in Campanie

De ce detest contrabanda

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Nu mai fumez, dar dacă aș mai face-o, nu mi-aș lua niciodată țigări contrafăcute. Nu e vorba că am un înalt spirit cetățenesc, ci de un calcul și de un principiu.

Am luat de câteva ori lucruri care nu erau originale, de la piese pentru mașină până la stilouri sau băuturi. De cele mai multe m-am țepuit singur. Așa se întâmplă: ce costă de două ori mai puțin este de fapt de patru ori mai prost. 

Au englezii o vorbă: „Sunt prea sărac ca să-mi cumpăr haine ieftine”. E foarte adevărată. Dacă un lucru costă, să zicem 10 lei, dar îl găsești la 5, întotdeauna – dar întotdeauna – există un truc. Nimeni nu vinde în pierdere, deci pentru o asemenea reducere cineva va trebui să piardă. Cin’ să fie? Nu cumva tu, cel care ți-ai pus puțin judecata pe stand by ca să prinzi un chilipir?

Contrabanda cu țigări seamănă puțin cu alba-neagra: niciodată nu câștigi, deși ți se pare că sigur e așa. Am prieteni și rude care și-au cumpărat țigări netimbrate de la Obor, „mușcând” la stratagema: „nu pot să-ți dau țigările aici, că ne vede Poliția, dă banii că ți le aduc eu”.

Un sentiment despre care lumea în general nu vorbește este acela ce rămâne după ce ai fost fraierit. N-aveți cum să nu-l știți. Fiecare a pățit-o des, fie că e vorba că te-a umilit statul obligându-te să stai la cozi imense, fie că ți-a fost furat telefonul mobil sau că ai luat o „țeapă” la schimbul valutar.

Unul dintre motivele pentru care detest contrabanda este acel sentiment despre care vorbeam, prin care ajungi să te detești și pe tine și locul în care trăiești, până la depresie.

Veți spune: „Prostia se plătește”, dar eu cred că, de fapt, lucrurile stau un pic altfel. Normalitatea se plătește.

#stopcontrabanda

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Cand eu am trait in Romania, era comunism iar contrabanda era cea mai valabila sursa de ceva fin sa facem rost daca puteam sa ne permitem ca era foarte scump, pentru ca in Romania nu se gasea asa ceva si fiecare voiam si altceva decat se oferea. Vedeam filme si lume imbracata altfel ca pe la noi, si cand au inceput sa vina turistii, hainele stil comuniste nu se mai cumpara, lumea dadea la comanda ce putea dar nu mai purta marfa din magazine pana n-au imbunatatit.
    Jeans venea din Italia, costa 3000 de Lei din acei care se foloseau si in 1976 ca eu nu cunosc valoarea banilor dupa acea data, milioanele sau RONi. Haine de piele din Turcia pe la 7000 Lei in sus, toti securistit-si cumparau ca erau usori nu grei cum se ofereau ca uniforma. Bluze bucle pana la 1300 lei cu maneca lunga, umbrele pliabile 500 Lei, nu lungesc lista dar cigarile Kent se vindeau la 25 de Lei ca si orice alta tigara americana si se gaseau la cofetariile si restaurantele PCR-ului, pana ce brandurile locale costau Amiral 6 Lei, Snagov 8 Lei, BT 8 Lei din tara vecina Bulgaria vandut la tutungerie, Carpati 2.75 Lei, Marasesti 1.75 Lei si Nationale 1.50 Lei. Pentru ca putina lume avea acces la acele locuri speciale, se gasea si din contrabanda acele tugari cu care se putea rezolva orice problema!!! insa era la alt pret, mult mai mare ca si sapunurile frumos mirositoare de Fa si Amo, deodorante, creioane de ochi si alte articole de infrumusetare costau o avere daca nu se primeau cadou cu vreo ocazie specaila. Alcool, ciocolati din Germania apareau frecvent ca veneau turistii si aduceau special spre vanzare ca-si scoteau banii de vacanta de cateva ori si cu hainele purtate, d’apoi cu altceva. Casetofoane si casete goale de tras muzica era o comoditate rara in jur de 7000 de Lei una mai sofisticata, se faceau bani grei dar numai barosanii-si permiteau orice: – doctorii, avocatii, securistii, profesorii, etc., toti voiau ca nevestele sa fie elegante si nu la fel imbracate, plateau cat se cerea pe orice, de aur nu mai zic ca nu se gaseau deloc verighete. Turismul a devanit cea mai buna afacere, cei cu TIR-ul prin Europa sau Orientul Mijlociu aveau comori la intoarcere, duceau si lucruri de vanzare destule ca se cautatu cascavalul romanesc si conservele de peste peste hotare, in Turcia cel mai mult, cafea si alcool, portelanuri si pahare de sticla, nu mai tin minte unde se cauta salamul de Sibiu.
    Este o mare diferenta de atunci pe acest market, 500 de Lei am dat pe niste sandale platforma de culoare azurie din piele aduse din Grecia, aproape 10 ani i-am purtat si nu se vedeau obositi.

  2. Tigaretele de contrabanda nu sunt “contrafacute” ele sunt manufacturate de producatori pentru puntele de vanzare duty free sau sunt aduse din alt etaricu fiscalitate mai scazuta ( Ucarina, Serbia) in cazul nostru. Producatori nu au nici un interes, la nivel macro pentru a opri acest flagel. Organele vanale de cele mai multe ori supravegheaza acest trefic si in schimb primesc parte cuvenita. Consumatorul est ebucuros ca poate achizitiona un produs similar la un pret mai redus. Singurul personaj ce are d epierdut in aceast apoveste este bugetul tari , personaj destul de abstract.

  3. @local: foarte corect ati explicat. deosebirea este data, in mare parte, de fiscalitatea redusa din tara-mama fata de romania si mai putin de calitate. oricum, acum 5 ani, cand m-am lasat, toate tigarile romanesti erau aproape la fel ca gust, si ala nasol. in schimb, un viceroy “de import”, gen popular, upman sau ligueros de pe vremuri, mergea pentru “barbati puternici”…

  4. Foarte corect ce-ai scris,sa-nteleg ca vor urma cel putin vreo 3000 de articole despre raul produs de companiile producatoare de tigari,ca sa pastram cat de cat proportiile?