in Gazeta Sporturilor

Țepe de mare valoare

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Dacă tenisul admite funcția de “căpitan nejucător”, fotbalul românesc a consacrat-o pe cea de “jucător nejucător”.

Gabriel_Tamas (1)Există motive pentru care transferurile ce se fac în această iarnă sunt denumite „istorice”. Fie ele devin istorie în scurt timp, prin nefinalizare, fie se referă la fotbaliști care erau activi pe vremea lui Herodot. De pildă, Eboue: „un fost finalist al UCL”, numai că finala aceea din UCL a avut loc acum mai bine de 10 ani. Mai este cazul lui Siaka Tiene, aflat la frumoasa etate de 34 de primăveri, dar „fost coechipier al lui Zlatan”.

Acestea sunt însă doar nade aruncate publicului, pentru creșterea interesului în jurul unui campionat foarte slab. Să vedem transferurile deja făcute. Noului venit la Steaua Timo Gebhart i se spune „Bad boy” nu pentru că ar fi o fiară pe teren, ci pentru că a strangulat o femeie. De altfel, în ultimii trei ani, după cum informează gsp.ro, omul a stat 677 de zile pe tușă, pentru accidentări la adductori, pelvis, inghinali și la rotulă. La Petrolul vine un „magician de 17 milioane de euro”; algerianul Ziani are deja 33 de ani, o vârstă a marilor promisiuni doar dacă te apuci de darts. 

În general, e o problemă cu cei care se transferă liberi de contract. Pare o afacere să nu plătești clauza de reziliere, dar e și un semn că echipele la care jucau nu i-au mai vrut. De asemenea, există jucători care, chiar și când au avut înțelegeri cu un club, au fost de fapt liberi de contract. Iată, se întoarce Tamaș. Știrea e atât de hazlie, încât și buricele degetelor mele zâmbesc când tastează „se întoarce Tamaș”. Este o împlinire a destinului național, perfecta închidere a unui cerc vicios, un imn național interpretat în ceruri de arhangheli beți.

Mă îndoiesc totuși că Tamaș a plecat vreodată de la Steaua, de vreme ce n-a evoluat deloc la următoarele sale echipe, CFR Cluj și Cardiff. Poate că omul juca de acasă și era, cum s-ar zice în limbajul academic, „membru prin corespondență” al fotbalului. El era cel mai surprins de câte ori se mai trezea zâmbind fotografilor într-un tricou cu alte culori și însemne.

Gazeta îl vede totuși ca făcând parte din „11-le celor mai bine cotate achiziții ale iernii”, scriind despre o „plusvaloare de 21 de milioane de euro”. În această echipă au mai fost selecționați  Bourceanu, Marica și Mutu, toți reveniți ca liberi de contracte. Nu mă pricep la economie, dar aș zice că ei au adus „plusvaloare” doar pentru că au plecat pe niște sume și, nedând randament la formațiile din străinătate, au revenit gratis. Cum termenul de „minusvaloare” nu există, propun să le spunem, simplu și tradițional, „țepe”.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.