in Sfatul bătrânilor

Știu cum să rezolv problema traficului în București

Ieri s-a organizat un maraton prin București și am citit pe Facebook opiniile unor oameni revoltați că, din acest motiv, circulația mașinilor pe câteva străzi a fost oprită. De fapt, nu automobilele par a fi marea problemă a acestui oraș sufocat și poluat.

Pietonii sunt.

Mai ales că au supărătorul obicei de-a expira aer plin cu dioxid de carbon, ceea ce face tot mai dificilă admisia motoarelor.

Știu însă cum să rezolvăm problema traficului în București, spre mulțumirea șoferilor. 

Concerte cu staruri septuagenare. Dar nu așa: când și când un Rod Stewart, ci concerte unul după altul, veșnice. Eventual, în combinații: Tom Jones featuring Arșinel featuring Adrian Enache. Cam un milion de bucureșteni să stea permanent buluc în Piața Constituției, iar noile fântâni cântătoare să intervină cu jerbe multicolore, murmurând refrenele dacă vedetele de pe scenă le uită.

Crearea unei benzi de mare viteză pentru automobile. Unde? vă întrebați. Exact unde e problema: pe trotuare. Prin această soluție împușcăm ambii iepuri deodată, mai multe mașini, mai puțini pietoni. Eventual deloc.

Construirea de locuri de parcare pentru pietoni. S-a demonstrat că oamenii pot uneori coexista pașnic, dovadă în acest sens fiind cimitirele, unde încă nu s-au înregistrat certuri între vecini. De ce trăitorii n-ar putea fi la fel de disciplinați, cu intervenția fermă a Jandarmeriei? În orele de vârf ale traficului rutier, cei care insistă să meargă pe jos prin oraș ar putea fi trași pe dreapta, în mall-uri, farmacii, închisori.

Amenajarea de piste speciale pentru pietoni. Dacă gimnastele merg cu ușurință pe o bârnă lată de 10 centimetri, nu văd de ce pietonii n-ar putea folosi exclusiv bordurile pentru deplasare, ca șirurile de furnici. Sau șinele de tramvai: una pentru dus și pe cealaltă pentru întors. Când ar trece tramvaiul, oamenii s-ar da la o parte.

Descurajarea mersului pe jos, încurajarea mersului pe sus. Cei tineri vor merge agățați de cablurile troleibuzelor. Primăria va încerca și plantarea de copaci ceva mai apropiați, astfel încât cetățenii să se poată deplasa cu ajutorul lianelor, dintr-un pom într-altul.

Dacă mai aveți idei pentru fluidizarea traficului în București, vă rog, spuneți-le!

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Cred că sugestiile tale cu bordurile și lianele sunt soluțiile perfecte! mai ales că nimeni nu va mai fi acuzat că schimbă, în draci,inutil, bordurile! De ce să nu avem, după borduriadă și o lianiadă! Dacă murim de râs citind și apreciind soluțiile tale, e benefic și pentru descongestionarea traficului :)