in Filme, Recomandări

Documentare excepționale. The Secrets of Quantum Physics.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

V-am mai recomandat un documentar realizat de BBC și prezentat de fizicianul Jim Al-Khalili, promițând atunci că voi reveni și cu alte recomandări înrudite. Acest documentar e unul dintre ele: The Secrets of Quantum Physics.

Frumusețea acestor producții este că sunt făcute astfel încât să le înțeleagă oricine, narațiunea este fermecătoare, iar șirul întâmplărilor și misterelor are noimă și cauzalitate, de parcă am fi într-o nuvelă polițistă. O introducere mai bună în mecanica cuantică și în paradoxurile ei extraordinare nu se putea face. Se pleacă de la o corelație ciudată dintre temperatura filamentului unui bec și culoarea luminii pe care o produce, Max Planck ne aruncă într-un bazin pentru antrenarea scafandrilor, de unde Einstein ne trage la mal cu teoria lui revoluționară despre natura cuantică a luminii.

Și începe nebunia.

La un moment dat, acum aproape 90 de ani, oamenii de știință era prinși într-o dilemă despre natura realității însăși. Totul a pornit de la un experiment foarte simplu unde s-au obervat un comportament inexplicabil al electronilor, care a dus la crearea de către danezul Niels Bohr a unei teorii noi, nebunească pentru acea vreme: mecanica cuantică. Timp de zeci de ani, savanții s-au aflat în două tabere, pentru explicarea rezultatelor acestui experiment și a altora asemănătoare. Au fost două explicații opuse: una a lui Einstein, ce părea mai rezonabilă, cealaltă a lui Bohr, ce pare nebunească și astăzi. Danezul susținea, printre altele, că două particule cuantice pot comunica instantaneu într-un mod misterios, chiar dacă sunt despărțite de secole-lumină.

Cine credeți că a câștigat?

Aceeași luptă a teoriilor este redată, în trecere, și într-un alt documentar în trei părți, Atom. BBC are însă multe producții extrem de interesante de popularizare a științei, avându-l pe Jim Al-Khalili drept prezentator, dintre care vă recomand cu căldură Light and Dark, Everything and Nothing, Shock and Awe: The Story of Electricity.

Dacă fizica și chimia din liceu vi s-au părut plictisitoare, ei bine, v-ați înșelat. Doar nu v-au fost „povestite” bine.

The Secrets of Quantum Physics poate fi urmărit pe YouTube.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. E foarte bine realizat, l-am vazut de curand si acum inteleg si eu 1% din fizica cuantica.

    Hai ca am glumit, ca doar nu mi-am tras doctorat, am vrut sa zic 0.001%, adica atat cat sa incep o conversatie la un chef, sa epatez cu prima fraza si apoi sa dispar in ceata! :)

  2. Alex_S dupa vizionarea acestui documentar putem crede ca stim 1% din fizica cuantica,ar trebui sa ne mai uitam la doua documentare ca sa ne dam seama ca nu stim de fapt nimic din ea :)))