in Recomandări

Omul cu care râzi și oftezi

louie-(1)Dacă n-ați văzut deja serialul „Louie”, sfatul meu e să o faceți: e cel mai bun serial de umor de la „Seinfeld” încoace, cu care împarte premisa – viața ficțională a unui stand-up comediant -, nu însă și stilul.

Louis CK este, de fapt, Louis Szekely. Spectacolele lui de „stand up” sunt cel mai bine cotate în prezent. Are o descedență foarte interesantă. Bunicul patern era un evreu ungur emigrat în Mexico, care s-a căsătorit acolo cu o catolică(la rândul ei  de descendență spaniolă și nativ sudamericană). Mama sa, născută în America, are rădăcini irlandeze și germane.

Ce-a adus nou „Louie”? Comedia depresivă, existențială, râsul amar privind spre interior, ludicul și, ca regulă principală a jocului, încălcarea multor convenții ale genului. Nu știi nicicând dacă e ceva cu adevărat din viața lui Louie – multe sunt – ori e ficțiune. E un om care înaintează prin propria existență ca prin melasă și, uneori, ai senzația că Louie face acest serial împotriva voinței sale și fuge de succesul pe care i-l aduce. 

De altfel, întrebat când și dacă va există un sezon 6 din „Louie”, Louis CK a spus că „pur și simplu, nu știu”. Până una-alta, a creat un alt serial, numit „Baskets”, împreună cu Zach Galifianakis.  Pe acesta poate l-ați văzut în cele trei părți din „Hangover”, în rolul grăsunului bărbos Alan, sau în „Birdman”: este Jake – producătorul piesei. Ori poate ați văzut „Between two ferns”, în care intervievează diverse personalități – printre care și președintele Obama – între două ferigi, punându-le în situații adeseori șocante. Spectacolele lui de stand up conțin multă improvizație, în genul „commedia all’italiana”, în care implică membri din public.

basketsSubiectul? Visul lui Chip Baskets este să fie clovn, dar e dat afară de la academia de profil din Franța, astfel încât se întoarce în orașul lui natal din California și se angajează clovn la un rodeo. Aici încep tot felul de conflicte de culise între cowboys și clovni :D , iar viața i se transformă într-o succesiune halucinantă de gaguri triste. E comic? O să râdeți, da. E o combinație devastatoare între Buster Keaton și Camus, un vodevil al absurdului cotidian. Bineînțeles, nu e pentru oricine, pentru că deja nu mai are nicio legătură cu sitcomul clasic: e mult mai mult.

Și când ziceam că Louis CK are o ocupație, a lansat un nou serial, „Horace and Pete”, în care joacă alături de Steve Buscemi („Donny” din The Big Lebowski) și de Alan Alda, iar Edie Falco, Jessica Lange, Steven Wright au scurte apariții. Serialul poate fi văzut aici, pentru 5$.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.