in Filme, Recomandări

Documentare excepționale. The Jinx (2015)

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Din dorința de a se umple grila, azi se pot face documentare despre oameni care vorbesc cu veiozele ori despre vărul de-al doilea al lui Marian Nistor. Am văzut, de pildă, pe Netflix unul recent, intitulat Area 51. Bob Lazar & Flying Saucers. Or, trebuie să fii foarte îndrăgostit de teoriile conspirației și relativ distant față de gândirea critică pentru a petrece mai mult de 15 minute în compania unui astfel de “documentar”.

Practic, un tip, Bob Lazar, pretinde că în anii ’80 a lucrat la un proiect ultrasecret. Povestea lui e de mult cunoscută. Nu există o umbră de dovadă, nici măcar un fir de argument care să susțină povestea lui. Nimic. Mai mult, producția e îngrozitoare, scenariul învălmășit, personajul principal atins de aripa banalității, regizorul se introduce aiurea în film, iar alegerea lui Mickey Rourke drept narator e hazlie: nici Stallone nu posedă o dicție atât de proastă.

Am făcut acest preambul pentru a pune acest exemplu de “așa nu” față în față cu unul dintre cele mai bune documentare pe care le-am văzut în ultimii ani. Mai tensionat ca un thriller și, în același timp, înfățișând fapte reale.

The Jinx: The Times and Deaths of Robert Durst (HBO, 2015) e una dintre cele mai bune producții de gen pe care le-am văzut vreodată. Robert Durst, fiul unui multimilionar din New York, suferind de Sindromul Asperger, este bănuit de uciderea a trei persoane diferite, dar n-a putut fi condamnat pentru niciuna dintre aceste fapte.

În 1982, soția lui, Kathleen, a dispărut din New York și nu a fost găsită nicicând. Principalul suspect: Robert Durst. În 2000, prietena și confidenta lui Durst, Susan Berman, fiica unui mafiot cunoscut, a fost asasinată în California, iar Durst a fost din nou principalul suspect. Un an mai târziu, mutat incognito în Texas, Durst, care s-ar fi deghizat în femeie, e acuzat de uciderea un vecin afro-american, numit Morris Black.

În acest timp, el era deja urmărit de poliție, pentru că nu se prezentase la o audiere din cazul Berman. Iar el ce a făcut? Noaptea minții: deși avea 500$ în buzunar, a încercat să fure bandaje și un sandviș dintr-o benzinărie.

În 2010, regizorul Andrew Jarecki a făcut un film artistic despre prima sa crimă presupusă: All Good Things, cu Ryan Gosling și Kirsten Dunst. După aceea, Durst l-a contactat pe Jarecki, căruia i-a propus să facă un documentar despre viața lui (a lui Durst, firește), pentru a-și prezenta varianta proprie. Regizorul a acceptat oferta și acesta e exact documentarul pe care vi-l recomand.

Ce credeți că se întâmplă până la capăt? Nu vă trece prin minte, vă asigur.

Povestea are multe întoarceri neașteptate, dar cea mai importantă se petrece în ultimele secunde ale ultimului episod. Pe cei care au văzut filmul îi întreb: “A făcut Durst special ce a făcut în acea secvență?”. Eu zic că da, asemena multor fapte aparent ilogice ale lui Durst, care s-a înfășurat într-o adevărată plasă de păianjen.

Pe ceilalți îi învit să vadă acest documentar. E foarte bun, o explorare a abisurilor ființei umane. Robert Durst e captivant, ca o iguană posedată de un diavol molcom.

Pe 13 ianuarie 2020 se va relua procesul din cazul Berman, în care instanța a decis că sunt admisibile și probe din cazul Black. Sunt convins că va fi și un sezon 2 al serialului.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Foarte bun, mi-a placut mult. La ce faza te referi, din ultimul episod, ca nu mai retin, aceea cand vorbesti singur la baie, recunoscandu-sim practic, vinovatia? Eu as inclina sa cred ca nu a fost regizata.. Viata bate filmul! Sunt multe documentare foarte bune, despre cauri reale pe Netflix. Am remarcat si melodia – Fresh Blood. formatia Eels.