in Campanie

De ce susțin lupta împotriva contrabandei cu țigări

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Acum un cam an și jumătate m-am lăsat de fumat. De ce? La această întrebare dau mereu un răspuns care pe mulți îi surprinde: din același motiv pentru care am și fumat. Așa am vrut, în momentul respectiv. Sănătatea mea, alegerea mea. Și când am aprins o țigară, și când n-am aprins-o, oricând.

Fumatul e rău și nu încurajez pe nimeni să o facă. Încurajez, în schimb, pe oricine să-și caute fericirea, starea de bine, plăcerea unde și cum consideră de cuviință, cât timp respectă legile și regulile conviețuirii sociale. Uităm deseori că pe acest principiu – “Fă
ceea ce vrei, cât timp asta nu-i deranjează pe cei din jur” – se întemeiază și libertatea, și conviețuirea. Bine ar fi, de asemenea, să fie și informat despre efectele fumatului. Dar în principiu, vrei să fumezi? E OK. N-ai de ce să te simți vinovat. Nu vrei? E la fel de OK. N-ai însă de ce a-l privi pe fumător ca pe un cetățean de rangul doi. 

Este primul din motivele pentru care susțin campania “Stop contrabanda!” și pentru care aș susține lupta împotriva oricărei forme de contrabandă. Ca nefumător, susțin și dreptul fumătorilor de a fi reprezentați de stat în ceea ce privește stăvilirea acestui fenomen. Îi taxezi, prin diferite forme, pe producător și pe consumator, pentru acest produs? OK, e decizia ta, ca stat. Atunci nu e firesc să te lupți pentru banii care, și din cauza contrabandei cu țigarete, dispar din buzunarele tuturor, fumători și nefumători?

Cei de la British American Tobacco România susțin că fiecare a șasea țigară fumată în țara noastră provine din contrabandă. România este una dintre cele mai afectate țări din UE de acest fenomen ți a doua din Europa de Est, după Polonia. Din cauza pieței negre, bugetul de stat pierde lunar circa 50 de milioane de euro și, în ultimii șapte ani, statul român a pierdut astfel 4,8 miliarde de euro, după cum scrie pe stopcontrabanda.ro.

În al doilea rând, orice formă de contrabandă e rea. A minimaliza una înseamnă, de la un punct încolo, a le privi cu blândețe pe celelalte. Întrebarea asta retorică – “Contrabanda cu țigări să fie cel mai mare rău al României?” – conține un fruct otrăvit. Este o proiecție a poveștii cu drobul de sare care e în pericol să cadă peste leagănul copilului: în timp ce noi dezbatem și cântărim la infinit care e răul cel mai mare ce s-ar putea abate asupra României – rușii?, balena albastră?, epidemia de gripă aviară?, corupția?, necalificarea naționalei de fotbal? – , aceste rele se dezvoltă. Drobul de sare cade zilnic și tot zilnic plătim pentru asta.

N-ar fi cazul să începem?

#stopcontrabanda

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Contrabanda cu tigari e furt din banul public,sunt de acord cu ce-ai scris,totusi BAT s-ar p##a pe ea de “convietuire sociala” spaguind parlamentari pt fumatul la liber.

  2. “contrabanda cu tigari e furt din banul public” -pe aceeasi lungime de unda cu “evaziunea fiscala e furt din banul public”….well,there is not such thing as “banul public”…numai comunistii si socialistii folosesc acest “termen”-pur si simplu nu poti fi acuzat ca furi ceva care nu exista si nu are un “producator”…adica e ok sa fiu belit de stat cu “banul public”,dar e “furt” daca nu accept sa fiu belit.Adica,mai pe sleau,sint hotz ca nu ma las furat de stat.Nu ca sint de acord cu contrabanda sau bishnitza,dar vad negru in fata ochilor cind ii aud pe astia cu “banul public”….public sa fie cind statul va produce ceva,pina atunci fiecare ban e proprietate privata si individuala.