in Sfatul bătrânilor

Șapte mari actori care au refuzat roluri bune

Și-l poate cineva imagina pe Michael Corleone altfel decât interpretat de Al Pacino? Pe pilotul spațial Han Solo care să nu fie “întrupat” de Harrison Ford? Pe Walter White din “Breaking Bad” cu un alt chip decât cel al lui Bryan Cranston? Multe dintre aceste roluri legendare au fost propuse inițial altor actori celebri, care le-au refuzat.

Jack Nicholson – “Michael Corleone” (The Godfather)

nasul012Interpretul lui Michael Corleone din filmul “The Godfather” (1972) a fost mult timp o necunoscută. Decizia lui Coppola de-a oferi rolul unui actor practic necunoscut, Al Pacino, a stârnit opoziția producătorilor. Al apăruse până în acel moment în două filme și jucase un singur rol principal, în “The Panic in Needle Park” (1971). Producătorii au făcut presiuni și mai multor actori cunoscuți li s-a oferit rolul, Warren Beatty, Robert Redford, Ryan O’Neal și Dustin Hoffman, dar ei au declinat politicos. Chiar și James Caan, care juca rolul fratelui mai mare al lui Michael, Santino, a dat probe. Cel mai interesant caz a fost însă cel al lui Jack Nicholson, care explodase deja în “Easy Rider”. “Știam că Nașul urma să fie un film mare, dar la momentul acela eram de părere că indienii trebuie să joace roluri de indieni, la fel și italienii”, și-a motivat Nicholson refuzul. Și-l imaginează totuși cineva pe Jack jucând rolul lui Michael? 

Jim Carrey – “Edward Scissorhands”

Carrey a fost prima alegere pentru rolul principal din “Edward Scissorhands” (1990). Cum Jim, în acea perioadă, excela în rolurile comice, dar nu avea experiență în cele dramatice, producătorii și-au îndreptat atenția spre Tom Cruise și Robert Downey jr., până când au făcut alegerea înțeleaptă: Johnny Depp.

Sandra Bullock – “Maggie Fitzgerald” (Million Dollar Baby)

Sandra fusese inițial distribuită în rolul fetei care boxează în “Million Dollar Baby”, dar întârzierile în începerea filmărilor au făcut să renunțe, preferând rolul din “Miss Congeniality 2”. Înlocuitoarea ei, Hilary Swank, a obținut al doilea premiu Oscar cu acest rol.

Al Pacino – “Edward Lewis” (Pretty Woman)

pretty06Pacino a ratat șansa de a juca într-un film care urma să devină una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din toate timpurile. I s-a oferit rolul milionarului Edward Lewis din “Pretty Woman”, care le fusese propus, pe rând, și lui Christopher Reeve, Daniel Day-Lewis și Denzel Washington. Al chiar a participat la o sesiune de citire, după care a refuzat, rolul fiindu-i atribuit lui Richard Gere. Nici Julia Roberts n-a fost prima variantă pentru rolul principal feminin. Din varii motive, Karen Allen, Molly Ringwald, Winona Ryder, Jennifer Connely, Meg Ryan, Mary Steenburgen, Diane Lane, Michelle Pfeiffer, Daryl Hannah, Valeria Golino, Jennifer Jason Leigh au refuzat sau au fost respinse, până când Julia a devenit “Frumușica”.

John Cusack – “Walter White” (Breaking Bad)

Cu greu îți poți imagina un alt actor în rolul lui Walter White din “Breaking Bad” în afara lui Bryan Cranston, dar înaintea lui, directorii de casting le-au dat scenariul spre citire atât lui John Cusack, cât și lui Matthew Broderick, cu mesajul: “Dacă îți place, e al tău”. Ambii au refuzat și Cranston, care tocmai dăduse o probă pentru un rol într-o piesă de teatru în fața acelorași directori, a fost ales.

Harrison Ford – “Oskar Schindler” (Lista lui Schindler)

Star-Wars03Lui Harrison Ford i s-a oferit rolul lui Oskar Schindler din “Lista lui Schindler”, dar a refuzat, motivând că spectatorii ar fi fost “orbiți” de strălucirea sa ca star și n-ar mai fi văzut importanța filmului. De numele lui Ford se leagă și alte două povești la temă. Inițial, George Lucas nu a vrut să-l distribuie în rolul lui Han Solo din “Star Wars”, pentru că îi displăcea ideea de a folosi un actor care mai apăruse într-o peliculă de-a sa, or Harrison jucase în “American Graffiti” (1973). Îl vedea în rol mai degrabă pe Christopher Walken (foto), dar acesta a declinat oferta. De asemenea, Ford putea să nu joace un alt rol legendar al carierei sale, Indiana Jones, primul ales fiind Tom Selleck.

Tom Hanks – “Jerry Maguire”

Regizorul Cameron Crowe a scris rolul din “Jerry Maguire” cu gândul la Tom Hanks. Cum acesta era ocupat cu regizarea unei alte pelicule, a fost nevoit să decline oferta, însă a fost de acord cu alegerea lui Tom Cruise ca înlocuitor al său. Nimeni nu a regretat. “Nu cred că există un om care să se uite la acel film și să spună că nu a ieșit perfect”, a declarat Hanks după aceea. Per total, nu se poate considera însă nedreptățit: a primit rolul lui Forrest Gump, deși acesta îi fusese oferit inițial lui John Travolta. Asta ar fi funcționat doar dacă vă imaginați un Forrest Gump care aleargă dansând și bâțâind din șolduri.

Surse: stylecaster.com, Wikipedia.org, hollywood.com.

Notă: Fotografiile sunt, evident, trucate :) .

 

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.