in Gazeta Sporturilor

E timpul pentru un selecționer străin

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp
Eșecul de la Euro 2016 este rezultatul unui fotbal mic, corupt și închis în el însuși.

burleanuMeciul unei generații. Am auzit de prea multe ori această înșiruire flască de cuvinte creată de laboratoarele mediocrității din presă pentru ca ea să mai însemne ceva. Poate chiar aici e sâmburele răului: să ajungi să crezi că 90 de minute, fie și soldate cu o victorie, pot înlocui atâta amar de timp pierdut.

Meciul unei generații nu s-a jucat la Lyon, după cum nu s-a jucat nici în Ghencea, cu slovenii, în 2001, nici în meciul cu danezii din 2003, nici acum trei ani, în barajul cu grecii. Nu. Atunci doar au fost trecute pe răboj scorurile previzibile. Adevăratul meci al acestei generații și al celor vor urma se joacă în fiecare secundă, și, după cum se arată, suntem permanent conduși. 

Cei pe care i-am văzut duminică pierzând rușinos sunt doar vârful aisbergului, produși de un sistem pe care-l cauționăm prin tăcere, același care diluează dezinfectanții și care le așază favoriților stele pe umeri. Sunt slabi acești fotbaliști? Da. Puteau fi altfel? Greu de crezut. Taman acela ar fi fost miracolul.

Această organizare medievală asta promite – miracole – și doar pe asta se bazează. Pe crampe ale destinului, pe alinieri de planete, pe șuturi norocoase, pe diverse „minuni de la Liberec”. Într-o țară care răsucește icoane în mâini ca unic imbold al performanței și care face coadă la moaște, dar nu la vot, singurul miracol e liniștea cu care alunecăm spre vid.

Cum să avem rezultate, chiar și unele medii, dacă fotbalul nostru e ghemuit în el însuși? Cum să pui selecționer un antrenor care, la momentul tuturor ungerilor sale, nu antrenase nici măcar o singură echipă din străinătate? Cum să-l înlocuiești apoi cu unul care, până în momentul reactivării, nu mai antrenase de opt ani? În mod logic, după Pițurcă și Iordănescu ar trebui să urmeze Hizo sau Halagian.

Noul președinte al FRF a promis că va schimba sistemul și n-a făcut-o. Și-a construit în schimb propriul sistem, în vârful căruia stă cocoțat ca un mire din marțipan. Este momentul să-și respecte programul pentru care a fost votat și să purceadă la o schimbare reală, de la bază spre vârf, nu înlocuirea unui Nea cu un Mister.

A venit, de asemenea, momentul pentru un selecționer străin. Nu-mi spuneți că un astfel de tehnician n-ar cunoaște specificul fotbalului românesc, căci e suficient să te uiți la felul în care a jucat echipa României duminică „meciul unei generații” pentru a înțelege care e astăzi singurul lui specific: să producă jucători lipsiți de forță, de ambiție, de tehnică și de viitor.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Buna, maestre.

  Mare dreptate ai. Dar cred ca adevaratul cancer e in fotbalul intern, si asta e greu de indepartat. Am comentat recent pe FB ca in cazul unei remaineri masive anumite echipe de traditie vor muri. Pe de o parte, e trist. Pe de alta, ele au murit de mult, ceea ce vedem sunt niste “zombie” carora le-a fost supt sangele si s-au transformat in niste vampiri. Moartea lor e trista, dar inevitabila.
  Cat priveste antrenorul strain- poate. Dar cred ca pana acolo, e nevoie de o revolutie a sistemului, din radacini. Arrigo Sacchi, Jose Mourinho si Sir Alex Ferguson impreuna ar fi esuat cu lesinatii nostrii.
  Una din metode e sa schimbam canalele cand e fotbal, sa nu mai mergem la meciuri, si sa ignoram articolele care nu sunt despre sport ci mai mult can-can.

 2. Nu cred in antrenor strain. Ai nostri de joaca prin strainataturi au antrenor strain si nu rup gura targului. Ce sa faca un antrenor strain? Tactica? Psihologie? Albanezii ne-au batut nu pentru ca au antrenor strain, ci pentru ca au avut o-mandrie-pe-bune de-a fi albanezi. Nu-i antrenor strain sa bage asta in cap nici unei natie.

 3. AG

  Un antrenor strain ar fi mers pe timpul lui Mutu si Chivu, acum e prea tarziu. Nu mai avem jucatori, nu mai avem campionat.

  Trebuie inceput de jos de tot, de la juniori. Toate echipele de prima liga vor trebui sa aibe echipe de tineret si numarul de jucatori straini va trebui limitat.

  Nu mai sunt bani? Inseamna ca macar cineva in tara asta si-a facut meseria cum trebuie. Cum cine? Hotii! Scuze politicienii si oamenii de afaceri am vrut sa spun…

 4. Si eu vreau antrenor strain, fie si albanez :) Serios acum, hai sa ne uitam la unguri (nu numai la unguroaice :)). Grupul de jucatori e acelasi, portarul are aceiasi pantaloni de 20 de ani incoace insa intre echipa din calificari si cea de la Euro nu prea exista asemanari. Ce s-a schimbat? Antrenorul, au adus un neamt si gata.

 5. Piturca e strain pentru ca antreneaza la arabi, sau pentru ca e strain de fotbal? Daca raspunsul e da, ce mai asteptam?