetei) se nasc,traiesc si mor fara ca parerea lor sa conteze vreun moment,sa votezi in Romania chiar e un privilegiu.

 6. @Serban
  Sunt intru totul de acord cu ceea ce ai spus, atunci cand alergerile nu vor putea fi validate din cauza neprezentarii la urne a populatiei, vom da de inteles clasei politice ca nu mai acceptam rahaturi si minciuni. Mai mult, asta va da un semnal de alarma la nivel international, iar probabil din acel moment vom putea vorbi de o reforma politica.

 7. @cabrera
  Tu bati niste campi intr-un mare fel cu dreptul al vot si alte popoare ce sunt oprimate si etc.
  Mai bine gandeste-te la poporul tau care moare de foame, traieste de pe o zi pe alta, este needucat, este incult si care e ingropat in datorii la banci si abia atunci sa-ti para rau de altii, iar apoi gandeste-te putin daca in campania asta electorala ai auzit vreun candidat care sa atinga punctele enumerate mai sus in programul de guvernare propus in campanie. Pana acum eu nu am auzit decat promisiuni ca “ei” vor fi diferiti, dar nimic concret.

  Treziti-va fratilor, va lasati prostiti in repetate randuri de aceleasi jeguri de oameni, doar ca prin alti reprezentanti!