in Recomandări

Documentare de excepție (II). Making a murderer (2015)

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

makingamurderer_head11985, Manitowoc, Wisconsin, SUA. Un tânăr în vârstă de 23 de ani, Steven Avery, e învinuit de agresiune sexuală și de tentativă de crimă împotriva unei femei, Penny Beerntsen, apoi găsit vinovat și condamnat la 32 de ani în închisoare. În 2003, așadar după 18 ani, întrucât tehnologia avansase și s-au putut testa probele ADN prelevate atunci, Steven Avery este găsit nevinovat și eliberat din închisoare. Doi ani mai târziu, după ce dăduse în judecată statul pentru închidere ilegală, Avery este acuzat pentru uciderea unei alte femei, Teresa Halbach. Deși printre polițiștii care au adunat probe s-au aflat și câțiva dintre cei care-l băgaseră pe nedrept la pușcărie în 1985, Steven este arestat, acuzat și condamnat din nou, la închisoare pe viață. 

Este o călătorie în miezul Americii profunde, într-unul din acele “small towns” despre care scrie de obicei Stephen King. Un loc în care familiile sunt atât de numeroase, încât o stradă le poartă numele. Un loc unde soții seamănă atât de mult între ei, încât te întrebi dacă nu cumva sunt înrudiți.

Primul sezon are zece episoade și a fost filmat de-a lungul a zece ani. Finalul fiecărui episod este în genul “cliffhanger”, adică mereu se întâmplă ceva care răstoarnă totul și te lasă mască. E greu de crezut că se poate întâmpla ceva de acest gen într-un documentar, dar viața chiar bate filmul: vă spun, de la “Breaking Bad” încoace nu am urmărit un serial cu atâta înfrigurare.

Lăudat de unii, precum Ricky Gervais sau Alec Baldwin, criticat de alții pentru faptul că ar prezenta doar versiunea apărării, “Making a murderer” (realizat și difuzat de Netflix) este o poveste despre avatarurile justiției. Mai ales, e cronica unei dezagregări umane lente și implacabile. The New York Times l-a descris ca pe “o relatare aproape dickensiană a tragediei unei familii”.

Ce v-am povestit aici e doar o foarte mică parte din ce s-a întâmplat și apare în film. În luna iulie a acestui an, cei de la Netflix au anunțat că se turnează cel de-al doilea sezon, întrucât destinele înfățișate aici cunosc în continuare evoluții surprinzătoare.

Că veți crede sau nu în vinovăția lui Steven Avery, vă asigur că acest film nu vă va lăsa indiferenți.

Nota mea: 9.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.