in Gazeta Sporturilor

Fotbaliștii români – francii elvețieni

Cine-a vrut să-i ia de ieftini nu mai știe apoi cum să scape de ei.

În 2013, conform Federației Internaționale de Istorie și Statistică a Fotbalului, eram cel de-al zecelea campionat al lumii. Nu știu ce cornere și lovituri libere a numărat institutul respectiv, dar în 2014 am coborît pe locul 16. Suntem, totuși, înaintea Olandei, aflată pe 17.

Pe teren însă, acolo unde lucrurile nu pot suferi de statistică generalizată, numărându-se doar golurile, Olanda ne bate pe unde ne prinde, și la dispăruți, și la nenăscuți. Poate și pentru că Țara Lalelelor este croită pe creșterea și pe exportul de fotbaliști. România are însă o viziune opusă: noi funcționăm prin retururi planificate.

Ce statut au majoritatea jucătorilor transferați în Vest? „Împrumutat pînă la vară”, de obicei chiar la clubul de unde au plecat. E ca și cum eu îți vând o carte, apoi ți-o cer cu împrumut să o citesc.

Suntem peste tot acasă, însă doar pentru cîteva luni. Apoi, suntem chiar acasă, prin eterna reîntoarcere, după cum ne-a prevenit însuși Mircea Eliade. Aici, oricine poate reveni oricând, oriunde. Nici nu mai contează că jucătorul era, până nu demult, „câine până la moarte” sau că pupase alt steag. De mic copil, omul are nevoie de bani, ceea ce se întâmplă până la moarte, ba chiar și dincolo de ea.

Iată-l pe Anghel Iordănescu – Antrenorul Român al Secolului Trecut, cu mari șanse de-a repeta performanța în veacul acesta și-n cel de după – reîntors din vizita de lucru de la Real Madrid. Zice Nea Puiu: “Am avut ocazia, datorită deschiderii domnului Ancelotti, să particip chiar şi la pregătirea jocului, ceea ce vă spun sincer, i-am şi recunoscut, dacă venea vreodată în România şi apela la mine, eu nu l-aş fi primit”. Ce să ne ia, Nea Puiule? „Noligiu’”? „Nouhaul”? Pe Tănase prea ieftin? Formula de îmbălsămare a lui „5 contra 2”?

Avem un fotbal atît de ieftin, încît nu poate fi vândut la TV și e distribuit gratis, un fel de „Mireasă pentru fiul meu” pentru publicul masculin. Aici se întoarce Tamaș. Aici reapare periodic Țucudean. Uite-l și pe Marius Niculae, ce surpriză! Săpunaru se antrenează cu Rapid. Vine și Gicu Grozav, nici nu îndrăznesc să mă gândesc ce va fi! Dacă acum vreo zece ani încă mai puteam vorbi de „întoarcerea fostelor glorii”, acum avem „foste viitoare glorii”.

Nu știu cum e cu acel loc 16, dar suntem lider mondial în exportul de haz involuntar și de bumeranguri cu crampoane. Singurii care ne urmăresc cu nedisimulat interes sunt cei din Belgravistan. Dacă mâine-poimâine ni-l iau și pe Ilie Dumitrescu, acest Eminescu al cerculețelor strâmte, ce naiba facem?

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

22 Comments

  1. Mai avem un singur pas de facut, sa ‘transferam’ si un patron sau doi in vreun campionat tare, sa aiba si de la cine invata cu adevarat totul despre fotbal!:))

  2. -salut,Adrian
    -o simpla intrebare: cum e posibil(exceptand faptul ca traim in Romania) sa nu transmiti niciun meci din CM handbal(in schimb putem sa le urmarim pe cele de la Unirea Slobozia-fete),in conditiile in care hanbalul este un sport cu destula „priza” la public(mai ales cand este si de calitate)
    -probabil se pleaca de la premiza ca daca Romania nu e (calificata), nimic nu e!!!!!!!

  3. poate ca unul dintre raspunsuri se afla in scolile de unde pleaca acesti copii spre fotbalul mare…..am fost prof. la Liceul Sportiv din Timisoara, si am cam vazut sistemul….de mici sunt promovati pe bani, pile si relatii, valoarea n-are nicio ….valoare acolo jos….plus manele, telefoane, masini si gagici, asta e singurul lor ideal

  4. De unde nu e ,nici D_zeu nu cere!cind am ajuns in lumea libera,am luat partea de jos(submediocritate)la copiat,iar acum inforim precum mucegaiul ,in colturi dosnice in umezeala parerilor de rau. Iar nea puiu e.amtrenor tot asa cum e si general.cind il pui.pe Prunea sa apere in fata Suediei e ca si cind ai privi de jos in jos.cind nu ai perpectiva nu poti avea obtiuni.am avut si antrenori si jucatori.acum.noi astia mai in virsta ,avem amintiri din vremea buna!voi tinerii aveti doar povesti care incep normal: A fost odata,ori ,am auzit de la bunici ca pe vremea lor in romania.se.juca si foolbol

  5. Bineînţeles că Ancelotti a fost „deschis” faţă de Iordănescu. Niciuna dintre echipele antrenate de el nu riscă să ajungă vreodată să înfrunte vreuna condusă în luptă de Tatapuiu.

  6. Eu personal ii dau dreptate lui Anghel Iordanscu. Pai daca il lasa pe Ancelotti sa ne vada antrenamentele…..chiar ca ne faceam de ras, ba unde mai pui ca putea bietul om sa faca infart de atita ras……….

  7. Pentru contestatarii lui Iordanescu:
    S-a calificat in finala,, ca antrenor, dupa ce castigase, ca jucator, CCE.
    Performanta pe care foarte putini au reusit-o pana azi, printre ei numarandu-se si …Ancelotti.
    In 1989, la finala AC Milan – Steaua, Ancelotti era in teren iar Nea Puiu pe banca.
    O, TEMPORA…
    Referitor la metodele de antrenament si fortaretele ridicate de General in jurul nationalei, ele au deranjat intotdeauna presa (apropos, ea pe ce loc s-o situa in clasamentul mondial?), chiar si acum 20 de ani cand eram peste Columbia, Argentina sau Anglia.
    Sunt de acord ca actuala generatie de fotbalisti romani este una submediocra (nu sunt la curent cu situatia francului elvetian) dar nu Iordanescu este vinovat pentru avest lucru.
    Sa nu uitam ca Iordanescu a dat la „export” fotbalisti ca: Filipescu, Prodan, Dobos, Selymes, Stanga, Gabi Popescu, Panduru, D. Munteanu, Ad. Ilie sau V. Moldovan.
    Chiar si Reghecampf, Papura, Soava, P. Marin, P. Badea, Olaroiu, I. Timofte, Craioveanu, Vladoiu sauR. Niculescu erau peste actuala generatie de ratati.

  8. Salut Adrian!
    Adevarul e ca peste tot sunt promovate stiri despre aceste foste viitoare promisiuni si despre patronii care au adus fotbalul nostru unde este acum. E usor sa blamezi presa- sa nu uitam insa ca presa scrie despre subiectele care atrag audienta. Trist, dar adevarat, asta e realitatea sportiva care se vinde.

  9. Panda tata, e iarna. Hiberneaza in liniste. Mai ai un pic sa spui ca nenea Puiu a dat la export 10 echipe cu tot cu preparatorii fizici in conditiile in care nu cred ca a antrenat echipe de club mai mult de 5 ani. Acum sunt curios cum ia dat el la “export” pe jucatorii respectivi! multi au fost formati de cluburi unde el nu avea treaba, impresar nu e! in fine tu sti mai bine. Eu stiam ca a avut sansa de a antrena niste jucatori de exceptie. Dar crescuti si educatii de altii.

    A dracului logica…

  10. Cred ca ar trebui resetat fotbalul romanesc, ne trebuie mai multe academii ca cele ale lui Hagi, care sa produca jucatori de calitate, avem nevoie de acea generatie frumoasa care era pasionata de fotbal, nu de generatia care e pasionata de asistente tv si de cluburi !