in Sfatul bătrânilor

Povestea unor roluri celebre

Multe personaje cunoscute ar fi trebuit interpretate inițial de alți actori. De pildă, la 73 de ani, Frank Sinatra îl putea juca pe John McClane din “Die Hard”.

Michelle Pfeiffer – Clarice, “The Silence of the Lambs” (1991)

Regizorul Jonathan Demme a admis că s-a opus mult timp ideii ca Jodie Foster să o interpreteze pe Clarice. Pur și simplu nu o vedea în acest rol, care avea să-i aducă lui Jodie cel de-al doilea Premiu Oscar din carieră. Prima alegere a fost Michelle Pfeiffer, care a considerat scenariul prea întunecat. A doua a fost Meg Ryan (!), care a părut chiar “ușor ofensată” că Jonathan Demme se gândise la ea pentru acest rol. Apoi, regizorul a vrut-o pe Laura Dern, pe care producătorii au respins-o, considerând-o “relativ necunoscută”.

De asemenea, rolul lui Hannibal Lecter i-a fost oferit inițial lui Sean Connery. Vă imaginați un Lecter vorbind despre jupuiri cu accent scoțian? 

O.J. Simpson – “The Terminator” (1984)

ArnoldTerminatorCrede cineva că ar fi funcționat această alegere? Nici măcar regizorul James Cameron, care a înlemnit când l-a auzit pe șeful companiei producătoare cerându-l cu insistență în rolul principal pe fostul jucător de fotbal american. Arnold Schwarzenegger fusese distribuit inițial în rolul secundar: soldatul din viitor aflat pe urmele eroului pozitiv. “Din fericire, tocmai calitățile lui O.J. l-au făcut nepotrivit pentru rol. Era atât de plăcut de public și părea atât de inocent, încât n-ar fi fost credibil. În plus, nu voiam un film în care un afro-american să fugărească o femeie albă cu un cuțit în mână”, a povestit Cameron.

În mod ironic, temerea regizorului s-a adeverit în viața reală: 11 ani mai târziu, Simpson a fost acuzat de uciderea soției sale, apoi, după un lung proces, achitat. În toamna lui 2017, OJ a fost eliberat dintr-o închisoare din Nevada, unde a petrecut 10 ani, pentru răpire și jaf armat.

Bette Davis – Scarlett O’Hara “Gone With the Wind” (1939)

Vivien_Leigh_Gone_Wind_RestoredA fost cel mai mare casting din istoria filmului, peste 1.400 de actrițe dând probe sau fiind luate în considerare pentru rolul “Scarlett O’Hara”, de-a lungul a trei ani. Cele mai cunoscute au fost Gloria Swanson, Joan Crawford, Paulette Godard, Jean Harlow și Katharine Hepburn. Ultima chiar a cerut o întâlnire cu producătorul David O. Selznick, căruia i-a spus: “Eu sunt Scarlett O’Hara. Rolul e scris practic pentru mine”. Selznick i-a răspuns: „Îmi pare rău, nu mi-l pot imagina pe Rhett Butler vânându-te timp de doisprezece ani”.

Înainte ca romanul să fie publicat, Jack Warner dorea să cumpere drepturile de ecranizare, dar Bette Davis nu s-a arătat atunci interesată să joace rolul lui Scarlett. După ce Selznick a luat drepturile, ea și-a schimbat opinia. Warner Bros – cu care Davis era sub contract –  i-a pus însă lui Selznick condiția ca, pentru a o împrumuta pe Bette, Rhett să fie interpretat de către Errol Flynn. Atât Selznick, cât și Bette Davis – care declarase deja că nu vrea să mai lucreze cu Flynn – au refuzat.

Frank Sinatra – “Die Hard” (1988)

die-hard-with-a-vengeance-bruce-willisProbabil nu vă vine să credeți, pentru că Sinatra avea 73 de ani la momentul acela, dar există o explicație. Cartea după care a fost scris scenariul lui “Die Hard” era urmarea alteia, intitulată “The Detective”. Aceasta fusese ecranizată în 1968, iar în filmul “The Detective” jucase Frank. Exista o cauză contractuală ca, în cazul în care urma să se facă o continuare, Sinatra să fie prima opțiune pentru a-l interpreta pe John McClane. Continuarea s-a făcut, dar peste douăzeci de ani, totuși producătorii au fost obligați de contract să-i ofere rolul mai întâi bătrânului Frank. Acesta a refuzat, iar următorul pe listă a fost Schwarzenegger, care a declinat și el oferta. Și Richard Gere a fost în cărți, dar până la urmă a fost “titularizat” Bruce Willis.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.