in Plângeri și reclamații

Eu te-am făcut, eu te îndop!

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Văd pe stradă din ce în ce mai mulți copii grași. Nu plinuți, nu grăsuți, nu dolofani, ci grași. Sau, mai bine zis, obezi.

Zilele trecute, am văzut unul în Bratislava. Urca panta spre castel, alături de, probabil, mama lui. Ea mergea pe jos, el îi dădea târcoale pe o scândură cu roți și luminițe. Când panta a devenit mai amplă, nu s-a dat jos, ci s-a agățat de maică-sa, să-l tragă ea la deal.

Acești copii sunt deja bolnavi și vina e exclusiv a părinților, care-și abandonează odraslele televizorului spre a fi educate și restaurantelor fast food spre a fi hrănite. Îl păzești de mașină să nu-l calce, dar nu-l ferești de diabet, infarct, boli psihice, artrită, cancer, gută, astm, toate asociate fără tăgadă obezității. Cere copilul? Îi dăm, că la Mac e ieftin, mult și gustos.

Veți spune că ar fi trebuit să scriu “copil supraponderal”. Nu, n-ar fi trebuit. Din cauza acestor rahaturi am început să nu mai vedem pădurea de copaci, căci nu ne mai concentrăm asupra chestiunii în sine, ci asupra termenilor folosiți. Cuvântul “supraponderal” spune doar că ai depășit o limită sub care te poți reîntoarce oricând. E o păcăleală. Acești copii nu se mai pot întoarce.

Vor crește deprimați și excluși de ceilalți, supuși bullying-ului. Când vor fi adulți și vor fi 50 de grade Celsius la umbră – grație încălzirii globale, alt succes al evoluției umane -, mulți vor plesni precum crenvurștii pe grătar.

Și nu-i doar mâncarea proastă. E și lenea. Noului om îi e lene să meargă, să gândească, să scrie, să citească, să educe.

Există o adevărată industrie a mistificării mersului pe jos. Ridicarea în picioare, ce ironie!, ne-a separat cândva de maimuțe. Azi, roți, rotițe și rotile, unicicluri, Segway-uri, skateboard-uri, hoverboard-uri – atenție!, mă refer doar la cele cu motor – îi sunt dedicate individului care vrea să înainteze prin oraș fără efort.

Trotineta electrică e noul fetiș al leneșului activ. Există ideea că aceste ustensile înlocuiesc mașinile. Fals. De fapt, ele înlocuiesc mersul pe jos.

Antropologii spun că omul s-a ridicat pe două picioare pentru a culege mai ușor fructele din copaci și acest pas a fost cel mai important din evoluția noastră, din toate punctele de vedere. Acum totul e la îndemână: nu mai avem nevoie să ne ridicăm în picioare, nu mai trebuie să întindem brațul. Totul e deja mestecat.

Cu gânditul s-a rezolvat: devine din ce în ce mai anevoios. Azi e cool trotineta cu motor, mâine va fi cool drona personală cu beculețe care să te ridice deasupra tuturor, iar peste vreo 30 de ani producătorii de tehnologie se vor întrece în a propune plămâni artificiali performanți pentru adolescenți care să elimine efortul făcut pentru a respira.

Sau poate mă înșel: peste 30 de ani copiii nu vor mai avea nici măcar organ cu care să aleagă.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Comments

  1. O singura remarca am , in rest sunt total de acord cu tine . Spui ca vor creste deprimati si exclusi de ceilalti . Ar fi asa daca ar fi in minoritate . Din pacate sunt deja majoritari . Li se pare probabil ca asa e normal . Inainte exista ” grasanul ” clasei , de care sa facea misto . In curand probabil ca se va face misto pe seama ” slabanogului ” clasei .

  2. Chestiunea este valabila si la partea cu cititul. Nu mai vezi tineri cumparand carti sau ziare. Toata informatia o cauta in mediul online. Usor, usor, o sa ajungem condusi doar de tehnologie…

  3. O rectificare: televizorul a devenit tembelizor!
    Mi-as permite o simpla sugestie parintilor: natura si lectura!
    Eu asa am crescut: vara la munte si in rest in oras de ses, si mereu consider ca, de fapt, eu AM CRESCUT la munte! Cine vrea (si poate..) sa inteleaga, va intelege!
    Am 43 de ani si 48 kg si am incercat de 3 ori sa fentez sistemul ca sa donez sange… (nu sunt anorexica, pur si simplu fac multa miscare, merg numai pe jos, nu am masina si nici abonament la transportul in comun, fac zilnic(de peste 18 ani) in jur de 6 km…

  4. Si asta e un lucru rau? Eu sunt un tanar ce prefera sa citeasca pe tableta / telefon sau sa imprumute cartile de la prieteni / biblioteca, poate salvez si eu vreun copac in viata mea…

  5. @Florin:

    Dragul meu, foarte bine faci. Și eu citesc pe tabletă (în cazul meu nu-s doar copacii motivul, ci și faptul că pot să măresc literele și să renunț la ochelari ;) ). Te rog să citești cât mai mult, e un lucru nemaipomenit.

    Dar ce legătură are cu ce am scris eu?

  6. Sincer , consider că din punct de vedere al discriminării situația sta invers . Cei care sunt slabi si am văzut destule cazuri , vor să devină grași deoarece așa se crede in Romania ca este bine . Cat despre citit , odată se citea de placere si pasiune , acum majoritatea citesc doar titlul sau prima pagină a unei cărți , a unui articol etc… Consider că oamenii în trecut era mai sensibili , mai receptivi , mai sănătoși și mult mai inteligenți decât cei din prezent. Din păcate tehnologia nu poate suprima lipsa educației care vine din familie, ea doar înlocuiește ceea ce omul făcea foarte bine si fara ajutorul ei. Prea multa tehnologie strica ( vezi F1 , unde orice ar face Verstappen sau Leclerc nu vor ajunge vreodată la nivelul lui Villeneuve sau Senna deoarece masina contează în proporție de 90 % , iar contribuția pilotului e minora ) , ea ne transformă în baze de date mai mult sau mai puțin , în acest sistem bolnav din toate punctele de vedere.

  7. AG stii cum e cu tine de citiva ani ? Parca as cumpara online : arunca in cos .Ce simpatic erai , ce mascarici ai ajuns .

  8. Salut Adrian. Am intrat doar sa-ti scriu ca imi place mult Bratislava. Minunat oras, am fost deja de 2 ori (2017, 2018) si n-as zice nu nici pt o a treia oara. Dreaming….. :)

Webmentions

  • mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 175) December 10, 2019

    […] Eu te-am făcut, eu te îndop! […]

    • Related Content by Tag