in Recomandări, Sfatul bătrânilor

Cele mai bune seriale din 2016

Am pus aici filmele care m-au impresionat puternic, lansate anul trecut. “The Night of” mi-a plăcut, dar nu este original, ci un remake. “Westworld” e o ciorbă reîncălzită a originalului din 1973, iar “Stranger Things” un fel de Cireșarii SF făcut de americani. Cele trei de mai jos sunt însă niște realizări de excepție. 

horaceandpete-ep2

1. Horace and Pete. Louis C. K. este, după mine, cel mai interesant și mai creativ personaj din peisajul industriei americane. Acum un an, stand up comediantul cu origini maghiare își uimea fanii care așteptau un nou sezon din excelentul “Louie”, prin anunțarea unui serial nou, finanțat, scris, regizat, produs și vândut direct de el însuși, pe site-ul personal.

“Horace and Pete” este povestea unei familii și a unui bar, lăsat moștenire din generație în generație unui Horace și unui Pete. Este o dramă cu accent comice încărcate de tristețe, o combinație între teatrul american și tragicomedia italiană. Deseori, nu știi dacă să zâmbești sau să te întristezi.

Printre actori sclipesc Steve Buscemi (Boardwalk Empire, The Big Lebowski), Edie Falco (Sopranos, Nurse Jackie), Jessica Lange (The Postman Always Rings Twice) și Alan Alda (M*A*S*H*). Pe Edie Falco și Jessica Lange le-a abordat la Gala Premiilor Emmy, propunându-le rolurile și ele au acceptat pe loc. Alda (la 80 de ani) face și el un rol extraordinar: un bunic de modă veche, dur și rasist, o partitură scrisă inițial pentru Joe Pesci, care însă a refuzat rolul. Christopher Walken a declinat și el, la fel și Jack Nicholson. Tema muzicală a filmului îi aparține lui Paul Simon.

Sistemul de lucru a fost următorul. Lunea, se organiza o primă lectură. Marțea, stabilirea traseelor și a pozițiilor pentru actori și camere. Miercurea și joia, se filma. Vinerea, C.K. edita episodul, iar sâmbăta îl punea pe site.

Nu-l ratați! Cele zece episoade costă 31 de dolari.

the-young-pope

2. The Young Pope. “Începutul pontificatului lui Lenny Belardo, alias Pius al XIII-lea, primul papă american din istorie”. Ce poți scoate dintr-un astfel de subiect? Dacă Fellini, Monicelli și Scola respiră prin tine, faci o nebunie de serial. Înainte de a fi un regizor mare, Paolo Sorrentino e însă un om cu mult curaj: genul acesta de film de artă nu se mai face de vreo 40 de ani, darămite să-l mai faci și serial, o superproducție la al cărei prim sezon s-a lucrat trei ani, în care au fost implicate Mediapro, Sky Italia, HBO și Canal +. Dar Sorrentino știe ce să ofere pentru a umple aceste așteptări: un film ca un tablou renascentist (puteți pune pauză aproape în orice moment și cadrul va fi de o frumusețe greu de găsit în alte filme). Cu un Jude Law fantastic, născut parcă pentru acest rol, de J.R. cu mitră care fumează de rupe, bea Coca Cola Cherry și cutreieră nopțile de bezmetic prin Roma.

Dacă “La Grande Bellezza” a fost un omagiu adus artei în general și nimicului care ne umple viața, dacă “This Must Be the Place” a fost un tribut adus postpunk-ului, “The Young Pope” este despre cel mai fierbinte subiect al modernității, care nu este persoana Papei, nici religia, ci credința și singurătatea pe care o aduce.

planet-earth01

3. Planet Earth II. Prezentator: același David Attenborough, savant considerat o “comoară națională” în Anglia. La zece ani după apariția primei serii, majestatea crudă a naturii revine în rolul principal, surprinsă în niște filmări uluitoare. Este de parcă viețuitoarele cele mai ciudate ale acestei planete intră în sufrageria ta, unde recompun ritualurile din sălbăticie. Dacă nu vreți să pierdeți ceva din acest spectacol extraordinar, trebuie să-l urmăriți în 4K.

Vouă ce seriale din 2016 v-au plăcut?

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

19 Comments

  1. Dacă îți place universul Marvel, îți recomand partea a treia dintr-o serie de seriale începute de Netflix: Luke Cage. Chiar dacă nu e la fel de bun ca și Daredevil si Jessica Jones, rămâne un serial beton. Din serie mai rămâne pentru 2017, Iron Fist si apoi reunirea celor patru personaje. Also, Medici nu e chiar rău (cu Dustin Hoffman).

  2. Papa cu tigara-n gura ma duce cu gandul la grozavul film “Pasarile se ascund pentru a muri” – The Thorn Birds – in rolul principal Richard Chamberlaine si zambesc. Chiar demult n-am vazut un film bun pe tema catolica inafara de cele de Paste si de Craciun, daca exista.

  3. Singurul serial vazut in 2016 a fost Narcos.Mi-a placut, ca nu trebuie sa astepti 20 de serii (fiecare cu 24 de episoade) sa vezi finalul.

  4. Dați și voi mai multe detalii despre serialele care vă plac, vă rog, nu vă mărginiți să le înșiruiți.

  5. Chance, cu Hugh Laurie. Nu are o critică “prietenoasă”, dar pentru mine e ok. Altfel, subscriu la recomandarile tale. La multi ani!