in Gazeta Sporturilor

Premiul Messi – Ronaldo

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Din nou, lupta pentru FIFA Ballon d’Or s-a dat între cei doi. E corect?

12507098_1115524575124534_4860105618935965874_nDin 2010, de cînd FIFA decernează trofeul Balonul de Aur, au fost doar doi câștigători. În prezent, este 4-2 pentru Messi în meciul cu Ronaldo, argentinianul mai având un Ballon d’Or, obținut pe când trofeul încă era decernat de revista France Football.

În acest an, știrea despre alegerea celui mai bun fotbalist al lumii a trecut aproape neobservată, fiind mai degrabă propulsată spre atenție de cancanistica măruntă stoarsă din întrebarea : “Ce ți-ai dori din ce are celălalt?”. După părerea mea, lumea iubește acest duel doar când se petrece pe gazon, dar în rest s-a plictisit de el. Aceste gale îmi amintesc de episodul din Seinfeld în care Jose Carreras e denumit “the third guy”, pentru că, din cauza alăturării sale cu mai celebrii Domingo și Pavarotti, nimeni nu-și amintește cum îl cheamă. Sau de formatul de negociere în cazul unei invazii militare: 2+1, acel 1 fiind victima, invitată doar de formă. 

În acest răstimp, nici Argentina, nici Portugalia nu au câștigat vreun titlu pe continentele de care aparțin, ca să nu mai vorbim de World Cup. Să nu fi fost, în nicio ocazie, fotbaliști la fel de buni pe planetă? Götze, Robben, Ibrahimovici, Lahm, Van Persie, Pirlo, Buffon, Lewandowski? În 2010, Sneijder câștigase, cu Inter Milan, campionatul și cupa în Italia și Liga Campionilor. Cu echipa națională a Olandei, ajunsese în finala Campionatului Mondial. Ei bine, nici măcar nu a prins podiumul la FIFA Ballon d’Or. În 2013, Ribery obținuse cinci trofee cu Bayern München, Ronaldo niciunul cu Real Madrid, totuși portughezul a luat trofeul. Francezul a fost chiar al treilea în ordinea voturilor, fiind depășit și de către Messi. Un an mai tîrziu, germanul Neuer a fost în aceeași situație: al treilea după Ronaldo și Messi, deși apărase extraordinar poarta campioanei mondiale, Germania.

Întrebarea este: ce puteau face în fotbal Sneijder, Ribery și Neuer, în respectivii ani, mai mult decât deja făcuseră? Răspunsul care se dă, în general, acestei întrebări este unul ocolitor: “FIFA Ballon d’Or răsplătește performanțele jucătorului, nu pe cele ale echipei”. Totuși, fotbalul nu e un sport individual, ci unul de echipă, și are unele scopuri: de pildă, câștigarea unor competiții. În lipsa echipei, fotbalistul ar putea doar să țină mingea pe picior și pe frunte de 1.726 de ori. Ce a făcut Ronaldo în 2015, în afara faptului că a fost subiectul unui film documentar? Da, are o medie extraordinară  de goluri înscrise, aproape unul de partidă, însă golurile acestea nu au dus echipa sa de club nicăieri: Real Madrid a eșuat în toate obiectivele propuse.

Când se votează în cadrul FIFA, am senzația că se calculează întreținerea pe timp de iarnă: apar niște coeficienți și cheltuieli de origine necunoscută. Dacă tot votează jurnaliști, selecționeri și căpitani de echipe naționale, de ce nu sunt făcute publice aceste sufragii? Nu e ca și cum un juriu ar condamna pe cineva la moarte, cel mult publicul e condamnat la plictiseală pe viață.

Cu și fără Blatter sau Platini, FIFA va rămîne cea mai profitabilă organizație non-profit: numai în 2014, profitul a fost de peste 121 de milioane de euro, iar salariile anuale ale celor 13 directori au cumulat 35 de milioane. Este posibil ca asemenea nevoi financiare să creeze și să întrețină o dependență prea mare de vânzările de tricouri.

Later edit: există un loc unde sunt publicate aceste voturi. Aici.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Cred ca un astfel de debate ar trebui sa plece de la regulamentul de acordare a Balonului de Aur. Altfel, degeaba ne dam cu presupusul.