in Evenimentul Zilei, Jolly Joker

Tâmpiţi şi filosofi

Votul obligatoriu reprezintă eşecul democraţiei, care şi-ar devora astfel fundamentul principal pe care s-a întemeiat, libertatea individului, întrucât aceasta presupune chiar şi a alege să nu alegi. O democraţie care transformă dreptul în obligaţie se anulează pe sine.

Politicienii noştri nu vor numai puterea, ci şi legitimarea adusă de o prezenţă cât mai consistentă la vot. Ei ştiu că absenteismul la urne nu e o ruşine pentru electorat, ci pentru candidaţi, de aceea vor să se ascundă ca gunoiul sub preş în spatele votului obligatoriu. Astfel, nu e de mirare că un politician propune această măsură, cât faptul că domnul Andrei Pleşu o susţine.

“Cred că nervii sunt mai buni decât lehamitea, că îndeplinirea unei obligaţii antipatice e mai utilă decât satisfacţia unei libertăţi fără reguli. (…) Apologeţii facultativului trăiesc într-o utopie a nedeterminării: din «convingerea» că pot face orice (dacă vor), ei deduc, adesea, voluptatea de a nu face nimic. Livrat facultativului, românul adoarme, legănat de micile plăceri ale lui Mitică. Un pic de legiferare n-are cum să-i strice”, scrie domnul Pleşu în “Dilema veche”.

Antipatic nu e însă gestul în sine, pentru că nu lenea şi dezinteresul ţin marea parte a electoratului departe de secţiile de vot, ci lipsa unei alternative politice reale, dureros şi continuu resimţită. Nu putem transforma gestul nesilit de a învesti o persoană sau un grup să ne reprezinte într-unul mecanic şi calp, ce trebuie făcut mai ales de ruşinea Europei. Votul meu – pe care l-am anulat ştampilându-i, ce crudă ironie!, pe toţi cei pe care nu doream să-i aleg – este extras dintr-un sentiment cel puţin la fel de profund ca siguranţa celui care a votat pentru un anume candidat. Vorbesc de durerea de a fi obligat de întreaga actuală clasă politică să renunţ la părticica mea de decizie, aşa cum, în vechime, oamenii preferau să-şi ardă gospodăria decât să o lase pe mâna năvălitorilor, pentru  a nu ajuta cuceririi lor.

Dacă aceşti oameni care n-au fost la urne ar găsi o singură alternativă, o singură speranţă, pe eşichierul politic, ar face cozi la centrele de votare. Împotriva ascensiunii managerilor transhumanţei sau a fiicelor de taţi nu trebuie luptat obligându-l pe om să meargă la vot, pentru că nu dictatura e panaceul unei alte forme posibile de dictatură, ci întemeind un sistem care să-l ajute să vadă limpede.

Iar acest lucru se leagă cumva de înlocuirea nefericită a cuvântului „tâmpit” cu „filosof” din discursul prezidenţial. Între cele două categorii există, în opinia mea, diferenţe care ţin mai ales de o anume datorie neîmplinită. Spre deosebire de „tâmpiţi”, „filosofii” sunt oameni cu o mai mică dorinţă de acţiune, dar cu darul de a separa cu mai multă limpezime binele de rău. În antichitate, participau activ la viaţa cetăţii, acum îi regăsim împrăştiaţi în diversele organe cangrenate ale organismului politic, în institute, fundaţii, coloane de ziar. ”Filosofii” ar fi trebuit să-i înveţe pe „tâmpiţi” nu cum trebuie să gândească, ci că, pentru a face această operaţiune, trebuie mai întâi să-şi pună întrebări. Ar fi trebuit să-i îndemne să-şi cucerească şi să-şi asume libertatea, nu să aprobe prinderea lor cu arcanul şi încolonarea spre secţiile de vot. Ar fi trebuit să fie nişte antrenori ai spiritului social, vertebrele unei societăţi civile care să nu se încline către o parte sau alta, care să ofere platforma pe care să se poată dezvolta carnea civilizaţiei, adevăratul pluralism politic, nu această diversiune care, în România, presupune să alegi între mai multe metode de sinucidere.

Absenteismul la urne e şi urmarea atitudinii „filosofilor” care şi-au exersat libertatea, alegând să se retragă în turnuri de fildeş. Obligativitatea votului, susţinută de domnul Pleşu, este ceva cinic şi nedrept, aşa cum cinic şi nedrept ar fi, de pildă, să i se reproşeze domnului Pleşu că a preferat tărâmul imaterial al îngerilor, unde binele e atât de lesne decantabil de rău, sau pe cel vegetal al cărţilor, în detrimentul mult mai terestrei, riscantei, dificilei, dar şi mai eficientei acţiuni politice.

Notă: alte reacţii pe această temă aici.

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

126 Comments

 1. salut…
  AG, trebuie sa recunosti ca nu orice pesoana are «stofa» de politician. Dl. Plesu, la un moment dat, a crezut ca are. Apoi s-a lamurit ca e mai comod sa înjuri (sau nu ;) ) de pe margine… postura de observator (mai mult sau mai putin) impartial e cea mai draga intelectualilor nostri…
  Am o nedumerire: ce-ar face onor clasa «politica» actuala daca românii s-ar mobiliza si ar asigura o prezenta de 75%, sa zicem, si ar vota cum ai facut tu, anulând, în fapt buleginele si, deci, «alesii»?

 2. Nu, Adrian, cred ca gresesti. Daca sistemul promoveaza smecheri asta e. Democratiei ii lipsesc criteriile- cel de selectie in primul rind, asa incit s-a gasit asta. Politicianul molusca, decerebrat dar de gasca, ignar si arogant, fara idei dar cu discurs, asta poate face cariera ca parlamentar. Fie. Dar de aici si pina a nu ne prezenta la urne fie pentru a protesta (cum anume si realizind ce?) sub varii motive, unele de bun simt, altele doar gaselnite, mi se pare o cale prea lunga si de neurmat. Fireste ca nu ne simtim reprezentati de turma de tropaitori de pe la Casa Poporului si tu, si eu, si atitia altii ca si noi. Totusi, sa renunt la un drept doar pentru ca sistemul e prost nu cred ca e un raspuns corect.
  O cale de urmat mi se pare actiunea pentru o reducere a numarului de alesi. Sint pur si simplu mult prea multi.

 3. …Bună seara ! Bine zis , bine gîndit !! Numai că filozofi de genul : Liiceanu, Patapievici,Cărtărescu sau TRU au devenit , pe rînd , ”pupincuriştii” puterii actuale fără rezerve ! Nu merg la vot [daca n-am alternative…viabile !!] nici cu arcanu’ ! :lol:

 4. AG:
  “Votul obligatoriu reprezintă eşecul democraţiei, care şi-ar devora astfel fundamentul principal pe care s-a întemeiat, libertatea individului, întrucât aceasta presupune chiar şi a alege să nu alegi. O democraţie care transformă dreptul în obligaţie se anulează pe sine.”

  Tu chiar vrei sa-i superi pe australieni, belgieni, brazilieni, greci, luxemburghezi… ? :D
  Ce e insa interesant e ca foarte multe pseudo-democratii-sau daca preferi un termen mai bland, ” democratii neconsolidate”- prefera un sistem electoral bazat pe compulsory voting. Eu credeam ca Romania e o democratie consolidata :D

  Imi pare rau sa te anunt, dar specia numita “filosof” este extincta de foarte multa vreme. Cred ca te referi la categoria profesionala ” profesori de filosofie”. Ca oricie categorie profesionala si aceasta e tentata sa sa profeseze o filosofie de tip “law-and-order” si sa legitimeze conceptual staus quo-ul. Nimic nou sub soare.

  Eu mi doresc sa vad turnuri de fildes, dar de multe ori gasesc in locul lor doar masini de firma vopsite in culorile ascezei intelectuale.

  Hai ca am epatat destul. :D

 5. eu sunt pentru votul obligatoriu, daca se introduce casuta alba, cum zice Radu Cosasu, plus 2-3 randuri punctate pentru dedicatii. fiecare sa-si exprime punctul de vedere in mod real, nu punand o stampila. cu majuscule, frumos, lizibil. si BEC sa aiba un departament special care sa se ocupe cu centralizarea “dedicatiilor”. cred ca votul obligatoriu ar fi mai mult decat o placere

 6. Buna seara.
  Doc
  Nu, nu vreau sa-i supar. Intr-o lupta de argumente, exemplele de genul “Bine, dar si aia fac asa” mi se par caduce. Chiar de ar fi 1771 de tari in care votul ar fi obligatoriu, tot ar trebui sa dezbatem ideea, invatand doar din experienta altor tari.
  De aceea nu prefer nici “pseudodemocratie”, nici “democratie neconsolidata”, ci “democratie autoanulata”.
  Mai epateaza-ma! :D
  Cristi
  As accepta aceasta solutie.
  luigy
  Eu nu sunt de acord cu aceasta caracterizare.

 7. Posho
  Nu sustin neprezentarea la urne. Eu m-am prezentat si mi-am anulat votul.
  Dreptul de a vota fara a avea pe cine sa votez mi se pare nul din start. In schimb, sa votez doar de dragul de a vota mi se pare gresit, pentru ca, indiferent pe cine as vota, as gira un om sau un partid in care nu cred deloc.

 8. Categoric impotriva. Se vorbeste si de un referendum pe aceasta tema, sau e doar: ii obligam pe tampiti?

 9. AG:

  Bineeee. :D

  Orice democratie are inserata in datele ei esentiale capcitatea de a se auto-suspenda ( de exemplu starea de exceptie sau legea martiala). Trebuie insa sa existe un eveniment cataclismic care sa justifice asemenea suspendare TEMPORARA a normalitatii democratice. Mie imi pare ca in Romania clasa politica este de facto in stare de razboi cu propriul corp electoral, si asta nu de ieri de azi.
  Obligativitatea prezentei la vot, in contextul romanesc, nu este altceva decat o lege martiala fara fundament, destinata sa camufleze incapacitatea de a persuada sau mobiliza.

  Nu democratia se autoanuleaza ci politicianul profesionist. Cand nu poti sa convingi ,sau sa mobilizezi prin argumente sau printr-un proiect politic- oare ce se mai aude de proiectul filosofico-politic al presedintelui? :D – constrangi. Asa fac toti politicienii- si profesorii de filosofie :D incompetenti.

 10. … dar participarea in Agora- datorie cetateaneasca pentru toti cetatenii liberi, barbati- ramanea voluntara. F…ng dialectics :D

 11. AG:
  Corect. Interesant e ca si Grecia moderna a pastrat modelul ( evident pe sistemul votului universal).
  S-a vorbit mult despre obligativitatea prezentei la vot si in Canada. No success so far :D

 12. @ Adrian Georgescu:

  Corecta analiza ta, dar acum, dupa ce vita asta de Basescu ne-a facut practic pe toti,,tampiti” fiindca majoritatea dintre noi am trecut prin scoala, ar trebui sa te-ntrebi, pe buna dreptate, ce mai cauta langa marinar ,,filozofii de curte” gen Liiceanu, Patapievici, T.R.U., etc.etc. niste basinosi in esenta. Ei nu sunt ,,niste tampiti”? Daca accepta sa ramana langa ,,tampitul-sef” al statului, recte Basescu dupa ceea ce a zis, atunci din ,,tampiti” devin niste,,presuri”. Iar eu, Adriane, nu ascult de,,presuri” niciodata!!

 13. Inca ceva: stii care-i deosebirea intre pres(sau pres.) si presedinte, Adriane?? Pe primul toti isi sterg picioarele(precum Marele Licurici American, Marea Britanie, tarile dezvoltate din U.E. si-i intorc spatele), iar pe cel de-al doilea il respecta multi oameni de stat, poporul sau propriu si-i asculta parerile(sfaturile) multi oameni cu putere decizionala din diverse domenii de activitate, ceea ce nu-i cazul cu Basescu, care este la ora actuala un om NEFRECVENTABIL DE NIMENI, care nu-si respecta propriul popor si pe care nu-l respecta nimeni. in fond, el a adus biroul presedintelui Romaniei din palatul Cotroceni, in orice birt, crasma, restaurant,etc.etc, unde este el. Cam asta-i ,,marinarul Sindbad de la Cotroceni”.

 14. 1. Romania nu are foarte multi filosofi. Nici cu, nici fara ghilimele.
  2. Cei care sunt nu s-au retras in turnuri de fildes. Ei au avut tentative de a aparea la TV, dar nu au rezistat fiindca nu au “rating”. Nu au rating nu fiindca au devenit “pupincuristi”, cum se zice pe aici. A iti exprima o optiune nu e pupincurism. Ei nu aveau rating nici cand era Iliescu la putere, iar ei il atacau. Nu au rating fiindca, de-a lungul istoriei, filosofii nu au avut niciodata rating.
  3. Votul obligatoriu e o “prostioara”.Probabil ca neparticiparea la vot nu ar fi insa considerata infractiune, ci contraventie, a carei pedeapsa ar fi o amenda. Nu ar rezolva mare lucru si nu cred ca ar speria pe cineva.

 15. doctor demonicus

  In 1970 nu stiam unde e Olanda nici macar pe harta :)
  Asta e si unul din motivele pt care imi plac olandezii atat de mult. Nu bat pasul pe loc si nu prea urmeaza exemplul altora. Gandesc mereu inainte.

 16. “Ei ştiu că absenteismul la urne nu e o ruşine pentru electorat, ci pentru candidaţi, de aceea vor să se ascundă ca gunoiul sub preş în spatele votului obligatoriu.”

  Foarte bine punctat, Adrian!

  Eu una am votat.

  Si plec din tara peste vreo doua luni.

  Definitiv.

  In Olanda xD

 17. @andrei
  1. nu sunt de acord cu tine: multi nu se duc la vot pentru ca sunt puturosi sau total neinteresati.
  2. in principiu, DACA NU TE DUCI LA VOT, INSEAMNA CA NU-TI PASA. pe cale de consecinta, NU POTI COMENTA REZULTATELE ALEGERILOR.
  3. chestia cu legimitatea alesilor e o vrajeala: ORICAT DE PUTINI S-AR PREZENTA LA VOT, UNII TOT VOR FI ALESI, in principiu aceiasi ca la o prezenta mai mare.
  4. de mircea badea mi s-a facut sila atunci cand a citat un mail primit de la mamica lui, cu continutul (din memorie…): MAI RESPONSABILI SUNT CEI CARE NU SE DUC LA VOT DECAT CEI CARE SE DUC.
  sa mori tu?

 18. In urma cu cateva luni becali a reusit perfomanta de a iesi erou national,prin campania free gigi,datorita justitiei care nu e capabila sa adune dovezi reale si sa fie condamnat,intr-o tara ca belgia de ex. asa ceva nu era posibil,de aceea un vot nul e solutia cea mai buna,iar despre obligatia votului ar fi inutila,oamenii de bun simt nu candideaza,nu reusesc sa isi faca loc intre atatia corupti,

 19. Buna seara,

  Daca nu ma insel, aici pe pagina dvs. scria uneori un tanar filosof – ori student la Filosofie – pe nume Codrus, ori asa ceva. Tineti minte ce audienta facea cu postarile lui ? Cred ca numai postarile mele aveau o reactie comparabila! :) Acum nu mai stiu daca prietenul dvs, DD-S, e profeor de litere, filosofie, dar persoana de care vorbesc parea de specialitate, si profund nepreocupata daca il poate urmari cineva au ba.

  Ma insel ?

  Mircea Flonta ce spune pe aceasta tema ?

  Multumesc.

 20. Inca ceva: un filosof nu va reusi NICIODATA sa il faca pe cel care-l considera “un basinos” sa-si puna intrebari. Acel om, datorita unui accident natural de care nu e deloc responsabil, pe care nici scoala terminata nu a reusit sa-l corecteze, e incapabil de intrebari. El are doar certitudini.

  Absenteistul nu-si pune intrebari. El stie tot. Toti sunt o apa si-un pamant. Cel care merge la vot inca se mai intreaba “Eu cu cine votez?”. Si, cand n-are cu cine, anuleaza votul.

 21. Excelent! Sunt perfect de acord cu tine. Felicitari.
  Sunt putin intristat de unele postari de aici despre modul in care unii vor “sa-mi faca bine cu sila” sau considera ca sunt mai destepti si stiu ei mai bine.

 22. ti se pare in spirit democratic ca pt un ales sa fie suficiente voturile membrilor din partidul sau domiciliati in circumscriptia respectiva?
  insa nu, nu imi plac obligativitatile de niciun fel. cred ca, in cazul obligativitatii votului, as fi in stare sa le fac in ciuda politicienilor si sa nu ma prezint la vot

 23. a.g.
  prietene (ca sa citez un alt clasic in viata) sunt nedumerit??..
  desi nu ai fost obligat te-ai dus si ai stampilat tot buletinul anulind astfel votul tau…
  cine te impiedica sa faci la fel obligat fiind sa participi????…
  sa inteleg ca total dezinteresat fiind de masa dobitocilor care spera sa “se aleaga” pe tine te deranjeaza doar ideea de a fi “obligat” sa “prestezi” o anumita actiune???…
  senzatia mea este ca aceasta “democratie” pe care o invoci este de fapt o suma de (alte) obligatii oarecum “asumate”…
  si atunci? una in plus una in minus care e diferenta???…

 24. dorinho
  corect, caci vine de la “filo” si “sophia”, dar e acceptat si “filozof”.
  brazvan
  Presupun ca la mine te-ai referit cu “@andrei”
  1. E de discutat. Cand oamenii au avut sau au crezut ca au o miza, participarea a fost masiva la vot. Vezi primele alegeri sau chiar referendumul lui Basescu.
  2. Deloc adevarat. In primul rand, eu sustin ca trebuie sa mergi la vot si, daca nu ai cu cine vota, iti anulezi votul. Poti afirma ca, daca votezi, e de la sine inteles ca-ti pasa? Si daca primesti un cadou de la un partid si esti dus cu autocarul la vot, toti e clar ca iti pasa?
  3. Nu e o vrajeala pe plan european sau mondial. Una e sa fii legitimat de 27 la suta, alta de 89 la suta. Nu in plan tehnic, evident, ci in cel al imaginii.
  4. Nici eu nu impartasesc parerile respectivului.

 25. salut,da corect dar e dureros ,in primul rand ne-am saturat de jigniri ,indiferent de pregatirea fiecaruia ,si stau si ma gandesc ,cand se vor apuca de treaba ca vine concediul si dupaceia alegerile ,si lumea este disperata ,deci nu ma voi duce la vot cu toata presiunea care o vor face.

 26. da, ne obliga sa ne prezentam…
  dar nu asta era esenta intrebarii…
  si atunci ca si acum probabil “ei” nu tineau cont de ceea ce stampilezi tu ca cetatean si o mare parte din voturile asa zis anulate prin stampilare multipla pot (sau chiar sunt (erau)) fi “transformate” in ceea ce doresc “ei”…
  ceea ce vroiam sa aflu de la tine era cu ce te deranjeaza o constringere suplimentara fata de celelalte ale acestei “democratii” absolut originala (la nivel mondial nu numai pe “plaiurile mioritice”)…

 27. copiii…da…
  metodele contraceptive (chiar empirice fiind ele) s-au inventat (ca si cea mai “veche meserie”(al dracului ma enerveaza sintagma asta)) inaintea democratiei sau a dictaturii…

 28. pe de alta parte…
  nu s-ar putea ca prin lege sa ii obligam pe … timpiti sa nu faca copii???
  asa poate cu timpul oferta celor “de ales” s-ar putea diversifica…

 29. doftor demonticus-sălbaticus:
  Banchetul lui Platon e o vrajeala. Se pare ca mesenii s-au imbuibat si au baut ca porcii, fara sa scoata prea multe silabe. Singura vorba interesanta se pare ca a fost: “Baiete, nota!”.
  Sanatate curata! In curand.

 30. AG

  Nici mie nu mi se pare normal votul obligatoriu.

  De fapt nu mi se par normale o gramada de lucruri…
  De pilda am auzit ca in curand o sa-mi pierd dreptul de a ma fi nascut, pentru ca trebuie sa-mi preschimb certificatul de nastere! Nu mai am actele necesare pentru asta…
  De unde le mai scot frate? :D

 31. Bre, nu prea ştiu… O să mă pronunţ atunci când şi tu, dar şi doc veţi fi trecut pe lumea cealaltă, în politichie vra să zică. Singura idee cu care sunt sută-n mie de acord este obligativitatea ca toţi cei care n-au cu cine vota s-o pună de-un skandenberg iar cel mai vânos să fie obligat să candideze.

 32. AG

  Cum ramane cu “contractul social”? Orice contract se incheie intre doi oameni liberi, insa asta nu-i impiedica sa stipuleze (scuzati:P) anumite penalitati in cazul neindeplinirii obligatiilor. Daca privim democratia ca si contract social (sunt anacronic?), se poate spune (de catre cealalta parte din contract) ca cetateanul poate fi obligat sa voteze, sub sanctiunea amenzii. Care e pedeapsa pentru cealalta parte? Schimbarea.

 33. Urmarindu-va discutiile cred ca am gasit solutia pentru o democratie viabila in Ro: interzicerea votului femeilor si obligarea barbatilor sa emigreze! :D
  Week-end placut tuturor! :)

 34. Daca nu am mers la vot uite ce s-a ales de cei hotaratzi sa o faca: WCTudor, Beeecali, Trei unguri mititei, EBA. Eu am votat.

 35. Aş fi de acord cu votul obligatoriu numai dacă aleşii ar răspunde penal pentru promisiunile neonorate din campanie.

 36. socio
  pfooaa! ce v-ar place voua sa nu va mai contrazica nimeni, sa nu mai vina nimeni acasa mirosind a bere si sa dispara amantele din decor! :D

 37. Cred ca solutia ramane rezistenta pasiva. Nu sunt atat de idealist incat sa ma duc la puscarie pentru ca nu vreau sa votez dar de anulat nu ma poate opri nimeni…

 38. @Adrian,

  Ai dreptate ceea ce gandesti si scrii aici, acum, dar ce bine ar fi sa vina lumea la vot si sa vada cei mai nemernici dintre nemernici ca romanul nu e “tampit”!
  Ca, daca stam sa ne gandim, vine vorba cuiva, care afirma despre FOTBAL: “Vrem nu vrem, tot intr-o grupa ajunge o echipa anume”!
  Asa este si in politica:
  “Vrem, nu vrem, tot sunt alesi unii, fie, si cu 27% de votanti” !
  Si atunci, de ce sa nu vada ca sunt NULI, NEAVENITI si NEDORITI, noi “votand raul cel mai mic”, ca tot se voteaza !???
  Frumusetea ar fi sa nu se mai duca NIMENI la vot( decat cei care vor CIOLANUl $ Fam. & acolitii lor, deci fffffffffffffffff. putini!)

  Este doar o parere!

  @adriana,
  Mersi mult pentru gentilete!
  Te informez ca am fugit de SEFIE “ca Dracul de tamaie”!Nu sunt DECAN !
  “Cat ai fi de OM, sefia iti schimba caracterul!
  Mereu am fost( si in Spital, si la Universitate) numai un slujbas fidel, empatic si implicat; in echipa!Doar sunt Balanta pozitiva!

  Un strop de SEfA, am fost si sunt inca – in amfiteatre &in Cabinetutul meu – si…. cat oi mai fi !
  Iar acasa, am fost “regina din spatele tronului” , desi A. m-a privit – o viata – , numai ca un partener in toate afacerile de familie s.a.!

  ***Imi cer scuze! N-am timp sa corectez lingvistic!
  sa ai un Week-end linistit si …”Tot inainte, fata draga”!

 39. nico:
  Statul e acea persoana. :D Te obliga sa platesti taxe. Nu o sa-mi spui acum ca tu chiar iti doresti sa o faci :D

 40. Am incercat sa postez acest mesaj pe site-ul Dilema Veche sub articolul D-lui Plesu dar se pare ca accesul este selectiv. Asa ca am sa-l postez aici, poate ii da AG un mail d-lui Plesu cu mesajul meu. Mesajul suna asa:

  Draga Marx, sa stii ca suntem bine…

  Nu-mi revin! Citez: “În rest, constrîngerile pot fi, e drept, tiranice, dar, practicate cu înţelepciune şi bună credinţă, pot fi şi formative.” Asa au inceput si filosofii comunismului, nu credeti? Si cine stabileste competenta celor care stabilesc competenta? Sunteti un tradator draga dommnule Plesu! Dar nu-i vina dumneavoastra. Cineva trebuie sa joace si rolul Iudei, nu?

 41. E.T.,

  @codrus, l-am simtit, nu este “un tanar”, ci un “om cu experienta”, profesor de FILOSOFIE/FILOZOFIE!

  Din experienta mea de o viata, am constatat ca un OM nu poate avea un VOCABULAR specializat – in varii domenii – decat dupa ce au trecut 3-5 BIBLIOTECI peste el!
  @codrus impresiona nu numai prin LEXICUL funambulesc utilizat in comment-uri, ci si prin spiritul incisiv inconfundabil, care”asezona” post-urile D-Sale!
  Tipul – “uns cu toate alifiile” – are , cred eu, vreo 55-65 de ani !
  Imi pare rau ca , citindu-l, n-am simtit ca mai are , si un strop de tinerete spirituala! Este prea matur; prea incrancenat s.a.m.d.
  Varsta, Bibliotecile, Experienta si PUTEREA de DISCERNAMANT iti da FORTA de a te aventura – asa cum o facea el – in discutiile extrem de interesante ( iar eu/noi cu un DEX in mana) pe care le afisa !

  Mereu oameni ca el sunt neintelesi !

  Iar D.D.-S, care am inteles ca e pe alt meridian, face , si el parte tot din grupa “oamenilor de felul CERULUI INALT! ”
  Si nici el nu e un june! Motivatiile de mai sus li se pot atribui , si D-Sale!

  @Adrian n-are cum sa nu ne “suporte” pe toti; “tipologia umana” e normal sa fie diversificata!
  Dar se, si vede ca are un deosebit respect pentru acesti DOI companioni, care ii onoreaza BLOGUL !!!
  Si, in fond, daca au fost si vor mai fi altercatii/ disensiuni – “care e problema”?? !
  Mie toate astea imi demonstreaza – de o viata – ca reprezinta “un semn sanatos de …ACTIVITATE! !!!”
  Pe langa calitatile umane, una extrem de importanta, mai ales ACUM, este modul in care stim sa SOCIALIZAM si sa COMUNICAM !
  iata inca “nota buna” a …DEMOCRATIEI: libertatea de a face aceste lucruri; mult mai benefice dacta sa staaaaaaaaaaaaaaaaaai toata ziua la o naveta de bere- ca barbat sau la ….telenovele – ca femeie!
  Este iarasi doar o…parere! Nu este…PAREREA !!!

 42. D.D.-S.,

  Ce spuneti, Dle Prof. Dr. Docent, la una dintre Universitatile inalte de peste Ocean,
  despre Propozitia, omiprezenta, si in Manualul de LR de pe vremea noastra, stru, si in cele actuale ca:
  ” Moromete este primul taran – filozof/filosof, din Literatura Romana ????”
  Era cumva profesor de Filozofie/ Filosofie?

 43. ET:

  I miss codrus :D

  Domnul Mircea Flonta e prea ocupat cu proiectele domniei sale pentru a zice ceva. :D Oricum nici la dansul si nici la domnul Vladutescu , among others nu ma refeream eu. Dansii sunt dascali adevarati. Altii au niste probleme de intemeiere. Se stiu ei care sunt :D

 44. evident ca nu se va ajunge la votul obligatoriu in romania. ce nu vedeti este ca dezbaterea este lansata tocmai pentru a aduce la vot pe acei dintre noi pe care ne incearca “lehamitea”. si care, in mod traditional, nu votam psd. aici isi joaca miza nea traian si filosofii din trena sa. cei care au lipsit acum la vot suntem cei care am stat la coada sa votam in 2004, daca va mai amintiti

 45. bravo AG si eu am facut la fel,am stampilat toti candidaii.PRIMA SI SINGURA OARA cand ma voi duce la vot va fi la prezidentiale,ca sa-l votez pe Radu Duda!!!

 46. Dilema nu este noua: subiectul in sine a fost dezbatut de foarte multe ori, cu argumentatii “pro” si “contra”.
  Opinia personala ar fi urmatoarea: votul poate fi considerat obligatoriu doar daca se asigura de catre legiuitor posibilitatea exercitarii in oricare dintre centrele de vot deschise in acest scop.
  Nu sunt insa de acord cu ideea “penalizarii excesive”: una moderata, cu rol moralizator ar fi suficienta.
  De la “obligativitatea” din socialismul ceausist la non-participarea recenta este o distanta uriasa. Ambele ipostaze sunt la fel de nocive.

 47. AG

  Nu votul obligatoriu ar reprezenta esecul democratiei ci el a fost consfiintit deja de ultimele runde de alegeri, locale si europarlamentare. Cine s-a prezentat acum la vot? Aproape toti cunoscutii mei, foarte activi electoral in 96 si 2004 au spus pas scarbiti. Eu asijderea. In schimb sectiile de votare de la sate s-au umplut de turisti electorali si nenorociti care isi vindeau dreptul de a alege pe 50RON (ce sa i faci daca, datorita legilor democratice ale UE, rinichiul nu si-l pot vinde).
  In locul unei campanii electorale s-au purtat negocieri cu samsarii de voturi si spin-doctori au devenit artizanii cincinalelor in patru ani- maestrii combinatori ai Romaniei de atunci si de azi. absenteismul electoral favorizeaza politicieni ca si Marian Vanghelie sau Piedone.
  Tot ce mai leaga Romania de democratie in 2009 este simulacrul de activitate a unor institutii cenzurate de la Bruxelles. Iar alegerile acestea nu au fost democratice dact pentru institutii gen OSCE care au numit “democratic” si blatul cu iz de vodca de la Chisinau. In acest context obligativitatea prezentei la vot nu ar reprezenta moartea democratiei ci incercarea disperata si stangace de a mai salva ce mai poate fi salvat din frageda democratie de la noi. Cuvantul “obligatoriu” nu e neaparat antonimul cuvantului “democratic” si nici un atac la adresa libertatilor individuale.
  Cred ca cu toata scarba fata de politicieni trebuie mers la vot.

 48. @D.D.-S,

  Doamne fereste!Cum sa ma supar!?
  Sunt doar consternata, cata vreme debordati de modestie !

  Sau – asa cum sunteti atat de greu de citit si “de citit” – s-ar putea sa va deranjeze faptul ca as cam avea dreptate – uneori – , in ceea ce postez ?
  Sau nu prea va convine sa mai “scapere”, si altcineva in “constelatia” Dvs.???!!!

  OK ! Condescendenta nu veti mai primi, dar, daca nici dialog cu un personaj,
  – care nu face parte din familia Dvs. psiho-profesionala – nu va avantajeaza
  ( atat de rar cat intru eu pe bolog), ar fi bine sa-mi spuneti si , la fel de elegant, ma voi retraage!

  Va rog sa-mi raspundeti !

 49. Imi vajaie capul de cata putreziciune e in jur; Adrian …elena basescu a ajuns in aprlamentul european cu ceteva zeci/sute de mii de voturi; tu de ce nu ai strans semnaturi? nu spun asta ca sa te trag raspundere si nici in sensul “daca esti destept …de ce nu candidezi?” ci manat de nedisimultata buna credinta. nu am o simpatie iesita din comun pt tine sau pentru alti bloggeri, dar voi ati castigat macar putin din popularitatea/publicitatea de care aveti nevoie. alta cale nu este. e prea lunga…inscrierea intr-un partid si urmarea cailor normale nu face altceva decat sa iti sporeasca scarba, alta cale de implicarea nu este decat aceea de a te inscrie in cursa, m-am saturat si eu sa observ, mi-e sila de lumea in care voi fi nevoit sa-mi cresc copii…, o solutie..propune una si sustine-o adeptii vin dupa aceea. la ce bun liderii de opinie, analistii, comentatorii daca nu furnizeaza solutii si nu lupta sa le puna in practica? te rog sa nu imi raspunzi ca nu e meseria ta, si ca tu esti doar jurnalist …pt ca promit ca nu iti mai citesc blogul :)

 50. doctor demonicus

  Nu m-am gandit niciodata, dar pe mine nu ma deranjeaza prea mult taxele. Daca n-ar exista taxele oamenii ar castiga prea multi bani si-ar putea permite totul si nimic nu i-ar mai multumi. Ingrozitor. E bine ca exista taxele :) (sper sa nu ma auda nimeni).

  Mii de multumiri pt muzica. Iar nu mai ascult altceva azi. Superb.
  Cd-ul inca nu l-am primit. De obicei stabilesc un termen si ajunge intotdeauna inainte de termenul stabilit.
  Multumesc mult.

 51. saluatri la toata lumea ,sunteti nemai pomeniti ,indignati, suparati ,dar grozavi de haiosi ,si asa e romanul ,ramane cu ochii in zare ,(poate s-o naste mesia) si pe la noi , :P

 52. @dna nora nu va retrageti ,la urma urmei avem de invatat , eu una da ,stiti la scoala nu-mi placea sa spun ca nu am invatat lectia,si cand ma striga sa ma asculte ,stiam doar titlul ,aveam un dar de a-l face pe prof sa continuie si sfarsitul de pa la colegi hahaha ,si mereu imi zicea ,ee iar m-ai pacalit!! dar pt ca ai respect si totusi te scoli si incerci sa raspunzi ,te trec :lol: ,asa trag cu ochiul paicea ,si sper sa -mi ramana ceva in memorie.

 53. Hai mai c-ati umplut-o de singe si filosofie :D
  Adriane, dragutule, voturile nu se mai dau de mult timp
  pentru cineva, ci impotriva cuiva. Nu se mai voteaza de
  mult pentru cine-ai vrea sa iasa ci impotriva celui care n-ai
  vrea sa fie ales. Cam asta-i filosofia actuala ;) Voturi anulate
  ca cel pe care zici ca l-ai infipt direct in urna, l-au ales pe Becali si
  pe alti colifei ai ridicolului. Think about!

 54. Salutari!

  AG: corecta pozitia, de jurnalist independent!

  Sunt unul care nu prea se oboseste sa mearga la vot. Am facut-o, insa, uneori (in ’90 pentru Radu Campeanu, in ’96 pentru PNTcd, in 2004 pentru Nastase (ciudata evolutie, nu-i asa?)).

  Daca sondajele de opinie dau niste rezultate corecte pe doar 2000 de subiecti, o participare masiva (sau redusa) la vot nu schimba rezultatele. Asa ca politicienii nu vor votul obligatoriu de dragul democratiei, ci e mai degraba un fel de: Daca voi nu ma vreti, eu va vreau!

  Parerea mea…

 55. papagigli
  Votul negativ este o alta ineptie pe care nu vreau sa o mai practic.
  Cat despre Becali, Vadim si EBA, daca tara asta nu poate produce ceva mai bun, atunci ei trebuie sa ne reprezinte.

 56. AG
  De acord cu tine, dar ineptia asta poate preintimpina
  altele ineptii mult mai serioase si cu urmari.
  Altfel, cum o mai duci? ;)

 57. Ca a spus Plesu, ca a spus Liiceanu, ca a spus Patapievici, ca a spus TRU e ZERO. E ca si cand ar spune Boc.

 58. Cand Basescu a spus ca scoala scoate dobitoci, probabil ca a stiut la cine se refera….

 59. “În rest, constrîngerile pot fi, e drept, tiranice, dar, practicate cu înţelepciune şi bună credinţă, pot fi şi formative.” Dictatorul Luminat?

 60. Se pare că, în chiar momentul ăsta, comit o măgărie: mă înfrupt din muzica dedicată de doc lui Nico. Îmi cer scuze, dar descarc tot.

 61. acum, la modul serios. In SUA, oficial, sunt mai multi democrati decat republicani. Asta nu l-a impiedicat pe ne Gigi Tufis al doilea sa conduca mrea sperietoare de peste ocean timp de opt ani, ba, a doua oara, castigand detasat. (bine, daca e sa ne luam dupa Lewis Blck, democtratii, in tampenia lor, au propus ca si candidat pe singurul om din SUa capabil sa piarda in fata lui G.W, John Kerry).
  Motivul real: absenteismul, datorat lipsei de interes/motivatie/ incredere. Daca tot n-ai pe cine vota cu incredere, ce sens are sa votezi? Iar, daca devine obligatie, nu mai e libertate, nu? Se duce naibii dreptul la vot. Ne intoarrcem la 99.9% participare? Vin baietii in haine de piele la usa si zic “cetateanul cutarica nustiucum trebuie sa se prezinte la vot sau la arest.”?

 62. AG:
  Iti trimit Paparuga sa-ti racoreasca lunga vara fierbinte :)
  http://www.youtube.com/watch?v=WY53h1qcDCc&feature=related

  Si 2-3 recomandari la Mall:
  – “Cadillac Records” 2008, r. Darnell Martin, despre cum a devenit celebra “muzica de strans recolta de pe camp” in anii ’50.
  Cu Jeffrey Wright (remarcabil si in “Basquiat”), Mos Def, Eamonn Walker, Eamonn Walker si Beyonce in pielea urmatorilor: Muddy Waters, Little Walter, Howlin’s Wolf, Etta James si Chuck Berry (ordine aleatorie).
  – “Passchendaele”, (2008) r. Paul Gross
  – “A Bunch of Amateurs”, r. Andy Cadiff (umor englezesc)
  – “De battre mon coeur s’est arrêté” (2005), r. Jacques Audiard

  Eu astept cu nerabdare “Agora” lui Amenabar, pe urma ma mai gandesc la vot.
  Ideea e ca daca nu votez risc sa puna altcineva stampila in locul meu.
  La alegerile parlamentare, un prieten a plecat la munte cu un grup de amici, fosti colegi de facultate (de prin toata tara) si au votat pe listele speciale. Cand s-a intors acasa a fost vizitat de un procuror. De ce? Pentru ca “votase” si in Bucuresti. La fel au patit toti prietenii lui in Galati, Iasi etc.
  Pentru mine ar fi ideal daca fiecare alegator ar putea verifica pe internet daca a votat sau nu. Abia atunci am vedea vot de blam.

 63. Si eu m-am dus la vot doar ca sa nu voteze ,,ei” pt mine! Asa ca i-am votat pe toti sa nu se supere nici unul!!!!! Asa o sa fac pana cand tara asta nu va mai fi una de hoti care ne conduc!

 64. macar temporar, pana ne obisnuim cu “democratia”, mi se pare utila obligativitatea prezentarii la urne.

  chiar daca aparent se atenteaza la libertatea personala, daca ne gandim ca cei mai multi dintre absenti isi motiveaza gestul prin faptul ca nu sunt reprezentati, un sistem in care si ei sunt luati in seama, bifand casuta alba, ar pune mai bine in evidenta rezultatele decat o fac interpretarile pe sistemul actual.

 65. nu mi-e clar cum arata o “alternativa viabila ”
  si de unde poate ea aparea ?cum ?
  daca a aparut deja si n-a observat-o nimeni?
  absenteismul e manusa pt cei ce “fac” politica acum ,nu vad cum am scapa de ei neprezentandu-ne la vot

 66. Adriane, dar te-ai uitat ce inseamna “tampit”? Daca stimabilul prezidente spunea ca scoala romaneasca “tampeste”, multa lumea ii dadea dreptate. A folosit produsul actiunii respective.
  Sper ca nu te arunci si tu cu interpretari ca o gramada de guristi de televiziune sau de condeiasi de ziare. Nu vreau sa ii jignesc, doar verbalizez actiunile lor, la TV dau din gura, in ziare, misca condeiu.
  Eu vreau vot obligatoriu, vreau uninominal si sefia consiliilor judetene din 2 tururi. Vreau si casuta alba unde sa imi bag stampila.
  Vreau si o lege care sa pedepseasca sever incompetenta in functia publica. Vreau multe, dar … e departe ce vreau.
  ma uit la Tv si aud cum “Prostanacu” zice ca pesedeilor le convine sa vina lume putina la vot ca rezolva ei. Pot oare sa vreau sa ii vad afara din mediul public macar ca imi infecteaza viata?

  Da, sunt de acord cu votul obligatoriu, nu votezi platesti o amenda modica. Poate asa lumea devine mai responsabila, poate asa scapam de primarii care este sau de mafioti locali.

 67. @liviu ,le-ai dat o idee buna sa platim amenda ,la urma urmei ei oricum se gandeau de unde sa mai ia impozit ,datile idei ,ce de bani ar strange :D

 68. Votul obligatoriu nu ofera garantia unei responsabilitati mai mari a votantului. Nu asa se va scapa de primari/mafioti locali ci printr-o alternativa (care momentan nu exista sau e un procent destul de nesemnificativ in politica actuala) la acestia care sa determine pe cei nemultumiti de calitatea actului politic sa vina la vot. Personal am fost profund nemultumit de oferta partidelor politice la uninominale, dar nu consider ca votand obligat “ma abtin” sau anuland intentionat buletinul de vot transmit un mesaj diferit de cel generat de absenteismul meu la vot.
  O lege o consider necesara cata vreme protejeaza libertatea individuala si proprietatea si previne abuzul care le poate afecta in relatiile sociale. O lege care te obliga sa-ti exerciti un drept mi se pare abuziva, cata vreme neexercitarea lui nu aduce atingere valorilor mai sus mentionate.
  Personal astept in primul rand o limpezire doctrinara a partidelor politice (momentan nu exista un partid bazat pe doctrina in ceea ce priveste elaborarea strategiilor sale politice), un set de legi care sa sanctioneze prompt si drastic abuzurile si infractiunile administratiei publice si o justitie independenta. Plecand de aici vom asista la aparitia unui corp politic capabil sa readuca electoratul la urne.

 69. Aveti perfecta dreptate. Dl. Plesu este profund nedemocratic si cu reflexe totalitariste. Adica cum sa obligam rominul sa spuna cine vrea sa-l conduca daca el vrea sa-si petreaca ziua imprastiind peturi si gunoaie pe plaiurile tarii. In felul asta pierde si multumirea de a injura pe cei alesi cu inima impacata ca nu i-a votat el.
  Excelenta ideia ca “filozofii” ar trebui sa-i invete pe timpiti sa-si puna intrebari, sa fie vertebrele societatii civile iar chestia cu platforma pe care sa se desvolte carnea civilizatiei mi se pare geniala. O singura intrebare staruie in mintea mea de timpit: cum sa realizeze ei chestiile astea, concret si in conditiile date? Sau asta e problema lor ca de aia sunt “filozofi” Sugestia D-lui Plesu, asa nedemocratica cum este, are totusi un avntaj: e fezabila.

 70. Am (si) eu o solutie pentru iesirea din aceasta criza a democratiei!(hic!) .Introducerea votului negativ.Cum ar fi functionat in cazul nostru?EBA a luat 3% voturi pro si probabil ar fi luat fo 75% impotriva.Deci:”EBA esti pe minus.Minus 72%.4-10 ani nu ai voie sa mai candidezi.Te duci si te antrenezi si ne vedem dupa.”.”Base, 30% te-au votat dar 20% nu vor sa-ti mai vada fata.Ai 10%.Dar, uite! X a strans 15% si doar 2% impotriva.Te-a luat!”.

  Nu asa ca simiti ca ai puterea sa-i schimbi pe politicieni daca te-ai saturat de ei? :D Si in cazul asta nu ma supar daca e votul obligatoriu.

 71. @ nicoll
  Iti asumi un titlu care nu-ti apartine, cel de tampit, prin simplul fapt ca ai o atitudine si o exprimi. Esti in cealalta categorie, de filozof, asa ca poti sa cobori in agora si sa incepi demersul de redesteptate a romanilor.
  Foarte eleganta si echivalarea celor ce nu voteaza cu cei ce arunca gunoaie pe plaiurile tarii, e perfecta atunci cand vrei sa convingi lume ca obligativitatea votului inseamna peturi mai putine.
  Ce n-am inteles din demersul tau e tocmai urmatorul lucru, de ce e fezabila?

 72. @Goe

  In cazul asta, cel mai fain ar fi sa iasa presedinte unul care are 1% voturi si 0% negative, ca nu-l cunoaste nimeni, in conditiile in care toti ceilalti candidati ar fi pe minus. Asta ar fi o adevarata dovada de putere a poporului: presedinte ales de 1% din cei 25% votanti.

 73. Definitia democratiei nu contine nicio referire la libertate. Democratie inseamna doar “puterea poporului”. Atunci cand doar 25% isi arata puterea, abia atunci e vorba de un esec al democratiei. Bineinteles ca se poate ridica intrebarea: “Despre ce putere vorbim atunci cand sunt obligat sa fac un anumit lucru?”

  Insa, a-i stabili unui om un set de obligatii (atat pozitive: trebuie sa faci asta, cat si negative: trebuie sa nu faci asta) nu este o negare a libertatii sale. Ar insemna sa spunem ca a-l obliga pe criminal sa nu ucida e un esec al democratiei, fiindca ii rapeste libertatea de a face ce-i place lui mai mult sa faca: crima.

  Democratia inseamna doar ca majoritatea are putere asupra minoritatii. Nu in sensul oprimarii ei, ci in sensul ca majoritatea decide SI in privinta si in numele minoritatii. Problema Romaniei e ca o minoritate decide pentru majoritatea nepasatoare, de ceva vreme. Iata adevaratul esec al democratiei. Democratia transformata in democratura. Ar rezolva obligativitatea problema? Ar rezolva-o in sensul in care n-ar sti nimeni cati din cei ce au votat nu s-ar fi prezentat la vot in conditii “de libertate”. Insa anularea masiva a voturilor sau posibilitatea votului “in alb” ar redeschide-o.

 74. Exemple de obligatii pozitive existente ? Cele 10 porunci din Biblie. Daca ar fi respectate nu am mai avea motive sa comentam negativ (bine-nteles ca asa ceva este utopic, dar merge ca exemplu in teorie).
  Legat de obligativitatea votului nu voi spune decat atat: “Nu conteaza cine voteaza; conteaza cine numara voturile” (Lenin sau Stalin au afirmat acest lucru in dese randuri). Chiar daca ai anulat buletinul de vot tot nu ai convingerea ca nu este contabilizat in dreptul unuia sau altuia dintre candidati sau partide.

 75. @lol
  Nu vad o problema aici. :) Daca sunt mai multi cei care te contesta decat cei care te sustin atunci stai acasa si te mai antrenezi.

  Problema pentru multi dintre noi este ca nu au de unde alege sau: “Nu-l mai vreau dom’le pe Basescu!”.In total, probabil, mai mult de jumatate din cei cu drept de vot daca ne luam dupa participarea la ultimele alegeri(de ce gandim asa cred ca este alta discutie).Iar sistemul de vot actual nu permite exprimarea acestor opinii.

  Cred ca aici trebuie schimbat ceva.E ca atunci cand mergi pe strada.Ploua: deschizi umbrela.E frig: te imbraci mai gros.Te adaptezi.Evident ca schimbarile vor genera alte aberatii.Dar trebuie incercat mai intai sa iesim din starea asta.

 76. @Octavian

  Trebuie sa-ti platesti taxele, trebuie sa circuli respectand regulile de circulatie, trebuie sa te duci la erviciu imbracat intr-un anume fel, fiindca altfel vei fi concediat etc etc…

 77. @Goe

  Si eu sunt de acord ca trebuie sa iesim din starea asta. Dar nu cred ca filosofii sunt cei care ar trebui sa fie cei ce ne calauzesc. Eu cred ca cei mai neincrezatori dintre cetatenii Romaniei, cei care ingroasa randurile absenteistilor sunt cei care au ceva studii, cei invatati deja sa gandeasca cu capul lor, nu al altora, deci cei carora filosofii nu au ce sa le mai transmita (decat in domeniul in care ei exceleaza, adica filosofia, dar nu in ce priveste politica). Cred ca “tampitii” (fara diploma) sunt cei mai usor de dus la vot si de manipulat.

 78. @lol
  NU exista obligatii pozitive. Chiar tu spui ca daca nu mergi imbracat corect la munca urmeaza concedierea. Asadar vorbim de o sanctiune.
  A plati taxe si impozite e o pierdere asumata prin care sustin organisme menite sa-mi protejeze interesele (evident vorbim teoretic acum, statul roman are destule hibe la capitolul asta). Practic vorbim de o conventie in relatiile interumane. Accept sa-mi limitez libertatile pentru a putea fi protejate mai bine. Ideea e ca in cazul obligativitatii votului nu vad beneficiul, asa cum il vad in exemplul tau cu tinuta la munca. Acolo e pastrarea locului de munca, dar aici? Care e castigul meu in a merge fortat la vot? Devine clasa politica mai curata daca 75% din totalul voturilor sunt nule? Ar pierde mai multa legitimitate asa decat daca 75% dintre votanti aleg sa-i ignore?
  Problema ajunge in cele din urma, dupa parerea mea, la ce spuneam mai sus, oferta politica coerenta si distincta, legi clare, sanctiuni aspre pentru infractiunile comise de catre functionarii publici (de la prim-ministru la politistul comunitar), justitie independenta. Atunci as avea o motivatie in a merge la vot, pentru ca da, am o viziune politica si eu chiar daca la uninominale n-am fost sa votez.

 79. Bineinteles ca exista obligatii pozitive, ai dorit exemple, ti-am oferit. Orice obligatie pozitiva poate fi transformata in una negativa daca inversezi termenii (obligatia de a respecta culoarea verde a semaforului poate fi transfromata in “daca treci pe rosu esti sanctionat cu pucte si/sau cu amenda”). Si obligatia de a te duce la vot se poate transforma in “daca nu te prezinti vei primi o amenda (modica)”, insa ea tot pozitiva ramane (ca si in cazul tinutei bligatorii la locul de munca).
  Eu am spus mai sus ca obligativitatea votului e o prostie si ca nu va rezolva nimic. Am facut un simplu exercitiu de “debate”, daca vrei, incercand sa demonstrez ca argumentele lui AG in privinta democratiei fundamentate pe libertate sunt subrede si ca introducerea obligativitatii votului nu-mi va limta cu nimic libertatea si nu va transforma “democratia” noastra intr-o dictatura. Democratia romaneasca (si nu numai) este astfel doar dpdv teoretic, fiindca democratie perfecta n-a existat niciodata, la cea mai “pura” (cea din Grecia antica) renuntandu-se acm mult prea multa vreme.

 80. @lol
  Obligatia, orice obligatie, este jumatate din ceva. Orice contract contine drepturi si obligatii, inclusiv contractul social care a dus la aparitia aparatului birocratic. Eu ma oblig sa platesc taxe si impozite ei se obliga sa-mi protejeze viata si proprietatea. Eu ma oblig sa votez un reprezentant in parlament iar el se obliga sa reprezinte interesele celor care l-au trimis acolo. E un transfer de drepturi si obligatii. Ei bine, eu consider ca in acest moment votand un reprezentant al unui partid existent sunt singurul care se achita de obligatii. Iar votul obligatoriu e in acest caz un abuz, un act de forta. Interesul cui e votul obligatoriu? Eu nu simt ca am ceva de castigat din asta, asa ca de ce as accepta asa ceva?

 81. Eu vad doar 2 avantaje ale votului obligatoriu:
  1. Nici un politician nu-si va mai permite sa spuna “N-ai votat, n-ai dreptul sa-mi spui cum sa-mi fac treaba”. Politicienii vor trebui sa faca programe mai elaborate decat simplele gargare care incap pe o foaie si vor incepe sa gandeasca si metode de a pune in aplicare acele programe. Daca voteaza doar aparatul de partid, de cata responsabilitate crezi ca vor da dovada? Ei raspund doar in fata membrilor de partid. Care, obisnuiti sa fie simpli soldati, nu le vor cere niciodata socoteala sefilor pentru ce fac, atata vreme cat primesc o felie din tort.
  2. Cei care nu gasesc acum motive de a se duce la vot ar putea sa iasa din apatie si in loc sa intrebe “Are rost sa votez?” (la care, din lene sau comoditate se raspude repede cu “Nu”) ar putea sa puna 2 intrebari cu care s-ar putea incepe sa se faca altfel de politica: “Din cei pe care trebuie sa-i votez, care are cel mai bun program pentru mine?” si “Nu gasesc nimic care sa-mi vorbeasca? De ce sa nu incep eu o miscare politica ce sa raspunda nevoilor mele si a celor ca mine?”.

 82. Eu, de exemplu, nu mai urmaresc nici un fel de dezbatere politica, la TV sau in restul mass-media de vreo 2 ani. Daca intre timp a aparut un politician demn de incredere? Nu am de unde sa stiu, fiindca, dezamagit de 15 ani de vorbarie si de certuri neintrerupte, am zis ca numai un masochist ar mai putea sa urmareasca asa ceva. Nu zic ca a aparut cineva capabil, zic ca ar fi putut sa apara, iar eu sa fiu neinformat.

 83. @lol
  1. Argumentul “n-ai votat nu poti comenta” nu sta in picioare. Obligatiile vin cu fisa postului. Ei le cunosc doar ca-i doare in cot de ele fiindca nu sunt sanctionati.
  Personal consider ca votul obligatoriu nu va genera actualei clase politice un plus de responsabilitate. Sugerez un linsaj in orice piata mare din tara asta. Ar fi o trezire mai serioasa la realitate. Am putea incepe cu Ridzi.
  2. O miscare politica noua ar putea fi poate cea mai de bun simt idee.

 84. nicoll
  Nu am spus ca domnul Plesu este “profund nedemocratic si cu reflexe totalitariste”. Departe, foarte departe de mine acest gand. Spun doar ca fiecare om are dreptul de a a renunta la un drept al sau ori chiar sa se retraga din societate ori dintr-un avanpost al ei. As fi sperat ca Domnia Sa sa inteleaga ca transformarea unui drept intr-o obligatie pentru a masca criza politica actuala (si nu pentru a o rezolva) e mai riscanta chiar si decat absenteismul la urne.
  Altfel, nici eu nu inteleg argumentul fezabilitatii in aceasta situatie. La fel de “fezabil” e si “linsajul in piata publica”, adus in discutie de Octavian, ceea ce nu inseamna ca e si un lucru bun.

 85. lol
  Stii cum este acest “n-ai votat, nu poti comenta?”. Ca si cum calitatea de cetatean cu drept de vot ar bate calitatea de om, adica timbrul de pe dosul cartii de identitate te face un fel de supraom in ceea ce priveste drepturile.

 86. @adrian
  Era folosit ca o ironie linsajul ala, n-ar fi decat inceputul unui intreg sir de abuzuri la toate nivelurile daca cumva, prin absurd, s-ar pune in practica. Mai sus scriam de legi si justitie independenta ca si solutie. Cred in asta.

 87. Amartolomeu
  Ce surpriza! ce mai faci?
  Nu stiu daca ai scris la modul ironic chestia cu “sclipitor de tampit”. Daca ai fost serios, eu cred ca gresesti. Domnia Sa a re o parere, pe care a argumentat-o foarte bine. Eu, unul, nu sunt de aceeasi parere, dar de unde epitetul?

 88. Dan Cristinel
  Sa dea dracii in ei daca inteleg de ce ii amesteci pe Plesu cu Patapievici si Liiceanu. Iar de TRU…nici nu merita pomenit. Nu mai zic nimic- il vad in Blog’n’roll si poate mi se opreste mesajul la spam.

  Amartolomeu Târziul
  Macar s-a dus la vot, chiar daca nu a ales. Ce altceva ar fi fost de facut cu halul ala de lista cu candidati? Dar domnia ta pun pariu ca n-ai vazut niciodata cum sclipeste in interior o cabina de vot. :)