in Gazeta Sporturilor

FRF, fabrica de fostbalişti

La trecutul nostru mediocru, niciun viitor.

În actualul context, selecţionatele noastre “under oricât” vor rămâne “under” toată viaţa, mereu sub aşteptări şi sub linia care separă echipele calificate de cele necalificate. Aceasta e singura formă de viitor pe care ne-o poate propune instituţia care gestionează de atâţia ani căderea în clasamentele FIFA: Federaţia Română de Fotbal.

E neplăcut ce se întâmplă, dar nu e nicicum ciudat. Mulţi dintre cei mai tineri tricolori sunt născuţi cu faţa către bar, iar modelele lor – dacă nu ne referim la cele care defilează pe la prezentări de modă – sunt rataţii ajunşi la final de carieră. În fond, dacă Mutu l-a vizitat pe Buturovici şi s-a fotografiat alături de el după un eşec cu Serbia, de ce nu ar face-o şi ei? Fotbalul nu e un drum către împlinire, ci un capăt de linie. Gavra şi Puţanu au preluat ştafeta de la Zicii şi Daminuţii trecutului, fotbalişti cândva talentaţi, care-au prins un tren dus şi unul întors, transformându-şi mediocritatea într-un mod de viaţă.  Îşi vor atinge şi ei valoarea maximă pe la 24 de ani, sub formă de împrumut pe la a doua echipă a unui club din prima divizie italiană, se vor mai plimba apoi puţin prin China şi prin Bulgaria, apoi se vor retrage.

Şi ce face FRF? Astăzi, lupul moralist Mircea Sandu tună şi fulgeră, fiind aspru cu ultimele creaţii ale sistemului său. Este acelaşi model folosit deseori în trecut de către şeful FRF: “Închide ochii timp de ani de zile, apoi ieşi pe uliţă şi strigă când e prea târziu”. În acelaşi timp, ia o măsură care doar aparent ar putea schimb lucrurile. Din sezonul viitor, toate cluburile din Liga 1 vor fi obligate să înscrie pe foaia de arbitraj, la fiecare meci oficial, minimum cinci jucători formaţi la nivel naţional şi au dreptul să folosească maximum cinci jucători extracomunitari în acelaşi timp. Această măsură e luată tot pentru a ascunde sub preş adevărata problemă, iar aceasta nu e afluxul de jucători străini, ci penuria de fotbalişti buni şi foarte tineri din România. Protecţionismul e bun doar atunci când ai ce proteja. De unde să-i iei pe aceşti cinci fotbalişti formaţi la nivel naţional? De obicei, îi găseşti prin liga secundă, când au 26 de ani şi deja e prea târziu. Trebuie intervenit la nivelul junioratului şi al tineretului, fântânile pe care FRF le-a lăsat cu bună ştiinţă în paragină în anii ’90.

Ce vom proteja prin această măsură? Nu viitorul fotbalului românesc, ci iluziile noastre că ar exista unul. Ce rezolvă acum suspendările şi tăierile de salariu la nivelul lotului Under 19? Nimic. Rămâne vorba amară a lui Cornel Dinu, un om care ştie despre ce vorbeşte: “Ăştia nici măcar nu ştiu să bea”.

P.S. Expresia “fostbalist” îi aparţine poetului şi scriitorului Iulian Tănase.

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

26 Comments

 1. foarte interesant.

  O singura idee vreau sa spun – “Ăştia nici măcar nu ştiu să bea” – deci este o chestie pe care nu au invatat-o. Poate ar trebui sa fie invatati si asta, zic si eu.

 2. Copiii si-au zis sa puna de-un protest: “Mitica la berarie”. Doar ca pe unul din ei il chema Mitica si-au zis sa-i demonstreze lui Dragomir ca ei sunt oameni de onoare. Si s-au dus cu Mitica la berarie. Cum sa-i sanctionezi pentru seriozitate? :D

 3. Ai perfecta dreptate, or ingropat fotbalul romanesc cand au desfintat primavera, fiecare club din liga 1 ar trebuii sa aiba o alta echipa formata din jucatori sub 18 sau 19 ani at poate peste 10 ani o sa ajungem iar la un turneu final

 4. nu prea cred ca mai avem unde interveni.atata timp cat cei din frunte sunt sustinuti -prin vot- de cei care nu au nici un scop in viata (ligile inferioare,judetene,satesti,fotbalul feminin,pe plaja,in sala,css-uri,etc) nu vom avea performanta.un campionat puternic trebuie sa aiba in spate o federatie puternica.
  adica niste sefi care sa taie in carne vie la toate nivelurile,nu sa-si arate muschii pedepsind niste musculite betive, intre doua pupaturi de maini pe holurile administratiei din nyon. :))

 5. “viitorul si trecutul sunt a filei doua fete/vede-n capat inceputul cine stie sa le-nvete”
  Speram ca sefii de cluburi sa tina cont de versurile lui nea Mihai la viitoarele alegeri FRF

 6. va multumim ca ati revenit :)
  @ votez cu roach :lol:
  si dnul Dinu are dreptate
  cu aceste drastice pedepse precis fotbalul nostru v-a fi in fruntea europei :D

 7. De 20 de ani personaje ca Nasu’ si camatarii Jiji, Porumboiu… nu au investit mai nimic la nivel de copii si juniori. Mai mult justitia a constatat ca banii proveniti din transferuri au ajuns cu bine si in mod “corect” in buzunarele camatarilor si nu ai cluburilor. Bani care trebuiau sa reia ciclul de crestere a jucatorilor, acei jucatori care constatam cu uimire azi ca, cam lipsesc.
  De crescut, au crescut cu “valorile si modelele” promovate cu sirg de media.

 8. Mi-a placut (pe langa articolul exceptional , ca de obicei) precizarea originii expresiei “fostbalist” de la finalul articolului.E bine sa te pui la adapost de acuzatii de plagiat , nu?

 9. AG:

  Asa este. Daca ii folosim pe Dinu, Dumitrache sau Gicu Dobrin drept termeni referentiali nimeni nu mai stie azi sa bea!

 10. pacat ca la fabrica de ,,fostbalisti” contribuie din plin, cu avint revolutionar, si presa sportiva.
  p.s.-daca sportul ar ,,forma caractere”, cineva ar trebui sa-si dea demisia: ,,doamna”, noua patroana de la u cluj, sau ,,domnul” antrenor de la miorita. metehne balcanice.
  precis, intr-o zi, cindva, o nationala a Romaniei under 55, sau under 60, se va califica la un turneu final, totul e sa ai speranta. :)))

 11. Salut Adrian,am sa incerc sa scriu “iute” despre articolul tau..f bun dar fara rost..
  nu are nici un rost sa mai pomenesti de FRF..LPF…etc….nimik nu se va schimba.
  incearca sa comentezi lucruri mai importante de cit nationale( sub”under”)..

 12. am vazut ca au inghetat si povestea cu juniorii romani legitimati din strainatate, vreun an a durat povestea pana cand s-au prins talharii ca lor nu le mai iese nimic… si cred ca stim cu totii de ce nu vrea ferefe-ul sa aduca juniori romani din strainatate la loturi…

 13. DOAR O IPOTEZĂ?

  Şi l-au pus şi antrenor al naţionalei! L-au repus. A mai fost. Ba chiar şi cu ceva rezultate. Nu cele mai mari, posibile poate (sau, nu?), dar cu siguranţă, mult dorite. Fireşte nu-i puţin să duci echipa într-o finală de campionat mondial. Nici să o califici la olimpiadă. Lucru ce acum nu s-a mai reuşit. Cît despre alte medalii asemănătoare, de atunci, nici gînd. Nu cu mult în urmă a jucat cu echipa de club ce o antrena, o finală de cupă europeană. Nu cea mai importantă, a recunoscut-o şi el. Dar a fost o finală. Măcar de-am ajunge în toate sporturile să jucăm finale de competiţii doar de rang doi!, tot el a exclamat. Finala nu a jucat-o la Zalău. Unde pe multă lume ar fi bucurat. Şi răsfăţat, desigur. Chiar de eternul Trefilov nu i-a prea lăsat în timp multe victorii. Poate că nici una, nu prea mă ajută memoria. Spuneam că finala EHF a jucat-o acasă, dar nu acasă. Sala de sport a liceului Avram Iancu, nu a mai putut trece de exigenţele organismului european de handbal. Mi s-a părut cumva nelalocul ei chiar şi situaţia în care, o semifinală de cupă europeană – nu cea mai importantă, am mai spus-o, să se joace doar într-o sală de sport. A unui liceu. Nu suntem în Africa, print-o ţară abia desţelenită. E adevărat Sala Sporturilor este în renovare. Dar totuşi…
  Am îndrăznit a avea o idee. Chiar generoasă şi pe deplin înălţătoare. Chiar şi la Cer. Poate că, ţinînd cont că Tadici are şi o generoasă cantitate de duşmani-muşcători-de-fund, ar fi trebuit, spre bucuria lor, pe de-o parte, şi propăşirea handbalului zălăuan, pe de alta, ca antrenorul, de şaizeci de ani, să fie zidit, asemenea, meşterului Manole, în vreun zid, care să ajungă apoi, o viitoare – prin dezvoltare, peste o perioadă scurtă de timp, cu bani puţini şi fără de prea multe ziceri şi bateri politicianiste în piepţi (prea multe vise în douăzeci de cuvinte, nu?), o nouă sală polivalentă.
  Totuşi, stînd eu strîmb şi gîndind drept, mă întreb, dacă nu cumva – şi aşa se cam şi pare – că a mai avut şi altcineva ideea. Începînd acel cineva, a face demersuri spre realizarea-i, iniţiativa a ajuns şi la urechile hulitului antrenor. Puţini prieteni, o mai avea şi el. iar telefonul fără fir.. Ş-atunci, aflînd ”mnealui, şi mai şi vrînd a-şi salva pielea, a tras puţin sforile pentru a întra în cursa de investitură la naţională, pentru ca mai apoi, cu eforturi şi mai susţinute, întocmai unui musculos mus de pe puntea unei medievale goelete, ori chiar asemenea marinarului Popey după o infuzie cu spanac, să le tragă mai cu vigoare, obţinînd chiar caftanul de investitură. Cugetînd eu şi mai profund, nu dau la o parte nici ceva tadiciene diligenţe pentru a o putea depăşi pe rivala Tîrcă (imixtiuni şi oneroase influenţe în Consiliul de Administraţie al FRH, scorul de nouă pentru vs o abţinere, întăreşte asta cu certitudine), ba chiar şi anterior, pentru a se ajunge la vacantarea onorantei dorite funcţii. Mare minune dacă nu cumva o fi mers pe la vrăjitoare; să fi luat de la Zăvoranca ori Pepe, adresele lor de contact? Parcă am şi văzut nefasta influenţă şi puterea lor nemărginită. Astfel nu se explică meciurile slabe făcute în calificările eşuate pentru Londra sau cele zero victorii în Cupa Mondială din 2011. Sau… Sau… Se pare că tantiile cu fuste, chiar îşi merită banii. Noua Sală Polivalentă nu s-a mai construit, omul a scăpat cu viaţă, prietenii aducători de îniţiativă la urechile-i, cinstiţi, (nici eu n-aş refuza o palincă din zonă!), Radu Voinea fost debarcat, locul eliberat Tadici înscăunat. Ce nu face omul pentru a-şi salva viaţa! Chiar de viaţa-i era cedată, zic eu, în scop nobil…

  Cezar PÂRLOG 26.6.12

  p.s. incredibila de mare remuneraţie a lui Tadici, de 6000 euro anual, adică 500 pe lună, întăreşte cele de mai sus. Omul nu a venit pentru bani, ci doar pentru a-şi salva viaţa. Deşi între noi fie vorba, cu 500 euro pe lună să ceri medalii la mondiale şi europene, mi se pare pur şi simplu…

 14. …negasind eu alta modalitate de contact. si de postare. desi nu i deloc in legatura si continuare cu articolulde mai sus…
  dar e o idee… o ipoteza, nu? :-)