in Sfatul bătrânilor

Cel mai bun serial din 2015: Fargo

fargoÎn 1996, apărea Fargo, filmul fraților Coen, care a obținut patru Premii Oscar. Subiectul: un șir de crime sunt descifrate de către o polițistă de provincie care este și însărcinată (pentru rolul acesta, Frances McDormand a primit Oscarul). În 2003, frățiorii au încercat să reia tema lor favorită și a rezultat un pilot cu Edie Falco în rolul principal (soția lui Tony Soprano din „The Sopranos” și actrița principală din „Nurse Jackie”), care n-a stârnit însă mult entuziasm și nu s-a transformat într-un serial. 

În 2014, însă, a ieșit. În primul sezon, serialul Fargo a avut cinci nominalizări și două Globuri de Aur, Billy Bob Thornton strălucind într-un rol de criminal plătit, cu față de copil și bretonel. Anul acesta, din păcate, deși cel de-al doilea sezon e cel puțin la fel de bun ca primul, n-a luat absolut niciun premiu. Păcat, pentru că ar fi meritat.

Un cuplu(el – măcelar, ea – coafeză) pică din întâmplare în miezul unei confruntări dintre două bande într-un orășel liniștit din Minnesota. Scenariul? În fiecare secundă, te aștepți la o mică surpriză, un detaliu care să te neliniștească. Dialogurile? Superbe. Personajele? Sunt cel puțin șase creații de geniu în materie: un avocat bețiv îndrăgostit de elocința lui Abraham Lincoln, un ucigaș indian psihopat, o coafeză care tânjește să ajungă la un curs motivațional, doi asasini gemeni muți, o familie de mafioți locali de descendență germană ajunsă în era matriarhatului. Actorii? Excepționali, mai ales Kirsten Dunst – în rolul coafezei.

Este modul în care frații Coen ne reamintesc – doar din postura de producători executivi, din păcate – că rămân niște regi. De altfel, în sezonul al doilea stilul și povestea sunt mai puțin „coeniene” decât în filmul original și în primul sezon al seriei, fiind mai degrabă un „Breaking Bad” asezonat cu „Twin Peaks” și stropit din belșug cu un cinism vesel și sângeros a la Tarantino.

Nu cunosc un singur serial făcut pornind de la un film artistic care să se fi ridicat la înălțimea originalului. Dacă știți un exemplu, vă rog să mi-l dați. Până atunci, vă recomand cu căldură Fargo .

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.