in Gazeta Sporturilor

Fotbal preliminar

stadionCând mai apare vreun proiect de stadion, este de parcă s-ar pogorî extratereștrii cu dare de mână peste România. Vezi desene demne de episodul 7 din Star Wars. Și e normal: doar extratereștrii s-ar putea deplasa cu ușurință prin România în lipsa autostrăzilor, pentru care nu se depun la fel de multe eforturi.

În Botoșani, Târgu Jiu, Brașov, Arad, Năvodari, Brăila și Galați, Suceava, Timișoara se tot vorbește de adevărate catedrale ale mînuirii neamului. Țara întreagă e o salbă de arene și părți importante din sumele alocate vor fi luate din bugetele locale. Cea mai bună rată de ocupare a unei arene a fost însă, în 2014, de 60,5 %. Steaua (a se citi FCSB) a adus anul trecut la stadion, în medie, doar 3.600 spectatori pe meci. Sunt echipe care au sub 1.000 de suporteri la fiecare partidă, dar construiesc stadioane de 20.000 de locuri. E filosofia veche: „Să fie, că nu se știe”. Poate ajunge echipa în turul 8 preliminar din Europa League.

De ce s-ar construi aceste stadioane de fotbal într-o țară în care echipele părăsesc competițiile europene înainte ca ele să înceapă cu adevărat? Nici măcar n-am câștigat organizarea vreunei competiții, cu excepția a patru partide din cadrul Euro 2020, unde vor juca alții, iar toate acele partide vor se vor disputa pe National Arena, fiind necesare încă două arene de rezervă.

Iată cazul stadionului din Craiova, care se va face, până la urmă, după ce primăriței i-a trecut furia de la alegerile prezidențiale. Ce alte întreceri sportive s-ar putea organiza acolo în afara fotbalului? Conform proiectului, “rugby, oină, hochei pe iarbă, minihochei sau fotbal american”. Craiova nu are însă o echipă de rugby, iar All Blacks nu și-au manifestat încă intenția de a se muta în Bănie. În locul celorlalte discipline, mai bine scriau “curse ilegale de mașini”. Altceva? “Alte evenimente culturale și sociale”. Dar ce evenimente?

Cu ce umpli un stadion, în lipsa interesului pentru fotbal? Cu aer? Cu figuranți? Ar fi o soluție, dar sunt deja prea mulți pe gazon. O altă posibilitate ar fi reintroducerea stagiului militar obligatoriu și aducerea de soldați îmbrăcați în civil. Măcar am avea galerii disciplinate. Se pot monta grătare și copăcei pentru cei care vor să iasă la iarbă verde. Se pot organiza transhumanțe, pelerinaje religioase, mitinguri electorale, Daciada 2.0. Iată cum Ceaușescu s-a dovedit a fi, în felul lui, un vizionar: noroc că există Casa Poporului să se organizeze concerte în fața ei, în timp ce stadioanele se burdușesc doar în scopuri politice.

Vă reamintesc cazul arenei din Giurgiu, unde în locul unei tribune a fost instalat un banner imens cu suporteri desenați. Am putea s-o îmbunătățim – tehnologia ne ajută – cu proiecțiile 3D ale unor fotbaliști din Liga Campionilor care să joace în fața tribunelor 2D.

Pentru competițiile europene intercluburi nu există un algoritm deștept asemănător cu cel care a permis echipei naționale să ajungă pe locul al optulea în Clasamentul FIFA. De aceea, construcția de stadioane este unul dintre puținele proiecte cu adevărat europene din România, căci le facem în cea mai mare măsură pentru fanii echipelor adverse din tururile preliminare.

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Nu stiu ce sa cred, dar mai nou tot se construiesc terenuri,arene (oare pentru ce) . Sincer fotbalul romanesc este jalnic.

  2. “algoritm destept” e acela care elimina campioanele din estul europei, punandu-le sa se scoata intre ele in “8 tururi preliminare”(ca sa-l citez pe autor), asta pentru ca echipa de pe locul 5 din germania sau spania sa joace fara emotii in liga “campionilor”.

  3. E cam greu ca la noi sa-si revina fotbalul.. n-o sa mai fie niciodata ce era acum cativa ani. Pana si echipa de pe locul 1 tre’ sa treaca de cateva tururi pentru grupe, pe cand.. acum ceva timp, aveam o echipa direct acolo si inca una care se batea pentru un loc. Cateva care mergeau prin Uefa(Europa League). Mai bine sustii o echipa financiar pe alte planuri, nu-i construiesti un stadion de care nu are nevoie.

  4. “…catedrala manuirii neamului”… :)
    Oare noile arene vor intra in calcul pentru mp de spatiu verde amenajat per cap de locuitor?! Inclin sa cred ca da… doar au calculat cimitirele si aliniamentele stradale. Oricum, ideea ta privind disponibilitatea de a folosi terenurile pentru picnic este geniala.