in Filme, Recomandări

3(+1) filme bune și puțin cunoscute. Cu Tommy Lee Jones

Până la a deveni actor (deși n-a luat niciodată cursuri de actorie), texanul a absolvit Universitatea din Harvard, unde a fost coleg de cameră cu Al Gore. Primul film în care a jucat a fost Love Story; potrivit autorului cărții, Jones și Gore au fost modelele sale pentru personajul principal masculin, Oliver.

În Coal Miner’s Daughter

1. Coal Miner’s Daughter (1980). Ultimul meu domeniu de interes ar fi filmele despre mineri și cântărețe de country. Totuși, un film bine făcut și bine jucat te trage înăuntru fără să-ți dai seama. Pentru acest rol, Tommy a primit o nominalizare la Globurile de Aur. Cât despre rolul principal feminin, interpretat de Sissy Spacek, să spunem doar că e unul dintre puținele pentru care Meryl Streep a dat probă și n-a fost acceptată.
Sissy Spacek zicea că „Tommy era cel mai deștept din cameră, indiferent cine s-ar mai fi aflat acolo.” A jucat rolul soțului unei cântărețe de country care accede la glorie din postura de soție și mamă adolescentă, un bărbat simplu, care lucra ca miner. Inițial, cel al cărui rol îl juca nu l-a vrut. După ce Tommy Lee s-a pilit într-o seară și a început să devasteze orășelul unde filmau, împotrivindu-se arestării, cei doi au devenit buni prieteni.

Rosanna Arquette și Tommy Lee Jones în The Executioner’s Song

2. The Executioner’s Song (1982). Film pentru televiziune făcut după romanul lui Norman Mailer, pe baza unei povești adevărate. Aici, Tommy Lee Jones joacă un rol splendid și intens, al unui tânăr, Gary Mark Gilmore, care iese din pușcărie după 12 ani, unde a stat pentru un jaf. Părăsit de femeia pe care o iubea, el comite două crime lipsite de sens, este arestat, judecat și condamnat la moarte, într-o perioadă în care pedeapsa capitală de-abia fusese reintrodusă în America. Deși apropiații și avocații îl sfătuiesc să facă apel, Gilmore pledează pentru ducerea până la sfârșit a sentinței, devenind astfel primul om executat în State după 10 ani.

Povestea acestui om, care a stârnit mult interes în SUA la vremea respectivă, a mai fost redată într-un alt film bun, Shot in the Heart (2001).

După mine, este cel mai bun rol al lui Tommy Lee Jones, într-un film complet necunoscut azi. Trebuie să-l vedeți!

Barry Pepper și Tommy Lee Jones în Three Burials of Melquiades Estrada

3. The Three Burials of Melquiades Estrada (2005). Scenariul îi aparține lui Guillermo Arriaga (care a mai scris scenariile pentru 21 Grams și Babel, printre altele), iar Tommy Lee este și regizor, și interpret principal. După ce un polițist de frontieră împușcă din greșeală un mexican și-l îngroapă, prietenul victimei – rol interpretat de Jones – dezgroapă cadavrul, îl răpește pe ucigaș și, împreună, trec frontiera pentru a-l reînhuma pe Melquiades Estrada în satul natal. Pentru a-i introduce în atmosfera filmului și a înțelege alienarea, Jones le-a dat actorilor să citească   „Străinul” lui Camus.

Un film excepțional.

Hilary Swank și Tommy Lee Jones în The Homesman

4. The Homesman (2014). Tommy Lee Jones îmi pare singurul regizor care poate ecraniza una dintre cărțile mele favorite: Meridianul sângelui, de Cormac McCarthy. Cei doi sunt prieteni, Jones a mai făcut un film după o piesă a scriitorului american și însuși Tommy Lee are, se pare, drepturile de ecranizare ale „Meridianului”. Din păcate, se pare că el a renunțat la proiect, motivând că romanul este „prea violent”, iar el n-ar părăsi litera cărții, dar niciun studio n-ar accepta asta.

The Homesman are mult din ce ar putea fi Blood Meridian. În cazul adaptării după romanul lui Glendan Swarthout – cel care a scris și The Shootist, ecranizat în ceea ce avea să fie ultima peliculă cu John Wayne -, Tommy Lee Jones a procedat la fel: a respectat fidel  povestirea și spiritul ei crud. Inițial, Paul Newman a deținut drepturile, dar după câteva scenarii nepotrivite, a abandonat. Tommy Lee și-a scris singur scenariul.

O femeie pioasă și curajoasă – interpretată de Hilary Swank – trebuie să traverseze țara pentru a duce acasă trei femei cărora viața în Vestul Sălbatic le-a luat mințile. Pe drum, îl salvează de la spânzurătoare pe George Briggs (TLJ), un bătrân bețiv, care, ca răsplată, o îmsoțește.

În acest film foarte bun mai apar Meryl Streep, Hailee Steinfeld, John Lithgow și James Spader.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Un actor foarte bun si charismatic…Sper sa ma acapareze toate filmele prezentate. Imi fac iluzia ca voi trai aceleasi senzatii ca in cazul lui The green mile, pe care l-am descoperit tarziu si intamplator si care m-a bulversat (cu Barry Pepper, alt actor care imi place mult). Multumesc.

  2. desi nu imi dau seama daca se incardeaza la “film bun”, si mai e si cunoscut, nu pot sa nu ma gandesc ca a adus ceva tare in Natural Born Killers, chiar si in rolul ala mai putin important.