Anticamera căsătoriei
de Elena Georgescu
Logodna responsabilizează, făcând trecerea de la ideea de „relaţie” la cea de „uniune”. Dacă jurământul defineşte căsătoria, logodna e doar un fel de promisiune.
Nu este o instituţie născocită de femei, pentru a grăbi lucrurile, ci de către bărbaţi, tocmai pentru a le clarifica. Logodna a fost introdusă în 1215 de către Papa Inocenţiu al III-lea, pentru ca, în cazul în care existau impedimente în calea căsătoriei, să fie un răgaz în care acestea să poată fi semnalate.
Este ea necesară? De multe ori, da. Din aceleaşi motive pentru care cosmonauţii reveniţi din spaţiu trec întâi printr-o cameră de depresurizare, să se adapteze la noile condiţii. Cea mai bună reprezentare a logodnei se află în serialul „Seinfeld”, când personajul Elaine îi aseamănă pe bărbaţi cu nişte veveriţe: „Trebuie să le ademeneşti încet, nu să le sperii cu mişcări bruşte”.
Tineri sau mai puţin, frumoşi ori urâţi, cu succes la femei sau fără, majoritatea văd căsătoria ca pe o cuşcă rotativă în care vor bate pasul pe loc. Noi, femeile, judecăm într-un alt sistem de referinţă Căminul e centrul Universului şi singurul punct fix, cele dinafară pot să se mişte cât de repede or vrea!
Soţul meu se înşală însă crezând că doar bărbaţii sunt speriaţi de ideea căsătoriei. Şi femeile sunt. Diferenţa e că noi, în general, nu ne punem problema dacă vom rezista rigorilor vieţii în doi, ci dacă ne-am ales bine „veveriţa”.
0:59 … 0:58 …
de Adrian Georgescu
Logodna e inutilă. Oamenii fac asta doar pentru că le place cum sună cuvântul. Ea nu te mai prezintă drept “prietenul meu” (doar nu mai aveţi 16 ani!), dar nici “soţul meu” (doar nu aveţi 50 de ani!).
Logodnicul” e doar “prietenul” care-a primit o avansare de formă. Denumirea noii funcţii sună bine, însă aduce numai responsabilităţi suplimentare pentru aceleaşi beneficii şi o putere de decizie diminuată.
Şi toţi aceşti bărbaţi care cred că, trăgând de timp, au vreo şansă la victorie! Parcă sunt naţionala României, plimbând mingea de-a latul terenului, încercând să conserve rezultatul. “Dacă ajungem la penalty-uri, i-am bătut”. Pe naiba! Aici se joacă după sistemul “golului de aur”, cine înscrie primul a câştigat, iar tu n-ai cum să marchezi când adversarul e din primul minut cu tot efectivul în careul tău.
Logodna nu prelungeşte perioada de timp necesară luării unei decizii. Dimpotrivă, o scurtează. E ca-n filme, când bomba se activează şi pe ecranul ceasului apare 0:59, iar tu trebuie să te decizi rapid dacă să o iei la fugă (caz în care descoperi că toate ieşirile sunt blocate), ori să încerci s-o dezamorsezi.
Logodna nu este anticamera căsătoriei, aşa cum susţine soţia mea (în treacăt fie spus, în cazul nostru n-a fost nevoie de prelungiri, pentru că mi-am dorit mai mult victoria), ci un amărât de precontract, genul de înţelegere care se semnează doar atunci când unul n-are încredere în celălalt şi vrea cumva să-l ţină legat.
Nu logodna e testul depresurizarii…ci locuitul impreuna inainte de casatorie….parol!
e doar o perioada „de proba”…sau „incalzirea’…daca te-ai echipat trebuie sa joci,sa dai totul pe teren…finalul e aproape intotdeauna acelasi .adica pierzi.asta n-ar fi o tragedie ,atit cit esti”titular”.problemele incep sa apara cind ajungi „rezerva”…
Eu tocmai de asta ma temeam ……ca nu voi rezista rigorilor vietii in doi :)
Nu-mi ajungea timpul pe care-l aveam sa fac tot ceea ce-mi doream ….deci nu mai era loc pt nimeni….doar pt mine :)
Cu ademenirea veveritelor…..cred ca am facut o greseala…..sotul meu intarziase la prima intalnire……iar cand a ajuns eu tocmai ma pregateam sa plec….cand mi-a vazut privirea….si-a spus ca poate e mai bine sa se intoarca si sa plece cat mai repede :)
Despre prietenie sper ca si la 100 de ani (m-am hotarat sa ajung la 100) sa-l pot prezenta ca fiind prietenul meu.
Nu vad rostul logodnei….si daca tot dateaza din 1215….cred ca e timpul sa-i facem loc intr-un muzeu….e antica.
exista si o latura mai realista a logodnei. In ziua de azi ca sa rezervi un local pt nunta trebuie sa o faci cu cel putin 1 an inainte.
Si din acest motiv poate fi socotit ca o anticamera a casatoriei.
Tinerii pot „testa” pana la nunta viata in cuplu, altfel de cat o faceau ca prieteni. Acu, Adriane, nu mai fii si tu asa radical: daca nu-i alba-i neagra. poate fi si ROZ :)
eu nu vad rostul acesteia, a logodnei.
EG si AG
bey..deci ce ma sfatuiti sa fac ???
cre’ ca psihologic vorbind logodna incepe din momentul in care ea (sau el ;) a zis „da” si pana in momentul in care s-a semnat patalamaua. ea subliniaza tranzitia de la „prezent” la „viitor”, si atat.
mai grav e cand se aplica ce zice AG in ultimul paragraf. dar asta nu e vina conceptului de logodna, ci a logoditilor.
nimanui nu-i foloseste. nici casatoria nu foloseste. nici relatiile nu folosesc. nici concubinajul.
nimic nu foloseste la nimic.
noapte buna!
shmeny
Cam negativ comentariul tau. :)
Noapte buna!
Pentru Elena Georgescu:
Nu comentez articolul,dar e de facut o atentionare: se scrie ANTECAMERA si nu antIcamera. Pentru un jurnalist,e chiar jenant sa nu stie asa ceva. Eu nu sint(asa vreau sa scriu cu ” i ” din i si nu din a,gasesc ca e mai bine cu vechea grafie) decit un amarit de inginer,dar stiu forma corecta a cuvintului in discutie;deci,se poate(daca este un minim interes pentru corectitudine).
S-auzim si mai de bine !
@ barbagrey
Nici eu nu comentez faptul ca esti inginer, dar e jenant sa nu consulti dex-ul :
ANTECÁMERĂ s. f. compartiment al camerei de combustie a unui motor în care se injectează combustibilul.
ANTICÁMERĂ, anticamere, s.f. Cameră de aşteptare situată la intrarea într-un birou, într-un cabinet al unei persoane cu funcţie importantă etc. ♢ Expr. A face anticameră = a aştepta (mult) până a fi primit în audienţă sau la o consultaţie (medicală, juridică etc.
Sa ne documentam si mai bine!
barbagrey, antecamera e termenul folosit la motoare cu combustie interna.
Anticamera (desi pare stupid… ;) ) e cuvantul corect pentru ceea ce spune AG, e intrat in limba romana din franceza – antichambre.
Si, desi pare a fi compus din prefixul anti (impotriva, contra) si camera… nu e asa! ;) Asta e frumusetea si greutatea limbii romane… cu capcane …
EG & AG, sau nu, doar AG,
DE CE ar trebui ca logodna sa foloseasca CUIVA? cuiva anume…
Cred ca, de fapt, prin logodna ar trebui sa fie in câstig protagonistii – ambii-amândoi :lol: , pentru ca e asa cum spuneti, o anticamera a vietii in doi… iar timpul logodnei, care e ca un rodaj auto, ar trebui ca cei doi sa-l FOLOSEASCA pentru a se lamuri DACA ajung la popa (sau doar la primarie) ori… isi spun «pa»…
Bunica-mi povestea cand ea s-a logodit prin 1917,
pana la casatorie mai erau aproape 3 ani.
Primul ei copil s-a nascut in 1921.
Logodna era un prilej de a-l prezenta pe viitorul ginere
la rudele familiei si invers, momentul in care el i-a daruit
un inel si tinerii dupa acest eveniment aveau dreptul
legal sa mearga pe strada tinandu-se da maini.
Era un pas mare spre intimitate ca inainte de casatorie
nici gleznele logodnicai nu erau vazute nici din gresala
de viitorul sot. Logodnicul era prezent dupa ea in
fiecare Duminica si impreuna mergeau la biserica la
slujba mare, iar el, logodnicul flamand mereu, a fost
invitat la masa de pranz de Duminica care este compus
din cele mai bune specialitati culinare.
Cateodata era dans inainte de liturghie, dar pana sa
se intunece, o fata trebuia dusa acasa si predata tatalui
sa vada cat este de corect viitorul ginere.
O fata numai cu un logodnic legal putea sa apara la o
petrecere sau unde nu putea sa intre singura, la un
restaurant sau alt local de distractie.
Numai dupa casatorie se tutuiau tinerii logoditi …..
si numai dupa logodna o fata avea drept sa accepte
un cadou, sau o prajitura, cafea de la „un barbat”
altu decat un verisor sau un membru al familiei.
E cale lunga de atunci in relationships!!!!
haha ati dat o pe caterinca, veveritoilor :)
mie imi place logodna. oare prelogodna exista ?
Ce bine ca nu m-am nascut pe vremea bunici.
codru
Daca nu exista…..o inventezi tu. :)
@Adrian&@ Elena,
Tot intelepciunea populara spune:
„Pana nu stai cu Maria, nu-i cunosti mania !”
[ E valabila si reciproca ]
@Adrian, se vede ca tot spre fotbal „deviezi”! Sw vede ca a scris un EL !
@Elena, ai dreptate, ca de obicei, si se vede ca esti…. o EA !
@Cum era pe vremea bunicii, a explicat, pertinent, @Olga K.
Succint, va explic, voua, celor tineri, cum era prin anii ’70 !
Din start, se stie ca nu se gandea NIMENI la avere !Totul era….asa…ca in carti !
[ Probabil ca numai „nomenclatura” avea grija sa nu intre in relatie un „om de calitate”( vcvare niciodata nu s-au purtat!) cu un nomenclaturist!
Cunosc esnspe cazuri, cand musai El trebuia sa fie fiu de sef la PCR , iar ea, fiica de securist sau invers sau…ei intre ei !]
La muritorii de rand se trecea prin cateva faze inaintea Logodnei!Deci si Logodna era ceva SACRU:
1. Feeling-ul;
2. Flirtul;
3. Abordarea;
4. „Chimia pe partener”( parca „hemistry” se numeste acum);
5. Flatarea( care musai trebuia sa dureze toata viata);
6. Curtoazia( la fel ca la 5.);
7 Cunoasterea, din faza de prietenie, care putea dura si 2-3 ani);
8. LOGODNA, exrem de necesara, apropiind partenerii, spiritual, si mai mult! Era faza in care fata ramanea tot fecioara, dar baiatul( sau EA) faceau cunostinta cu parintii, intrati, abia acum , pe rol!
Era faza in care, fiind de 2-3 ani impreuna reuseau sa se cunoasca , si mai bine, chiar daca stateau la cxasele lor si se intalneau, „in corpore” si familiile, saptamanal sau la cate o sindrofie;
9. Cununia civila cu „luna de miere”, platita numai de parintii baiatului;
10. Cununia religioasa, la care participau ambele familii, iar banii erau ai copiilor( statul le dadea CASA, iar parintii tot ce era necesar pentru traiul zilnic)
[ Asta se intampla in familiile de intelectuali.]
gazdele noastre n-au amintit ca, in perioada „de logoditi”, datorita apropierii spirituale , si mai mult si datorita apropierii fizice( fata ramanand tot fecioara) cei doi( si mai mult EA) se afla „sub microscop”!
Si mai mult isi deconspita, prin fapte, „Sistemul de valori”!
Acum este faza cand ELsau EA, mai degajari, pot „gresi” sau isi „dau arama pe fata”! Mereu apropierea spirituala si IUBIRE – din acele vremuri – face omul mai degajat si mai neatent in comportare!
Acum era momentul sa-l vezi CAT bea; CUM se raporteaza la alte FEMEI; CE defecte are, ca nu-i nimeni perfect; s.a.m.d.
Se cunosc logodne „rupte” si dupa 3 ani de prietenie sau , si mai multi, si dupa logodna!
Amorul – pe vremea mea – aparea misai dupa cununia civila si religioasa !
Cum nu gafau si cum isi dadeau seama ca se vor intelege – si in dormitor – generatia mea ???
Foarte simplu: dupa senzatiile traversate la intalniri, la sarutari, la imbratisari, la dans, in conversatiile „pe aceeasi lungime de unda”, in „grila de valori” aproape aceeasi s.a. !
In faza prieteniei, finalizata cu masa festiva a LOGODNEI, tinerii isi descopereau 75 % defectele! daca ersu nevinovate, mergeau mai departe; daca nu, logodna se rupea, fara comentarii !
Deci, o sa ziceti ca n-am dreptate! Sub rezerva cuvantulyui de onoare , ca spun ca generatia dinaintea mea, cu 5 ani si cea dupa mine cu 10 ani, asa au procedat !
E normal sa existe , si exceptii! Existau perechi „rebele” care se comportau exact ca ACUM !
darsa tineti minte: cei care au procedat asa, peste 20-35 de ani au divortat !
Se auzea la noi in facultate ca baiatul care te agata pe tine, asa va agata si pe alta, peste ani !
Daca baiatul iti cerea amor, NU TE RESPECTA! Ca de IUBIT, nici vorba !
Am avut SANSA sa traiest Etapa Iubirii in stil „renascentist”…. a la DANTE si PETRARCA !
Doamne, frumos a fost !!!
Doamne, frumos a decurs relatia noastra si a altor cunostinte ale noastre, desi Dzeu a avut grija sa ne dea NOUA, toate necazurile si grijile pe care le putea indra un om !
Aici, in aceste faze de cumplite incercari de la Viata( Dzeu) am realizat ca …N-AM GAFAT !
Niciodata empatia, iubirea, respectul, altruismul, ajutorul, chiar si tandretea n-au avut intensitatea si n-au fost mai „DULCI” ca-n perioadele de crucificare la care ne-a supus VIATA!
In aceste etape, realizezi ca EL/EA sunt UNUL, nu neaparat in AMOR ! Ca LE PASA ! NU numai ca „SUNT” in cuplu, ci si „SIMT” in cuplu!
Acum ? Ce se intampla ACUM? E totul ….anapoda !
participam cu totii „la falimentul SPIRITULUI !”
Suntem fericiti ca nu ne-a dat Domnul nepoata, ci nepot!
Acum, pe fete, n-am mai fi stiut CUM sa le crestem , cata vreme se aude mereu, ca „numai vaaampele” au NOROC !
Doamne, cate ar mai fi de spus !
Companionii nostri au spus , si ei, adevarul lor!
O zi cat mai placuta, @ALL !!!
@nico,
Ai dreptate; „anti – ” este – si un element de compunere, si un sufix – , care au alta incarcatura semantica; dar ce sa ne facem daca DEX-ul le accepta pe amandoua >???
Mergi pe Google si scrie-le si vei vedea cum sunt receptate si acceptate de DEX !
Scuze pentru eventualele greseli de limba !
micheteau comentariul olgai khan – cred ca a lamurit intrebarea „de ce”, si „cui foloseste/folosea (nu m-as mira ca in multe locuri sa se mai pastreze, macar partial, cele ce zice ea acolo. nu uitati, romania nu e bucuresti, timisoara, cluj, constanta, iasi si brasov, cu mentalitati mai „urbane” – desi nici acolo n-as generaliza).
„in zilele noastre” a ramas mai important pragul „psihologic”, atat pentru impricinati (pentru multi, cand ai „prietena/prieten” e una, cand esti „logodit” e deja serioasa treaba), cat si (mai ales) pentru parinti. pentru ei e probabil ideal: copiii vor ajunge „la casa lor”, dar mai e totusi o speranta de reparatie in caz ca nu le convine ginerica/norica, fara sa se faca de ras „in lume”.
pan-am scris a aparut si nora. cool.
Boala lunga , moarte sigura! deci sunt bune toate
etapele dar scurte si daca functioneaza chimia ,
fizica este aceeasi pt toti iar biologia o mai ajutam.
deh mijloace moderne! sa fim iubiti!
super-articol. de fapt, Elena este invingatoare (chiar de sex opus fiind, ma vad obligat sa-i dau dreptate…). adrian ramane mai mult cu impresia artistica:”mi-am dorit mai mult victoria…”, fara sa stie ca, de fapt, a intrat in jocul „partii adverse”…
Adrian, sunt foarte interesante dialogurile „in oglinda”… Intrebarea este: cum rezistati impreuna cu atatea puncte de vedere divergente…:-))
razvan
Zonele in care avem aceeasi parere sunt putine, dar importante.
Cred ca se zice „antecamera”, nu „anticamera”
Bun subiect si comentarii interesante.
Eu cred ca termenul de „logodna” incepe incet-incet sa nu mai fie folosit, dar sensul sau ramane valabil: este perioada ce precede si pregateste tambalaul nuntii si eventual asezarea la casa lor a celor doi. Incepe practic cand cei doi hotarasc sa se insoare sau sa sr logodeasca.
Femeile simt nevoia ca intr-o relatie lucrurile sa evolueze mereu si de aceea ele si eventual familia lor sunt cei ce decid de cele mai multe ori asupra logodnei sau casatoriei. De cele mai multe semnaleaza acest lucru implicit, uneori chiar si explicit, iar barbatul trebuie sa realizeze partea formala adica sa deschida primu gura eventual intr-un cadru special sau fata de familia ei
Femeile trebuie sa denumeasca perioada de dinainte de casatorie si cum exista termenul de logodna, care desi isi schimba la suprafata nuanta, pastreaza aceeasi baza. Termenul de „logodna” mai e folosit si pentru ca le confera femeilor logodite un alt statut in societate.Astfel ea arata ca n-a stat degeaba cu veverita respectiva, familia ei poate sa stea linistita, iar suratele o pot invidia la fel de linistite
Apoi logodna este prea putin perioada de acomodare in ceea ce priveste viata in doi. Este mai degraba perioada in care presiunea este muuuult mai mare asupra lui. Practic se transfera presiunea de la inceputul relatiei de la ea la el.
Chiar daca logodna nu e anuntata, iti poti da seama ca un barbat cuplat urmeaza sa se casatoreasca. De exemplu iese din ce in ce mai rar cu baietii sau renunta la excursii organizate in pripa sau evita compania unor femei dragutze necunoscute s.a.m.d. Exceptie: atunci cand fata depinde foarte mult financiar sau ca loc de munca de barbat, acesta isi poate pastra mare parte a obiceiurilor de nelogodit.
Dupa parerea mea logodna poate dura si dupa nunta in sensul ca se adanceste cunoasterea familiei ei, fiind continuare o perioada in care presiunea se afla asupra sa. De exemplu: desele vizite obligatorii la parintii ei
Barbatii sunt mai mult pentru „daca e foarte bine si asa de ce sa ne complicam”. Chiar daca isi iubesc partenera incearca instinctiv sa scape de obligatii si formalitati si de aceea de cele mai multe ori logodna si nunta nu se intampla din initiativa lui. De abia cand intelege ca nu mai are ce sa faca isi ia crucea in spinare pe Golgota obligatiilor si complezentelor. Daca ar fi dupa majoritatea barbatilor ar fi doar o casatorie civila stabilita cu 2 saptamani inainte urmata de chef cu prietenii apropiati, iar la catva timp si cununia religioasa urmata de un alt chef/bauta urmata de plecarea pentru cateva zile undeva unde e televizor sa poata vedea meciurile.
Exista uneori posibilitatea ca aspectul financiar al problemei sa-l convinga mai repede pe barbat. De exemplu: cu banii castigati la nunta poate da prima plata la o masina in rate sau daca fata are deja apartamentul ei si familia acesteia „are cu ce”. In aceste situatii barbatul isi asuma de buna voie obligatiile pomenite mai-sus, atent la orice situatie in care poate sa mai inalce regulile fara sa se afle sau sa i se faca scandal
barbagrey & Catalin
http://dexonline.ro/search.php?cuv=anticamera
http://dexonline.ro/corect.php
barbagrey
Niste scuze ar fi de apreciat.
E vorba de logodna….si sunt implicati toti, parinti, socri, societate, etc.
La naiba, daca vrei sa te logodesti sau sa te casatoresti trebuie sa ceri voia sau parerea altora?
Eu spun ca atata timp cat nu esti minor/minora, daca vrei sa te casatoresti o faci, indiferent de parerea altora……ca doar e viata ta.
Cazuri concrete:
– Amicul W. s-a hotarat dupa cativa ani de relatie si in urma intetirii caraiturilor partenerei sa o ia prin surprindere si sa-i cumpere un inel de logodna pentru a amana cu 6 luni declansarea efectiva a procesului. Situatia actuala: casnicie cu probleme mari;
– Amicul L. a fost anuntat prin telefon de catre partenera in octombrie, in timp ce era la nunta altui amic, ca nunta lor va fi pe 8 martie, de „ziua lor,ziua ielelor”. Inainte de nunta a avut loc o asa-zisa petrecere a burlacilor sub atenta supraveghere a partenerei. Situatia actuala: nu prea l-am mai vazut la fata, dar presupun ca e multumit.
– Colegul de clasa din liceu G. s-a logodit cu prietena lui din timpul liceului iar la vreo doua luni aceasta i-a dat papucii si a fugit cu amantul in America in timp ce el ajunsese doar un biet politist. Situatia actuala: pe el chiar nu l-am mai vazut de mult dar stiu ca e happily married cu altcineva
– Amicul P si amica D sunt impreuna de 7 ani formeaza un cuplu stau impreuna, dar prefera sa investeasca economiile in imbunatatirea conditiilor de trai decat in realizarea nuntii, deci se afla intr-o logodna continua. Situatia actuala: happily married chiar daca nu au patalamaua.
– Amicul F.,pragmatic din fire, cand a observat ca familia instarita incepe sa dea semne de nerabdare, a demarat procesul de limitare a intrunirilor cu prietenii cheflii si ierarhic superiori de la serviciu,declansand practic logodna.Situatie actuala: vazandu-si interesu cu multa abilitate si diplomatie a reusit sa impace si capra si verzele.Married.
Si, ca sa nu plictisesc, ma opresc aici cu studiile de caz, desi as putea continua.
Ideea mea e ca logodna si nunta nu sunt conditii indispensabile ca cei doi sa traiasca fericiti pan-la adanci batraneti..pentru ca in viata „s*it happens”
Am scris atat de mult pentru ca n-am ce face.
De unde atata timp liber in miezul unei zile ploioase de munca? Pai pornind de la ideea ca „s h i t happens” algoritmul e urmatorul:
– acu o saptamana mi-am rupt piciorul, acelasi pe care il rupsesem in urma cu an jumate, dar in alt loc
– cu doua zile inainte de asta, prietena mi-a dat papucii prin telefon
– intre timp sunt pe cale sa ratez doctoratul
– ziua de nastere mi-o voi petrece in gips
In aceste conditii: bunica mea de 860 de ani, cu care locuiesc, rade de mine, aceasta fiind insa expresia frustrarii cauzate de faptul ca nu pot o perioada sa mai am grija de ea; momentul culminant al zilei pentru mine este ajungerea la buda in timp util; apoi un alt moment important este primirea in corp a unei solutii injectabile precedata de alegerea bucatii de corp ce va suporta durerea aferenta; putinii musafiri care indraznesc sa ma viziteze sunt rugati, dupa ce le povestesc ce-am patit si cum ma doare, sa ma sustina in realizarea unor mici activitati imposibil de realizat pt mine, cum ar fi maturatul…
Asa ca in privinta logodnei si nuntii, cand e sa fie e….dar se poate foarte bine si fara. Aia e!
Si nu-mi cer scuze pentru ca am plictisit si pentru gresealele de tastatilografiere :P
@Alex_S
Hmm inseamna ca nu m-am informat asupra cuvantului asta de cativa ani buni.
Oricum eu tin minte clar ca profesoara de romana, prin clasa a 7-a, ne-a atentionat sa nu zicem niciodata „anticamera”, ci numai „antecamera”, pentru ca prima forma nu are sens. Ar insemna „impotriva camerei”.
Dar vad ca „anticamera” a fost acceptat intre timp in DEX ca si cuvant corect, probabil pentru ca toata lumea il folosea in forma asta.
Greseala mea, nhe scuzati ;)
Oricum, DEX online asta mi se pare ca e „open”, adica oricine is poate adauga definitia proprie a unui cuvant, deci inca nu-i sigur ca aveti dreptate :)
Linkul pe care Alex_S il da ( http://dexonline.ro/corect.php )
duce la o pagina care spune:
„Precizăm că NU avem autoritatea de a tranşa aceste probleme”
Deci nimic nu-i clar pe lumea asta.
Oricum, cum e mai logic? „anticamera”=”impotriva camerei”
sau „antecamera”=”inainte de camera”
Catalin, barbagrey
Da, logic ar fi sa se spuna „antecameră”, nu „anticameră”. Academia (nu doar dexonline) a preferat insa prima varianta, si cred ca melee a explicat bine de ce.
sorin
E mai bine cu piciorul in ghips decat logodit :lol:
P.S. Am zis logodit, nu insurat.
Logodna foloseste parintilor. Sa-i obisnuiasca cu ideea :D
socio
:lol:
Excelent! Totusi … nu e mai frumos sa-i pui in fata faptului implinit?
AG: ca sa fiu on topic si cu postul tau nou: „Absenta logodnei poate ucide!” :)
Sufla vanturi comuniste inca, atunci ne era necesar
nimic doar cununia civlila. Unii nici atunci nu voiau o
relatie mai durabila decat sex ocazional, insa toti locuiau
cu parintii intr-un apartament mic. Cu romanizarea
ROmaniei care a adus in localitati multi celibatari romani
si le trebuia locuinte, asa s-au nascut si cuiburile
nefamiliste sau garsonierele, care cred ca in fiecare oras
erau niste focare de infectii.
Nu sint Off Topic, dar daca erai logodit, deja te puteai
inscrie pe lista de „apartamente” care inca nici nu erau
desenate, desi legal nu era recunoscuta forma de
uniune intre doi tineri.
Nu v-ati mirat destul ca pentru tarile din westul europei
functioneaza Viza de Logodnica pentru USA, iar pentru
cei din fostele State Comuniste … NU.
EG
Frumos! Si mai ales elocvent:”…Papa Inocentiu, cosmonauti, depresurizare, veverite care bat pasul pe loc in custi rotative…” ce mai, o nebunie!
AG
Tu esti inca si mai convingator. Ideea ta originala cf careia (citez):”Logodna nu este anticamera căsătoriei, aşa cum susţine soţia mea (în treacăt fie spus, în cazul nostru n-a fost nevoie de prelungiri, pentru că mi-am dorit mai mult victoria), ci un amărât de precontract, genul de înţelegere care se semnează doar atunci când unul n-are încredere în celălalt şi vrea cumva să-l ţină legat.” m-a dat pe spate. Mai ca-mi vine sa ma iau la palme ca n-am sesizat din timp nocivitatea acestui PRECONTRACT pretins ANTI(antonimul lui pro!!!)-cameral care obnubileaza complet „camera”, pardon, casatoria, care in mod evident n-are nici in clin nici in mineca cu contractul si nici nu incearca sa tina pe nimeni legat!
AG,
de acord cu tine mai bine insurat decat logiodit
p.s. ai trecut deja la articolul urmator,nu?scrii cam multe
Prinţul Albert de Monaco şi-a anunţat oficial logodna cu
Charlene Wittstock
Ziua 25 septembrie, 2008
Unul dintre cei mai ravniţi celibatari din lume, prinţul
Albert de Monaco, a decis să pună capăt burlăciei.
Aleasa inimii sale este frumoasa inotătoare sud-africană
Charlene Wittstock, cu care, de altfel, prinţul se
afişează la toate manifestările publice de aproape doi
ani. Joi a fost anunţată oficial logodna, iar căsătoria
propriu-zisă va avea loc, se pare, in cursul anului viitor.
Toată lumea şi in special jurnaliştii mondeni aşteaptă
cu infrigurare ceremonia. Mulţi dintre ei işi amintesc de
fastuoasa nuntă a tatălui prinţului, Rainier al III-lea cu
actriţa americană Grace Kelly, care a fost considerată
evenimentul anului 1956.Prinţul Albert, in varstă de 50
de ani, şi-a cunoscut viitoarea mireasă la Jocurile
olimpice de Iarnă, de la Torino, acum doi ani şi de
atunci, cei doi sunt nedespărţiţi.
Z.O.
http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-09-26&id=13337
AntIcamera-AntEcamera : Ok baieti! Aveti dreptate din punct de vedere lingvistic oficial(m-am documentat intre timp).
DAR:din punct de vedere LOGIC,e clar ca e o eroare lingvistica,asimilata prin utilizarea in masa si de lunga durata,caz in care este adoptata ca norma lingvistica oficiala.Mai sint si alte cazuri. ION ar putea sa completeze in acest sens(apropo:multumesc pentru ironii,domnule Ion;asa,inginer neatent si neinformat cum sint,stiu sa apreciez ironiile de calitate;succes si la alte asemenea ironizari!).
In acord cu Alex_S,prezint scuzele de rigoare autoarei articolului,Elena Georgescu,pentru exprimarea inadecvata ce am comis-o.
Pina la urma,cine are dreptate? Academia Romana sau Logica? Un reper de comentarii ar putea fi ordinea aparitiei in societatea umana? Logica a aparut in copilaria speciiei umane,fiind o categorie abstracta. Academia Romana a aparut la inceputul secolului IX.
Cum opinati doamnelor si domnilor? Cum opinati domnule(profesor?) Ion? S-auzim de la cei mai bine documentati !!!
P.S. Academia romana a aparut la inceputul secolului XX(a fost o eroare de tastare,din viteza).
Olga Khan
Sa le dea Dumnezeu sanatate si fericire si sa jucam si la botez! :D
barbagrey
Eu consider ca limba e un organism viu si nu un exponat de vitrina, deci de multe ori Academia = Muzeul Antipa.
Totusi, vorba lui Marin Moraru: „Monsieur scriem, monsieur citim”. Nu as putea scrie dupa cum mi se pare logic, mai ales ca jurnalist, ci dupa cum e corect.
sorin
Naaaah, e un ritm bun.
perfect d acord cu tine ag-ule,insa imi place definitia casatoriei data de elena.eu sunt d parerea ca un lucru poate fi ori util ori inutil.nu ii vad nicio intrebuintare logica a acestei ceremoni,iar faptul ca a fost introdusa de un papa mi-a intarit mai tare convingerea de a nu o lua in calcul(in caz ca ar fi nevoie vreodata :) )
logodna……….ceva formal!adevaratul test e traiul in comun si cel mai bine e sa stai cu persoana inainte de a te casatori!eu n-am facut asta si dupa 1 an tot mai avem probleme de reglat!:))))))))))))
Corect, Adrian!
Un fel de „key account manager”, responsabilitate scriptica dar nu si pecuniara pe care o primeste un reprezentant vechi pentru a nu se mai face de rusine ca n-a avansat de facto!
De fapt, termenul de logodnic e acel scut care apara frivolul de a se da in vileag, cand unul dintre cei pusi fata in fata vrea, dar nu poate! E o demi-legitimitate intre termenul de prieten (care obliga moral dar doar atat) si cel de sot (care obliga religios si, din pacate, uneori, tot doar atat).
Off the record: ai vrea sa ai DVD-urile cu Steaua- Slavia Praga, cu Goteborg, cu Galata, etc… din perioada aia?!
PS: si cu Anderlecht, neciopartit, cum e pe torrente?! Dar comentarii in diverse alte limbi decat romana…
Dan C
Multumesc, dar nu. Nu pastrez decat filme vechi, la care stiu sigur ca, macar o data pe an, ma uit.
Da-mi niste exemple, te rog! Sunt curios ce filme iti plac in afara de cele la care mai faci referire pe aici…
Evident sunt curios si daca ai fost vreodata stelist, din moment ce altii ar omori pentru meciurile alea ale Stelei… Aici imi pari ciudat! Nu-ti ceream absolut nimic in schimb, pur si simplu era un mod de a-ti multumi ca ma destinzi cand te citesc!
Felicitari Elenei Georgescu. Adrian scrie de 10, dar articolele Elenei sunt de 10 +