in Gazeta Sporturilor

Noile gifuri animate

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Potrivit unui calcul făcut de AP, JO de la Rio au costat 13 miliarde de dolari și bilanțul lor financiar a fost dezastruos. Din cauza unor datorii neplătite, Maracana s-a transformat într-un fel de stadion-fantomă, fără curent electric, locuit de pisici vagabonde. Bazinul olimpic e o ruină cu ape murdare.

E multă tristețe în abandonul acestor arene, sunt ca niște inele de nuntă pe care, odată trecută luna de miere, nici măcar nu le dăm la topit, ci le punem în sertar. 

În același timp, costul estimat al organizării JO 2020 de la Tokyo aproape s-a dublat, ajungând tot la 13 miliarde de dolari și crește în continuare. Într-o încercare disperată de a eficientiza acest mamut, pentru JO 2020 s-au introdus cinci noi sporturi (cățărări, skateboarding, karate, baseball/softball, surfing) și 15 noi probe. Printre acestea din urmă, trei de înot –  una masculină, una feminină și una mixtă. Întrebat despre oportunitatea adăugării acestor probe, Michael Phelps a răspuns astfel: „Ce altceva vom mai pune în program? De pildă, 75 de metri liber? Acesta nu mai e înot”.

Dacă nu știați, Phelps a strâns până acum 23 de medalii olimpice de aur. Dacă ar fi o țară, s-ar clasa pe poziția 32 în topul pe medalii al tuturor timpurilor la Olimpiadele de vară, dintre 205 națiuni competitoare. Iar Phelps, dacă se decide să participe la Olimpiada din 2020, ar fi trebuit să fie primul care să se bucure, primind încă două curse la care să poată lupta pentru medalii.

Dar el zice că-i deja prea mult și are dreptate. Unde ne vom opri din a rostogoli la vale acest bulgăre de datorii? Este un cerc vicios: mai mult nu înseamnă mai spectaculos, ci mai scump. Prin 2013, cei din CIO au scos din program luptele, care sunt, din punct de vedere cronologic, cel de-al doilea sport olimpic după cursele de alergări, introduse în anul 708 î. C. și aflate pe listă de la prima ediție a Olimpiadelor moderne, din 1896. Squash-ul era la un moment dat în anticamera JO. Din fericire, s-a renunțat la ambele aberații.

Problema pe care o au de rezolvat cei de la CIO este adaptarea la noua generație, ai cărei membri nu pot urmări ceva ce durează mai mult de câteva secunde. Sporturile care presupun reguli mai complicate, cu așteptare și construcție, devin plictisitoare. Se caută gifuri animate, țac, pac, like și share. Sporturi dinamice și cât mai simple.

În maximum 30 de ani, Olimpiadele vor fi virtuale. Vorbesc serios: deja nu ne mai putem permite realitatea și din ce în ce mai puțini copii sunt interesați de sport. Când vom putea simula totul foarte aproape perfect, aproape oricine va putea fi campion olimpic din propria sufragerie.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Pe mine si reclamele ma enerveaza la evenimente sportive cand acopera jocul programat. Candva am fost emotionata sa vad sportivi renumiti dar de cand cu drogurile si implementari de noi elemente nesportive, nici nu prea stiu cand incepe sau se termina olimpiadele.
    Pe atletul Phelps nu-l pot suferi, s-a mutat la Phoenix sa aibe acces ieftin la piscina 7/24 ca aici nu-i frig niciodata dar nu se arata niciunde sa fie vazut si intrebat de cate ceva, cred ca si el e plin de toate alea si nu vrea sa fie recunoscut. La aeroport in Phoenix din Brazilia, nici n-a vrut macar sa se uite spre jurnalisti care voiau sa-l felicite, s-a acoperit la cap ca un idiot ca vrea acasa sa-si vada copilul.
    Parca nu-i atitudine de atlet cu multe medalii de aur, campion olimpic, va sfarsi ca aia din filmele fantastice in avion din Londra spre Los Angeles, fata lui Debby Reynolds. Nu pot sa tina pasul cu celebritatea majoritatea eroilor.

  2. Comitetul Olimpic Internațional a decis, vineri, 9 iunie, introducerea baschetului 3×3 în programul Jocurilor Olimpice, începând cu ediția 2020, de la Tokyo.

  3. Viteza cu care traim face (aproape) imposibila oprirea pentru momentele din viata destinate J.O.
    Parca si Nadal ar trebui sa-si scoata mai repede chilotii din dos cand serveste ,ca vine publicitatea peste el….

  4. @Dan:

    Stiu. E misto baschetul 3×3 si cred ca a fost o decizie buna. Problema e ca sunt deja foarte multe sporturi si probe, deci gogoasa se umfla. Si japonezii vor avea pierderi, poate nu chiar atat de mari ca brazilienii, unde a contat mult coruptia, dar pierderi vor avea.

  5. Montreal was finally able to pay its debt accumulated in 1976 just a couple of years ago. The Olympic stadium is still rarely used for concerts ( I saw AC/DC there a while back) and for demolition derbies.Let’s be honest, unless they are organised by really rich nations, the Olympic games are the surest ways for bankrupting a city. Unfortunately.

  6. Montreal privit in intregime este mai mult o ruina decat altceva, m-am speriat cand am trecut sub poduri cu masina si mortarul cadea dintre pietre … cred ca constructiile la infiintarea coloniei stau mai bine inca pe picioare decat cele noi. E zona moarta, nu prea e activitatea acolo de la olimpiada de acum 40 de ani, e in paragina totul, am vazut in parcarea unui bloc social imens buruieni de 5 metri transformati in pomi, masini yok pe acolo ca erau intretinuti de stat locatarii.
    Pe drum intre Toronto si oricare alt oras din Canada, abia o sa vezi 5 masini … deloc nu se aseamana cu Statele Unite, dar si in oras doar troase de masini mici si doar cateva mai deocheate.
    Canada nu conteaza la comparatia asta cu investitie in oras olimpic, Japonezii n-au probleme sau de Emiratele Arabe am auzit ca vor gazdui ceva eveniment mare sportiv dar n-am dat prea mare atentie daca e Campionat Mondial de Fotbal sau Olimpiada. Tari dezorganizate nu pot gestiona evenimente din astea ca n-au nici experienta si nici oameni care s-ar ocupa cu angajari de personal necesar bunei mers al afacerilor. De multe ori am fost in Canada la Toronto, Ottawa, Montreal, Cascada Niagara si in jurul acestori orase in toate localitatile ca-s unu langa altu si n-ai cum sa le eviti, dar odata ocolit orasul, nu mai este nimic la sute de km. Am ajuns acolo si cu avion dar am si condus din Detroit ca e o pacaleala cu avionul, ne-a tratat animalic, ne-a tinut intr-un colt de aeroport cu forta, ca pana nu sint calatori sa se umple avionul,,, NU porneste si asta nu este legal dar ei economisesc. De atunci am slabit vizitele prin marea colonie ca nu merita oboseala si banii ca la tot pasul vor sa te pacaleasca. Mai sint multe chestiuni pentru care ei nu rezista la stress din asta planetar, stau acolo oameni de toate felurile dar viata nu e ca si aici, sint foarte departe inca.

  7. Montreal-ul a fost pentru mine o gura proaspata de oxigen, o scurta vacanta din umezeala sufocanta de la sud, o oaza europeana in monotonia americana.
    Perspectiva e totul, depinde ce vrei sa vezi…

  8. Imediat dupa ce am terminat de citit mi-am adus aminte de o spusa din timpul facultatii cand stateam 4-5-6 oameni in jurul unui computer sa jucam Heroes 2, Commandos sau Ignition: “O sa crape in câcat !” Cu accent moldovenesc.