in Oscaricale, Plângeri și reclamații, Sfatul bătrânilor

Cine a fost nedreptățit anul acesta la Oscaruri

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp
Joanna Kulig și Tomasz Kot în Cold War

Cel mai bun film al anului, Cold War (Zimna vojna), participă la categoria pentru filme străine. Pawel Pawlikowski a mai triumfat o data la respectiva categorie, în 2005, cu pelicula Ida.

După mine, genurile cel mai greu de făcut sunt comedia (atenție! una la care să râzi, nu bufonerii sărăcuțe) și filmul de dragoste, pentru că sunt genuri foarte sincere, unde nu poți păcăli publicul. La comedie, ori îl faci pe om să râdă, ori nu, cale de mijloc nu-i. În ceea ce privește filmul de dragoste, este un gen atât de intim, încât orice notă falsă se multiplică asemenea unui fluierat în biserică.

Or, Cold War este o poveste simplă și profundă de dragoste cum nu s-a mai făcut de mult. O femeie și un bărbat, membri ai aceluiași ansamblu popular, se iubesc, se despart, se regăsesc. Sunt niște scene greu de uitat, într-o poveste care vă va marca.

Repet, e cel mai bun film pe care l-am văzut în 2018. Poate, ca estici, vibrăm mai ușor la dramele acestea care sunt parte din viețile noastre, dar după ce veți vedea Cold War, veți descoperi că, puse alături, celelalte filme aflate în competiție sunt asemenea unor lucrări de diplomă.

Pot înțelege de ce satira neagră din The Ballad of Buster Scruggs nu a prins la marele public. Mie acest film mi-a plăcut la nebunie, fiecare vignetă fiind parcă mai suculentă decât cea anterioară. Frații Coen au ajuns atât de buni, încât își permit să-și respecte blazonul și nu trebuie să satisfacă cereri gregare ori să răspundă la întrebarea “Bine, dar ce-au vrut ei să spună?”.

Nu înțeleg însă de ce a fost ocolit The Sisters Brothers. Din start e o fermecătoare nebunie conceptuală: un parizian care a studiat literatura și filosofia la Sorbona face un western de un comic întunecat cu Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal și Riz Ahmed. E posibil ca umorul negru al unor cineaști precum Jacques Audiard (cel care a scris și regizat excelentele Un Prophete și Rugină și oase) să fie deja prea mult pentru noile generații de fani Star Wars.

Dar de ce n-a fost nominalizat John C. Reilly? Sunt ani de când acest actor face roluri excelente, iar în The Sisters Brothers e atât de bun, încât îl pune în umbră și pe Phoenix.

John C. Reilly în The Sisters Brothers

La roluri principale masculine, un alt nedreptățit este Ethan Hawke, care e memorabil în First Reformed. Hawke, care are deja patru nominalizări neîncununate de succes, joacă rolul unui pastor sfâșiat de amintiri tragice și de porniri contradictorii. Paul Schrader, deși a scris scenariile unor filme precum Taxi Driver și Raging Bull, deși a scris și regizat “diamante” puțin cunoscute, precum Affliction sau Adam Resurrected, este doar la prima lui nominalizare, ca scenarist.

De luat în calcul pentru roluri principale masculine era și Ben Foster, un actor constant bun în ultimii ani, pentru Leave No Trace. Un rol secundar foarte nuanțat face Steven Yeun (Glenn din The Walking Dead) în pelicula sud-coreeană Burning (Beoning), pe care vi-o recomand călduros. E un film specific cinematografului sud-coreean, de o cruzime angelică.

În ceea ce privește rolurile feminine, e greu de înțeles de ce Toni Collette nu a fost luată în seamă pentru rolul din Hereditary. Oare pentru că filmele de groază sunt un alt gen considerat, de ce oare?, minor? La fel, Viola Davis, întotdeauna extraordinară, a fost ignorată pentru rolul din Widows.

Pentru a completa trio-ul de false western-uri ocultate la Oscaruri, părerea mea este că The Rider (povestea unui concurent la rodeo care suferă un accident și pleacă apoi într-o călătorie prin vasta Americă) nu trebuia ocolit la categoria “imagine”.

Noroc însă că a fost nominalizat Black Panther, un triumf plenar al celei de-a șaptea arte. Așteptând să se facă un remake 4D după Țestoasele Ninja, vă urez Wakanda forever, prieteni! :)

Voi ce alte plângeri și reclamații aveți vizavi de Premiile Oscar de anul acesta?

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

  1. Black Panther are accente rasiste greu de trecut cu vederea. Omul alb apare cam tampiţel şi încurcă lume, la mila tehnologiei negroide din Wakanda (noroc că cei de acolo, cu complezenţă, nu vor să cucerească restul planetei).
    Fiind tatăl unui băiat de 11 ani, m-am familiarizat forţat cu universul Marvel şi DC, uneori apreciind personajele create dar Black Panther nu are umor deloc şi este forţat.