in Gazeta Sporturilor

Meciul amical dintre românii care mint și cei care-i cred, știind că mint

Apare la TV un domn cu un look mai degrabă agricol, îmbrăcat într-un costum de mii de euro. Ți l-ai imagina cerând una mică la terasa din colț, dar el ne povestește cum va organiza România meciuri la Euro 2020. E Ministrul “Subdezvoltării” Regionale. Ascultându-l, îți imaginezi o Românie în plin avânt, trimițând rachete în spațiu cu combustibilul strâns sub buda din spatele curții. 

Adevăratul Euro 2020 se organizează aici pentru a se demonstra adevărul unei minciuni. E ca atunci când știm toți că naționala de fotbal nu mai are nicio șansă să meargă la un turneu final, dar de prin tufișuri sar matematicieni care se străduiesc să demonstreze că ne vom califica.

Minciuna, în România, n-are picioare scurte, ci craci de fotomodel. Gonește ca Usain Bolt prin cotloanele palatelor. Nu vom organiza la Euro 2020 nici măcar un șut pe lângă poartă, darămite un meci. O știu și cei care mint, și cei care-i ascultă. Metroul din Drumul Taberei a fost început în 2011 și trebuia terminat în 2014; nu-i gata nici azi. Cum credeți că se va face, în doi ani, o linie de metrou până la Aeroportul Otopeni? Chiar ei au recunoscut că nu va fi.

Tot în doi ani, Ministrul “Subdezvoltării” Regionale promite nu doar refacerea a trei stadioane (erau patru inițial, dar, ca-n porumbelul care stătea să cadă, unul deja nu mai e), ci și construirea a 400 de noi arene. Poate doar dacă le vor face prin curțile lor. Atunci da, se poate. Ăștia n-au putut construi în 18 ani o autostradă de la est la vest, deși am plătit-o de 100 de ori, dar anunță în doi ani sute de kilometri.

În țara asta se pot organiza doar preselecții pentru Eurovision și concursuri de înghețare a apelor. În paralel, mai există play-out-ul: cum să-ți bagi capul cât mai adânc în gunoi, acceptând aceste minciuni, doar pentru iluzia că-ți vei petrece restul vieților într-o mizerie ceva mai acceptabilă.

Ca stat (ce cuvânt potrivit pentru o țară care stă!), România e angrenată într-o singură competiție: lupta pentru evitarea retrogradării. Și nu cu Bulgaria ori cu Ungaria ne luptăm noi aici, e meciul amical dintre românii care mint și românii care-i cred, știind că mint.

Cu cioclii la putere nu putem organiza decât înmormântări. Vă spun și cum va fi. La începutul lui 2020, vor veni cei de la UEFA în inspecție. Vor găsi câteva cotețe de găini date cu var pe post de stadioane și se vor lua cu mâinile de cap, apoi vor muta partidele în Ungaria și Rusia. Ai noștri vor susține o conferință de presă, unde se vor umfla în pene. „Am vrut, dar nu s-a putut”, trimițând săgeți către Europa, care ne-ar fi pus bețe în roate. “Puteau și ei să mai închidă ochii”.

România e o țară sinistrată, iar catastrofa ei zilnică suntem chiar noi. O ploaie ceva mai zdravănă ne-ar face să ne scurgem, cu toate instituțiile, stadioanele și minciunile noastre, în Marea Neagră. Dar chiar și atunci ne-am bucura, zicând că-i croazieră de lux primită gratis de la Guvernul României.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. In satul meu natal (unde avem si un hotel cu wifi) se spune “fundul curtii” :))
  De “spatele curtii” eu nu am mai auzit.
  Sa fie oare din cauza ca limba noastra-i o comoara in adancuri in fund data?

 2. Cat adevar trist…ma inclin pentru frumusetea si coeziunea textului, dar plang, cu privirea in pamant, pentru rana vie dezvelita de cuvinte.

 3. Ma uitam la acel chenar o secunda, pana sa observ ca Romania este accentuat pe harta in caz ca-l cautam drumul cel mai bun de la granita de west. Ultima oara am fost in Romania cand inca nici vorba nu era despre NATO sau Europa Unita si credeam ca la vizita urmatoare voi zbura pe autostrada/motorway/freeway, dar m-am inselat. Cred ca nu vor trai destul sa fie impanzit tara romaneasca de sistem de drumuri moderne, inteleg ca este inutil ca se mege indarart cu toate avansurile intr-un secol orientat spre eternitate, nu cimitir ci era spatiala!!!
  Pai, atunci la ce-s bune drumurile??? se vor intreba cei cu budgetu’, ca spre cer nu-i nevoie sa fie pavat calea :)))

  Pentru ca nu stiu ce eveniment fotbalistic va fi in acel an, imaginez ca NU Campionatul Mondial de Fotabal, ca n-ar incape vizitorii nici in teritoriile romanesti din tarile vecine si s-ar scufunda Ardealul si Marea Neagra ar deseca … scena de groaza ar fi goana dupa mancare sanatoasa, ca si asaltul de Hoarda Tatareasca pe vremuri contra care inca se roaga in mataniile maghiare in biserici sa ne apere toti sfintii sa nu se mai intample. “Uram, irgalmazz nekünk!”

 4. Un an de acum incolo toate activitatile sint inghetate, PSD-ul se pregateste de nunta (daca nu fura DNA-ul mirele pina atunci).

 5. Hai frate,nu fi si tu atat de pesimist. serios acum, America de sud sau, ma rog, unii de pe acolo au reusit sa organizeze niste mondiale. Dar intr-adevar exista o problema. Nu poti securiza vreo zona ca acolo. Ca la noi nu-s favele pe care sa le poti inchide. Militari, Matasari, Berceni, Ferentari etc. sunt zone libere. Nu poti “ca sa le iei” bucuria de a circula/jubila/profita unde doreste spiritul lor liber. Si fara ironie, cred ca asa e mai bine, sa nu lasam alde politistii sau jandarmii sa ne inchida in scara blocului. Stiu ca da in paralel cu ce atat de bine ai descris, da’ voiam sa zic si de aspecte pozitive, vorba lui nea Nelu.
  PS. Dincolo sau dincoace de pitecantropul de la subdezvoltare, ne calificam si jucam si in meciul inaugural. Pai nu?

 6. Harta arată o realitate cruntă. Suntem teritoriul marginal al unui imperiu. După noi vin teritoriile care, dacă am fi fost pe vremea romanilor, ar fi apărut pe hărţile lor ca niște mari întinderi albe presupus a fi locuite de vârcolaci, spiriduşi şi zâne.