Nimic nu-i mai tragic-amuzant în România fotbalistică decât apelul repetat la statistică și la tradiție înaintea unui meci. Mai ales când ne convine. “Cele două echipe s-au întâlnit până acum de 73 de ori. În 44 de partide i-am învins noi, …” și așa mai departe. Cu puțin efort, am coborî cu statistica până la daci și la celți. Vom pica vreodată în grupă cu Anglia? “Să nu uite că i-am scos de două ori de la turneele finale”, “Bara de pe Wembley încă tremură de la șutul lui Hagi”. Germania? Avem argumentul Mihăiță Pleșan. Austria? “I-am bătut cu 4-0 în 1986”. Cum pot totuși conta și partidele care s-au disputat, de pildă, când niciunul dintre jucători nu era născut, iar selecționerul se lăfăia în scutece? Memoria colectivă? La noi funcționează mai degrabă amnezia colectivă.
Rememorăm în fiecare an ziua de 7 mai, data glorioasă a apogeului irepetabil. E adus Duckadam să spună ce-a gândit și ce-a simțit. Nea Imi, bietul, a povestit de sute de ori totul, dar încă-l tragem de pantalon, ca nepoții la gura sobei. Senzația stoarsă e aceeași: am fost cândva campioni! Continuarea nu se aude, însă-i la fel de clară: acum nu se mai poate, mâine nici atât.
Pentru o singură întâlnire nu am ținut o statistică limpede: cea cu noi înșine. Ne amintim că am avut odată o șansă clară de a ajunge în semifinalele Campionatului Mondial, dar uităm n-am putut învinge o echipă în zece oameni pe care o conduceam când mai erau câteva minute de joc.
Meciul acela cu Irlanda de Nord de care scrie Tolo nu durează de 29 de ani. S-a încheiat atunci și l-am pierdut. Altceva durează de decenii și se pare că va mai dura: lipsa capacității noastre de a învăța din greșeli. Problema e că n-am înțeles mare lucru din acel episod și nici din altele care au urmat. Când am învins, am fost măreți. Cînd am pierdut, am avut ghinion. Uităm că generația aceea de fotbaliști a ratat calificările la turneele finale din 1988, 1992, ba chiar eram foarte aproape ca nici în 1990 sau 1994 să nu mergem.
Se întâmplă și astăzi același lucru. Cu tot respectul pentru domnul Iordănescu (un fost mare jucător și un bun tehnician), nu pot să nu remarc totuși că n-a mai antrenat de opt ani. În acest interval, au apărut și dispărut sisteme, fotbalul s-a schimbat mult, Florin Șoavă și-a agățat ghetele în cui. Noi trăim totuși în continuare din amintiri și pe ele ne construim viitorul. Pare că echipa națională a ajuns ca o mașină de spălat la care costă mai mult reparația decât înlocuirea, dar o cârpim cu credință și cu speranța că va ține.
Ne vom califica la turneul final al Euro 2016, căci la o asemenea grupă e foarte greu să n-o faci. Rămâne însă întrebarea pe care o îndepărtăm mereu de pe azi pe mâine: “Dar mai încolo?”. Poate ne va ajuta Dumnezeu.
Chiar si cu Florin Soava activ si disponibil, echipa nationala se va chinui si in grupa asta. Nu vom invinge Irlanda de Nord. Nationala va dezamagi in primul meci cu nea Puiu pe banca, totul pentru a regreta plecarea lui Piturca.
Romică, spălarea pe ochi…
Mai incolo vor creste Ianis, Patrick, Mario… (pacat ca Baciu si Bursucul au doar fete) tar Razvan, Edy, Alex …vor fi antrenori buni.
Mizam si pe faptul ca portughezii, nord-irlandezii, spaniolii, irlandezii, bulgarii, suedezii, englezii, croatii, italienii, slovenii, danezii, olandezii, francezii si grecii vor avea doar fete.
Asa vom prinde cu siguranta o semifinala de Campionat Mondial sau macar European.
De nemti si norvegieni n-are rost sa discutam fiindca astia oricum ne bat si cu echipele lor feminine.
S I M P L U cescu
1 9 8 4
dupa ce-a facut prezenta la C E in 1984 pierdea oare si la Belfast ? De prezentele astea nu vorbeste nimeni ? Catavecu scria ca Mobila Iorgulesu si-a bagat mingea in poarta iar Dulapurili Coras, Camataru stateau ca sa nu alunece cumva : 3-1, apoi din mila 3-2. Ghinion ?
1 9 8 5
0-1, putea fi 0-2, caci Mobila a mai ramas odata imobila. Asta ghinion. Klein, Rednic, … au fost socati ca portarul nu se lasa batut. Luceafarul ar fi depus dupa meci cerere de arestare la M I.
Caci Irlanda de Nord ii furase 6 puncte !
1 9 8 6
Luceafarul aduce toata Nationala la Dinamo si porneste sa cucereasca Europa !
Ghinion ! Frizerii si chelnerii din strada 17 Nentori de linga Tirana, undeva in Albania, nu auzisera de M I, militie, securitate iar Anghelache nu reusise sa le livreze folcloriste caci dormeau in Autobuz. Asa ca visul i s-a frint dupa doua batai istorice. A fost iar furat de 6 puncte !
Echipa:
Portari: Dumitru Moraru, Florin Prunea, Bogdan Stelea, Florin Tene.
Fundași: Ioan Andone, Bogdan Bucur, Vasile Jercălău, Iulian Mihăescu, Alexandru Nicolae, Mircea Rednic, Nelu Stănescu.
Mijlocași: Ilie Balaci, Marin Dragnea, Ionuț Lupescu, Dănuț Lupu, Dorin Mateuț, Lică Movilă, Alexandru Suciu, Ioan Varga, Nistor Văidean.
Atacanți: Rodion Cămătaru, Marian Damaschin, Costel Orac, Florin Răducioiu.
Ghinion ! Asta va fi in mare si Nationala care a facut multe prezente, aia care a luat doua batai de la frizeri.
Pentru visul europen ramineau doar ghetele de aur ! Vai de portarii pe care ii nimerea mingea.
PS pe mine ma ingrijoreaza vizita la lot a „ghinionistului“ Luceafar. Daca se ia, daca a infectat ?
Cred ca popii ar trebui sa lase campania si electoratul in pace si sa sa se duca sa sfintasca repede locul dupa vizita necuratului.
@17 Eroi:
Personal, prefer ghinionul de profesionist al lui Lucescu norocului de amator al lui Pițurcă.
scuze, „ghinion” = „profesionalism” = ? (neprofesionismul profesionist)
dar oricum fiecare are ce prefera. Daca esti suporter X sper din inima sa vina la echipa X sa te faca fericit. Doar la Steaua sa nu ajunga.
PS Luceafarul trece printr-o perioada de avint pionieresc. Face, drege, primeste flori dar atentie ! … tramvaiele stau la pinda. Ce cota ar fi ca Asta sa scoata Duoniescc, c-ul de pe teren la urmatorul meci in C L ? Caci m-as baga.
Falnica Nationala Romana condusa de Strategul Jenei ne-a calificat la Euro 88 . Jucatorii Stelei si-au adus aportul .
iata A G, am prevazut bine, Luceafarul a oprit primul meci !!! Deci analiza mea a fpst buna. buna.
http://www.gsp.ro/international/stranieri/video-mircea-lucescu-a-intervenit-peste-arbitru-si-a-oprit-un-meci-al-lui-sahtior-donetk-438669.html
altul e nebun.
Sa stii ca fotbalistii aia aveau valoare, aproape toti din cei enumerati. Ei jucau de la egal la egal cu Steaua, care era una din cele mai bune echipe din Europa. Greseala a fost ca nea Mircea a trucat campionate la rand, ei jucau corect doar impotriva a 3-4 echipe, in rest era plimbare pe teren. De aceea n-au facut nimic nici in Europa, dinamovistii n-au fost obisnuiti cu meciuri corecte, isi bateau joc de ei si albanezii.
Exact ! Recunosc ca unii aveau valoare. Rednic, Balaci, …
Un articol bine scris despre eterna reîntoarcere în amitirile trecutului …Mereu ne întoarcem, ghemuiți în poziția fetusului, ne e cald și bine, dar amintirile înseamnă trecut …din păcate irepetabil azi
Cu tata Puiu nu batem niciodata Irlanda de Nord.
aud???
Masina de spalat se numeste Samsung.
Aia de. Lux e Dacia.
@Romica B
Noi regretam plecarea, sauditii regreta venirea. Ce sa mai zicem, omul cu pricina stirneste peste tot regrete…:)
am fost la meciul ala. tara era in genunchi,totul era trist,era frig,vreo 30 de mii pe 23 la un meci crucial,simteai de prin minutul 20 ca o sa plingi la sfirsit. un singur lucru mi-a ramas clar in minte din toata ceata aia. la pauza,rezervele sutau repetat din marginea lui 16. piturca n-a nimerit poarta niciodata. as fuma iar un snagov ca-n pauza aia. as bea vreo 6 gambrinus la litru pentru ca,atunci si acum,mi-ar veni sa ma pis pe vreo 17 eroi ai patriei.
2014 toamna: Iordanescu pierde meciul cu Irlanda de Nord
2015 primavara: Piturca e dat afara de arabi si decide sa isi continue mandatul la nationala
2016: romania se califica la europene dupa meciurile dramatice din barajul cu Gibraltarul
2016 vara: Piturca se intoarce repede de la europene si semneaza un contract beton, pe viata, cu FRF
2020: Piturca primeste o oferta fabuloasa din Bahrein si paraseste cu regret nationala Romaniei pe care tocmai o reconstruia
2020 toamna: Iordanescu e scos de la manastirea budista cu ajutorul lui Rambo si uns antrenor la nationala impreuna cu cei 78 de calugari care-l initiau
2024: Piturca
2028:Iordanescu
20__ : Piturca
20__:Iordanescu
…………………..
3850: arheologii descopera uimiti maretele vestigii ale imperiului ortodox daco-arab condus de Piturca Iordanescu Imperator
Eu as zice ca oricit ar conta in memoria colectiva , meciul ala in care am invins Germania a fost doar un biet amical jucat in Giulesti…..Iar de Iordanescu ce rost are sa mai vorbim–-a declarat ca va continua stilul lui Piturca…. Altul nici nu cred ca cunoaste. Jocul ala plictisitor ,urit si total ineficace…… Are dreptate antrenorul Irlandei ca nu se asteapta la surprize. De fapt nici unul dintre noi nu se asteapta…. Vorba aceea: unde nu e–nici Dumnezeu nu cere.
E ok articolul iar eu sunt un fan AG.
Insa incepand cu acest articol vad ca se apropie si el de stilul bombastic al marilor comentatori de pe forum.
Citez:
„chiar eram foarte aproape ca nici în 1990 sau 1994 să nu mergem”
sau
„Ne vom califica la turneul final al Euro 2016, căci la o asemenea grupă e foarte greu să n-o faci”
Cu asemenea afirmatii, si prin faptul ca îi stirbiti din merite fostului antrenor al nationalei, VP, nu va onorati cititorii.
Ba unde erau jucatorii Stelei in ecipa lui Lucescu !!!!! Tramvaitul a pierdut pentru ca s-a incapatanat sa nu joace cu jucorii Stelei care castigau in anul acela Cupa Campionilor
Falnica Nationala Romana condusa de Strategul Jenei ne-a calificat la Euro 88 . Jucatorii Stelei si-au adus aportul .
Iugoslavia si Bulgaria ,surorile noastre ortodoxe, au performante la fotbal peste Nationala getodaca ! Dumnezeu e mai mult sarbo bulgar !
noiembrie 13, 2014
| Reply
17 Eroi ai Patriei: .
S I M P L U cescu
1 9 8 4
dupa ce-a facut prezenta la C E in 1984 pierdea oare si la Belfast ? De prezentele astea nu vorbeste nimeni ? Catavecu scria ca Mobila Iorgulesu si-a bagat mingea in poarta iar Dulapurili Coras, Camataru stateau ca sa nu alunece cumva : 3-1, apoi din mila 3-2. Ghinion ?
1 9 8 5
0-1, putea fi 0-2, caci Mobila a mai ramas odata imobila. Asta ghinion. Klein, Rednic, … au fost socati ca portarul nu se lasa batut. Luceafarul ar fi depus dupa meci cerere de arestare la M I.
Caci Irlanda de Nord ii furase 6 puncte !
1 9 8 6
Luceafarul aduce toata Nationala la Dinamo si porneste sa cucereasca Europa !
Ghinion ! Frizerii si chelnerii din strada 17 Nentori de linga Tirana, undeva in Albania, nu auzisera de M I, militie, securitate iar Anghelache nu reusise sa le livreze folcloriste caci dormeau in Autobuz. Asa ca visul i s-a frint dupa doua batai istorice. A fost iar furat de 6 puncte !
Echipa:
Portari: Dumitru Moraru, Florin Prunea, Bogdan Stelea, Florin Tene.
Fundași: Ioan Andone, Bogdan Bucur, Vasile Jercălău, Iulian Mihăescu, Alexandru Nicolae, Mircea Rednic, Nelu Stănescu.
Mijlocași: Ilie Balaci, Marin Dragnea, Ionuț Lupescu, Dănuț Lupu, Dorin Mateuț, Lică Movilă, Alexandru Suciu, Ioan Varga, Nistor Văidean.
Atacanți: Rodion Cămătaru, Marian Damaschin, Costel Orac, Florin Răducioiu.
Ghinion ! Asta va fi in mare si Nationala care a facut multe prezente, aia care a luat doua batai de la frizeri.
Pentru visul europen ramineau doar ghetele de aur ! Vai de portarii pe care ii nimerea mingea.
PS pe mine ma ingrijoreaza vizita la lot a „ghinionistului“ Luceafar. Daca se ia, daca a infectat ?
Cred ca popii ar trebui sa lase campania si electoratul in pace si sa sa se duca sa sfintasca repede locul dupa vizita necuratului.
noiembrie 13, 2014
| Reply
Ar fi bine sa nu vorbesti despre ceva ce cunosti numai din auzite
Limiteaza-te doar la perioada in care au aparut in fotbal Borcea sau Becali.
Habar nu ai ca in perioda aia atat Dinamo cat si Steaua aveau sateliti gen Victoria, Moreni sau ASA, FC Olt, Inter Sibiu.
Fotbalul intern era doar o disputa intre M.I .si M.Ap.N., totul cu acceptul si sub obladuirea Puterii de atunci care era impartita intre cele doua tabere.
Daca ai fi trait in perioada aia trebuia sa stii lucrurile astea si n-ai mai fi comentat pe tema asta.
De asemenea ai fi stiut ca Irlanda de Nord n-avea cum sa ne ia 6 puncte in grupa de calificare pentru CM din Mexic „86.
din pacate stiu foarte bine despre ce vorbesc.
Dar cu vorbele sinteti voi. Noi venim cu fapte: doua finale C L, una cistigata in 1986, an in care Nationala Luceafarului pierdea ambele confruntari cu frizerii albanezi, Supecupa si inca o semifinala.
Da, Luce a pierdut la Belfast si Bucuresti din cauza lui Ceausescu, azi ar fi 6 puncte. Atfel ar fi doar 4, ar fi pentru majoritatea ca statistica lui Ponta.
Ne am calificat in ultimul meci pt euro 84 si mondialele din 90 si 94 dar in ultimul meci am pierdut si pt 88,2002,2004 ,2014.E bine ca suntem acolo,la ce nivel avem.Daca tin minte ,Portugalia lui Cristian numai pe la baraj sau in ultimul meci s au calificat,iar alte echipe importante au avut perioade cand nu prindeau nici meciul decisiv.
bre, zici de „noroc & ghinion” si mai zici de „Doamne, ajuta!”…
bre, ‘nea Adriene, lipseste fiinta vie & responsabila dup’acilea , bre…
succes are sa delegi responsabilitatea & efortul intru rezolvare, Domnului si/ sau Adminstratorului Norocului Mundan…
bre, Domnul e binevoitor, bland & are drag de apassionati…
dar nu le baga si in traista…
pentru ca stie ca bucuria muncii omului de foot-ball intru pfuah „gol” este inegalabila din punctul de vedere al partenerului mundan al Domnului: omul de foot-ball…
asa incat Domnul insista sa i-o rezerve lui, omului romanesc de foot-ball…
rabdarea mea a fost mica…
rabdarea Domnului este mare!
„apelul repetat la statistică” exista in fiecare tara cand e vorba de sport.
„adevarata logica a lumii sta in calculul probalitatilor”. Statistica e necesara si ajuta, nu numai in sport. Asta daca nu e dirijata de Pota si potaile lui ultras, autodenuntate, nenorocite, Dragnea, Stroe, …
PS Pota nu e roman. Nu e ma-sa, iar tac-su cine e ? A G tata, miine sper ca esti erou. Sper ca ti-ai sunat toate rudele. Pe ei, hai sa votam romani si crestini !
@17 Eroi ai Patriei
12 septembrie 1984
Belfast, Windsor Park
In fata a 26.000 de oameni, gazdele inving dupa un meci cu schimbari dese de scor de o parte si de alta a tabelei de marcaj cu un scor de 3-2.
Mircea Lucescu, selectionerul Romaniei a inceput echipa cu sase membri ai Craiovei Maxima, primul 11 aratand astfel:
Lung –
Rednic, Iorgulescu, Stefanescu (C), Ungureanu –
Ticleanu (min. 81 – Movila), Andone, Irimescu (min. 72 – Geolgau), Klein –
Augustin, Hagi.
Returul s-a jucat la 16 octombrie 1985 pe stadionul 23 August din Bucuresti in fata a 45.000 de oameni, cu aceeasi Irlanda de Nord invingatoare, tot la un gol diferenta, prin reusita lui Jimmy McQuinn din min. 29.
Acelasi Lucescu incepea formatia tricolora cu:
Lung –
Negrila (min. 46 – Geolgau), Iovan, Iorgulescu, Ungureanu –
Rednic, Mateut, Boloni, Klein –
Coras (min. 62 – Piturca), Hagi (C).
––––––––––––––––––––––––
Dupa cum se vede aici foarte clar chiar nu stii despre ce vorbesti.
„Dulapurili” tale Coras si Camataru n-au jucat la Belfast.
La Bucuresti a jucat doar Coras care a fost schimbat in min.62 chiar de idolul tau, Piturca.
Daca n-ar fi fost grav accidentat poate altul era rezultatul cu Camataru in teren, care era in perioada aia , indiscutabil, cel mai bun varf din tara.
Dupa cum se poate vedea, alaturi de Hagi care a evoluat integral in amandoua meciurile, Lucescu a folosit in atac toate variantele posibile. – Augustin, Coras si Piturca de la Dinamo
Sportul si Steaua care alaturi de Craiova jucau an de an in cupele europene.
Degeaba vorbesc unii de Belodedici, Lacatus sau Balint care in „85 aveau doar 20-21 de ani , se transferasera la Steaua in urma cu 1 an iar in cupele europene aveau ca unica performanta eliminarea pescarilor de la Vejle BK.
Fiindca asta erau danezii atunci la nivel de club.
Jucatorii lor de nationala – Simmonsen, Lerby, M. Olsen, Povlsen, Arnessen, M. Laudrup , Elkjaer-Larsen jucau in campionate puternice – Germania, Anglia, Olanda, Italia.
Dealtfel doar in 1986 au reusit sa se califice pentru prima data la un mondial.
Cealalta problema cu care vrei sa dezinformezi consta in afirmatia ca Lucescu a pierdut meciurile cu 17 Nentori dupa ce a transferat la Dinamo toata echipa nationala care pierdea cu nord-irlandezii .
Uitandu-ma peste lotul lui Dinamo prezentat chiar de tine observ ca doar Rednic, Andone si Mateut au jucat atat cu nord-irlandezii cat si cu albanezii.
E adevarat ca i-a transferat atunci si pe Balaci, si Camataru insa nici Steaua nu s-a lasat mai prejos si a transferat in perioda aia jucatori din aceea nationala a lui Lucescu – Boloni, Hagi, Lung, Ungureanu.
Ce sa mai vorbrsc de juniorul Gh. Popescu care a fost adus cu forta si a reusit sa fuga riscandu-si poate chiar viata la cat de inconstient era la aceea varsta.
Balaci era terminat insa ca fotbalist. Cariera lui s-a sfarsit inainte de turneul final al europeanului din Franta „84 cand a fost grav accidentat la genunchi.
De altfel nici nu mai era la Craiova cand l-a transferat Dinamo. A mai incercat pe la FC Olt si Progresul dar nu si-a mai revenit niciodata si a fost nevoit sa se retraga destul de tanar.
Ceea ce nu vrei insa sa observi sunt juniorii pe care-i avea Lucescu atunci in lotul lui Dinamo – pe langa B. Bucur (care a fost cedat la Inter Sibiu si avea sa faca cariera mai tarziu la Steaua) mai erau Prunea, Stelea, Lupescu Lupu si Raducioiu toti in jur de 17 ani.
In anii urmatori au mai venit Klein, Sabau, Dobos si Selymes.
Spre ghinionul tau sunt stelist de mic si sibian pe deasupra, deci il cunosc pe Iohannis cel putin la fel de bine ca tine si n-am cum sa nu-l votez, insa nu pot uita aceea echipa a lui Dinamo creata de Lucescu, care inseamna practic jumatate din „Generatia de Aur”
Stelea-
Rednic, Dobos, Andone, Klein –
Sabau, Lupescu, Mateut, Lupu –
Raducioiu, Selymes.
absenta lui Camataru a fost alt motiv invocat de Luceafar. Vad ca le cunosti. Daca tot facea Anghelache malai cu IKEA, putea gasi si alte Dulapuri. Te completez:
Zgarda de Potai cu 17 „nasturi”:
In toamna lui 1986 Dinamo se alinia iarasi, dupa 18 ani, la startul Cupei Cupelor, competitie in care mai evoluase doar o singura data, in 1964. Adversar, modesta echipa albaneza 17 Nëntori Tirana. Care reusea a doua calificare in turul 2 al unei cupe europene in istoria sa si singura cu victorie in ambele manse din 1920 (anul infiintarii) pina astazi!! Ca sa vedeti ce echipa „tare” a eliminat pe Dinamo: albanezii isi dadeau ghetele unul altuia la schimbare in meciul de la Bucuresti!
„Nu ne-am concentrat cum trebuie, asta a fost. Erau mult mai slabi ca noi, chiar daca aveau unul, Muça, care putea juca oricind la orice echipa mare. La Tirana am fost cel mai bun de pe teren pina in minutul 86. Atunci a centrat unul ploaie, am zis ca-i simplu, dar mingea mi-a sarit aiurea, mi-a trecut printre picioare si a ajuns la unu’ cu nume de bautura… Kola, da, Kola, care a impins-o in poarta. La Bucuresti am zis ca-i mincam, ca nu trec de centrul terenului. Nici nu ma asezasem bine in poarta si ne-au dat gol, era minutul 2, si parca ne-au taiat picioarele. Asta-i fotbalul si tocmai de aia e frumos, nu cistiga mereu cei mai buni” (Dumitru „Tete” Moraru)
Ei ne-au facut de ris
17 NËNTORI TIRANA – DINAMO 1-0 (Kola 86)
17.09.1986 Tirana; Stadion: Qemal Stafa; Spectatori: 26.000
DINAMO: Moraru – I. Varga, Movila, Al. Nicolae, Stanescu – Rednic, Andone, Mihaescu (65 Dragnea), Balaci (82 Al. Suciu) – Camataru, M. Damaschin. Antrenor: Mircea Lucescu.
DINAMO BUCURESTI – 17 NËNTORI TIRANA 1-2 (Camataru 80 / Minga 2, Josa 90)
01.10.1986 Bucuresti; Stadion: Dinamo; Spectatori: 20.000
DINAMO: Moraru – I. Varga (61 Al. Suciu), Movila, Al. Nicolae, Stanescu – Rednic, Andone (20 Dragnea), Mihaescu, Balaci – Camataru, M. Damaschin. Antrenor: Mircea Lucescu.
iata A G, am prevazut bine, Luceafarul a oprit primul meci !!! Deci analiza mea a fost buna. buna.
http://www.gsp.ro/international/stranieri/video-mircea-lucescu-a-intervenit-peste-arbitru-si-a-oprit-un-meci-al-lui-sahtior-donetk-438669.html
altul e nebun.