in Sfatul bătrânilor

La mulți ani, România!

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp
E ocazia potrivită de a vorbi puțin, deschis, despre noi.

După mine, românul nu s-a născut nici poet, nici cioban, nici căpșunar; nu este nici prea aplecat spre lirism, n-are nici mai mult simț al umorului decât alții. Dacă există o  caracteristică pe care majoritatea noastră s-o avem, aceea e agresivitatea pasivă.

Ce înseamnă asta? E o timiditate cu mecanism de bombă cu ceas, o lașitate care fierbe la foc mic, murmurând printre buze. De obicei, pasiv-agresivul are probleme în a vorbi deschis şi onest despre ceea ce simte; acceptă în silă ceva ce nu-i place şi acest lucru îl înfurie; este manipulativ şi încearca să-i controleze pe ceilalţi; critică şi dispreţuieşte fără motiv; îşi exprima invidia şi resentimentele faţă de cei evident mai prosperi; încearcă să intimideze spre a-i face pe alţii să acţioneze aşa cum el îşi doreşte; este sumbru, morocănos, ostil şi adeseori sfidător; îşi blamează şi învinovăţeşte colegii sau partenerii pentru lucruri cu care aceştia nu au avut de-a face; exprimă adesea ideea despre cum alţii sunt vinovaţi pentru problemele lui şi despre neşansa personală.

Să vă dau câteva mici exemple, din experiența proprie:

1. Eram în Scoția și nu înțelegeam de ce toată lumea pe stradă îmi zâmbește larg. M-am gândit că bărbații-s gay, că oi fi deschis la șliț, că în următoarea secundă cel din față va încerca să-mi vândă ceva. Explicația era mult mai simplă: alții zâmbesc pentru că așa au fost crescuți, în spiritul deschiderii spre celălalt. Noi suntem încruntați și suspicioși, purtând încă în noi acea răutate pe care comunismul a dus-o aproape de perfecțiune.

2. În Cișmigiu, chiar la buza lacului, există un panou: “Scăldatul este INTERZIS! Lacul nu este piscina ta!”. Oare nu era suficient un “Scăldatul interzis”? Mai trebuia ca autorul anonim să te trateze, atât de moralizator și de superior, ca pe un prezumptiv infractor?

3. Eram într-un tramvai aproape gol. Oameni pe scaune, doar eu în picioare. Spațiu vast în jur. Totuși, într-o stație a urcat o femeie, care a trecut pe lângă mine, pufnind ca pentru cei din jur: “Nu-i voie cu rucsacu-n spate”. Apoi, văzând că am căștile în urechi, și mai tare, chipurile tot către alții: “Da’ unde nu e nici Dumnezeu nu cere!”. Și a trecut mai departe, dând cu căruciorul de cumpărături peste gleznele mele :) !

4. În parc. Plouase câteva zile și era noroi peste tot. Pe două bănci, stăteau două doamne și un domn. Zonele pe care stătau erau curate, se vedea că le șterseseră cât să poată sta. La o oarecare distanță era un cuplu de tineri, ea și el, ieșiți să alerge. Cei de pe bănci îi urmăreau în tăcere cum făceau stretching lângă o bancă noroită. La un moment dat, fata și-a pus călcâiul peste partea de sus a spătarului, să se întindă. Repet, banca era  extrem de murdară.

Atâta le-a trebuit celor care asistau la scenă. Imediat au început să țâțâie din buze, să-i dea cu lipsa de educație, cu tânăra generație, cu “pe vremea noastră”. Mărunt, între ei. Nici măcar cu voce tare, să le atragă atenția tinerilor că făceau ceva ce ei considerau că era greșit.

Atunci, fără un cuvânt, fata s-a așezat pe banca murdară și a șters-o cu șezutul și cu spatele, cât a putut, de noroi. Pe toată lungimea băncii. Apoi cei doi au plecat împreună, alergând.

E o poveste scurtă adespre România de azi, a cărei singură șansă cred că este educația. Răspunsul elegant la orice formă de agresivitate. Ridicarea din noroi.

La mulți ani tuturor românilor, de toate vârstele, religiile, profesiile, preferințele și orientările sexuale! Chiar și celor care i-au votat pe Ăilalți. Iubesc România, cu toate-ale ei.

P.S. Desigur, când vorbesc despre pasiv-agresivi, o, cititorule, nu mă refer la tine. Tu ești perfect :)

(Adică ce vrei să spui cu asta?)

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Comments

 1. ai dreptate Adrian, educatia continua de la varste fragede ne va face sa ne schimbam in viitor;
  ce facem cu marlanii agresivi, egoisiti care ne sfideaza zilnic? pe ei cine-I recicleaza(;))?

 2. Iar pentru Aialalti un La multi ani dincolo , unde sa citeasca poezii de paunescu si vadim si sa se uite la antena 3. Astia din urma prezentind din cazanul pe foc . La multi ani Dincolo , zdrentelor !

 3. “ La Multi Ani” !!!!
  La fel am gindit si eu , ma gindeam uite citi oameni cu probleme la mansarda in USA . , zimbesc asa singuri pe strada!

 4. Cred ca ești cam batran….dacă este un motiv pentru care iubesc romanii este tocmai felul lor primitor si gata sa dea de la ei….bunul simt , avuția sufleteasca, si as înșira încă multe alte calități….si spun ca ești bătrân pentru ca scrii ca un om scârbit de viața….dar nu te cred, te autoflagelezi , tu nu ești ca cei pe care ii descrii. In loc sa mergi in alta țara cu exemple (care de fapt explica starea ta sufleteasca in acea clipa) , mai bine du-te la noi la țara si ai sa vezi romanul care-ți da salut pe strada si care te va primi in casa lui la un păhărel (de vorba) si de cinste….

 5. @Delu:

  Eu am scris “o caracteristică pe care majoritatea noastră o avem”, tu scrii “românul”. Care român? Ăla care nu atinge vârsta medie de mortalitate în Europa?

  Cât despre vârstă, este de parcă ai fi dat copy/paste din manualele de acum vreo 30 de ani, unde abundau asemenea platitudini: “Românul e cel mai primitor om din lume”, “cald și ospitalier”, “avuția sufletească”.

  Ce naiba e aia “avuția sufletească” la poporul unde aproape jumatate dintre elevii romani sunt analfabeti functional? Hei, iată un domeniu la care chiar suntem lider european! Sau la mortalitate infantilă. Ori la obezitatea în rândurile copiilor mici.

  Astfel, aș zice mai degrabă că suntem “reci și primitori”. Restul e vrăjeală de pe vremea lui Nea Nicu.

 6. Da ‘ ce te pornisi asa , bosorogule ? Cind sa zic ca l-as bate neospitalier si neromanesc pentru avutia sufleteasca , hop si tu cu replica . Si i-as da si doua palme cu reverul pentru Delu . Fucking Delu . What a cunt !

 7. esti o voce aparte, nu te-am citit de mult si parca mi s-a facut dor de tine. Chiar esti si tu albanezo-grecotei-bulbaroi ? Nu prea imi vine sa cred. Dar daca ai cui spune La multi ani ei iti urez sarbatori fericite. Pe unde iti mai reversi tata talentul ?

 8. HaHa ! Ma bucur sincer ca te-am regasit. Asa mai am o lectura placuta. N-o sa comentez mult dar o sa citesc mereu. Ma mai delectez cu Andries, la ea stiu ca ajunge, dar in rest pot scrie doar banalitati. Altceva e cenzurat, dar complet. Azi i-am scris lui Stucan la omagiul pe care l-a adus regelui, l-am apreciat dar credeam ca are ceva in pantaloni. Aiurea. A cenzurat tot. Gicacontra, un smecheras. Asta se intimpla, cenzura excesiva, de cind nu te mai vad la gsp. I-am mai scris Leliei Munteanu – am adus-o pe linia de plutire, stii tu – acum vre-o doi-trei ani, acolo n-au cenzurat absolut nimic ! Acolo a fost distractie tata, cred ca ti-ar fi placut. Ba frate, am ajuns in ultimul hal, nu te lasa comunistii sa te distrezi, mai am doar de numarat bani. Sarbatori fericite stimate.

 9. Prin articolul asta pare ca esti dovada vie a ceea ce ai scris in el :) E discutabila notiunea de pasivitate. Ca pana la urma si “a da din gura” poate fi considerata o forma de pasivitate.
  Cred ca totusi exagerezi de data asta. Eu stiam ca scotienii sunt renumiti tocmai pt faptul ca sunt morocanosi, ursuzi. Poate chiar aveai slitul desfacut. :P

  Cred, daca imi permiti, ca una din metehnele capitaliste este tocmai obiceiul asta de a-ti da cu parerea despre orice si, mai enervant, despre oricine. Am devenit foarte moralisti si profesionisti in ale concluzionarilor fara echivoc.