Unul dintre motivele pentru care regresăm în plan sportiv este că nu învățăm din ce li se întâmplă altora. Iată care au fost, în opinia mea, trei performanțe sportive impresionante din 2016.
Lecția 1. Ronaldo: întotdeauna există un capitol la care poți lucra.
Dacă în plan fizic Cristiano a fost mereu superpregătit, anul acesta, progresul lui în plan mental a fost remarcabil. Pe 28 mai, Cristiano Ronaldo a înscris penalty-ul de departajare decisiv în finala Ligii Campionilor, aducând cel de-al unsprezecelea trofeu în vitrina lui Real. Pe 10 iulie, a devenit campion european cu Portugalia. Pe 17 octombrie, a înscris cel de-al 324-lea gol pentru Real Madrid devenind astfel cel mai bun marcator din istorie pentru acest club. În fine, pe 12 decembrie, a câștigat cel de-al patrulea Ballon d’Or din carieră.
Spre deosebire de alte ediții, nimeni nu poate contesta alegerea sa: a fost anul lui Ronaldo. Cea mai importantă performanță a lui, după mine, a fost câștigarea Campionatului European, de fapt primul trofeu cu echipa națională pentru Ronaldo.
Exact ce nu era el în anii din urmă – un lider – a reușit să fie la această competiție. La “sfertul” cu Polonia, l-a încurajat pe Moutinho să-și asume executarea unui penalty. În finală, după ce a fost ținta unei intrări foarte dure din partea lui Payet, Cristiano a fost nevoit să părăsească terenul în minutul 25, deși a strâns din dinți, încercând să reziste. De pe margine, el și-a mobilizat colegii. “Eliminarea sa a fost un moment foarte dur. La pauză, Cristiano ne-a spus însă niște cuvinte fantastice. Ne-a dat multă încredere. Ne-a zis: «Sunt convins că vom învinge , așa că rămâneți uniți și luptați»”, a povestit coechipierul lui, Cedric Soares. “Ronaldo mi-a spus că voi marca golul victoriei. Mi-a dat încredere și energie”, a spus și Eder, cel care a înscris unicul gol al partidei.
Lecția 2. Islanda: nu mărimea unei națiuni contează, ci voința ei.
În preliminariile Euro 2016, Islanda a învins de două ori Olanda. Apoi, la turneul final, a remizat cu viitoarea campioană Portugalia și a învins Anglia. Cu o populație de 334.000 suflete, dintre care 10.000 au fost să-și susțină echipa în tribune la Campionatul European (adică aproximativ 3%).
Calculul – făcut jumătate în glumă, jumătate în serios – arată că dacă din 334.000 elimini femeile, supraponderalii, ologii, bancherii aflați în închisoare, rămân 23 de oamen: exact lotul Islandei la Euro 2016. Aidoma altor națiuni mici – cum ar fi Muntenegrul în handbal -, Islanda a demonstrat că nu baza de selecție este mereu cel mai important lucru.
Întreaga țară a fost alături de echipă. “E ca și cum familia ta ar veni la meci”, a spus fundașul Kári Árnason, după partida câștigată cu Austria. “Probabil îi cunoșteam pe cel puțin jumătate dintre fanii din tribune”. Mai mult, la acea partidă se estimează că a fost o audiență TV estimată de 99,8%. Secretul, spun specialiștii, stă în viziune și strategie. În ultimii 16 ani, islandezii au aplicat un program de dezvoltare a jucătorilor extraordinar, care a dat rezultate. Astfel, cei care erau pe locul 133 în Topul FIFA acum patru ani au urcat peste 100 de poziții. De asemenea, banii generați de fotbal se duc prioritar către baza piramidei. De pildă, copiii, începând de la trei ani, au acces la unul dintre cei 600 de antrenori de top.
Cu dezinteresul nostru cronic pentru sport și cu pretențiile ridicate, mi se pare că suntem, din păcate, exact la antipozi.
Lecția 3. Leicester: folosirea inteligentă a tehnologiei.
Întrebat care a fost secretul neașteptatei victorii în campionat a celor de la Leicester, antrenorul Claudio Ranieri a răspuns într-un interviu că, într-un campionat foarte dur și încărcat, le-a dat jucătorilor cel puțin două zile libere pe săptămână, că nu i-a îngreunat peste măsură cu scheme tactice și a încercat să-i facă să joace cu plăcere. A dezvăluit, de asemenea, că le-a cerut să alerge foarte mult și nu le-a măsurat apoi porțiile de mâncare.
Probabil, atuul cel mai important a fost însă folosirea tehnologiei. Ranieri, deși are 65 de ani, nu a evitat acest lucru. Gândind o echipă axată pe contraatacuri, el a conceput antrenamente care să ofere calități pentru acest gen de joc (printre care, date culese prin intermediul GPS, un echipament pentru dezvoltarea bicepsului femural, sprinturi la sfârșitul antrenamentelor și suc de sfeclă roșie). Prin aceste metode, un jucător ca Vardy a realizat un record de viteză pentru ediția 2016 din Premier League ( 35,44 km/h), fiind capabil să facă și 500 de sprinturi pe meci.
De asemenea, Leicester a folosit cei mai puțini jucători din Premier League în sezonul 2015-2016 și a avut cele mai puține accidentări.
1.Ronaldo e ca elevul din prima bancă căruia profesorii nu-i văd bubele din cap…
Contribuţia lui la câştigarea finalei este una minoră, ca să fiu indulgent..
2.Islanda e o democraţie funcţională, iar noi nu.
Pe ei îi interesează vârfu’ piramidei lu’ Maslow, noi avem mult de lucru la bază..
3.Ce l-a împiedicat pe Ranieri să folosească “infailibilele metode” şi la selecţionata Greciei, de exemplu?
La fel e şi cu scrisul, unele articole ies, altele nu.. :)
Un An Nou mai bun !
Sportul profesionist este doar un divertisment facut de milionari.
Ronaldo joaca bine pentru ca este inconjurat de jucatori buni, precum si alte vedete.
Leicester a fost un accident.
Islanda bate din palme diferit… The Blue Lagoon si ziua fara noapte.
Portugalia a avut mai munt noroc.
Nu vad lectiile.
Un An Nou Fericit !!!
AG, multumim pentru toate articole !
pe langa vointa mai trebuie si un proiect pe termen lung, iar in fotbalul romanesc proiectul de regula se incheie la primul rezultat negativ
O singura intrebare la pct 3 : 500 de sprinturi pe meci ? adica 6 pe minut ( si asta in fiecare minut al meciului ) ? :))))
@Gigel Ingineru:
Se considera sprint orice accelerare si demarcare. Ai zbughit-o = sprint :)
@mg:
Nene, Ronaldo nu e genul meu de jucator, dar deloc. Nu-i pot insa contesta meritele, cand exista.
..just,asta croncăneam şi eu, meritele lui în acea finală..
tic-tac.. :)
inițial am tras doar cu ochiul, dată fiind promisiunea cu fotbalul autohton și ag.
ronaldo a fost mai bun anul ăsta după niște penaltiuri și niște prelungiri, asta după ce messi s-a scos din cursă tot după niște penaltiuri…
regula de trei simplă nu merge aplicată la fotbal, altfel englezii (după bani) chinezii (după populație și, mai nou, după lovele) sau americanii (după tehnologie) ar fi mereu primii.
să înțeleg că, în mai puțin de șase luni, tehnologia lui ranieri s-a perimat sau că a pierdut fițuicile?