in Gazeta Sporturilor

România, acum e momentul!

Trebuie să ne înscriem rapid pentru organizarea JO de iarnă din 2022. 

Lumea și-a cam dat seama că întrecerile planetare nu mai rentează. Pe rînd, Cracovia, Stockholm, München și Davos / Saint Moritz s-au retras din cursa pentru organizarea ediției hibernale a JO din 2022, iar Oslo și Lvov sînt pe cale să facă același lucru. Pentru că era, într-adevăr, o cursă. E ca și cum un sultan și-ar organiza nunta la tine acasă, pe cheltuiala ta, iar tu, în următorii cincizeci de ani, ai reuși să plătești doar tortul.

Au mai rămas în cursă Almatî din Kazahstan, țara în care Nazarbaev e votat ca-n Teleorman, și Beijing, China. Aici se pot organiza chiar și două Olimpiade plus trei Campionate Mondiale în același timp ori construi 50 de piramide cu baza în sus. Sub dictatură se poate orice. Nu-i exclus să avem, astfel, în curînd, o primă Olimpiadă de iarnă organizată în Africa, de un tiran ambițios, cu zăpadă artificială, ușor gălbuie, ce nu se topește niciodată.

„Important nu e să cîștigi, ci să nu organizezi” e noul crez olimpic. „Mai iute, mai sus, mai puternic” a devenit „Mai mult, și mai mult, mult mai mult”. Fiecare festivitate zici că-i ziua de naștere a Pămîntului, la care a fost invitată jumătate din populația globului. Ce urmează în materie de festivități inaugurale? Pulverizarea unui continent? Defilări de planete?

Dacă e să strălucim și noi o dată, acum e momentul!  România poate da un exemplu, organizînd, cu cheltuială minimă, Olimpiada de iarnă din 2022, la București. Nu trebuie să facem nimic special, doar să lăsăm, ca în fiecare an, iarna să ne ia pe nepregătite. Regizorii din noul val românesc de-abia așteaptă să regizeze ceva cu-adevărat mizerabilist. Festivitatea de deschidere va avea loc, evident, la clădirea Romexpo, care pînă atunci va fi recondiționată termic, de va arăta ca un sîn de femeie gonflabilă de unică folosință. Vor cînta Fuego și Tony Poptămaș. Moși Crăciuni zburători vor pluti pe deasupra publicului și se vor storci de podea. Cînd se va aprinde flacăra olimpică, se vor stinge toate aragazurile din România și Moldova.

De la Aeroportul Otopeni, sportivii ar intra direct în competiție. Vor fi curse de sănii trase de cîini comunitari. Slalom printre mașini de deszăpezit înzăpezite. De pe autostrada suspendată a lui Oprescu, rămasă neterminată, vor sări schiorii. Peste opt ani, dopajul va fi ajuns la asemenea cote, încât slalomul uriaș se va disputa de jos în sus, pe Dealul Mitropoliei. Boburile vor zbura pe Calea Victoriei, printre mașini îngropate în zăpadă. Întrecerile de curling se vor ține pe holurile Casei Poporului. Hocheiul, pe Național Arena. Vom lua și primul aur la Olimpiadele de iarnă, la tragerile de la biatlon, unde va cîștiga echipa Jandarmeriei Române, cu cei mai mulți adversari doborîți.

La sfîrșitul întrecerii, le vom lua tuturor participanților taxă de drum, de stîlp, de schi, de patină, de băț, de respirație și le vom da amenzi să-i usture la olimpism. După un asemenea succes comercial, a doua zi, ungurii ne vor implora să-i anexăm. Evident, îi vom ignora. Habar n-au ei ce-nseamnă spiritul olimpic în România: să cîștigi fără să participi.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

26 Comments

 1. superb!!! Am râs copioss!!! în afară de Moș Crăciuni zburători vom avea din belșug sexi – goale Crăciunițe …. Finalul optimist ne dă siguranța acelei băbuțe despre care povestea distinsul Radu Beligan.
  Băbuța spera să câștige la loto deși nu cumpăra bilete!
  „Lasă maică, dacă e să ai noroc, câștigi și fără să iei bilet”!
  Doar că băbuței actorul și amicii i-au lut bilet, baba a câștigat câțiva bănuți și le-a ținut și …lecția adevărului grăit de ea …
  Pentru medalii olimpice poate se stârnește un miracol, sau măcar un vârtej care să aducă boberilor noștri boburi de calitate și săniașilor noștri săniuțe de calitate …
  .Felicitări pentru articolul super fain!

 2. mi-ar fi plăcut mai mult articolul dacă în loc de “votat ca-n Teleorman” ai fi scris “votat ca la Paris.” Paris, Franța, pentru pseudo-neștiutori…

  • Normal că-ţi plăcea mai mult, că doar asta ai înţeles tu din articol; dacă tu ai pasiuni politice, toţi trebuie să aibă. Zi-i băsist şi dă-i pe A3.

 3. maama-i martora cum mi place ăia care spune ce cred.
  “Sub dictatură se poate orice.” As completa: si peste, macar Putin.

 4. Esti dement! Ma tarasc de ras! Am o curiozitate: “Intrecerile de cur-ling se vor tine pe holurile Casei Poporului”, chiar ai construit/o cu intentie sau a iesit asa cu “naturelul” in ea? Acolo e si o tehnica de pulling…
  In fine, primarul Oprescu (un nume predestinat dezvoltarii) va introduce faraonic curse de sanie trase de maidanezi…lotul reprezentativ al Coreei de Nord nu va mai fi gasit niciodata (de altfel, nici cautat). Explicatiile oficiale ale presedintelui (iarna nu/i ca vara) vor mentiona confuzia halucinogenicului Dottore intre Olympic Games si Hunger Games.

 5. Dar de ce să ne cantonăm în nişte şabloane vechi de o sută de ani_ Noi, românii, sîntem inteligenţi şi imaginativi, ca atare aş propune ca ţara noastră să organizeze în premieră o Olimpiadă de Primăvară (cu probe specifice, de însămînţări, prăşit, curăţenie de primăvară, opsit ouă, frămîntat cozondraci :D etc.). sau chiar o ediţie de Olimpiadă de Toamnă (acolo e mai mişto, apar probele la care ne autodeclarăm imbatabili, gen înot în tulburel, ştafeta de 10 de kile must, ş.a.m.d)

 6. Si pe aceasta cale observ ca esti sustinator inflacarat al olandezilor.
  In asteptarea fluierului de inceput tu ai imbracat culoarea portocalie.
  Frumos gest.

 7. @ROMANIA E CEA MAI TARE!!!
  E usor sa ai pretentii si sa arunci cu piatra. Dar daca tot ai pareri din astea acide pe burta goala, de ce nu ne oferi un exemplu de umor mai bun? Asta daca te tine, ca eu cred ca ti-a explodat capul dupa ce ai copiat numele lui Jerome K. Jerome.

 8. Stop. Dar dacă Generalul Iarna ne ia iar prin surprindere ? Dacă ninge prea mult ? Cum o să reușim să facem pârtie prin atâta zăpadă ? Mai bine ne înscriem la Olimpiada de Primăvară-Toamnă.