in Gazeta Sporturilor

Care sunt sporturile voastre favorite?

Nu știu cum arată topul dumneavoastră, dar iată-l pe al meu:

1. Rugby

2. Hochei

3. Box

(După aceea vin sporturile cu motor și judo-ul).

Aceste trei sporturi au ceva în comun: gândirea în regim de viteză, adaptarea permanentă la o realitate în continuă schimbare, îmbinarea perfectă între inteligență și forță, coordonarea perpetuă. Într-o vreme în care totul devine virtual și fiecare se declară cumva unic și fragil, în care urlăm „Fault!” la fiecare atingere, ba chiar și la gândul că ar putea exista o atingere, în aceste sporturi se mai aud izbiturile vii ale corpurilor. Contactul. Viața care nu așteaptă și nu iartă.

Dincolo de scoruri și de fapte, se află și chestiunea aceasta a frumuseții, veșnic neglijată. Or, nu cred că omul a născocit ceva mai frumos în ceea ce privește înfruntarea a două grupuri decât rugby-ul, lupta neîntreruptă plină de principii pentru ducerea unui ovoid de piele în teritoriul advers, după cum n-am văzut încă o imagine mai frumoasă în sporturile individuale decât pe cea a unui săritor cu prăjina.

Așa e și hocheiul, poate cel mai greu sport din câte există. Și nu doar pentru sportivi – cred că unui ins obișnuit, chiar aflat într-o formă fizică mulțumitoare, i s-ar pune masca de oxigen după două minute de jucat hochei -, ci și pentru privitori. Motivul pentru care oamenii nu urmăresc hochei e unul în egală măsură simpatic și absurd: „Nu văd pucul”. Cumva, cei care spun asta îmi seamănă cu inșii care nu prind poanta unui banc. Într-o vreme, un efect optic înroșise pucul pe micile ecrane și se vedea ca și cum sângera. Era obscen. Poate că pucul nu trebuie să se vadă atât de bine, iar misterul poziției sale să rămână o probă de imaginație.

De multe ori, pucul doar se ghicește, din dinamica fazei și din geometria trupurilor care-l caută. Se întâmplă ca într-un tablou, unde liniile de forță converg spre persoana, zona sau obiectul cel mai important al compoziției. Uneori ai senzația că ditamai oamenii se bat acolo, în fața celor mai mici porți din lume, nu pentru un lucrușor, ci pentru o idee și neapărat pentru una demodată, cum ar fi demonstrația unei teoreme ori onoarea unei femei.

Un obiect de joc atât de mic, în jurul căruia se poartă luptele cele mai îndârjite, este discul banal pe care ți-ai putea așeza paharul de bere. Ce paradox!

Uitați-vă la Olimpiada albă! Este acolo mai mult sens decât în 33 de ligi de fotbal și 184 de emisiuni TV cu analiști. Așa mi-i imaginez uneori pe sportivii de pe partea nevăzută a Lunii, care stau acolo, lunecând pe suprafețe misterioase, ascultând de instincte ciudate care-i fac să-și zâmbească și să se îmbrățișeze la sfârșitul probelor, și ei vin rareori pe partea noastră de lume să ne readucă aminte ce este sportul cu adevărat.

Și nu uitați, vă rog, de întrebarea mea: care sunt sporturile voastre favorite? Ce vă atrage la ele?

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

39 Comments

  1. Buna Adrian,

    Iti inteleg argumentele, si in mare masura sunt de acord cu tine (desi boxul nu e neaparat in top 3 la mine). Toate aceste sporturi mai au ceva in comun: “violenta”.

    Pun ghilimele pentru ca la rugby rari gasesti violenta gratuita ca la fotbal. Face parte din joc. Dar exista. Problema nu sunt cei 20 de ani cat practici sportul si ceea ce noi vedem (si ne place, e spectaculos) si numim “barbatesc”. Problema e omul care ramane dupa, cu problemele de sanatate.

    Cati jucatori de hockey stau ani de zile fara dintii din fata, asteptand sfarsitul carierei ca sa ii puna?

    De box nici nu mai vorbim …

    Pentru mine, sporturile preferat sunt cele cu fileu (tennis in primul rand, si apoi volei). Fara contact fizic si deci fara faulturi ;)

    Si sunt si sporturi de combat (judo pe care l-ai amintit, dar si luptele), care, in mod paradoxal, nu sunt violente.

  2. Scrii foarte putin despre rugby cu toate ca este pe primul loc, dupa cum spui. Nu mi-am dat seama de aceasta preferita, desi iti urmaresc blogul-ul si ti-am citit ultima carte (foarte buna).

    Pentru Sorin: problemele de sanatate fara indoiala exista dar de multe ori sunt exagerate iar in rugby exista metode de prevenire destul de bune. Cat despre hockey, acel fenomen al batailor este specific competitiilor nord – americane si se incearca eradicarea. Totodata nu folosesti corect cuvantul “violenta”.

  3. @Adrian

    Hmm, cauta un picut pe net ce au ajuns componentii echipei Africii de sud (campioana mondiala).

    Sau, a propos de tenismeni, iti recomand carte auto-biografica a lui Agassi

  4. @Mister XV

    De ce nu folosesc corect cuvantul violenta?

    Cat despre hockey, nu la batai ma refer (si nu cred ca asa isi pierd dintii :) ) … Cand fac un “charge” si isi arunca adversarul in peretele pationoarului, de nu se mai ridica, acolo e o problema.

    Stiu ca mai nou pedepsele sunt mult mai apsre pentru astfel de gesturi, dar degeaba daca raul e facut.

  5. @Sorin, tocmai ca stiu cam ce fac. Naka Drotské e un excelent antrenor. Altii sunt CEO, ziaristi (Pienaar), fermieri, farmacisti. E drept Westhuizen a avut probleme medicale, o boala neuronala din cauza careia a si decedat dar cauza acestei boli nu e sportul si poate fi determinata in mica masura, nimeni nu stie cu siguranta. Ce se stie acum sigur este faptul ca e mostenita genetic. Un altul mai putin cunoscut, Richter, a murit de cancer la creier. Sunt 2 din 33-34 sau cati erau intr-un lot atunci. Sunt mai tanar si mi-au decedat mai multi colegi, mai tineri, fara sa faca sport. Am cunoscut persoane cu boli neuronale sub 30 de ani. Hai sa nu mai cautam motive de panica unde nu exista. Absolut orice sport te poate afecta mai tarziu, inclusiv cele fara cel mai mic contact fizic.

  6. Mda, observ si eu cum violenta e parca punctul comun la aceste sporturi. As zice dezgustator (poate e cam dur termenul dar e parerea mea) mai ales ca intuiesc o perspectiva a spectatorului/telespectatorului. Preferintele mele sunt (nu neaparat in aceasta ordine) alpinism(escalada), snowboard, ciclism….

  7. Voi nu prea intelegeti ce e aceea violenta, prespun ca nu prea v-ati confruntat cu fenomenul. Violenta e un comportament care nu tine neaparat de contactul fizic dar are ca scop ranirea, moartea, lipsirea de libertate, vatamari pshice etc.

    Faptul ca un sport implica contact fizic nu inseamna ca e violent pentru ca acel contact, chiar daca poate fi categorist violent de sufletele mai miloase nu e de fapt violenta ci se petrece intr-un mediu controlat de anumite reguli. E dur, brutal, cum vrei sa-i spui dar nu confunda cu violenta. Sunt mii de echipe in lume de rugby de amatori, care joaca pentru socializare unde nu moare si nu e ranit nimeni.

  8. Judo, lupte libere şi, oarecum fotbalul şi tenisul. Primele două discipline sunt extrem de complexe presupunând însușirea unui anumit gen de forţă specifică iar lucrul în ceea ce priveşte tehnica pare a fi fără sfârşit. Nu mai pomenesc despre însușirea elementelor specifice de gimnastică considerate obligatorii şi care sunt exersate la fiecare antrenament. Sunt de asemenea discipline care “clădesc” un caracter stabil (cu excepțiile de rigoare).

  9. brrrr… box. un sport care are ca scop lovirea adversarului atât de tare încât acesta să nu mai poată fi capabil să se ridice de jos 10 secunde. măcar dacă s-ar interzice loviturile la cap. dar nu, ei interzic loviturile la testicule. nu zic, importante și alea. un sport nedemn pentru secolul 21. și pentru 20 era excesiv. părerea mea!

  10. 1. Rugby
    2. Baschet
    3. Tenis

    Ai explicat foarte bine cum e treaba cu hocheiul (un sport care capata o cu totul alta dimensiune daca il vezi live). Orice fan iti va spune ca trebuie sa urmaresti actiunea, nu pucul, altfel te ia cu ameteala la viteza aia. Ideea e sa anticipezi unde va fi pucul. Dar daca vrei sa il vezi, poti sa te uiti la hochei romanesc :)

  11. Draga tizule, cum naiba poate sa-ti placa boxul? De ce nu karate? :-)
    Cu judo, da!, de acord. Arta supletei! Ce zici insa de aikido?
    De acord si cu hocheiul. Un sport magnific si care, pentru a-l practica cu succes, cere calitati unice.
    Ma bucur ca nu ai pus fotbalul. :-)
    Iti dau clasamentul meu:
    1.sahul (te rog sa nu razi si sa nu-mi spui si tu ca nu-i sport – numai cine nu a incercat sa stea 5 ore la masa nu stie cata pregatire fizica si psihica este necesara ca sa joci bine sah);
    2.hochei pe gheata;
    3.artele martiale (aici intra si judo, dar nu numai);
    4.handbal.

  12. @Adrian, ionescu:

    Boxul e un sport care are eleganță și inteligență și coordonare. Mai curge și sânge? Da. E cu contact. Da. Te lasă uneori lat? Da.

    Iată o surpriză: așa-i și viața! :)

    Poate că intrăm treptat în paradigma noii generații, prea sensibilă și cam nevricoasă.

    Mai riscante sunt săriturile cu schiurile și bobul. Mor mai mulți sportivi acolo, statistic.

  13. Ei, putem discuta mult si bine … Strict vorbind, “violent” (cf Dex) este “Care se produce sau acționează cu putere, cu intensitate, cu violență; intens, puternic, tare. Deci un “placaj violent” nu e chiar gresit ;)

    In fine, inteleg punctul vostru de vedere. Nu e si al meu, dar il inteleg.

    A propos @Adrian G, pentru ca vorbesti si de filme in articolele tale, si e legat de “violenta” in sport, ai vazut “Concussion”, cu Will Smith? Eu inca nu, dar dupa discutia asta, chiar vreau sa il vad :)
    (Clar, e film, deci probabil majoritar fictiune, dar sunt curios …)

  14. Sporturile enumerate de tine mai au in comun si consumul imens de energie.
    Preferatele mele sant:
    Caiac
    Inot
    Box

    Ce-i fotbalul?

  15. Foarte interesant topul. Rugby-ul pe locul 1? Chiar sunt surprins, nu știam, deși rugby-ul e unul dintre sporturile în care nu prea vezi surprize. Nu intervine hazardul. E, cum spuneai, inteligență. Baschetul e prea fragmentat, poate ca și handbalul, dar cu al doilea am avut, ca să zic așa, tangențe. Și rămâne – excluzând fotbalul – un sport pe care-l urmăresc în prezent. Când am timp.
    Am jucat de câteva ori volei în liceu și mi-a plăcut, dar atunci a fost ultimul ”contact” cu acest sport. Acum, mai urmăresc și unele sporturi de iarnă, cum ar fi biathlon-ul, ski alpin și ski jumping. Rămân totuși la fotbal, am crescut cu el, îl ”cunosc” cel mai bine.
    Așadar, un top 3 la mine ar fi: Fotbal, tenis și handbal.
    PS. nu mă dau în vânt deloc după sporturile americanilor.

  16. Patinaj Artistic
    Gimnastica
    Fotbal
    Tenis

    La aceste activitati ma uit la TV, ca altfel doar mersul pe jos practic de la parcare in magazine sau alte destinatii si inapoi, aspiratul prin casa, gatitul si vorbitul pe telefon, record personal 8 h 1′ fara pauza!!! eu vorbeam, altcineva asculta, consolam ca a pierdut o fiinta draga …

  17. Cele mai practicate sporturi de femei sint:

    A conduce o masina sport!!!

    shopping
    “economisit” bani
    “curling” parul la coafor
    dupa tot efortul urmeaza odinha activa binemeritata la un pahar de vorba :)))

    As mai mentiona si a conduce mai repede decat viteza legala, dar n-as vrea sa par negativa ca promot asa ceva desi cunosc multe cu antecedente penale din cauza asta pe recordul personal.

  18. Hocheiul nord-american, din anii 80-90, avea de toate pentru mine, viteza, talent și mai presus de toate, violență, intimidare, mult contact fizic.
    Pentru unul care vede doar odată o faza, hocheiul acela poate părea prostesc, fără sens, etc, pentru mine a fost entertainment la maxim.

    https://youtu.be/6P4wg21mLf8

    Acum in sport sunt prea mulți bani, care strică tot.

  19. Pot interveni două aspecte în această discuție: sporturile favorite de vizionat și cele favorite de practicat.
    Eu nu prea mai practic sporturi, dar cînd o făceam erau în ordinea baschet, fotbal, și… cam atît.

    Cît despre vizionat, sporturile mele favorite sînt cele cu motor.
    În ordine: Formula 1 (monoposturi în general), motociclism pe circuit (MotoGP și Superbike) și curse de anduranță. O mențiune specială pentru raliuri.

    Dacă le asimilăm ca un singur sport cu mai multe discipline, atunci pe locul doi vine fotbalul și pe locul 3… nu prea iese ceva în evidență. Îmi plac multe (sportul și filmele sînt singurele chestii pe care le urmăresc la televizor) la repezeală ar fi snooker, tenis, rugby, ski. M-am uitat cu plăcere și la golf, la ping pong, arte marțiale (inclusiv box).

    Singura competiție pe care am urmărit-o integral de cînd s-a putut în România a fost Formula 1. Programul meu este făcut în funcție de datele curselor :)

  20. Iata si topul meu:
    -fotbal
    -tennis
    -basket

    Toate sunt practicate, fotbalul cel mai mult iar tenisul chiar de performanta timp de 8 ani. Basketul cel mai putin, pe vremea mea, maica,:) abia daca gaseam vreo minge de basket in sala de sport a liceului din oraselul de provincie de unde provin. Dar si cand am gasit-o, n-am prea lasat-o vreo 5 ani…He,he, am reusit chiar sa convingem directorii liceului sa organizam un campionat de basket. bine, era greu sa se faca cate-o echipa de basket pe fiecare clasa, asa ca am facut selectionate pe generatii. Imi aduc aminte cu placere cum urmaream all star game duminica noaptea, dupa revolutie asta, ca inainte nici nu aveam stiri de basket la tv, cu comentariile lui Bogdan Stanculescu. :)
    @Sorin, despre Concussion…nu e doar fictiune, este caz adevarat despre primul doctor, Bennet Omalu, care in anii 2000 a iesit public si a vorbit despre encefalita traumatica cronica ca urmare a contactelor din fotbalul american. Bineinteles ca nu a fost ascultat si NFL, care este o megafabrica de bani, a negat si au si reusit sa musamalizeze timp de mai bine de 10 ani legatura intre studiile facute de Omalu si accidentele din NFL. Abia in 2016 au recunoscut ca exista legaturi. Deci filmul merita vazut, nu faptul ca joaca Smith, ci faptul ca in America anilor 2000 un megamamut financiar cum este NFL( national football league) reusesc sa se traga pe cur atatia ani doar pentru ca sa nu piarda miliardele de dolari pe care le fac din fotbal american si asta in detrimentul sanatatii propriilor lor jucatori prin care fac banii…:) priceless.
    wow ce m-am aprins :)

  21. Imi plac sporturile individuale. Un top 3 pentru mine ar fi: tenis, atletism si gimnastica. Pentru amuzament si “spalare de ochi” ma uit si la sporturi de echipa gen fotbal sau handbal.