in Filme, Recomandări

Filme bune și puțin cunoscute. Il Sorpasso (1962)

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Il sorpasso

Principalul criteriu pe care-l folosesc când vă recomand un film vechi este: cât de bine a „îmbătrânit” acel film? Mai este el azi interesant și relevant?

Il Sorpasso (Depășirea) e la fel de „tânăr” astăzi ca în anul lansării sale, 1962. Este regizat de către Dino Risi și scris alături de un alt geniu al cinematografiei italiene: Ettore Scola. Un fanfaron trecut de prima tinerețe (Vittorio Gassman) îl convinge pe un student sfios la Drept (Jean Louis Trintignant) să facă o călătorie prin Italia într-o mașină sport decapotabilă.

Ce este un rol mare? Pentru mine, e atunci când pur și simplu nu-ți poți imagina niciun alt actor interpretând acea partitură. Brando în The Godfather. De Niro în Taxi Driver. Vivien Leigh în Gone with the Wind. Așa este Gassman aici: joacă rolul cu fiecare milimetru din corp, dezvăluind pe parcurs dimensiuni neașteptate personajului, pe măsură ce povestea crește și se transformă.

Este, evident, o comedie în stil italian: te „fură” într-o direcție, dar la un moment dat te pune la podea. Un film existențialist în care lucruri importante și profunde din viață sunt redate pe un ton vesel, într-o înșiruire de episoade ca de mărgele colorate. Viață ușoară, soare, mare, Italia, dar vă spun de-acum: sfârșitul vă va surprinde.

Pentri a-i înțelege pe acești italieni geniali, vă spun că respectivul final a fost stabilit printr-un pariu între regizor și producătorul Mario Cecchi Gori despre cum urma să fie vremea în ziua filmării. A fost soare, deci a câștigat regizorul :) . Veți vedea ce a însemnat acest lucru.

Dacă iubiți Italia, nu trebuie să ratați acest film.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.