Am pus aici seriale foarte bune, dar mai puțin cunoscute, din ultimii ani, pe care mi-a fost imposibil să le așez într-o categorie anume.
1. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Este ecranizarea seriei de cărți cu același nume scrise de către Douglas Adams, cel care a scris și The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Acest serial BBC este mai bun, după mine, decât toate producțiile cu copii și adolescenți din ultima perioadă, mai ales pentru că are la bază o scriitură bună, a unui autor excelent, care știe cum să creeze personaje și cum să le facă să se “miște” prin spațiu și prin timp.
Detectivul holistic Dirk Gently, care folosește metode neortodoxe pentru rezolvarea cazurilor, îl convinge pe Todd, valet la un hotel de lux, să-i devină ajutor în rezolvarea unui caz ce ține de călătoria în timp. E o țicneală atât de bine scrisă și jucată, cu multe povești întrețesute și personaje memorabile, încât te captivează imediat. Personajul meu favorit e o asasină dementă indestructibilă.
S-au făcut doar două sezoane, din păcate. După anunțul făcut în decembrie 2017 că nu va exista un sezon 3, s-au strâns într-o lună 50.000 de semnături de protest.
2. Horace and Pete. Indiferent de ce credeți despre Louis C. K., în „lumina” ultimelor întâmplări de la Holywood, acest serial este un must see. Aidoma serialului Louie, pe care l-am mai recomandat, este inclasificabil. Actori mari fac roluri memorabile într-o partitură excepțională, scrisă de către Louis C.K. în genul marilor dramaturgi americani. Așteptarea e creată pe umor, mai ales că joacă și mulți comici, cum ar fi Alan Alda, Steven Wright sau Kurt Metzger, mai ales că mizanscena amintește de Cheers – un bar aflat la demisol -, dar veți constata, e tragicomedie, un fel de Eugene O’Neill pe antidepresive.
Horace (Louis C. K.) și Pete (Steve Buscemi) sunt doi veri, continuatori ai unei tradiții care durează în familia lor de câteva generații și care țin barul Horace&Pete. Primul e un perdant deprimat, al doilea are o boală psihică pe care o ține totuși sub control. În jurul lor, ca o caracatiță, stă o familie disfuncțională: un unchi cinic și rasist (Alan Alda), văduva bunicului, care nu și-a pierdut dorința și capacitatea de seducție (Jessica Lange), o soră bolnavă și neiertătoare (Edie Falco). Horace&Pete are de un realism atât de crunt, cu niște situații și dialoguri atât de bine create, atât de firești, încât îmi pare unul dintre cele mai bune și curajoase seriale dintotdeauna.
3. Inside no 9. E, cumva, urmașul Zonei crepusculare și fratele lui Black Mirror: același umor negru, aceleași direcții de dezvoltare diverse și imprevizibile. Practic, sunt povestiri de 30 de minute cu final neașteptat, singura trăsătură comună fiind că fiecare episod se petrece la o casă aflată la numărul 9. Episodul meu favorit este cu un cântăreț celebru care vizitează un copil bolnav și moare în timp ce-i umflă un balon, iar cei din jur se ceartă pe cum vor împărți banii când vor vinde aerul rămas în balon.
Serialul este realizat de doi actori și scenariști englezi foarte buni, Reece Shearsmith și Steve Pemberton, care se regăsesc și printre autorii următorului serial.
3+1. The League of Gentlemen. Englezii ne-au dăruit Monty Python, The Fawlty Towers și Black Adder, dar puteți să-l puneți și pe acesta pe listă. Dacă vă place umorul negru britanic – eu îl ador -, vă veți îndrăgosti de satul Royston Vassey, o lume creată parcă de cei de la Monty Python la o bere cu David Lynch. Printre locuitori: un taximetrist transsexual, un cuplu de hangii cârni asasini în serie, un măcelar care fabrică o substanță extrem de nocivă, care creează dependență și hemoragii nazale, un veterinar nepriceput ce-și omoară aproape toți pacienții … etc.
Poanta e că majoritatea personajelor sunt inspirate de oameni reali, pe care creatorii seriei chiar i-au cunoscut. La sfârșitul anului trecut, după mulți ani de întrerupere, s-a făcut un al patrulea sezon, cu trei episoade.
Veți râde, vă garantez.
Tine-o tot asa, super aticolul!
MA bucur ca mi-ai dat ceva de facut, sincer sa fiu nu auzisem de niciunul.