Există organizații și nuclee care militează pentru descurajarea fumatului. Foarte bine, e un țel lăudabil. O spun ca unul ce s-a lăsat de fumat acum aproape doi ani. Sunt însă împotriva interzicerii cu forța a fumatului. Cât timp practicarea unui obicei sau chiar a unui viciu nu deranjează o altă persoană, nu există nicio justificare pentru a o interzice. De unde atâta aroganță de a decide ce e bine pentru altul, cât timp asta nu te afectează în mod direct?
Unii spun că descurajarea fumătorilor prin creșterea continuă a prețurilor la țigări e o soluție. Poate, dar există un prag peste care nu mai funcționează. În primul rând, dacă un stat tratează permanent disproporționat o categorie socială – fumătorii -, împovărând-o din ce în ce mai mult, în rândul membrilor acesteia apar frustrarea și rușinea.
Al doilea efect, de data aceasta economic, este încurajarea contrabandei. E problema statului New York, de pildă, unde accizele pentru țigări sunt de aproape 20 de ori mai mari față de cele din Virginia, ceea ce a dus la dezvoltarea rețelelor de contrabandă. Sau în Australia, unde un pachet de țigări costă de vreo șapte ori mai mult decât în nu foarte îndepărtata Chină. România, unde prețurile la țigări sunt net mai mari decât în țările învecinate de la nord și est, e într-o situație asemănătoare. Având de gestionat acest dezechilibru, n-ar trebui ca statul român să mărească proporțional, din banii luați din accize, și sumele alocate pazei și controalelor la frontieră?
După mine, principalul public-țintă în cazul descurajării fumatului trebuie să fie copiii și adolescenții. E mult mai ușor să previi decât să dezveți. Singurul mod în care problema aceasta se rezolvă este – deloc întâmplător, soluția pentru multe alte probleme ale României – prin educație. Prin campanii de arătare a tuturor efectelor nocive ale fumatului. Printr-o verificare mult mai strictă a vârstei celor care cumpără țigări.
Există două studii interesante făcute în SUA despre corelația dintre taxarea țigărilor și numărul tinerilor care fumează. Primul, realizat în 2007, arată că taxele mai mari impuse tutunului au dus, în general, la reducerea consumului de tutun în rândul tinerilor. În 2015, după valuri succesive de măsuri de descurajare a fumatului, printre care și de creștere a accizelor, s-a mai făcut un studiu. Concluzia acestuia? “We find little evidence of a negative relationship between cigarette taxes and youth smoking when we restrict our attention to the period 2007-2013”. Cu alte cuvinte, de la un prag încolo al scumpirilor, tinerii fumători n-au mai fost descurajați să fumeze. Iar asta arată că mai binele poate fi dușmanul binelui.
Există și voci care spun: “Ce atâta menajamente? Declarați fumatul ilegal sau interziceți vânzarea țigărilor și chestiunea se va rezolva de la sine!”. Ar fi o mare greșeală. Da, aș vrea ca fumatul să dispară, dar nu afectând libertățile omului, căci am înlocui un rău cu unul mai mare. “E interzis să interzici” era sloganul generației 1968. În ziua în care s-ar întâmpla asta, din spirit de frondă sau ca formă de protest, pariez că mii de nefumători, adolescenți sau maturi, și-ar aprinde o țigară.
Cât timp va mai exista, fumatul ar trebui privit ca un rău asumat, de către unii, prin propria alegere. Cât timp va fi cerere, va exista și ofertă. Ce preferați să fumeze acei oameni: țigări posibil contrafăcute, aduse în țară pe fundul butoaielor cu varză, sau unele originale? Și n-ați vrea ca banii care se pierd prin contrabanda cu țigări – 3 miliarde de lei numai în 2016, pentru România – să fie recuperați și folosiți la altceva, util pentru toată lumea?
#stopcontrabanda
Asta este, sincer, cel mai decent si argumentat articol pe care l-am citit de cand s-a dat legea 15 pe 2016.Si eu m-am lasat de cateva luni, insa nu din cauza legii, ci pentru ca asa am vrut eu. Totusi. plimbandu-ma prin Europa. am vazut oameni fumand in fata institutiilor sau a carciumilor, nu conteaza. Se feresc. incearca sa se ascunda, se simt vanati si vinovati. De ce? Cat timp nu deranjeaza pe ceilalti. Au devenit un fel de secta,prohibita precum primii crestini care desenau pesti la adapostul pesterilor romane? Hai sa fim seriosi, cea mai mare cantitate de CO2 in atmosfera nu e produsa nici macar de sutele de milioane de automobile de pe Terra, ci de parturile vacutelor, al caror lapte il bem si branza o mancam. Totusi, reusim sa poluam aerul pur al parcului Herastrau, fumand strans lipiti de scrumiera, temandu-ne sa nu fim linsati.
@Edi:
În afara acestei imagini, mai e ceva: am uitat să mai lăsăm de la noi. Mulți foști fumători devin brusc cei mai îndârjiți prigonitori ai actualilor fumători, dintr-un soi de răzbunare ciudată. Parcă ar vrea ca actualii fumători să sufere chinuri și neplăceri cât mai mari doar pentru că ei s-au lăsat.
Uneori, mă deranjează fumul de tutun la terase, dar mă gândesc: “Lasă-l, măi, nene, să se bucure și el, mai las și eu de la mine, că și-așa îi prigonește suficient în ultimul timp poliția sănătății cu orice preț”. Până la urmă ne-om lăsa cu toții, asta mi-e foarte clar, dar măcar lasă omul să-și aleagă momentul și calea.
Eu m-am reapucat de fumat dupa o pauza de vreo 10 ani, tocmai din cauza interdictiilor. E singurul lucru care ma mai face sa ma simt ca la 20 de ani, cand ma feream de mama si nu aveam bani de tigari :)
@ socio
Long time, no see!
M-ai pus pe ganduri. Tocmai imi faceam vant sa ma dau mare ca am facut 10 ani fara tigare in gura si acum aflu ca e o aniversare periculoasa!
Hmmm… ce bine ar merge un Dunhill sau mai bine un Gauloise…
OK, ma duc sa beau un pahar cu apa, sa-mi treaca. Cheers! :)
Eu nu sunt fumător și am fost agasat de n ori de fumătorii nesimțiți care fumau țigară după țigară în restaurante, trenuri (exact ), taximetre (taximetriști nesimțiți dar tot fumători se cheamă ca erau), terase (exact când te simțeai și tu mai bine se găsea câte unul sa sufle fum aiurea). Obiceiul de a fuma este unul tampit: bagi in gura un fel de bețigașe din care iese un fum înecăcios. Și asta din cauza unor reclame cu bărbați virili pe cai sau motociclete. Anunt: dragi fumători virilitatea nu creste odată cu cantitatea de țigări fumate. Tot cu burta și lungimea data de mama natura veți rămâne.
@Alex e usor sa ataci un obicei pe care nu il intelegi. Cred totusi ca ar fi mai bine sa incerci sa intelegi si sa fii mai tolerant cu obiceiurile altora care nu iti plac.
Fumatul imparte oamenii in acceptabili sau nu undeva.
Daca cineva decide ca nu va fuma sau cel putin nu la vedere, nu este deajuns ca tot miroase urit si asta este respingator, nu faptul ca fumeaza. Deja si respiratia si visele miroase la un fumatori, parul, hainele, degetele si gura in mod special. Pe langa asta locul unde fumeaza, iar precum multi in casa lor vor cu geamurile inchise, sa descriu a ce pute locul??? Asta este limita in societate plus aspectul facial, parul care sint afectate de chimicalele din tigari, temperamentul ca deja tremura dupa o tigara, nu poate sa se preocupe de niciun subiect de discutie decat cu o tigara si mai multe si desigur paharele de alcool care insotesc activitatea de fumat la majoritatea fumatorilor iar mirosul combinat e respingator.
Fiecare individ are drept sa-si limiteze acceptanta cu cine se asociaza pe termen scurt sau mai lung bazat pe obiceiuri si obisnuinte la consumuri de narcotice si altele ca se schimba omul cand are nevoie de extra bani pentru a suporta dependenta, fura, minte, inseala, etc.
In Romania este foarte tolerat dependenta la orice, inafara nu si asta le duce la sapa de lemn ca se intorc tineri din west fara nimic din cauza ca tigarile erau prea scumpe la cat castigau la acele munci unde erau acceptati si fumatori. In State regula fumatului este foarte bine aplicat, dar n-are importanta acum, vreau sa accentuez ca locurile unde se fumeaza de un numar de persoane nu este preferinta nefumatorilor incluse fiind si copiii aici care sufera, viciul unuia deloc nu este placerea altuia, oricum se cauta a dovedi fumatorii ca sint victimizati, n-au dreptate.
Fiecare avem choises/preferinte sa alegem ce ne convine. Eu n-am fumatori printre cei care ne viziteaza casa, in masina nu iau pe absolut nimeni!!! cunostinte care fumeaza dar rar vorbim mai am, dar deja sint spalati la creier de fumuri si alcool dar nu-mi pasa de ei.
Noi nu mergem la nimeni acasa ca pe langa ca unii nu fumeaza dar nici nu aerisesc casa si wc-urile n-au geamuri, gatesc tot cu usile inchise dar nu suporta galagia produs de hota de bucatarie, ca nu se aude telefonul, folosesc spray-uri sufocante in loc de aer, catei si pisici au cutii cu nisip langa bucatarie si pentru asta mai au ceva chimicale, ca pe usa intra doar curent care produce dureri de urechi si sufera vara la moarte de caldura infernala dar nu porneste aparatul de climatizare ca va costa scump curentul, etc.
Eu sint sensibila la mirosuri si accept doar ce-mi convine de la cei din jur. N-am nevoie de prieteni sau companie insuportabila … mi-am adus aminte de un caz in comunitatea maghiara … era unu cu o jacheta langa mine care putea a rancezit sau ceva nespalat de secole, abia am ajuns la aer in curte iar mai nou ca lumea imbatrineste si folosesc scutece unde mai stropesc parfumuri ca nu se schimba decat dupa 8 ore ca sint scumpe, la slujba de inmormantare al unei cunostinte era sa mor si eu de la putoarea din fata mea ce venea.
Am renuntat de o vreme sa particip la evenimente in cladiri cu exceptia Revelion sau Christmas Party in mari restaurante sau in Cazino-uri unde ventilatia este ON iar lumea in haine curate si parfumurile nu se simte. In Germania la Munchen in 1994 pe o terasa cu copiii voiam sa mancam insa norul de fum era asa de inalt ca abia era loc 30 cm de la masa in sus iar mancarea avea gust de tigara … am reclamat dar toata lumea era beat. Nu mai maninc nimic in Germania decat ce gatesc eu la verisori si prieteni ca vor curcan umplut, ne vedem rar si e mereu e sarbatoare.
In Elvetia unde am intrat aveau locuri pentru nefumatori, in Franta, Anglia la fel, prin Ungaria mereu mancam la prieteni si rude acasa ca ne adunam in numar mare, in cofetarii private ne-am lins pe degete de la bunatati rare, dar ne-a asezat in living room-ul lor ca era business din casa si nefumatorii acolo erau primiti, fumatorii pe terasa ca in incapere unde vindea era rezervat pentru copiii mici sa nu prinda miros de tigara si torturile. Am cumparat tort intr-un magazin rusesc cu miros si gust de afumatura!!!
Cred ca nefumatorii trec prin mai multe inconveninete dar nu prea vorbesc despre, eu nu tac!!!
Din moment ce sint om liber, am drept sa-mi aleg imprejurarile in care vreau sa traiesc.
In ciuda avertismentalor fostului ministru Vlad Voiculescu,majoritatea PSD-ALDE pregatea anularea legii anti-fumat,numai incendiul din Bamboo i-a oprit ddocamdata,nimic despre asa ceva,scris de Adrian Georgescu.Aricolul,cu tot respectul,pare scris de nea’Ovidiu,raspunderea e difuza,nimeni n-are nici o vina.Solutia e simpla:lege anti-fumat,pret la tigari ca-n Suedia,politia sa-si faca treaba.