Cum a venit toamna și am început să stăm mai mult prin case, reîncep seria de recomandări.
Cred că mulți dintre voi pățiți uneori ca mine: vreți să vedeți un film și nu știți ce anume. Nu vreți un serial, că n-aveți prea mult timp, dar nici un film pe care să-l mai fi văzut. Vreți, pur și simplu, un film bun și necunoscut. Ei bine, sunt sute de astfel de pelicule pe care, din diverse motive, nu le știți. Iar mie îmi place să le găsesc.
Voi recomanda pelicule din toate genurile, limbile și perioadele, de la comedii negre la drame psihologice, de la desene animate la povești de dragoste, de la filme de aventură la pelicule de groază. Toate vor avea aceste două caracteristici: să fie 1. bune, 2. mai puțin cunoscute.
Nu vă e dor uneori de un film uman, despre teme neglijate în ultimii ani, tocmai pentru că-s profunde și personale: prietenie, renunțare, pierdere, răutate, acceptare, dragoste, tristețe?
The Station Agent (2003) e unul dintre acele comedii care te fac să oftezi, o poveste cu profunzimi și nuanțe ce exclude patetismul. E un film plin de umor, totuși amar. Actorii sunt cunoscuți, totuși nu unii care să ocupe primele poziții în distribuții.
Dacă ați crezut că Peter Dinklage („mititelul” din The Game of Thrones) a primit rolul în binecunoscutul serial pentru că-s puțini actori de înălțimea lui, vă înșelați. E un actor foarte bun, căruia, din păcate, înălțimea îi limitează mult plaja de roluri. Alături de el joacă Patricia Clarkson – pe care o știți dintr-o sumedenie de filme – de la Easy A la Sharp Objects, de la Cairo Time la Pieces of April – și Bobby Cannavale, din Boardwalk Empire, Nurse Jackie și Vinyl, care este deja un actor strălucitor. mai apare și Michelle Williams, o altă actriță foarte bună (Blue Valentine, Manchester by the Sea).
Personajele sunt totul aici. Ele fac povestea să meargă, compoziția lor e desăvârșită. Regizorul și scenaristul Tom McCarthy a scris cele trei roluri principale special pentru acești actori. Este, de fapt, debutul în regie al lui McCarthy și un film realizat cu fonduri foarte mici, dar care a cucerit un Premiu BAFTA pentru scenariu original.
Scenariul este doar unul din punctele tari ale peliculei, care are ceva din marile filme ale anilor ’70, din existențialismul acela nepervertit de comercial. Când un bărbat (Dinklage) ce suferă de nanism își pierde singurul prieten, trebuie să plece să locuiască într-o fostă gară, dintr-un sat îndepărtat, clădire pe care prietenul lui i-a lăsat-o prin testament. Sătul de tratamentul pe care oamenii din jur i-l aplică, el se izolează. Numai că nu-i așa de ușor să fugi de oameni.
Ce se întâmplă mai departe? E nepovestibil, cam ca viața. Și nici nu vreau să vă povestesc :) .
Vă rog să vedeți acest film. E minunat.
Vazut . Foarte bun . Recomandare , cu voia ta : On the Milky Road ( 2016 , Emir Kusturica ) . Si Le dernier loup ( 2015 , Jean – Jacques Annaud ) .
Vazut. Pus in galeria celor speciale. Dulce-amar. Cred ca am sa il revad.
@Dan:
Mulțumesc frumos. Notate ambele. Ambii regizori îmi plac.
Nu stiu daca e mai putin cunoscut, dar mi-a placut mult, Take Shelter (2011) cu Michael Shannon si Jessica Chastain.
Alt film foarte bun in care nu se prea vorbeste, un film unic as zic eu, “Tribul” sau original Plemya (2014).
@ovydell:
Pe primul l-am văzut. Bun, într-adevăr. Pe cel de-al doilea nu. Mulțumesc. Îl caut.
Il caut si eu, sper sa vii cu recomandari de astea cat mai des. Am si eu seri cand tare m-as pune la un film bun, dar realmente sunt in criza totala de idei.
Si ca sa nu raman dator( cu speranta ca n-am auzit tocmai aici la tine de el, desi nu cred; m-as cam face de rusine…)
The Bothesome Man( Den brysomme mannen)
** Bothersome