in Sfatul bătrânilor

Ce-am făcut cu viitorul?

Olympic-RingsEchipa feminină de handbal a pierdut în fața Angolei și a Braziliei (în ultimul meci, cu 13 – 26), dar noi încă facem calcule, ca în cazul naționalei de fotbal înaintea unui meci crucial, tratând pacientul cu nițică algebră și știri-bombă. La ce medalii mai avem șanse? La câte?

Ne-am dus singuri la groapă și singuri ne bocim. Nu lipsa noastră în vreun top al obiectelor atârnate de gât este problema, ci faptul că, în România, sportul este tratat de mulți ani ca un câine comunitar. 

De unde campioni olimpici? Întrebați ce ingrediente sunt necesare pentru apariția unor campioni olimpici, oamenii răspund: “muncă și iar muncă”, “talent”, “transpirație”, “dedicație”, “patriotism”, “îndârjire”, adică toate cele ale sportivului. Nimeni nu zice, de pildă, “bani”. Nimeni nu zice “un sistem”, unul în care, la toate eșaloanele, să fie premiată performanța. Nimeni nu zice “atenție”, majoritatea articolelor din presa clasică de sport fiind pentru oameni care nu pot citi un rând despre oameni care nu merită un rând. Or, același mecanism care oferă titluri ca nadă spre articole fără sens și miez oferă și sportivi slabi și nemotivați.

Dar noi avem o problemă cu Simona Halep. Ea e motivul pentru care ne scapă medaliile la Rio.

Olimpiada e un bec care se aprinde o dată la patru ani, când începem să mârâim după rezultate. Apariția unui campion olimpic, în aceste condiții, ar fi un miracol. E ca și cum, din senin, un mare violonist ar apărea într-o familie în care nu s-a văzut timp de secole o vioară și, după câteva repetiții în garaj, ar ieși cântând dumnezeiește, ba chiar și legat la o mână, balada lui Porumbescu.

Faptul că, pentru prima oară în aproape jumătate de secol, nu avem echipa feminină de gimnastică la o olimpiadă a trecut prea lesne pe lângă noi. Mai mult, participăm cu Cătălina Ponor și Drăgulescu (jos pălăria pentru ei!), să le ținem așadar pumnii să fie valizi și la următoarele Jocuri, poate și la cele hibernale. E multă tristețe, dar și mult sens în chestiunea asta, căci e al naibii de normal ca o sportivă care a depășit de mult vârsta teoretică a performanței să ducă drapelul acestei țări. E semnul de netăgăduit al valorii ei, dar al eșecului nostru de a produce tinerețe de valoare.

Trecutul ne rămâne cel mai bun viitor; putem pune casete video la aniversări, dacă vrem să retrăim bucurii sportive. Mai aveam puțin și ne-ar fi reprezentat Ana Aslan. În condițiile în care Ciusovitina concurează, pentru Uzbekistan, la 41 de ani, nici n-ar fi ciudat. Suntem uzbecii Europei.

De aceea, cea mai potrivită măsură pentru învierea sportului românesc ar fi să mergem în minunata Casă a Poporului Cuvios, crescută la subrațul celei originale și care tocmai a primit noi fonduri de la Primăria Bucureștiului. Să ne reunim acolo și, zgâlțâind coliva, să ne rugăm ca sportul românesc să fie primit.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

45 Comments

 1. nu prea are legatura biserica cu sportul; bag seama ca toata lumea a gasit tapul ispastor al saraciei din tara: nu sunt spitale din cauza bisericilor, acum vad ca ai intrat si tu in hora asta; lucru trist de altfel, din doua motive: logica falsa si lipsa de informare;
  logica falsa: se induce ideea ca din cauza acestei catedrale e lipsa in alte domenii; fals, evident, cauza fiind coruptia masiva, bataia de joc a politicienilor;
  lipsa de informare: ar trebui sa vezi cat din bugetele locale se duc la biserici si cat pe “sustinerea echipelor de fotbal”, adica bani sifonati, dati unor derbedei care isi cumpara masini de lux si petrec in cluburi; eu prefer biserici decat sustinerea publica pentru sport de performanta pentru adulti (fotbal, handbal, etc); sunt pentru constructie de terenuri, sali de sport, bazine, dar nu pentru cluburi profesioniste;

  Adrian, te rog eu, data viitoare nu mai amesteca lucrurile. Aspectul spiritual e una, cel sportiv e alta; nu cred ca e nevoie sa alegem intre acestea doua, ci sa alegem intre derbedei si competenti.

  ce m

 2. @bogdan:
  Eu zic așa: să dea bani pentru catedrală cei ce vor o catedrală, iar cei care nu o vor să nu fie obligați să o facă. Ca în cazul Cumințeniei Pământului, de pildă. Nicio problemă cu asta. Când însă Primăria mai alocă 15 milioane de RON, am o problemă. Poate în Turcia e OK această procedură.
  Nici pentru sport n-aș vrea să mi se ia din buzunar fără să fiu consultat. Dar nu e cazul, se pare. Doamna primar mai degrabă anulează competiții sportive.

 3. De acord cu tine, insa atunci daramam statul. De ce?
  Pai pentru ca unii merg la teatru, altii la film, altii la mall, altii la biserica, altii pe stadion, altii nu vor la razboi, altii nu vor la scoala, altii nu vor autostrazi ca ei nu ies din satul lor, etc, etc.
  Asadar cum facem? Tu nu vrei biserica, eu vreau; tu vrei stadion, eu nu vreau.
  Am inteles ca se vor reabilita 3-4 stadioane in Bucuresti. Eu prefer terenuri de sport pentru copii, bazine, etc.

 4. Nu mai spun de amploarea costului unei biserici si de cea a unui stadion. Faimoasa catedrala e o exceptie, prin amploarea ei; e discutabila constructia ei, din cate am inteles planul era din 1918, dupa marea unire, erau si bani, dar s-au papat, a venit razboiul, etc..

 5. facem subscriptie si pentru: stadioane, opera, teatre, scoli, autostrazi, subventii pentru jde mii de structuri / persoane / pensii, etc…?

  Care e limita public / privat? Eu n-as da bani pentru finantarea de golanii din astea cum sunt olimpiadele; s-a scris destul de mult despre coruptia imensa din acest monopol numit CIO, incontrolabil de vreo autoritate.
  Ce finantam? teatru ieftin pe banii prostilor? finantam doping, asta finantam.

 6. ca sa inchei, ca discutia e lunga: nu stiu de ce se considera ca “biserica”, oricare ar fi ea, tine de spatiul total privat, daca se poate sa intre sub pamant; in schimb in spatiul public se poate vehicula orice cretinism / tiganeala / manifestare / sport / credinta pseudo-religioasa / manifestare comerciala / politica / sportiva, etc…

 7. mai gandeste-te ca omul nu e format numai din corp si minte; mai e o zona careia ar trebui sa ne adresam; zona care tine de sens; zona care nu e satisfacuta de nici o structura de tipul sport / cultura / educatie / economie.
  Ca in piramida nevoilor omului, plecand de la stadiul de copil pana la batranete, nu ajung toti sa simta aceasta nevoie, da, asta e o discutie.
  Poti citi un pic din Viktor Frankl cu a sa logoterapie, ca sa nu ne referim doar la spatiul religios.

 8. Era frumos sa fi citit acest articol inainte de Jocuri,personal nu-nteleg de unde atata uimire,ajung sa cred ca ma pricep mai bine decat toata presa sportiva la un loc,cand de fapt orice fan care are termen de comparatie (Sky Sports de exemplu) realizeaza in ce hal e sportul si presa in Romania.
  Am vazut Australia-Franta si Australia-Serbia la baschet si Ungaria-Serbia la polo,nu ma pricep la aceste sporturi,dar mi s-a parut spectacol.

 9. Bogdan face o frumoasa si, zic eu, corecta pledoarie pentru nevoile spirituale. Doar punctul de plecare e putin fortat, Adrian n-a protestat contra ortodoxiei care se implica in viata laica-e de discutat si-aici, s-a legat doar de Catedrala care nu e doar o “exagerare” ci o nesimtire. Am vazut-o si eu de curand si m-a luat cu fiori cand am vazut ce bine se incadreaza in peisaj, in ansamblul arhitectonic, e o demna anexa si continuare a Casei Poporului, aceeasi megalomanie, aceeasi dorinta de a domina, de a strivi. Catedrala asta atarna ca o ghiulea in orice pledoarie pro-spiritualitate.

 10. @Bogdan
  “… acest monopol(…) incontrolabil de vreo autoritate.
  Ce finantam? teatru ieftin pe banii prostilor?… ”
  … tu nu ești de-acord să finanțezi așa ceva?.. dar ești OK cu CMNului??
  păi tocmai ai descris incredibil de bine BOR

 11. @bogdan:
  E interesanta tema și mulțumesc că o propui.
  “Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”.
  Eu consider că ne aflăm într-o discuție despre ce și cum poate decide primăria, adică un for civil, al Cezarului. Fiind și credincios, și inginer, mă zbat totuși într-o dilemă :D
  Cred însă că un for ca primăria trebuie să judece cu împărțirea banului public, pentru orice construcție publică, pornind de la ideea de necesitate. “E necesar un nou stadion, o nouă gară? un nou aeroport? o nouă biserică?”. Ca inginer spun că există normative care stabilesc aceste nevoi și nu cred că era necesară. Din punctul de vedere al credinciosului spun că n-am simțit deloc nevoia unei catedrale, mai ales a uneia gigantice, urâte și deloc ortodoxe ca stil.

 12. Nu ma bucur prea mult la competitiile care acum sunt foarte comerciale…dar sportul in Romania nu a murit…vad sute de biciclisti facand trasee grele,terenuri in fata scolii in care se da viata pentru o minge(de fotbal ,baschet ,tenis..etc),sali de forta pline de culturisti?,bazine de inot mereu pline,parcuri pline de atleti?,piste pline mereu iarna…asta trebuie sa ne bucure…nu ce face statul,nu cat plateste pentru sport…parerea mea e ca trebuie sa facem sport …si o facem..cat de buni suntem pe plan international nu prea ma intereseaza…

 13. @cabrera. Mai, tu cel cu capra, vorbeste cu Adrian sa nu permita comentariile celor care avem opinii diferite de voi, bine? Asa am rezolvat problema, aveti unanimitate.

 14. Catedrala asta s-a vrut si a ajuns un simbol. Un simbol al orgoliului, al trufiei, al puterii. Daca astea sunt trasaturile noului crestin, ma inchin.

 15. @Adrian
  Nimeni nu a contestat afirmatiile tale din articol referitoare la sport. Daca te face sa te simti mai bine, iti spun ca sunt de acord cu el. Doar atat am considerat inoportun in material, referirea la Catedrala. Si, dupa cum ai vazut si pe facebook, sunt destui oameni care nu au fost in ton cu tine. E o afirmatie total nelalocul ei, intelege ca nu isi are locul. Ca tu te incapatanezi sa nu vezi asta, e treaba ta. E mai important orgoliul, asa ca poti continua cu misto-ul ieftin.

 16. Nu mai bine raminem la robbie fowler supranumit GOD si la un derby basc pe san mames cunoscut ca ‘ la catedral ‘ ? Ca de dialogat cu risii aia de mai sus nu-i nici o sansa .

 17. @AG Niciodata optimist , ar fi culmea. Prevad un alt sezon frustrant si inconsistent si doar sper ca man u si chelski sa nu ia titlul . Si daca e posibil ca maureen sa
  get the sack again, sa dispara pentru totdeauna la braga sau leiria ca m-am saturat de glumele alea de ospatarita portugheza pe care si le pregateste seara in fata oglinzii.

 18. Daca un sobor de preoti ar fi sfintit lotul olimpic roman, am fi avut si noi rezultate la Olimpiada. Amin!

  P.S. D-na Primar e ingrijorata de gatuirile de trafic cauzate de maratoane organizate din ani in pasti, dar nu si de cele care vor fi cauzate de zecile de mii de credinciosi care o sa se toate zilnic la noua catedrala.

 19. Am vazut proiectul catedralei in 3D. Ce risipa de bani! Mai bine puneau o cruce pe casa poporului si imparteau spatiul cu politicienii.

  Ma rog, ar fi putut confuza lumea…

 20. Trebuie sa recunosc ca prima reactie pe care am avut-o dupa ce am vazut planurile catedralei a fost profund religioasa: am spus “Dumnezeule!”

 21. in ultimii 25 de ani am avut cei mai prosti fundasi stinga ever . e 2016 si asta-i bate pe toti in totala lui neinteligenta fobalistica .