in Publicitate

Propunerea mea: 192 echipe la World Cup!

1474542_605925316111303_1189298655_n (2)Din 2026, vor fi 48 de echipe la turneul final al Cupei Mondiale. Dacă până în 1982 erau 16 echipe, în 2026 vor fi de trei ori mai multe, adică aproape un sfert din cele 211 țări afiliate la FIFA.

Așa cum merg lucrurile, fotbalul devine mai degrabă un concurs Eurovision, unul de Miss ori o nuntă: nu prea se mai joacă, ci se alege, apoi se sărbătorește. „Un eveniment social”, după cum a spus noul președinte FIFA, Gianni Infantino. Ce se petrece pe teren va fi mai puțin important, un act consumat doar pentru ca după aceea să se tragă linie. Vor fi 16 grupe de câte trei formații, iar meciurile din grupe nu se pot termina la egalitate, deci va fi cu penalty-uri de departajare încă de la început. 

Nu vor mai fi 64, ci 80 de meciuri, disputate însă tot în 32 de zile. Câte țări pot organiza așa ceva? Ori vor fi patru echipe într-un meci – două jucând pe lat, două pe lung -, ori vor fi cinci meciuri pe zi la TV în faza grupelor. Vom îndesa fotbal în noi și nu va mai fi o plăcere.

Se pierde astfel orice idee de valoare. Acesta nu mai e turneu final, seamănă deja cu petrecerea din copilărie înaintea căreia mama te ruga: „Cheamă-l și pe Ionel. Nu ți-e milă?, pe el nu-l invită nimeni”. Dacă tot sunt șanse bune să vedem la World Cup un Insulele Cook – Eritreea, de ce naiba nu bagă și wild-card-uri pentru țările sărace, ca la tenis?

Până la un punct e de înțeles: gazdele trebuie să facă bani, căci în ultimii ani a organiza o mare competiție sportivă a fost sinonim cu a te îngropa pe credit. FIFA? E bine. În noul sistem, va primi cu 600 de milioane de dolari mai mult.

Ne bucurăm că vom ajunge mai ușor la turneele finale, dar ce importanță va avea asta dacă turneele finale vor fi niște olimpiade ale papagalilor? Apropo, știți ce cotă are România să câștige Campionatul Mondial din 2018? Te umflă râsul. Dacă în 2026 vor fi atât de multe echipe, avem mai degrabă șansa de a pica în grupă tot cu noi. Și nu știu, zău, dacă vom câștiga.

De aceea propun sistemul cu 192 de echipe: 48 grupe de câte 4. Să fie invitate absolut toate echipele naționale. Astfel, veniturile FIFA vor crește și mai mult, căci dacă nu vii, va trebui să plătești amendă de zece ori PIB-ul țării tale. Dintre cele 211 de naționale afiliate FIFA, sigur câteva se vor pierde sau rătăci pe drum, nu vor nimeri țara organizatoare, se vor certa între ele, ori, de ce nu?, unii vor afla că li s-a desființat statul în urma unei furtuni mai zdravene.

Să fie toți, nene, la turneul final. Țara aia care organizează să paralizeze, să explodeze, să dispară, călcată de milioane de turiști. Dacă fotbalul tot a ajuns un eveniment social mai degrabă decât un sport, după cum declară noul președinte FIFA, măcar să fie unul memorabil la scară planetară.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 Comments

  1. Vor juca si echipe din alte universuri? sau nu mai este necesar calificarea doar inscrierea!
    Cuvantul campionat credeam ca spune ceva, are un inteles ca numai cei mai buni sint considerati, asta cand e vorba de Campionat Mondial de Fotbal, daca vorbim de Cupa Mondiala poate are alt inteles si jucatorii sint tot pe masura. N-am chef sa povestesc ultimul meci vazut la TV intre 2 echipe nemtesti parca, Dortmund cu oricare oras mic cu fotbalisti amatori din lumea intreaga, de toate culorile la ochi, par si piele. Fiecare joaca cum poate si vrea sa reziste macar pana la termenul contractului. Insa jocul derulat nu se poate numi decat antrenament, cand invata sa paseze mingea si sa evite ocaziile peste bara portii cand are de gand si reuseste in cele din urma sa dea in minge cu piciorul. Iar ma enervez si nu scriu mai departe dar sint sigura ca se califica oriunde sa joace.

  2. Cam câți ani are în accepțiunea autorului un deceniu?
    “Din 2026, vor fi 48 de echipe la turneul final al Cupei Mondiale. Dacă până în 1982 erau 16 echipe, peste mai puțin de un deceniu vor fi de trei ori mai multe

  3. Am vazut opinia lui Noel Le Graet (fost presedinte FFF) care argumenta ca e o idee generoasa, ca FIFA inoveaza, bla bla. Pai francezii n-au luat titlul european, turismul nu-i interesa in mod deosebit, au scapat de atentate si asta a fost bine (si a dat bine) care-i spilul. Ce le-a iesit. Sau vrea sa-i mocheze pa astia de sunt acum?

  4. Si la mai scara planetara ar fi daca s-ar face campionatul mondial cu toate nationalele. Oricum se va ajunge si acolo. Un campionat normal, tur-retur, fara grupe, fara gazda a campionatului, fara finala. Si sa fie si anual, sa nu ne mai plictisim asteptand patru ani. Sute de meciuri, nene! Si ce turism! Si ce fotbalisti, cu meciuri nu din trei in trei zile, ci din trei in trei ore! Cu mici pauze de zburat intre continente.