in Gazeta Sporturilor

Fotbal de pokemoni

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

282266613a79dd3f2846103653392534Ce tumult în fotbalul românesc! Dacă citești presa, ai zice că Euro 2016 a fost doar încălzirea pentru adevărata competiție, că Ronaldo și Griezmann au deschis balul în care prinții carpatini ai gazonului semnează cu echipe de top prin ziare și prin site-uri.

De dimineața până seara se vorbește despre mutări pe o hartă din aburi. „Alibec este în vizorul unor cluburi din Rusia și Germania”, „Budescu îi ține pe granzi în șah”, ba chiar și că Victor Pițurcă este un posibil selecționer al Belgiei. România e țara miracolelor cotidiene, unde apa rece are tărie și buchet. 

Iată, la Karabukspor se naște o a doua „Brescia romena”, cu diferența că, transferând români la mica formație italiană, acum aproape un sfert de secol, Lucescu readucea fotbaliști în circuitul fotbalului mare. Acum, cluburile turce reprezintă ultimul pas înaintea repatrierii, care nu e altceva decât un alt fel de retragere din activitate. Astăzi, la Karabukspor avem cinci fotbaliști români, Alexe, Găman, Latovlevici, Tănase, Neagu. Cu excepția lui Găman, niciunul nu mai este în circuitul echipei naționale, iar Valerică n-a jucat nici măcar o secundă la Euro 2016.

Colonizăm estul european ca angrosiștii chinezi. De la proaspătul condamnat Mitică Dragomir, care lăuda un fotbalist, am mai auzit o expresie: „e jucător de străinătate”. Este ca produsul de export de pe vremea lui Ceaușescu: o raritate la care aveau dreptul numai străinii și românii cu pile.

Cum ajungi „jucător de străinătate”? Cu excepția lui Chipciu, care a plecat ca un pompier, către un oraș de care alții nu știu cum să se îndepărteze mai repede, singurul jucător care a făcut ceva constructiv este Hamroun. Omul a spus că are niște probleme personale și s-a dus să-și negocieze un transfer. Mi se pare firesc să fugi dintr-o zonă calamitată: ce poate fi mai personal de atât?

Vă dați seama? Suntem singura țară din lume unde începe competiția fără să se știe cine participă la ea. E ca și cum ai organiza nunta fără să fii sigur pe cine ia mireasa, aceasta rezervându-și dreptul ca, până la nunta de argint, să aleagă. Cine trebuie să joace în Liga 1: Rapid sau ACS Timișoara? Liga Profesionistă de Fotbal, organizatoarea competiției, nu știe; a pasat răspunderea spre FRF. Mai simplu ar fi ca la show-urile televizate – să voteze publicul, prin SMS.

Fotbalul românesc a încetat să existe, dar ei l-au proptit în dreptul ferestrei, să mai încaseze de câteva ori pensia. Soluția e să-i transformăm pe fotbaliștii noștri în pokemoni: e singurul mod în care cluburile mari s-ar întrece să-i vâneze.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.