in Sfatul bătrânilor

Cele mai tari descoperiri științifice din 2017

1. Primii oameni ar putea să fi apărut în Europa, nu în Africa. În 1944 soldații naziști care construiau un fort lângă Atena au descoperit fragmente de mandibulă și dinți ale unei viețuitoare, denumite Graecopithecus, care a fost inițial încadrată la primate. În 2012 a fost descoperit un dinte de Graecopithecus în Bulgaria. Unii savanți susțin că Graecopithecus, care a trăit între 8 și 6 milioane de ani în urmă este de fapt hominid, nu maimuță, ceea ce l-ar transforma în primul strămoș cunoscut al omului.

2. Pe 17 august, cercetătorii de pe întreaga planetă au fost martorii unui eveniment nemaivăzut: ciocnirea, la 130 de milioane de ani-lumină distanță de noi, a două stele de neutroni, care a prilejuit confirmarea unor modele din astrofizică și testarea teoriei generale a relativității.

3. Fizicienii de la Harvard au transformat hidrogenul lichid în metal. Practic, au obținut un metal superconductor foarte stabil, cu rezistență electrică zero, care va revoluționa multe industrii, mai ales pe cea a transporturilor pe cale ferată.

4. A fost inventat dispozitivul care face apă din aer, “storcând” chiar și cele mai mici urme de umezeală.

5. Un miel a fost dezvoltat într-un uter artificial.

6. A apărut o nouă teorie despre ce a cauzat dispariția dinozaurilor: nu doar un asteroid care a lovit Pământul lângă actuala peninsulă Yucatan, degajând o energie de 10 miliarde de ori mai mare decât cea a bombei de la Hiroshima, ci și erupția unor supervulcani aflați unde azi este India.

7. Un medicament vechi de un secol a dat rezultate bune la tratarea autismului. Este vorba despre suramină, descoperită în 1916 și folosită până acum la tratarea bolii somnului.

8. Efectul ciudat al spațiului cosmic asupra viermilor. Mai mulți viermi au fost duși pe Stația Spațială Internațională, pentru a se studia efectul microgravitației și al schimbărilor de câmp gravitațional asupra lor. Față de cei lăsați pe Pământ, s-a observat un lucru interesant: în spațiu, unui vierme tăiat i-au crescut două capete.

9. În aprilie, cercetători de la Universitatea din California au descoperit un nou tip de celulă din pancreas care produce insulină, ceea ce ar putea duce la tratarea cu succes a diabetului de tip 1.

10. Tardigrazii ne vor îngropa pe toți. Cercetătorii de la universitățile Harvard și Oxford au supus la teste aceste creaturi care pot atinge mărimi de până la jumătate de milimetru, numite uneori „urși de apă”, care au supraviețuit tuturor valurilor de extincție de pe Pământ. Au aflat că tardigrazii pot rezista fără apă și hrană până la 30 de ani, că fac față unor temperaturi de 150 grade Celsius, dar și înghețului și că, probabil, vor fi ultimele viețuitoare care spune „prezent” la stingerea Soarelui.

11. O nouă specie de pește a fost descoperită. Acest pește a fost prins din întâmplare într-o plasă în iunie, pe coasta estică a Australiei. Bathysaurus ferox (șopârla feroce de apă adâncă) trăiește la o adâncime de 1.000 – 2.500 metri, se ascunde deseori în sedimentele de pe fundul oceanului și, odată ce și-a prins prada în dinți, nu-i mai dă drumul.

12. Modificarea genetică și începerea eliminării unor boli. The US Food and Drug Administration (USFDA) a aprobat în august folosirea unui nou tratament sofisticat pentru multe boli, terapia cu celule CAR-T. Acesta presupune folosirea unor celule modificate genetic în sistemul CRISPR–Cas9 pentru țintirea și eliminarea tumorilor. Există deja rezultate spectaculoase în tratarea multor suferințe, boli care cauzează orbire, maladia Alzheimer, leucemii, diverse tipuri de cancer.

13. În februarie, NASA și Observatorul European de Sud au anunțat descoperirea, la doar 40 de ani-lumină, a șapte planete de o mărime comparabilă cu cea a Pământului care se rotesc în jurul unei stele și care ar putea găzdui viață. În aceeași lună, savanții au anunțat descoperirea, pe Ceres – cel mai mare asteroid de pe centura dintre Marte și Jupiter – a unor molecule organice. Apoi, în noiembrie, a fost descoperită Ross 128 b, o planetă aflată la doar 11 ani-lumină, unde, de asemenea, sunt condiții pentru apariția vieții.

Dacă mai știți asemenea știri, vă rog, spuneți-le!

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Toate sunt interesante, însă am îndoieli asupra primei descoperiri. Se prea poate ca Graecopithecus să fie cel mai vechi hominid cunoscut, însă diversitatea genetică e mult mai mare în Africa față de toate continentele, și astfel și probabilitatea ca strămoșii noștri să fi fost africani e mai mare decât ca ei să fi provenit de pe oricare alt continent.
  Cred că ai uitat un prefix la suramina redescoperită în 2016.

 2. @Florin:

  Așa e în ambele cazuri. Mulțumesc. Modific.

  Pe mine mă distrează un pic asta cu hominizii de prin părțile noastre, că mulți s-au menținut astfel :) Ave, pe-aici cei mai bătrâni hominizi din lume :)

 3. 6. A apărut o nouă teorie despre ce a cauzat dispariția dinozaurilor

  http://meteorcrater.com/ Aici se poate vedea un alt crater al unui meteor cazut candva in Arizona si se spune ca a extins dinozaurii. Este un loc de vizitat, cine ajunge la Grand Canyon, a doua zi merge si acolo ca peisajul difera si cu o cheltuiala se face un tur al arizonei.
  Intre aceste obiective mai este si Petrified Forest National Park si Colored Desert Arizona, niste minuni naturale de neimaginat ca intinderile sint foarte mari si cat vezi cu ochii tin parcurile.

  Toti care vin la noi din Europa sint tratati cu o excursie locala si una de Las Vegas.

  La Multi Ani Adrian!