1. Rectify (SUA, 2013 – 2016). Este un serial de mare clasă, creat de către actorul Ray McKinnon, cel care a jucat rolul pastorului înflăcărat din Deadwood și pe cel al lui Lincoln Potter din Sons of Anarchy. Difuzat inițial de Sundance Channel, a fost preluat apoi de Netflix.
La aproape 20 de ani după ce a fost închis pentru violarea și uciderea prietenei sale, după ce noi probe ADN au adus dubii asupra vinovăției sale, Daniel Holden este eliberat din închisoare și se reîntoarce în orășelul său natal din Georgia. Conflicte vechi reapar și relații noi se înfiripă. Sună plat, nu? Așa e, căci un film bun nu poate fi povestit, e o țesătură prea fină.
Un atu este că suspansul vine din ceva neașteptat: mult timp nu știi dacă Holden e sau nu vinovat de crimă. Iar asta se întâmplă pentru că nu vinovăția e ceea ce urmărește serialul, fiind un studiu foarte fin asupra naturii umane, a certitudinilor fiecăruia, a ipocriziei, a abuzului.
Actorul canadian Aden Young (l-ați mai văzut, poate, în Killer Elite) joacă excepțional rolul principal, deși a fost cel care s-a alăturat ultimul distribuției (inițial, Walton Goggins fusese distribuit).
Dacă serialele scad de obicei pe măsură ce trec sezoanele, Rectify devine din ce în ce mai bun. Sezonul final, cel de-al patrulea, a primit pe Metacritic un rating de 99 din 100 – locul al doilea all-time, după sezonul secund din Murphy Brown, care a avut 100%, dar numai din 5 review-uri. Pe Rotten Tomatoes, același sezon a avut un scor de 100%.
Neapărat de văzut. E formidabil.
2. P’tit Quinquin (Franța, 2014). La ăsta, s-ar putea să mă înjurați. Ori vă va plăcea la nebunie, ori vă va enerva cumplit; eu am râs cu spume. Inițial un film artistic de vreo 200 de minute, a fost difuzat de Netflix ca o miniserie.
Quinquin e total incorect politic, un film cu oameni urâți și răi, în care unele scene sunt lungite special ca să te enerveze și cu un sfârșit care nu rezolvă nimic. Personajul principal e un puști urât, rasist, misogin și răutăcios aflat în vacanță la țară în nordul Franței, unde au loc câteva crime bizare, în care cadavrele dezmembrate ale victimelor sunt găsite în interiorul unor vaci.
Vă spun ca la teleshopping: da, ați auzit bine!, cadavrele dezmembrate ale victimelor sunt găsite în interiorul unor vaci. În plus, eroii pozitivi sunt doi polițiști imbecili, unul fiind permanent străbătut de ticuri. Ca în alte pelicule ale lui Bruno Dumont, toți actorii sunt amatori și joacă absolut genial.
Sunt zeci de scene de un cinism și de un absurd greu de imaginat. De pildă, la înmormântarea uneia dintre victime, o fată cântă nu o dată, ci de două ori piesa Cause I Know a lui Taylor Swift.
P’tit Quinquin a fost desemnat de Cahiers du Cinéma drept cel mai bun film din 2014. Nu-i o comedie de situații, ci una neagră și absurdă. E ca și cum De Funes ar fi folosit droguri tari de tot când a făcut seria „Jandarmilor”.
3. 3% (Brazilia, 2016). La început, a fost o serie de trei scurtmetraje postate pe YouTube: o distopie în care lumea e împărțită între “Țărm” și “În Larg”, primul loc fiind un tărâm al sărăciei, al doilea o oază de progres unde toți cei de pe Țărm vor să ajungă. La 20 de ani, fiecare din ei primește o șansă, dar numai 3% dintre doritori reușesc să treacă de Proces, un concurs extrem de dur, cu probe variate.
E o combinație între The Cube și Das Experiment. În 2011, toate rețelele de cablu braziliene au respins difuzarea. Apoi, Netflix a cumpărat drepturile. Seria s-a făcut și s-a transmis cinci ani mai târziu. Este un serial făcut cu de 20 de ori mai puține fonduri decât The Crown (2016), de pildă. Filmat, în mare parte, într-unul dintre stadioanele construite pentru CM2014.
Există puncte slabe. De pildă, filmarea de aproape, pentru a acoperi sărăcia decorurilor, dar care oferă uneori dramatism; la fel, mișcarea permanentă a camerei. În primele patru episoade, cât timp se organizează probele, tensiunea e maximă, dar din păcate scade în următoarele patru.
Celor care cred că există o asemănare cu Hunger Games le amintesc că jalnica serie americană a fost un plagiat foarte prost după filmul japonez Battle Royale. Chiar cu stângăciile ei, această serie, cu dezvoltările de personaje, cu probele neașteptate și cu ritmul rapid de desfășurare a evenimentelor m-a ținut – un timp – cu sufletul la gură.
As adauga si eu Terriers.
http://www.imdb.com/title/tt1493239/
Foarte bun, dupa parerea mea.
Din pacate are doar 1 singur sezon, nu a fost reinnoit, nu stiu motivele.
Eu l-am savurat intr-o singura noapte. :-)
@Claudiu:
Corect, am vazut si eu sezonul acela, mi-a placut, apoi a disparut.
Imi sint necunoscute. Sint sute de seriale zilnic la TV, ziua n-ar fi deajuns de urmarit si cum nu-mi place sa fiu atasata de aparat, ma uit doar la cel care ma intereseaza, Einstein a fost ultimul.
Inainte de alegerile presidentiale mergea On-and-Off Southern Charm dar s-a oprit din productie desi era vizionat ca nu erau democrats … sau pentru care motiv. Doar prostii ruleaza de o vreme.
A Young Doctor’s Notebook & Other Stories cu Daniel Radcliffe si Jon ”Mad man” Hamm :). Serial mai putin cunoscut al vrajitorului Harry Potter, o comedie neagra care se regaseste in top 3 personal la seriale de comedie impreuna cu Extras si Seinfeld.
@juliusmad:
Il pregateam pentru partea a doua a textului. Si mie imi place de mor! E dupa Bulgakov.