in Publicitate

Sexul înaintea meciurilor face rău?

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Deși sună a întrebare de Radio Erevan, această temă a frământat lumea sportului încă din cele mai vechi timpuri.

sex-before-match-03În filmul “Rocky” (1976), personajul interpretat de Sylvester Stallone își refuză prietena aflată într-o dispoziție jucăușă cu următoarele cuvinte: “Adrian, nu ne hârjonim înaintea meciurilor, înțelegi? Vreau să rămân puternic”. Deloc întâmplător, boxerul care a inspirat crearea personajului, Rocky Marciano, se păstra “nealterat” înaintea partidelor și s-a retras neînvins din activitate, după ce și-a pus centura în joc de șase ori. De asemenea, Muhammad Ali se abținea timp de aproape două luni înaintea meciurilor importante, iar unii pugiliști ca Oscar de la Hoya ori Manny Pacquiao au menținut acest obicei până către zilele noastre.

Aveau ei dreptate sî procedeze astfel ori e numai un mit?

Citește aici despre un  fotbalist în vogă (19 goluri din 50 de selecții la echipa lui națională) care risca să-și piardă locul în lot din cauza vieții extrasportive.

În rândul antrenorilor, părerile sunt împărțite. De pildă, înaintea CM de fotbal din 2014, mai mulți selecționeri au anunțat că vor interzice activitățile amoroase în cantonamente, anume cei ai Rusiei, Bosniei-Herțegovina și statelor Chile și Mexic. Alții (Germania, SUA, Spania, Australia, Italia, Olanda, Elveția, Uruguay și Anglia) au lăsat deplindă libertate jucătorilor din acest punct de vedere. În general însă, ceea ce mulți antrenori au scos în evidență este că nu atât sexul îi obosește pe sportivi, cât efortul de a-l obține, noaptea nedormită, alcoolul consumat, etc.

Clic aici pentru a citi despre modul în care a dat un selecționer “milităria jos din pod”.

Chiar și în vechime exista această dilemă, dar atunci discuția se purta între filosofi. Platon scria în 444 î. C. că participanții la Jocurile Olimpice trebuie să se abțină de la relațiile sexuale. Cu o oarecare întârziere, de peste cinci secole, Pliniu cel Bătrân îi dădea replica, afirmând: “Atunci când se lenevesc, atleții se revitalizează prin amor”.

Sportivii au și ei opinii diverse legate de subiect. Marty Liquori, unul dintre cei mai buni alergători pe distanțe lungi, spunea : “Sexul te face fericit, iar oamenii fericiți nu aleargă 5.000 de metri”. “Ca să mă concentrez mai bine, mi-am șters contul de Tinder”, declara snowboarder-ul american Jamie Anderson înaintea Olimpiadei de la Soci. În replică, David Wottle, medaliat cu aur la Olimpiada din Munchen în proba de 800 de metri, și schioarea Kerrin Lee-Gartner, medalie de aur la Albertville, puneau o parte din succesele lor pe seama “pregătirilor nupțiale pentru curse”.

Dar știința ce spune? Există mai multe studii și exerimente legate de acest subiect. Citez câteva:

 1. Patrusprezece atleți însurați au fost supuși unui test de efort maxim al mușchilor antebrațului – nu se știe de ce taman această zonă a fost aleasă :) – în dimineața post coitus, același test fiind repetat și după șase zile de abstinență. Concluzia? Nicio diferențăde performanțe n-a fost observată între cele două momente (testul Warren Johnson, 1968).
 2. În 1990, la Colorado State University s-a organizat un experiment asemănător. Au fost testate, în plus, echilibrul, mișcarea laterală, timpul de reacție, puterea aerobă (testul Thornton). La fel, nu s-a înregistrat nicio diferență.
 3. Fiziologul Tommy Boone a supus în 1995 un număr de 11 atleți unui test pe banda de alergat. Unii dintre cei 11 întreținuseră cu 12 ore înaintea începerii testului relații sexuale, ceilalți nu. Potrivit rezultatelor, nu au fost diferențe de performanțe între cele două categorii.
 4. Cei de la ESPN au făcut în 2007 un experiment la emisiunea Sport Science. Doi luptători de ambele sexe au fost testați la capitolele rezistență cardiovasculară și forță. Apoi, după ce au făcut sex – nu între ei, ci fiecare pe la casa lui -, au fost testați din nou. Nivelul de testosteron crescuse în cazul amândurora, iar atleta prezenta o creștere a forței chiar mai mare decât cea a bărbatului, de aproximativ 30 la sută.
 5. Activitatea sexuală chiar ar putea combate durerile musculare sau diminua efectele unor accidentări. Este afirmația lui Barry Komisaruk, profesor de psihologie la Universitatea Rutgers din Newark, New Jersey. Potrivit lui, efectul benefic ar putea dura până la o zi.

Iar acestea sunt doar câteva dintre experimentele care, de-a lungul vremii, au infirmat mitul conform căruia o partidă de sex ar “goli” de energie sportivul înaintea unui meci. De altfel, un act sexual consumă doar 25-50 de calorii, adică echivalentul urcării a două etaje. Un alt lucru interesant este că, până acum câțiva ani, testați au fost doar bărbații.

Așadar, sexul face mai degrabă bine în noaptea dinaintea competiției. Scriu aceste rânduri cu gândul la miile de sportivi care se vor simți ușurați citindu-le :) .

Din experiența voastră, cum vi se pare că e? Sexul ajută sau încurcă performanța sportivă?

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 Comments

 1. “Păsărica e cel mai mare duşman pentru un fotbalist. Aţi văzut cum le tremură câteodată picioarele? Ăsta e motivul pentru care joacă slab câteodată, nu mai au putere. De băut au voie să bea câteodată, dar cu măsură, pentru că şi băutura le face rău”(George Becali)

 2. Meciul inainte de sex sa nu fie problema ca de aici incep discutiile . ‘ Vai draga iar e merseyside derby si vii obosit ? Sa stii ca-l sun pe John Terry ! ‘ . Altfel imi place ca a revenit Phane si s-a celebrat imediat asta cineva pomenindu-l pe Onan .

 3. Cine n-a facut sport profesional ca mine, ce as putea sa spun la acest capitol, cum afecteaza activitatea senzuala performanta sportiva? Ca persoana fizica si femeie insa pot sa spun ca sexul face bine pentru sanatate, da o energie suprema corpului pentru cateva zile bune!!!
  Asta fara droguri doar putin alcool la cina un paharel de ceva. Pentru ca n-am crescut cu acele droguri, nu le cunosc efectul si precum mereu trebuie sa fiu dupa volan in State, nu-mi permit nici paharele sa nu pierd libertatea ca in Arizona deloc nu este tolerat alcool la volan si n-as vrea sa protestez in masa sa-mi recastig (ce n-am pierdut) de la Trump :))) Poate mai mult efectul drogurilor sint daunatoare sportului, nu femeia sau sexul in general ca trebuie sa luam in considerare si varsta sportivilor, tineri toti, deci n-ar trebui sa fie o problema negativa ci pozitiva.
  Dar nu sint specialist decat de corpul meu intr-o masura oarecare si este greu de stabilit ce cauzeaza slabirea corporala tinerilor dupa o noapte erotica plina de placeri divine.

 4. Eu intelsesem ca sexul inainte de meci/proba sportiva “dauneaza” prin scaderea nivelului de testosteron – deci afirmatia ar fi valabila pentru barbati si doar in cadru competitional. Iar acest ultim aspect nu e acoperit in experimentele descrise, care masoara forta, agilitatea, echilibrul – in fine, calitatile strict atletice, care n-au nimic de pierdut in urma partidei de dinainte, daca – evident – ea nu inseamna si alcool, club, noapte nedormita, legat de pat si pierdut cheia :-) . Dar nu fac masuratorile in cadru real-combat, pentru ca sportiv profesionist de top inseamna conditie fizica (muschi, tehnica, intuitie) + fiara interioara. Si am eu asa impresia ca fiara asta traieste si pe baza de hormoni.

 5. mad:
  Nu există un singur experiment dintre cele pe care le-am citit – au mai fost vreo 4 – care să confirme acest mit urban, la niciun capitol. Ala facut de ESPN e si pe YouTube si se refera taman la testosteron.