in Filme, Recomandări

Alte trei seriale bune și puțin cunoscute (II)

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Prima parte a acestei serii de recomandări este aici.

Jon Hamm și Daniel Radcliffe în A Young Doctor’s Notebook

A Young Doctor’s Notebook & Other Stories (2012, 2013). Doar rușii pot să ecranizeze ruși, asta e clar. Oricine altcineva, din alte părți, lipsit de nebunia specifică, va suna fals și forțat. Luând în calcul acest lucru, trebuie aplaudată performanța celor ce au făcut un serial bazat pe povestirile cu tentă autobiografică ale lui Mihail Bulgakov, ca doctor tânăr care, în timpul Revoluției Sovietice, ajunge într-un orășel înghețat din Siberia.

Este o chimie deplină între Daniel Radcliffe (Harry Potter) și Jon Hamm (Mad Men), care interpretează același personaj la diferite momente: Hamm e doctorul în 1936, când e anchetat de poliția secretă pentru că și-a prescris și administrat morfină, care își bântuie permanent varianta mai tânără, ce de-abia și-a luat postul în primire.

Dependent un timp de morfină în viața reală, Bulgakov este autoironic și are un umor negru devastator. Dacă l-ar fi făcut rușii, acest serial ar fi fost, probabil, de nota 10. Așa, e cam de 8.

Enlightened (2011, 2013). Un serial foarte bun, cu Laura Dern, una dintre cele mai bune actrițe din toate timpurile, într-un rol pentru care a primit un Glob de Aur.

Kaura Dern și Mike White în Enlightened

Punctul forte e cuprins în tagline-ul seriei: “Despre o femeie în pragul unei crize nervoase”. Dern joacă excepțional rolul unei femei care ocupa un post de conducere într-o companie, dar care a suferit o cădere psihică și s-a internat într-un sanatoriu holistic. La revenire, reparată prin tot felul de terapii ale sinelui, conducerea trebuie să o reprimească, dar i se dă un post în coada organigramei și un birou la subsol. Asta n-o împiedică să reintre în schemă cu forța de bombă atomică a bunelor intenții.

E volatilă și imprevizibilă, în același timp extrem de simpatică, un agent al schimbării cu orice preț. Actorul Mike White a creat acest serial, a scris fiecare episod și joacă – foarte bine – rolul unui umil slujbaș, și el trimis la munca de jos pentru că a fost acuzat de o colegă de hărțuire sexuală.

În ciuda cronicilor favorabile, Enlightened a fost scos din grilă, după numai două sezoane. Mare păcat! Cât de bun este acest serial, cu un umor atât de delicat și atât de contondent în același timp și, mai ales, cât de actual!

Carnivàle (2003, 2005). Putea fi serialul perfect, dar s-a irosit în autoadmirație și într-o construcție prea meticuloasă. Altfel, ideea a fost superbă (crearea unei mitologii fantastice în timpul Marii Crize din anii ’30), personaje bine desenate, imagine extraordinară.

Subiectul: un băiat care poate învia morții se alătură unui circ ambulant, cu galeria tipică de personaje: o ghicitoare în cărți care e ajutată de mama ei, paralizată, dar care poate mișca obiectele din loc, o femeie cu barbă, un clarvăzător orb, … etc. La distanță, un predicator din California are și el puteri supranaturale. Cei doi se întâlnesc în timpul viziunilor pe care le împărtășesc și tot serialul e pregătirea luptei finale dintre ei, cea dintre Bine și Rău. Joacă o sumedenie de actori pe care i-ați văzut în alte seriale bune, în rolul mai mici (piticul din Twin Peaks, personaje secundare din Seinfeld).

Minuția cu care s-a lucrat este vizibilă: de pildă, numai pentru genericul de început s-a muncit timp de câteva luni. Din păcate, deși apreciat de critică, audiențele au început să scadă spre sfârșitul primului sezon, iar cheltuielile erau foarte mari.

Astfel, un show care trebuia să aibă șase sezoane s-a terminat după doar două. Fanii au fost extrem de mânioși, iar președintele HBO susține că a primit într-un singur weekend peste 50.000 de mesaje de protest față de decizia de a încheia seria.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.