Vă amintiți câinii vagabonzi din satul olimpic, camerele de baie ale căror uși se blocau ori care aveau două vase de WC alăturate, cheile camerelor de hotel care nu funcționau, toate acele episoade tragicomice semnalate la Olimpiada de iarnă de acum doi ani de la Soci? Ei bine, ar putea fi plăcute amintiri.
Conform multor depoziții, multe zone din satul olimpic din Rio sunt “de nelocuit”. Sportivi din Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă s-au cazat temporar în hoteluri, în timp ce organizatorii caută, în ceasul al doisprezecelea, să rezolve problemele. Reacții? Primarul orașului Rio le-a replicat pe Twitter sportivilor din Australia care se plângeau, spunându-le că, dacă vor să se simtă ca acasă, le poate pune în camere câte un cangur. Bine că nu i-a expulzat. Pentru întârzieri, oficialitățile au dat vina apoi pe comitetul olimpic de organizare, pe muncitori și, finalmente, pe hoți.
O problemă și mai gravă: loturile de navigație vor evolua literalmente prin dejecții umane și sportivii chiar au fost sfătuiți să țină gurile închise în timpul probelor. Virusul Zika e doar o foarte mică parte a problemei. Bătrâna corupție se transmite mai rapid decât prin intermediul țânțarilor. De pildă, Brazilia a promis să aloce 4 miliarde de dolari pentru curățarea apelor din Golful Guanabara, dar au fost cheltuite doar 170 de milioane. Restul? Au intrat la apă.
După salba de scandaluri în care a fost învăluită Cupa Mondială de fotbal organizată de Brazilia în 2014 – bani “sifonați”, multe pierderi de vieți omenești la construcția stadioanelor, incendii, scări încă în construcții la data desfășurării partidelor, stălpi de beton prăbușiți etc. -, CIO avea timp să se implice. N-a făcut-o.
Adevărul este că puține țări și orașe din lume pot găzdui cum se cuvine o asemenea competiție. Ultimele exemple sunt ilustrative. Atena (2004): de la Jocurile elene a început criza Greciei. Beijing (2008): la patru ani după încheierea competiției, majoritatea construcțiilor ridicate pentru Olimpiadă erau fie folosite prea puțin, fie părăsite, iar efectele economice n-au fost semnificative. În același timp, Londra (2012): un studiu realizat de Oxford Economics estimează că, până în 2017, competiția organizată de Regatul Unit în 2012 va genera 20 de miliarde de euro pentru economia britanică.
Cumpărată uneori prin favoruri, Olimpiada poate fi o Catedrală a Mântuirii Sportului ori un eveniment sportiv planetar. Nu e suficient să ai bani, nici să vrei cu tot dinadinsul să-ți prinzi o Olimpiadă la butonieră. Indiferent care e PIB-ul țării tale, dacă nu poți organiza cum trebuie o societate, e greu de crezut că ai putea face asta cu o competiție sportivă.
Acum c-am imbatrinit cu totii si realizam ca mai totul e o mare minciuna si un mare jeg nu ne ramin decit amintirile si noptile albe de copii. Nadia , 22-19 cu rusii , laura ‘ la bestia nera delle nostre fioretiste’ badea si cam atit… Un alt mare bullshit politic care n-ar trebui sa existe.
COI si FIFA sunt corupte,atribuirea olimpiadelor Rusiei si Braziliei si CM Rusiei (inaintea Angliei,Olandei,Spaniei!!!) si Qatarului sunt strigatoare la cer!In acest moment la CNN vorbeste Thomas Bach,numit ieri in D Mail „lickspittle” al lui Putin pt musamalizarea dopajului organizat din Rusia.
Felicitari pt ultima fraza!
OOO… aplauze puternice, prelungite. se scandeaza…
OO… din nou, aplauze puternice, prelungite. se scandeaza…
Tovarase presedinte, alea sunt cercurile olimpice…
Ceasca ne-ar fi infometat inca 20 de ani cu placere, dar ar fi organizat Olimpiada. Pentru 100 de ani de foamete, am fi luat inapoi si tezaurul de la Moscova si toata armata rusa prizoniera. Dar de unde atata vodca sa-i tinem prizonieri… :)
total fara relevanta si off topic cum se zice acum , poate cineva sa-i transmita lui radu banciu ( simpatic da’ cam prost ) ca daca te cheama angelique vei fi mereu anjelic si nu anheliche chiar nemtoaica fiind ? what a fucking idiot .