in Gazeta Sporturilor, Rubricand

Dinamo – Steaua, pauza dintre cuvinte

Becali e de părere, Sandu crede, Mitică se îndoieşte, Turcu spune … noi aşteptăm să înceapă fotbalul 

După energia revărsată înaintea derby-ului, e greu de crezut că mai există suficientă pentru ca el să se şi joace.

Alegerea arbitrului a devenit un eveniment cu miză naţională. Nu mai era mult şi s-ar fi organizat o campanie electorală în toată regula, cu Augustus Constantin, Cristi Balaj şi Alexandru Tudor invitaţi să-şi expună platforma-program la toate posturile de televiziune. Ar fi primit întrebări încuietoare din partea moderatorilor despre ofsaidul pasiv şi condiţiile de întrerupere ale unui meci, în timp ce, în stradă, figurile lor ne-ar fi zîmbit semeţ din afişe, dintre candidaţii la primării.

De cînd a devenit arbitrul cel mai important om de pe teren? De cînd se joacă fotbalul în sistemul 1+22? Parcă dintotdeauna. Nu mai ţin minte cînd am auzit ultima oară „felicit echipa adversă, care a cîştigat pe merit”.

Dar e posibil ca asemenea vorbe să se fi rostit, dar să fi căzut la montaj. Avem o presă săracă în idei, care, dintre toate speciile jurnalistice, a dezvoltat doar interviul dintr-o întrebare – „Ce părere aveţi despre … ?” -, talk-show-ul şi articolul de opinie, alungînd – cu puţine excepţii – din paginile sau din programele sale reportajul şi ancheta.

Trăim în epoca în care ştirea generează o altă ştire, apoi bulgărele de nimicuri ne prinde şi ne duce la vale. Reporterii întreabă, preşedinţii de club răspund, reporterii întreabă, acţionarii răspund, reporterii întreabă, antrenorii răspund, apoi, înainte de oprirea camerei şi a microfonului, reporterii pun o ultimă întrebare. Un jucător răspunde, apoi, după cîteva zile, e suspendat pentru că a vorbit.

„Ce vreţi? Ne aflăm la porţile Orientului, unde totul e luat în glumă”, spunea acum mult timp Raymond Poincare. În mai bine de un secol am progresat. Luăm în serios exact ce-ar trebui să tratăm în glumă, înălţînd busturi de ipsos pe piedestale de microfoane.

Aşadar, prima repriză s-a încheiat şi am aflat că Alexandru Tudor va arbitra eternul derby. În meciul vorbelor va urma o pauză de 90 de minute, apoi va începe repriza a doua, mai disputată, mai îndîrjită, mai înveninată. Cîteva echipe vor petrece un timp în faţa porţilor Occidentului, răsfoind reviste în anticameră, după care se vor întoarce acasă, pe acest sol pe care nu poţi aclimatiza nimic şi unde cresc doar  vorbe.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

223 Comments

  1. La noi in campionat ”spectacolulu” s-a mutat in tribune ,sau in presa de foarte mult timp.In teren mai nimic. Nu exista etapa in care sa nu se certe cineva,iar suporterii sunt de o calitate si o moralitate indoielnica.Imi este sila de acest campionat,care s-a transformat intr-o mocirla din cauza mizei foarte mari,respectiv banii din Liga Campionilor,unde oricum nu avem nici o sansa.Sunt suporter stelist ,si-mi vine sa urlu cand vad cum castiga Steaua fiecare meci,cu multe semne de intrebare .Abia astept clipa cand vom scapa de ”Domnul” Gigi Becali si de cei din conducerea fotbalului romanesc,cu toate ca nu vad sa se intample pre curand acest lucru.Spor la scris Adriane!

  2. salutare
    nimic nu mai conteaza in prima liga,nici macar un dinamo-steaua, retardatii astia ne-au furat fotbalul;blaturi,injuraturi si prosteala
    chiar mai conteaza cine castiga?sa vad oile behaind inca un an
    nu,multumesc,prefer sa ma uit la altceva,cand s-or hotari becali,sandu,muresan si turcu sa ne dea fotbalul inapoi, poate imi voi schimba parerea
    oricum ,pana atunci o sa ma uit la milan-inter

  3. „De cînd a devenit arbitrul cel mai important om de pe teren?”

    Pai de atunci de cand s’a observat ca cel mai usor castigi un meci daca il ai pe arbitru de partea ta :)) E normal sa fie important ce arbistru este delegat. Tactica, echipa si alte detalii nesemnificative nu mai conteaza…sau ?

  4. salve tuturor
    apropos de finalul articolului…am stat mai bine de 3 luni la finele lui 2005 la Strasbourg intr-o vila in care erau cazati in circuit inchis europarlamentarii francezi si belgieni. La una din mesele de seara am discutat printre altele de cel mai mare deserviciu facut poporului de catre comunism. Si acea politiciana, in detaliu cunoscatoare a societatii romanesti mi-a spus ca acesta a fost inocularea in constiinta maselor a sentimentului ca suntem „un popor minunat, destept,blah..blah..” stim cu totii.
    Ma uit si la meciul lui Mutu si fiecare gest al lui este ridicat la rang de arta! cred ca daca nu ne debarasam de falsa asta imagine ca noi suntem schmekeri si toate ne ies nu prea o sa revenim dintre galactici si extraterestri cu piciorele pe pamant.
    Si d-aia cand ne e mai greu noi in loc sa punem osul scoatem bricheta si ne parjolim holdele sau pur si simplu o aruncam in teren.

  5. Foarte bine punctat,acolo suntem „pe culmile disperarii”,numai ca multi nu mai stiu ce inseamna „altceva”,nu exista alternativa.AG,spune-mi te rog,ce faci atunci cand simti ca asa nu se mai poate? Cand vezi ca s-a atins sau chiar depasit limita bunului simt? Ce faci? Uite ca eu unul nu vreau sa uit de fotbal,vreau doar ALTCEVA.Ce pot sa fac?

  6. Steaua – Dinamo…..nu mai e derby ?…..consider ca li se face o mare nedreptate. Sau ‘ pauza dintre cuvinte ‘ e alt fel de a-i spune acestui mare meci derby ?

  7. Mai Botswana, le halesti cu craci cu tot. Nu te mai lua
    dupa toate timpitele europarlamentare. Nu uita ca si
    Becali sau CVT puteau ajunge la Strasbourg. In treaba
    cu inocularea suntem mici copii comparativ cu alte
    semintii vest europene si nord americane. Ea cum
    crezi ca-si gidila electoratul? Tu pe politicieni te-ai
    gasit sa-i crezi? :D

  8. Au apărut declaraţii de fidelitate cu codiţă.
    Sunt stelist, fi-i-ar oile de cap.
    Tin cu Dinamo da’ nu cu Butelie.
    Sunt rapidist bătrân, nu-l înghit pe utecistul de Copos.

    AG, mă laşi să-ţi retuşez niţel poza din gsp, măcar câteva onduleuri, bucle ?

  9. Buna ziua Adrian,urat timp nu cred ca vor putea face un meci frumos,as fii vrut sa-ti povestec ce am patit la maraton cand o asteptam pe ady dar iar sar din subiect.,iar cu campania electorala toti sunt asa ,pe aici in 5 s-au dat pachete,pe strazile ne asfaltate hahaha sa nu-ti inchipui ca m-a cautat sa-mi dea ceva ,sotul pen 3mil si eu sal de 4mil si sa tot tresti.,vai de noi ine o veni aicea pe la . scuze daca am iesit din subiect dar tot e timpul urat.

  10. Eu de faza aia am trecut…..acum sustin ca am fost stelista si atata timp cat Becali o sa fie la Steaua….echipa asta nu mai exista pt mine…..ma intrebam daca ma uit maine la meci….si desi tentatia e mare….cred ca am sa incerc sa nu o fac….ce-mi lipseste e ca nu mai sunt la zi cu nimic din fotbalul romanesc….si nu mai pot provoca dinamovistii….asta chiar imi lipseste…..haha

  11. Nu mai are rost să te uiţi la scandalul acesta şi hoţia aceasta. Toţi fură, şi se arată între ei cu degetul. Iar ceea ce e cel mai trist e că şi federaţia şi liga, în frunte cu Mircea Sandu, Ionuţ Lupescu (şi el din păcate) şi Mitică Dragomir, se alătură blatiştilor şi hoţilor de la cluburile din România. De presă nu mai spun. Cred că ei sunt principalii vinovaţi că s-a ajuns în această situaţie. Aici nu mă refer chiar la toţi jurnaliştii sportivi, ci la majoritatea lor. Cei care i-au promovat pe „eroii” zilelor noastre: Jiji, Borcea, Turcu, Copos, Iancu, Mureşică, Pajkani. În ultima vreme, mai exact de la „bricheta”, aproape toată presa (din ce am mai văzut) e pro-chefere, sau mai bine zis, anti-Steaua.

  12. În plus la cele enumerate mai sus vin articolele truism, în care se subliniază toate neajunsurile jurnalismului românesc dar nu se face nimic. Acest articol este doar încă o faţetă a bulgărului. Faceţi reportaj, faceţi anchetă, nu iditoriale de doi bani care apar pe toate blogurile. Nimeni nu a anchetat de exemplu ce s-a întâmplat la rapid-steaua. Unii fără să-şi dea seama, probabil l-au identificat pe Lee Harvey Oswalt. Nu mai apar oameni care să vorbească despre meciul în sine, nici măcar Cornel Dinu aşa puţin, febril cum o făcea.

  13. adica, voi va mai uitati la „emisiuni” la televizor, ca ce zic aia? am renuntat de mult la stirile sportive, ma uit doar la meciuri, cu comentariu pe mut, stiti ce bine e? de ceva vreme reusesc sa ma abtin sa citesc si stirile de gen din gesepeu, alea de un paragraf care incep / se incheie 90% cu „x a spus / a spus x”.
    acum ma uitam la reluarea semifinalei ro’s-hendry, cu comentariu auzibil de data asta. dar mi-a stricat gaby surpriza :P.
    abia astept meciul de maine. meciul, atat.

  14. În plus la cele enumerate mai sus vin articolele truism, în care se subliniază toate neajunsurile jurnalismului românesc dar nu se face nimic. Acest articol este doar încă o faţetă a bulgărului. Faceţi reportaj, faceţi anchetă, nu iditoriale de doi bani care apar pe toate blogurile. Nimeni nu a anchetat de exemplu ce s-a întâmplat la rapid-steaua. Unii fără să-şi dea seama, probabil l-au identificat pe Lee Harvey Oswalt. Nu mai apar oameni care să vorbească despre meciul în sine, nici măcar Cornel Dinu aşa puţin, febril cum o făcea. Eu rămân de părere că presa e cea de a IV-a putere în stat. Cum celelate trei nu sunt implicate în fotbal, fotbalul românesc e modelat după chipul şi asemănarea ei.

  15. Cum de ai avut curaj sa spui un adevar cat casa?
    de obicei editorialistii gsp se ascund sub declaratii de genul
    orice am scrie noi suntem ori injurati k suntem stelisti ori k suntem dinamovisti ori ca suntem rapidisti
    SUnt toti hilari , e clar ca fiecare are o slabiciune cat de mika pentru o echipa ,nici nu prea conteaza cu cine , fiecare e liber
    Dar articole si subiecte slabe cu gramada in special in returul vietii…
    felicitari pentru o alta abordare , sper sa te si tina

  16. Eu am avut intotdeauna parerea mea indiferent de ce a spus presa. Nu consider ca jurnalistii sunt formatori de opinie.

  17. nico,chestiile astea siropoase sint pt. telenovele.suporterul unei echipe ESTI sau NU ESTI.si daca esti nu te poti lasa.NICIODATA.puncte-puncte.

  18. Todor este un psihopat…asta ca si Vadim,ar pica la primul test psiholohic mai ca lumea….
    As avea si doua miniamendamente:
    1.Reporterii mai si colporteaza elucubratiile „oamenilor de fotbal”…gen…X-ulescu a zis ca ….
    2.Jucatorul care a fost suspendat a doua zi…a mancat rahat cu polonicul…si zicea ca stie ce face….Pai ?

  19. Florea Aurelian
    E posibil sa fie si invers. Ca presa sa fie modelata dupa chipul si asemanarea fotbalului.
    Aceeasi stranie relatie este intre public si presa. Nu stii care e oul, care e gaina.

  20. Asa e. De multe ori am senzatia ca la noi in campionat se joaca meciuri doar pentru a urmari comentariile de inainte si de dupa.

  21. La calitatea mediocra a campionatului nostru ,o mare contributieare si mass-media…care nu este cu nimic mai presus decat bulibaseala asta de fotbal…si pe deasuora este sufocata informatia de atateadresoare de cratitze….care au ratat proba cu polonicul…

  22. danny

    Si tu te uiti la telenovele? In sfarsit am intalnit si eu pe cineva care stie despre ce vorbeste. Chiar daca ESTI suporterul unei echipe….TE POTI LASA ORICAND….trebuie doar sa VREI.

  23. nico
    Nu poti renunta la simpatia ptr. o echipa…inseamna ca nu erai cu adevarat suporterul acelei echipe….este ca prima iubire…nu se uita niciodata…rte mai superi…dar iti trece la prima victorie…

  24. Dinny
    Eu am vazut un reportaj la TV despre sotiile lui Golanski si Moreno, care gateau impreuna. Interesant, degeaba zici tu. Dar am pierdut randul la ” … se presara foi de dafin si se tine la foc mic juma de ora”. Prea rapid, totusi :D

  25. salutari la toti!
    Am incercat ieri sa explic unui american cum e cu stimularea adversarului contracandidatei. s-a uitat la mine ca Bush la cartea de engleza si a zis: daca e o gluma, eu nu o inteleg. daca nu, nu e ilegal?

  26. AG
    Pai eu vorbeam de ziariste…specialiste astea in intrebari gen–Marius Chicosh Rostogan…sunt jalnice…iar matia(simpatia ta)…este mai mult decat modesta atunci cand este in direct…e ceva de genul Blandiana,Doina Cornea sau Ciorbea….oameni de calitate ,dar care n-ar trebui sa se arate….sau sa vorbeasca…ci doar sa scrie…in copilaria mea era o mare actrita…Silvia Chicosh….o pitica ..saraca mai era si cocosata….dar asta am vazut doar dupa vreo 15/20 de nai…
    In schimb tu esti general valabil….Sa traiesti…sa-ti faci casa-n Bucuresti…

  27. @AG: eu zic ca Sportul si U Cluj ar trebui sa fuzioneze. din punctul meu de vedere, sunt ultimele echipe cu adevarat studentesti (macar la cum joaca…mai au inca ceva din boemia de acum 20-30 de ani).

  28. tatiku
    Numele echipelor nu mai au nimic comun cu ocupatia jucatorilor…si asrta nu de ieri de azi…axcum sunt toti profesionisti…de fapt niste mercenari…

  29. @AG: fac un studiu stiintific despre efectul de liga 1. deocamdata lucrez la capitolul 1: stimularea adversarului contracanditatei. Pregatirea tehnico-tactica a propriei echipe e ultimul capitol. Ma gandesc chiar sa-l bag la erata…

  30. Dinny

    Eu nu spun ca o uiti….nici nu as vrea….pt ca am amintiri superbe legate de fotbal…..dar daca vrei poti renunta la orice….dar nu sunt de acord cu ceea ce se intampla in prezent….si atunci renunt.

  31. nico
    Intradevar…ce se intampla acum in fotbalul romanesc te umple de toata lehamitea….si o mare contributie a avut-o si o are acest ciobene…aceasta cacofonie umana…aceasta piticanie josnica si vulgara…..ca o manea !!!

  32. tatiku
    Toti o apa si-un pamant….in acest ghiveci calugaresc poti gasi si halci din mass-media…si „ultrasii” lui peshte….

  33. Cand ma gandesc la cuplajele de pe „23 August” din anii 62/67…cu bere si mici in pauza….cu suporteriii amestecati… de te trezeai cu un stelist langa tine….eu fiind dinamovist cu vechime….si nu era nicio probleme…i

  34. Dar programarea lui Tudor este o sgidare a bunului simt….sa-l pui sa imparta dreptatea pe asta care a arbitrat cu curu’ meciul Steaua-CFR ?….

  35. Am uita de multe daca jucatorii ar juca fotbal. Cum nu joaca, ne indreptam atentia asupra antrenorului secund, comisiei de disciplina si capabilitatii fluierasului de a-si plati rata la restaurantul preferat. Totul e „pe viata si pe moarte” ” SOC” si „acum ori niciodata” Iritant. Se vorbeste imposibil de mult inaintea partidei, foarte putin dupa. Doar declaratiile incitante ale plugarilor de vulgaritati.

  36. @GA: ai atunci nu e mai sanatoasa ignorarea miseilor? :) e greu, insa. jumatate din asa zisii fani nici macar nu au terminat liceul…

  37. Imi este aproape imposibil sa inteleg ,cum niste oameni cu creerii destul de mobilati ,marsheaza la aceasta cacialma….!!!

  38. tatiku
    Ce jumatate….avem de-a face cu omasa de mancurtizati….uite-te si d-ta cati se dau in vant duypa telenovele si manele….peste 2/3 din populatie…E groasa de tot !!!

  39. …si generatiile care vin sunt niste creatii artificioase…superficiale ……robotizate…valori umane-canci !!!

  40. ai pus punctul pe i ;) avem o presa de *** .
    se pun niste intrebari de genu: cum e atmosfera pe stadion,
    ce a mai declarat jiji sau borcea, un presedinte de club a carui echipa
    tocmai a incasato zice de meciul altei echipe ca a fost trucat
    ni se baga pe gat „sporturi” precum wrestlingul(scuzati expresia)
    mi se face lehamite de tot. dak s-ar pune mai mult accentul pe FOTBAL
    si pe SPORT in general,ar fi muilt mai bn,insa jurnalistii nu vor dekt audienta si
    balacareala…din fericire mai sunt si jurnalisti adevarati,printre care si tu. ai
    face mai bine sa scrii mai multe articole,ptr k unii din colegii tai sunt penibili

  41. eu tot nu cred in renuntare,poate doar „o pauza”,pina trece supararea sau dispare „cauza”.daca ai amintiri ,acestea nu te vor lasa niciodata .tot suporter te numesti chiar daca vrei sa te declari neutru.asta nu mai e ca in telenovele.puncte-puncte

  42. Salutare!
    Dinny
    Nu manelele si telenovelele sunt cauza. Ele reprezinta doar efectul. Vina cu siguranta nu e nici la Guta, nici la Cabral. Nu stiu nici macar daca presa, care prezinta doar ceea ce inseamna scandal, are vreo vina pana la urma. Cred ca, atata timp cat ne vom uita mai mult peste gard si mai putin in propria curte, lucrurile vor fi la fel sau vor degenera.(in masura in care se poate ajunge mai jos, bineinteles).

  43. cata
    „Unii colegi”….sunt cam multi de fapt….este unul la GSP….Decebal Radulescu…un gangav…o minte \ngusta…si tupeu cat cuprinde…cica Dinamo-Craiova 4-4 a fost blat…cum dracu”.blat////e greu de inteles…numai un cap patrat ca el poa’ sa spuna asa ceva…

  44. @ Dinny

    Il vad si eu…comentatorii vorbesc de prime speciale pt Bistrita, despre….habar nu am si n-o sa inteleg vreodata DE CE ACESTI INDIVIZI NU COMENTEAZA MECIUL!!!!! Ala de la KanalD pur si simplu ma exaspereaza…fiecare fraza incepe cu „daca ar fi dat pasa pe dreapta, probabil X ar fi ramas singur cu portarul daca primea o centrare buna” Uffff!

  45. @ Ion..
    Desigur ca nu cel de la microfon sau de pe ecran este vinovat….ci masa de receptori…MASAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA care formeaza peste 2/3 din populatie…asta le place sa vada…telenovele,wresling,scandal,barfa…asta vrea vulkgul…si nu de ieri de azi…ci de pe vremea romanilor:”Pane et circum „

  46. Eu urmaream meciurile Stelei in Cluj (unul) si restul in Hunedoara….dracu stie cum dar ajungeam mereu in galeria celorlalti….si mi se promitea mereu bataie ….dar nu m-a lovit nimeni niciodata. In Ghencea vazusem doar sferturile de finala din Cl…..Steaua- Sparta Praga….dupa ce batuse Steaua cu 5-1 la Praga. Anul trecut intalnisem prieteni pe care nu-i mai vazusem de cativa ani….prima intrebare a fost ….ce face Steaua?….dupa care incepusem ….dar m-au intrerupt repede cu …..e clar nu te-ai schimbat. Acum chiar am devenit melancolica din cauza voastra.

  47. @Dinny: la fel e si aici. in SUA. exista doar doua reviste de sport saptamanale, Sports Ilustrated si ESPN the magazine. Plus o multime de lunare orientate spre un sport anume.

  48. GA
    Ce ma face sa ma umfle rasul,este autoincrederea acestor cronicari….razbate din vorbele lor o siguranta de sine atoatestiutoare…oamenii n-au indoieli…dau mereu verdicte supreme…si -si tradeaza simpatiile ptr. o echipa sau alta…niste ghiolbani care daca au ajuns sa aiba acces la un microfon se si cred infailibili…

  49. @nico: nu vreau sa te dezamagesc, Steaua-Sparta Praga a fost in turul 1, iar acel 5-1 a fost la Praga.
    Probabil te gandesti la Steaua-IFK Goteborg 5-1.

  50. #
    tatik”U” fan al pestilor
    pe 3 May 2008 8:11 pm

    @AG: eu zic ca Sportul si U Cluj ar trebui sa fuzioneze. din punctul meu de vedere, sunt ultimele echipe cu adevarat studentesti (macar la cum joaca…mai au inca ceva din boemia de acum 20-30 de ani).

    –––––––––––––––––––––––––––––––––

    De acord, dar să vină să joace la Suceava.

  51. AG si tatik”U” fan al pestilor…
    Am un briceag…si nu stiu la ce sa folosesc o lama …”SerratedKnife”…fie-va mila de un nestiutor de engleza…

  52. @Dinny: pai vezi si tu ce gasesti sa gauresti cu lama zimtata. acum, ce vrei? ti-ai tras briceag ciumeg si vrei si instructiuni cum sa-l folosesti? :D

  53. @AG: ai uitat sa specifici ca o lama zimtata e mai zimtata decat una neteda. asta ar trebui sa-i creasca valoarea si mai mult.

  54. AG:
    Daca pana si comunismul la români a fost :”o combinaţie sinistră de Stalin şi Caragiale” la ce dracu’ sa ne asteptam de la fotbalul de tranzitie?

  55. Negocierile de azi dimineaţă între doi oameni de onoare.
    Borcea- Dai un milion înainte de Cluj-Bistriţa sau unu’ jumate după.
    Becali- Si dacă nu bate Clujul ?
    Borcea- Îţi dau 500 înapoi.

  56. @ catalin

    Mi se pare ilogic sa judecam arbitrii inainte de meci. De fapt, arbitrajul ar trebuie sa fie atat de secundar incat sa nu ne mai amintim cine si de cate ori a arbitrat o echipa sau alta….chiar, isi aminteste cineva cine a arbitrat Chelsea-Liverpool?

  57. tatiku’:
    Salve. Felicitari pt pesti. Si se puede! In cateva ore it’s do or die for the Habs. Inshallah!

  58. problema nu e de arbitru ci de felul in care se discuta la noi – era sa scriu „se face presa”, dar asta e doar unul din aspecte.. vedetele fotbalului lui mitica sunt actionarii si investitorii.. antrenorii si jucatorii – doar la conferintele de presa, in teren, mai putin, de parca e campionat de cine vorbeste mai mult si mai shmecheresc, nu de cine joaca fotbal mai bine… credeam ca e doar o nebunie post-revolutionara, un sindrom de e-democratie-si-fac-ce-vreau, dar se pare ca perioada comunista a fost doar o pauza scurta in istoria noastra spectaculoasa mai mult in cronici decat in realitate…

  59. Hai ca daca nu i-ati umplut pe toti de singe. Arbitrii,
    fotbalisti, oieri si ziaristi. Lica, Mitica, Lupescu si Basescu :D
    Si nu’s ce ma face sa cred ca miine veti viziona meciul,
    veti citi comentariile din ziare si pe urma iar o s-o luati
    de la capat cu „baga-mi-as…” si tot in cei de mai sus.
    Asta cred ca-i tactica tiganului. Intii isi bate bine nevasta
    iar pe urma o iubeste cu patima. Si uite asa o tine intr-o
    bataie si-un futai, pina se obisnuieste saraca cu programul :D

  60. Salutare!
    Oameni buni, ce dracului nu s-a inteles de atat amar de vreme incoace?! Pai daca la cluburi oamenii care vorbesc sunt fosti oameni de tribuna, ciobani, „smacheri”, fosti golansi etc., la ce sa ne asteptam? La discutii de tribuna. Singurul lor -hai sa ii spunem merit- este acela ca isi dau seama ca se afla in fata camerelor de luat vederi si microfoanelor, altfel muia nu s-ar lasa oprimata! Si am incercat sa fiu cat de cat elegant….

  61. Adrian eu tin cu steaua pt ca si adriana e la steaua si Laurentiu a facut armata la steaua il avea pe ant Pocora ,si ma gandesc ca totusi e un sport.Inainte la kaiac prin 78 k4 era castigat de steaua sau dinamo,iar Laurentiu pe atuncea era la olimpia si totusi la proba de fond au iest campioni,de ce au reusit sai bata pe dinamo sau steaua ca sau batut cu padelele acolo nu a mai fost bricheta hahaha.Hai sa-ti povestesc cu adriana, la km 10 am prinso dar la 20 nu intarziase trenul,acolo stii ca-i metrou si tren,norocul meu a fost ca hotelul era langa pod ca altfel ma rataceam,si o asteptam in holul hotel. a venit presa aplaudau sportivii si de bucurie am luato in brate,vedeam ca langa ea era o doamna si nu se desprindea de ea si eu normal ca am salutato,si o intreb pe ady dar cine e? si-mi spune din toata gramada la mine a venit cu controlul,ahhahaha.

  62. Ne uităm la liga lui Mitică din acelaşi motiv pentru care Ştirile de la ora 5 au cea mai mare audienţă, Libertatea are cel mai mare tiraj iar manelele vor deveni disciplină şcolară.
    Pentru că ăştia suntem.

  63. bwana
    belgieni? pai belgia e o tara de tot kkt-u. Aia s-au gasit sa vorbeasca de romania?
    Cind am trecut prin belgia, am avut impresia la un moment dat ca trec prin lupeni sau rovinari. Atat de urat este.
    unde mai pui ca le-am tras-o lu’ anderlecht, de le-a trecut chefu’. ha ha ha!

  64. meci-nemeci, derby-nederby, cinstit-necinstit, berea e deja pusa la rece, celelalte la „fezandat”, pretenarii abia asteapta sa vedem circu”
    hai cfr-u’! He he he!

  65. “Ne aflăm la porţile Orientului, unde totul e luat în glumă”
    „..tout est pris a la legere”. „… totul este luat cu usurinta”
    Cam fortata traducerea cu totul e luat in gluma. Tipul era in timpul unei pledoarii avocatesti, nu cred ca putem face din zisa lui un principiu sociologic.

  66. firi
    E adevarat, dar mie mi se pare ca merge. Apropos, stii care a fost verdictul in proces? Poincare era avocatul partii austriece intr-un proces legat de o concesionare a cailor ferate.

  67. Eu am vazut sesiunea de dupa-amiaza, la care n-am rezistat decat vreo 45 min!(ori eram prea plictisita, ori chiar au fost motive sa schimb programul). De asta am si uitat, am fost prea extaziata sa meciul CFR-ului! :lol:

  68. Nu am idee de rezultatul procesului. Dar deduc: ceva defavorabil statului roman… Sincer, imi este mai simpatic Poincare matematicianul decat politicianul… De zisa asta am aflat prima data din… „Craii de Curta-Veche”.

    Am uitat sa-ti spun ca imi place cum scrii si mai ales pentru ca nu scrii numai despre fotbal.

  69. firi
    Toti, cred, am aflat de acolo de vorba asta, precum si de alte ocupatii sanatoase . Traiasca adevaratii Arnoteni!
    In general, prefer cel mai slab matematician celui mai stralucit politician.

  70. o intrebare:daca,totusi,astia suntem,asta facem?
    ma intreb daca federer ar fi fost roman,cum am fi reactionat?
    cum ar fi fost primit la palate,ce ar fi comentat mitica,ctp-ul,ionel stoica.
    apropo,unde mai e pupincouristu?

  71. Felicitari! In sfarsit un articol despre fotbal ! Multumim ca nu ne intoxici ca toti ceilalti jurnalisti cu articole despre borcea, becali iancu sau muresan! Cu litere mici ca nu merita mai mult! Felicitari pt articol !

  72. adriane, ai fost plecat sau ai lasat-o mai moale in ultima vreme cu articolele? Sau nu prea am citit eu. In fine!!!
    Buna remarca cu ziaristii care il intreaba pe turcu, muresan sau gigi de tactica de joc(cu toate ca ultimul a facut progrese in ultima vreme)asta e…oricum e bine ca sunt multe publicatii, iar stirea informatia buna vine pana la urma de undeva///

  73. O meserie jenanta ti-ai ales… esti de-a dreptul penibil, daca tot vrei fotbal bun, sa ai tu ce comenta, atunci scrie dupa meciurile din Champions League, tu realizezi ca voi jurnalistii sunteti la fel de penibili ca si conducatorii?! Auzi la ei: Declaratii, reactii, sageti, intepaturi, atacuri … numai la tabloide va sta capul. Nu stiti sa faceti un ziar de sport. Esti impotent din punct de vedere jurnalistic… la fel cum a zis si Raymond Poincare odata!

  74. Dinny spunea mai sus:

    „Dar programarea lui Tudor este o sfidare a
    bunului simt….sa-l pui sa imparta dreptatea pe asta
    care a arbitrat cu curu’ meciul Steaua-CFR ?….”

    Asta e motivul al doilea al situatiei in care ne aflam: avem tendinta
    cvasi schizofrenica sa acuzam fara probe. Tudor a arbitrat slab Steaua – CFR,
    inseamna asta ca a fost necinstit? Nu inseamna. Aveti cumva vreun arbitru perfect?

    Daca nu, care e diferenta intre Tudor si X?

    Lasati-i pe jucatori sa joace meciul si cu asta basta. Bucurati-va cand castigati, intristati-va cand pierdeti si cam atat.

  75. Si inca una ca m-am enervat :D

    Dezavuati-i pe aia care-si zic suporteri si care promoveaza violenta si necinstea in fotbal.
    Cum e posibil ca suporterii unei echipe sa-si acuze propriii jucatori ca AU CASTIGAT UN MECI?

    Adica suporterii PROMOVEAZA BLATUL, NON-COMBATUL? Si pe urma ne miram ca suntem unde suntem…

    Imi cer scuze pt majuscule…

  76. Si ultima :D

    Dati-le un sut in cur ziaristilor care promoveaza zvonul si violenta.
    Indiferent de unde vine, daca nu vine insotit de probe, ziaristul care publica zvonuri si incita gratuit la violenta tre distrus de fani.
    Nu de lege, pt ca legea nu poate (sper eu) incorseta libera expresie.
    Dar fanii pot elimina ziaristi. Asa, pe blog.

    Conducatorii de cluburi, marlani cum sunt in frunte cu Gigi, ce-ar mai face fara megafonul teribil de eficient care e presa? Ar lua-o in mana, aia ar face.

  77. Apropo de cazul bricheta :D

    Spuneti-mi si mie ce vise pare mai normal decat intreruperea unui meci in care un participant e lovit cu un obiect aruncat din tribune.
    Ce trebuia sa se intample? Sa fie impuscat? Si atunci poate se intrerupea meciul? Sau poate se gasea al patrulea arbitru sa termine el meciul?
    Hai domle ca nu e grav, a fost lovit de o bricheta in cap. Sa zica mersi ca nu era o piatra, al dreac idiot.

    Cred ca visez citind comentarii din astea pe bloguri. Si ne mai miram ca suntem intr-un cacat monstru. Fani de jde ani care nu se mai intereseaza de fotbal pt ca le vine sa verse.

    Indiferent de tehnicalitati legate de interpretarea regulamentului, ce era just sa se intample? Era just ca idiotul care a aruncat obiectul sa fie gasit si echipa pe care o sustine sa piarda meciul la masa verde. Intamplator in cazul nostru echipa respectiva mai era si organizatoarea meciului si trebuiau luate si masuri disciplinare altele decat pierderea meciului (nu stiu daca nu cumva s-au si luat).

  78. Gigi cu Borcea si cu Iancu tre ostracizati pe OTV, sa stea la coada la Diaconescu ca sa mai prinda si ei cinci minute de antena.

    Hai sa vedem ce se intampla cu postul de televiziune care pur si simplu nu mai da stiri despre ce-a mai zis Gigi azi. O sa piarda parti de piata credeti?

  79. @nico

    Cei mai vechi de pe blog stiu: cu Steaua batrane, de 41 de ani.
    Insa te rog, fa-mi bucuria si nu ma confunda cu Becali.

    As fi tinut acelasi discurs daca Tudor ar fi gresit in favoarea CFR si daca bricheta ar fi fost aruncata de un stelist in Ghencea.

  80. Sper ca in aceasta seara, sa ne amintim de meciurile dinamo-steaua de odinioara si sper ca Dinamo sa castige.:)

  81. RACUL

    41 de ani….cu aceeasi echipa….fantastic…..dar esti de acord cu ceea ce se intampla in momentul de fata la echipa?

  82. E trist ca am inceput sa ma indoiesc de cinstea echipei mele ca multi altii. Sper sa ma insel.

  83. Scria careva mai sus despre cuplajele de odinioara. Mi-aduc aminte de unul de prin martie, a dat un metru de zapada in ziua dinaintea cuplajului si n-au avut timp astia s-o curete decat de pe teren.
    In tribune era ca la munte :) si s-au si vandut prea multe bilete. Ultimii sositi au pasit peste gard (atata de mari erau troienele) si s-au asezat pe pista. La fazele mai calde se ridicau sa vada se ei :) si aia din tribune racneau la ei stati jos stati jos si aia ai naibii nu stateau ca tocmai centra Parpala
    si atunci din tribune au inceput sa curga bulgari catre pista.

    Tamango care nu era sanatos :) a inceput si el sa-i arunce indarat spre tribune. Ce ras dement a fost.

    Acum asa ceva nu mai e posibil. A cui e vina?

  84. SUPER DINAMOVISTA

    Acest proces imi este cunoscu….daca nu se schimba nimic repede….peste 2 ani ….vei fi imuna in ceea ce priveste fotbalul..

  85. Nico: si anume ce se intampla la echipa?

    1. Gigi da prime unor terte echipe ca sa-i incurce pe contracandidati. Este perfect legal dar nu-s de acord pt ca inseamna sa-i insulti pe oamenii aia, insinuind ca nu si-ar apara sansele corect.
    Azi: ManU – West Ham 4-1. S-a vazut din avion ca Hammers n-aveau chef sa joace. Pe 100k lire sterline poate ca si-ar fi dat sufletul pe teren. Insa Chelsea n-a facut-o.

    2. Gigi vorbeste vrute si nevrute. Dupa cum am zis mai sus, de vina nu-i el, de vina e presa care preia declaratiile lui de parca ar fi cine stie ce Liiceanu…
    Daca sare din schema legala, sa fie suspendati si depunctati pana le da sangele pe nas.

    3. Gigi isi insulta propriii jucatori si antrenori. Evident ca nu-s de acord. Din cauza asta am pierdut gramezi de puncte in ultimele 3 campionate.

    Daca te refereai la altceva, intreaba direct.

  86. Imi pare rau ptr campionatul romanesc,daca castigi esti bun, daca pierzi, arbitrul este vinovat,daca si meciul intre Steaua si Dinamo a ajuns sa fie suspectat, inseamna ca nu mai exista fotbal in Romania…lasati va de fotbal, de comentari, de propuneri.Pace tuturor

  87. SUPER DINAMOVISTA

    Conteaza ?…..Incerc sa-mi spun ca sunt incolora….dar de cand stiu ca joaca Steaua – Dinamo…..parca tot ros- albastra sunt….desi am de gand sa nu urmaresc meciul si sa nu citesc nimic legat de acest meci.

  88. Eu as fi mers la meci macar de dragul atmosferei; din pacate nu pot; am sa ma uit la rezultatul final.

  89. Macar suporterii nu fac simulari. Repet, sper sa ma insel in privinta lui Dinamo; oricum le dau prezumptia de nevinovatie desi o urma de indoiala am in suflet.

  90. Macar suporterii nu fac simulari. Repet, sper sa ma insel in rpivinta lu’ Dinamo; oricum le dau prezumptia de nevinovatie desi o urma de indoila este. Ma voi lamuri repede.

  91. Super D: este imposibil, stai linistita. Nu avea nicio indoiala, du-te la meci daca poti, ambele echipe o sa-si dea sufletul pe teren.

  92. Racul

    Nu ma refeream la altceva…..dar cele enumerate de tine …..sunt pt mine suficiente motive sa ma distantez….sau cel putin sa incerc…

  93. Ach so… de-aia iti permiti sa fii pe net la ora asta. :)

    Caz in care, io ma duc sa ma culc. Sarumana amandurora.

  94. Racul

    Referitor la postul de la 4.31 am…..da, vorbim tangential despre acest meci….si nu voi scapa nici de mesajele prietenoase de la prietenii mei dinamovisti de dupa meci (daca pierde Steaua……nu fac altceva decat sa ma bombardeze cu link-uri pe care nu vreau sa le deschid.

  95. Cand ai in Olimpul Cotroceniului un arbitru tare manjit,unul care ar trebui sa fie al intregii societati sigur ca ti-ai dori ca macar in noroiul stadionului sa ai unul corect.Puterea exemplului la romani dainuie de secole iar maneaua le arbitreaza pe toate…

  96. Nu stiu Adrian ,stiu ca doar ca era suparata pe federatie si este in discutii cu ei 1 nu ia dat adresa unde o gaseste pt controale si era sa para ca se ascundeadica era sa-i creeze probleme intentionate sau nu nu stium 2 nici o data nu afost chemata pt pregatiri la lot pregatirile si le-a facut pe cont propriu,si acest lucru o supar foarte mult,iar dupa maratonul d la Londra mi-a spus ca desi si-a imbunatatit timpul cu 4 min depindea de timpul alei atlete la care s-a dovedit ca ea este a 4 maratonista,mi-a spus ca va incerca 10 km dar asta nu stiu cand cred ca in iunie sau federatia nu o vor chema,ea azi are un concurs azi in california a spus ca nu prea e refacuta ,sunt probleme si in alte sporturi nu numai in fotbal,pt ca asa e in Romania,iar la Londra pt 51 de sec nu a luat bonusul de la sponsor,trebuia sa faca tim. 2 28 si a mers 2 28 51, eu am ajuns la ea prin faptul ca di antrnor nu a putut merge si m-a luat ca era gratis hahaha iar Aurica a trecut la 70 kg si nu a reusit decit 2 medalii de bronz la mondiale ei spera un sezon mai bun,de luni incolo voi bate ma des pe la usa d-nului jurist de la icral sa-l intreb cat timp isi mai bate joc de mine si nu-i evacueaza pe acei romi ca de a trecut 4 ani,cand am cerut garsoniera sa mi-o repartizeze a spus ca suntem multi si nu calca legea ,a ceruto adriana ,nu ca nu are fata pe atunci era studenta pe aicea,si mi-a dat o repartitie foarte spatioasa adica..strada…si garsoniera mai era achitata de noi dar asta e,aceasta repartitie de 3 camere doar pe hartie ,in urma unei emisiuni,,pov. adevarate,,si a mai aparut acel articol cu ady scris de stiu eu cine hahaha care-i multumesc,nu au mai castigat niciun proces acea familie dar mai exista un dar din partea dl jurist ca iar o iau razna s-au o fii aruncat careva cu bricheta prin icral,daia te rog sa nu te superi ca o iau rezna pe blog si te rog sa nu te superi dar credema ca m-am saturat,eu sunt in conflict cu sec 5 mai ales cu protectia copilului,astai ce se intampla la anumita categorie in romania..

  97. @ AG si tatik”U”…
    …pun eu zimtzii pe voi…numa’ sa va prind….shacalilor…m-ati tratat cu mishtouri in lipsa…ceace-mi da dreptul sa va chem la cremenal…:))

  98. @ Racul
    Tudor n-a gresit la meciul Steaua-CFR.
    Alea n-au fost greseli…fiindca unu arbitru normal,nu poate gresi de doua ori consecutiv in favoarea aceleeasi echipe…poate sa zica oricine …orice…nimeni nu-mi va schimba aceasta parere.

  99. sursa: Evz

    Traiectoria fotbalului romanesc in anii care au urmat conflagratiei mondiale si transformarile suferite de acest sport sub presiunea implantarii comunismului in Romania
    Modelul rusesc
    Teroarea instaurata in societatea romaneasca dupa 1945 a produs monstri si in sport. Locul echipelor aparute firesc, din pasiunea unor oameni competenti, a fost luat de cluburile create la ordin. Actul de nastere al celor doi colosi care au sufocat decenii intregi fotbalul romanesc – Steaua si Dinamo – n-are nimic romantic sau solemn. Romania de la sfirsitul deceniului cinci era independenta doar pe hirtie. In realitate, tara era condusa de oameni trimisi de la Moscova, sprijiniti de diviziile Armatei Rosii care uitasera sa se intoarca. Armata rusa s-a retras de pe meleagurile noastre in 1956, dar vestigiile navalirii sovietice mai dainuie si astazi. Planurile cotropitorilor – abandonate ulterior -, de a transforma Romania si alte tari din estul Europei in republici componente ale URSS, s-au reflectat nu numai in epurarile efectuate printre intelectuali, cooperativizarea taranimii si rusificarea fortata. Pe linga orasele rebotezate Stalin (Brasov) si Gheorghe Gheorghiu-Dej (Onesti), politrucii au hotarit ca trebuie copiat modelul sovietic si in fotbal. Asa s-au infiintat echipele muncitoresti – cum ar fi Strungul Arad, Rulmentul Alexandria, Rocar Bucuresti, Precizia Sacele, Flacara Ploiesti (actualul Petrolul), FC Onesti, Gaz Metan Medias – si cele militare – printre ele, Steaua Bucuresti, Steaua Mizil, ASA Tg. Mures, CA Cimpulung Moldovenesc, Dinamo Bucuresti, Dinamo Brasov, Dinamo Bacau.
    Comunistii au ras echipele de traditie
    Adusa pe tancurile sovietice, noua orinduire socialista a fost impusa cu forta si in fotbal. Efectul a fost devastator, pentru ca intregul sistem dupa care se ghida pina atunci lumea sportului-rege a fost distrus. Sub loviturile de baros ale regimului si ale activistilor acestuia – multi dintre ei, cu totul straini de fotbal -, o parte dintre echipele cu faima au fost impinse spre anonimat sau anihilate pur si simplu.

    Carmen Bucuresti, echipa celebrului industrias Ionel Mociornita, a avut cintecul de lebada in editia 1946-1947, cind a ocupat locul secund in campionat. La doar citeva saptamini dupa incheierea sezonului, formatia a fost desfiintata la ordinul autoritatilor comuniste, pentru a se face loc nou-infiintatului club al armatei. Chinezul Timisoara, detinatoarea a cinci titluri consecutive de campioana a Romaniei, intre anii 1922-1927, a fuzionat cu CAM Timisoara, dar in 1946 s-a dizolvat. Club Atletic Oradea, singura echipa din Romania care a cistigat atit campionatul intern, cit si cel al Ungariei (in editia 1942-1943), si-a schimbat dupa razboi numele in Libertatea, iar apoi, in ICO. De tavalug n-a scapat nici Unirea Tricolor, formatie cu mare traditie in perioada interbelica. Laureata ultimului campionat dinaintea razboiului (1940-1941) va fi trecuta sub patronajul Ministerului de Interne si, ulterior, unificata cu o alta echipa, Ciocanul Bucuresti, pentru a da nastere clubului militiei.
    Carmen a fost ucisa de stelisti
    La 7 iunie 1947 s-a infiintat la Bucuresti primul club militar din Romania, sub denumirea de ASA (Asociatia Sportiva Armata). Ministerul Apararii a luat aceasta decizie pentru a alinia Romania la modelul rusesc, in care echipele purtind denumirea TSKA jucau un rol foarte important. Echipa armatei a adoptat culorile rosu si albastru si – la fel ca Dinamo – a luat fiinta prin distrugerea unei alte formatii de mare traditie in fotbalul romanesc. Pentru a se face loc nou-infiintatei ASA, a fost desfiintat clubul Carmen, patronat de Ionel Mociornita, unul dintre cei mai mari industriasi ai perioadei interbelice. Din aceasta cauza, gruparea militara si-a atras inca de la inceput antipatia publicului. Un an mai tirziu, titulatura s-a schimbat in CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei). Din 1950 pina in 1961 s-a numit CCA (Casa Centrala a Armatei). Abia dupa aceasta perioada a intrat in vigoare numele de Steaua, sub care este cunoscuta formatia din Ghencea in acest moment.

    Pentru a cistiga campionatul din 1953, CCA a desfiintat o echipa
    Cei mai buni fotbalisti din tara erau racolati de emisarii gruparii din Ghencea, chiar daca jucatorii nu doreau sa joace acolo. E de pomina abuzul comis in campionatul din 1953, cind ministerul a desfiintat, la finalul turului, echipa Casa Armatei Cimpulung Moldovenesc, care indraznise sa ocupe primul loc, inaintea suratei din Capitala. Valorosul antrenor Francisc Ronnay reusise sa creeze la Cimpulung Moldovenesc o echipa foarte buna, care practica un fotbal modern. Ministerul a desfiintat abuziv echipa si i-a transferat pe cei mai multi dintre jucatori la CCA. Asa a cistigat echipa armatei campionatul din 1953.
    Dinamo a calcat pe cadavrul Unirii Tricolor
    Al doilea club dintr-un clasament all time al echipelor de fotbal din tara noastra, Dinamo Bucuresti, a luat fiinta din porunca autoritatilor sovietice, care aveau nevoie de un omolog roman al gruparilor Ministerului de Interne din URSS. Dinamo, echipa militiei, a aparut la 14 mai 1948. Pentru crearea acestei grupari, generalii au calcat pe cadavrele altor doua echipe: Unirea Tricolor Obor si Ciocanul Bucuresti. Cei mai buni fotbalisti de la aceste grupari au fost strinsi intr-o prima echipa, iar restul au fost trimisi in Divizia B, sub titulatura Dinamo B. Dinamo A a debutat in Divizia A in campionatul 1948-1949, pe care l-a terminat pe locul opt. Incepind din 1951, Dinamo incepe sa-si impuna legea in competitia interna. Treptat, in lupta pentru suprematie, vor ramine doar echipele Internelor – Dinamo – si Armatei – Steaua. Va fi, de fapt, o cursa in care cele doua grupari se vor intrece nu numai pe plan sportiv, ci si in abuzuri.

    In ciuda aparentelor, fotbalul romanesc pierduse teren pe plan international. Regresul, provocat de imixtiunile politice in sport, avea sa aiba consecinte incalculabile pe termen lung. Din cauza izolationismului care ne fusese impus, echipele au pierdut contactul cu Occidentul. Vreme de 25 de ani, din 1945 pina in 1970, fotbalul autohton avea sa dispara de pe scena internationala.
    Anii 80, inceputul sfirsitului in fotbalul romanesc

    Paradoxal, declinul fotbalului romanesc a inceput exact in perioada de maxima glorie la nivelul echipelor de club. Marile performante realizate de Steaua, Dinamo si Universitatea Craiova in anii 80 au mascat, de fapt, debutul unei epoci in care abuzurile fusesera ridicate la rang de lege. Centrul national Luceafarul, unde s-au slefuit numerosi juniori deveniti, ulterior, vedete internationale, a fost desfiintat. In paralel, autoritatile comuniste s-au implicat – cu urmari dintre cele mai nefaste – tot mai adinc in campionatul intern. Lovitura de gratie au dat-o chiar corifeii regimului: familia Ceausescu, militia si Securitatea. Echipele ocrotite de capii statului au comis, mai ales in perioada 85-89, nenumarate abuzuri, distrugind campionatul si subminind insasi ideea de competitie. Meciurile aranjate, moda presiunilor, a santajului si tehnicile de corupere a arbitrilor si adversarilor s-au perfectionat in acea perioada. Rezultatele acelor vremuri catastrofale in fotbalul romanesc mai pot fi vazute si astazi in Divizia A.
    Stelistii il au pe constiinta pe Mateianu
    Steaua era echipa favorita a lui Valentin, fiul dictatorului Nicolae Ceausescu. Toate performantele realizate in perioada 85-89 de echipa militara poarta amprenta acestei asocieri teribile si sint umbrite de politica de forta aplicata in campionatul intern. Meciul FC Bihor-Steaua (2-3), disputat in toamna anului 1988, este relevant pentru felul in care militarii isi indeplineau obiectivele. Istoria acelui meci, povestita chiar de Viorel Mateianu , tehnicianul de atunci al oradenilor, a fost data publicitatii in exclusivitate de Evenimentul zilei.
    N-am avut voie sa batem pe Steaua, Dinamo, Victoria. Asta a fost tragedia intregului fotbal romanesc, nota Mateianu. Pe 25 septembrie 1988, FC Bihor primea acasa vizita stelistilor. Formatia oradeana, nou-promovata, fusese deja avertizata sa nu se opuna. Cu toate acestea, Mateianu a indraznit sa sfideze regimul si familia dictatorului. Generalii de la Bucuresti si demnitarii judetului aveau sa devina furiosi constatind ca, in teren, gazdele opun rezistenta! FC Bihor a intrat la pauza in avantaj: 2-1. Repriza a doua a fost de cosmar. In caietele sale, Mateianu rememoreaza acest incident care i-a marcat nefast viata, declansindu-i boala ucigasa. Doresc sa informez opinia publica fotbalistica si pe sustinatorii FC Bihor Oradea ca, in 1988, noi n-am pierdut cinstit jocul cu Steaua, ci numai la ordinul primului-secretar Sorcoiu si al adjunctului acestuia, Vulturar, amenintati la rindul lor de Ilie si Valentin Ceausescu cu pierderea scaunelor.
    Arbitrul Gheorghe Constantin primise ordin sa tina meciul pina inscriu oaspetii
    La pauza, cind Steaua era condusa, Valentin Ceausescu a sunat la sediul clubului oradean, cerind insistent sa discute cu Mateianu. Pina ca antrenorul sa ajunga din vestiar la telefon, legatura se intrerupsese. Acesta nu a mai asteptat un al doilea apel. Incepea repriza a doua. Mi-am ingaduit, cu de la mine putere, sa joc cinstit cu Steaua, scria antrenorul, care a trait atunci cele mai cumplite ore din viata lui. Vazind ca, in ciuda tututor ordinelor, Mateianu continua sa-si apere sansele, prim-secretarul judetului Bihor si toti generalii de la oficiala au coborit la gardul din spatele bancii de rezerve a gazdelor. De acolo, ei au recurs la amenintari cu moartea la adresa antrenorului. Mateianu a fost supus unui stres insuportabil, amplificat de prestatia oribila a centralului Gheorghe Constantin.
    Impinsi de la spate, stelistii au egalat in repriza secunda, dar nu reuseau sa inscrie si golul victoriei. Arbitrul primise ordin sa nu fluiere finalul pina cind militarii nu inscriu! Steaua a invins, pina la urma, cu 3-2, cu un gol marcat de Gabi Balint in minutul 100! Dupa partida, am fost bagat in sedinta. Mi s-a spus, reproduc textual, – Mateianu a incercat o lovitura de stat, sa schimbe Consiliul Judetean de Partid Bihor.
    Pina la urma, pe la doua noaptea, Vulturar a recunoscut ca a discutat cu arbitrul Constantin sa nu opreasca jocul pina nu cistiga Steaua, avea sa dezvaluie antrenorul. La aproape doua luni de la acel joc, Mateianu avea sa sufere primul accident vascular cerebral.

    Adversarii ciinilor rosii erau amenintati cu puscaria
    Ministrul de interne din anii 80, Tudor Postelnicu, era dispus sa ajute prin orice mijloace Dinamo pentru a reusi detronarea stelistilor. In consecinta, echipa a beneficiat, in acei ani, de sprijinul militiei si Securitatii. Lupta intre Steaua si Dinamo a atins, in scurt timp, paroxismul. Adversarii erau obligati sa se predea fara lupta.
    Asupra cluburilor se exercitau presiuni fantastice. Cu mult inainte ca Dinamo sa ajunga intr-un oras, incepeau sa sune telefoanele de amenintare. Jucatorii, antrenorii, conducatorii de club, prim-secretarii de partid si celelalte oficialitati locale erau avertizati ca un eventual accident va atrage destituiri pe linie politica si anchete din partea militiei.
    Dinamovistii au desfiintat Gheata de Aur
    Trofeele interne fiind un obiectiv imposibil de realizat, dinamovistii au fost nevoiti sa se multumeasca doar cu tinte internationale. In paralel cu rezultatele notabile din Cupa Cupelor, ros-albii au apelat la o inselaciune pentru a cistiga Gheata de Aur. Prestigioasa distinctie, acordata anual de France Football celui mai prolific marcator din campionatele europene, a fost cistigata de Camataru si Mateut in urma unor falsuri de pomina. Adversarii din campionat erau obligati nu numai sa se lase invinsi, dar sa se dea si la o parte din calea atacantilor dinamovisti alesi pentru a iesi golgeteri. Povestea era de notorietate, iar galeriile rivale se intreceau in refrene batjocoritoare. Au facut epoca versurile din 1987 ale rapidistilor: – Camataru Rodion nu e gheata, ci soson si – Camataru, hai pe noi, sa ne dai si golul doi!. Camataru a inscris 44 de goluri in editia 86-87, iar Mateut a recidivat cu 43 de goluri in editia 88-89, stirnind nenumarate ironii in tara si revolta in strainatate, unde revista franceza a decis sa desfiinteze Gheata de Aur.
    La Victoria erau arestati pina si spectatorii!
    Existenta, sub diverse denumiri, inca din 1935, Victoria si-a inceput ascensiunea o data cu implicarea capilor militiei in destinele echipei. Alb-albastrii au fost promovati la comanda pe prima scena a tarii in 1985, devenind cel mai detestabil club din fotbalul romanesc. Peste alti doi ani, in cadrul acestuia isi facea aparitia un alt personaj malefic: presedintele Dumitru Dragomir. Victoria s-a transformat, la sfirsitul deceniului noua, in simbolul arbitrariului, abuzului si implicarii comunismului in fotbal. Toate actiunile echipei aflate sub pulpana generalilor Nuta si Barbulescu provocau un imens dezgust microbistilor. Cu exceptia dinamovistilor si stelistilor, de amenintarile militienilor nu scapa nimeni. Teroarea fusese bagata in arbitri, ziaristi, jucatorii echipelor rivale si chiar in spectatori. De multe ori, cei care protestau in tribune erau saltati de – organe – chiar din tribuna, bagati la duba si batuti cu bestialitate. Jucatorii valorosi erau adusi efectiv cu arcanul la echipa lui Dragomir!
    In primul an in Divizia A, Victoria s-a salvat de la retrogradare prin sacrificarea unei echipe de mare traditie: Poli Timisoara. Au urmat trei campionate consecutive incheiate pe locul trei, dar toate abuzurile enuntate mai sus anuleaza aceasta performanta, devenita absolut irelevanta. Desi reprezentau militia, conducatorii clubului Victoria, in frunte cu presedintele Dumitru Dragomir, se pretau la o multime de gainarii, nedindu-se inapoi de la a face bisnita cu produse rare pentru acele vremuri, precum cafea, aparate video, televizoare color, frigidere sau bijuterii. Imediat dupa Revolutia din 1989, aceasta echipa de cosmar a fost desfiintata, iar conducatorii ei – anchetati.
    Flacara Moreni a trait din abuzuri si meciuri trucate
    Flacara Moreni a fost o alta formatie care a avut o puternica sustinere politica a vremii. In perioada 1985-1990, micuta grupare, avind sprijinul generalilor Ghenoiu si Dragnea, a comis o sumedenie de abuzuri si nenumarate meciuri trucate. Aflata in sfera de influenta a dinamovistilor, Flacara Moreni avea nevoie de o victorie pe 13 iunie 1987, in meciul din deplasare, cu ros-albii. Gazdele, care pierdusera contactul cu Steaua, au cedat meciul chiar in Soseaua Stefan cel Mare, cu 2-3, intr-o partida de pomina. Apogeul batjocurii a fost atins in editia 88-89, cind morenarii au fost propulsati pe locul cinci, inaintea Universitatii Craiova, pentru a prinde o pozitie de Cupa UEFA. Flacara a si jucat in aceasta competitie in toamna lui 1989, dar a pierdut fara drept de apel, in primul tur, cu FC Porto (0-2 si 1-2).
    Ironia sortii, gruparea din Moreni avea sa retrogradeze in esalonul secund in 1990, exact la fel cum se mentinusera in Divizia A: in urma unor aranjamente.

  100. Sursa: FZR

    Un derby al clonelor comuniste!!!
    De ce clone? De ce CSKA? Stim cu totii? Haideti sa mai vedem odata filmul.

    La Moskova e frig. Ninge al dracului de mult. Dar e si ceva bun in asta. Ai toate conditiile sa inveti sa skiezi.
    In 1901, un Mare Duce – ministru adjunct (intamplator de interne), semneaza actul de nastere al Societatii de Ski Amator (sau ceva de genul asta) – OLLS in limba rusa. Se vede treaba ca rusii inca de la inceputul secolului trecut erau foarte tari la initiale…
    In 1911 in cadul OLLS ia fiinta si sectia de fotbal. Culori – tricou albastru navy, sorturi albe.
    Intre timp, in 1918 are loc revolutia rosie. Comunistii vin la putere, nu doar in politica, ci si in sport. In 1923 OLLS este preluat de armata, schimbandu-si si numele in OPPV (v-am spus ca rusii au o slabiciune pentru initiale…) – organizatia centrala de sport a armatei rosii. Culorile raman aceleasi.

    In 1928 armata rosie implineste 10 ani. Pentru ca evenimentul sa nu treaca neobservat, prin ordin special al comisarului poporului (!) ia fiinta Casa Centrala a armatei rosii (CDKA). Toate echipele fostei OPPV preiau acest nou nume, inclusiv echipa de fotbal.
    Casa Centrala a Armatei…rosii – va suna cumva cunoscut?

    In 1939 rusii au o revelatie. Ia stai, tovarase…adica noi suntem echipa armatei rosii, ma-ntelegi..rosii…si jucam in albastru-alb?!?!? Le-au fost necesari 21 de ani, dar s-au prins. Astfel, din acel an de gratie, tricourile au devenit (evident) rosii, iar sorturile albastre.
    La loc de cinste, pe tricou, a aparut si steaua ca emblema. Exact steaua de pe epoletii armatei sovietice. Pentagrama care reprezenta gradele ofiterilor. Imaginatia este la ea acasa.

    1951. O noua schimbare de nume. Casa Centrala a Armatei rosii se transforma in Casa Centrala a Armatei Sovietelor – CDSA. Numitor comun exista, nu va speriati – Casa Centrala a Armatei. Ne grabim sa ajungem in zilele noastre, In fond, nu despre acest CSKA vrem sa povestim…

    1957. Denumirea se schimba din nou – clubul sportiv cental al ministerului apararii – CSK MO.
    In fine, in 1960, ostasii rusi isi gasesc linistea si aleg sa-si numeasca echipa simplu si tandru: clubul sportiv central al armatei – CSKA. Fara soviete, fara rosii, fara nimic…in fond, toata lumea stia despre ce era vorba.

    Sa ne intoarcem in micul Paris. Incepand din vara lui ’44, Romania a inceput sa intre in ghearele hidrei bolsevice. Pe ecranele patriei a inceput sa ruleze filmul prost pe care rusii il priveau din ‘918. Doar ca la Bucuresti cadrele rulau mult mai repede; deja exista now-how, deja existau specialisti care sa faca totul posibil. Modelul sovietic a fost importat si in sport.

    1947. Ia fiinta Asociatia Sportiva Armata Bucuresti. ASA. Asa cum ii sta bine unui bastard cu tata suspus, ASA este inscrisa direct in prima liga, beneficiind de desfiintarea echipei Carmen (a industriasului Mociornita) de catre autoritatile comuniste ale vremii. Salvat de la retrogradare prin metode specifice (acel ASA nu avea valoare de prima liga), copilul din flori al sportului comunist este rebotezat. Astfel, incepand cu anul urmator – 1948 – echipa se numeste … CSCA – Clubul Sportiv al Armatei. Culorile? rosu si albastru. Stema? Steaua sovietica.

    Ati mai auzit undeva numele asta? Cateva paragarafe mai sus. Ca sa glumim putin, se pare ca nu Steaua este clona lui CSKA, ci CSKA este clona Stelei, din moment ce rusii s-au numit CSKA abia in 1960, in timp ce pe Dambovita era deja un CSCA inca din 1948.

    Steaua are toate, dar absolut toate elementele care definesc o clona. Nu e vorba despre o asemanare a chipului, ci de o coincidenta a ADN-ului.
    Aceeasi paternitate (armata comunista), acelasi nume (CSCA/CDKA), aceleasi culori, aceeasi stema. Culmea, rusii au o fila nepatata in istoria lor. Echipa de fotbal, formata in 1911, in democratie, a intrat in mod fair in competitiile vremii. Clona din Bucuresti a pus din prima secunda de viata bocancul in gura principiului de competitie sportiva, intrand direct in prima liga. Mai mult, folosindu-se de metode ce se vor dovedi in timp specifice, clonele vor evita retrogradarea pentru a-si continua monstruoasa existenta in sportul romanesc.

    Sa revenim la geneza CSKA-ului romanesc. Am inteles cine sunt parintii spirituali. Totusi, cui a apartinut mana din care a fost zamislita CSCA? Da, exact…cine a semnat actul de nastere, recunoscand bastardul?

    Ne raspunde ganditorul mm stoica. Facut (presedinte) la apelul bocancilor, mm se simte dator sa repereze onoarea Stelei, inventandu-i o noua istorie. Ma rog, sluga stie pe ce se bazeaza, si anume pe nivelul de cultura negativ al populatiei steliste, dispusa sa imbratiseze orice teorie mai mult sau mai putin evolutionista din care sa lipseasca maimuta (bolsevismul). Citatul este aproximativ, insa pastreaza ideea marelui intelectual stelist. Zice asta asa:
    „Steaua a fost infiintata de ofiteri romani fara legatura cu regimul comunist, ofiteri ai armatei regale cu studii la Londra”
    Dupa ce ne revenim din soc, luam la bani marunti elucubratiile istoricului de langa cimitir.

    In 1947 nici un ofiter roman nu putea avea studii la Moscova; era prea devreme.
    Cel care a semnat certificatul de nastere al Stelei se numeste Mihail Lascar. General, militar de cariera.
    Lascar este una dintre figurile constroversate ale Armatei Romane. A luptat pe frontul de est contra rusilor pana in noiembrie 1942, moment in care a cazut prizonier. Desi se stie despre el ca a luptat impotriva armatei rosii pana in momentul capturarii, Lascar s-a intors in Romania in calitate de comandant al diviziei Horia, Closca si Crisan. Ca si divizia Tudor Vladimirescu, aceasta unitate era alcatuita din soldati romani cazuti in prizonierat rusesc.
    Ambele unitati au fost folosite ca si instrumente armate de sustinere a guvernului Petru Groza, guvern marioneta impus de sovietici la 6 martie 1945.
    Datorita acestui fapt, Mihail Lascar a fost numit mistru de razboi, calitate din care a semnat infiintarea Stelei.
    Acesta este ofiterul fara nici o legatura cu regimul comunist care a facut-o pe Steaua. Cu mana lui. Dar nu prin propria vointa, pentru ca, desigur, Lascar nu avea nici o treaba cu fotbalul. Lascar l-a recunoscut pe micul CSCA. Adevaratul sau tata este generalul (cam multi generali in povestea asta, nu?) Susaikov, reprezentantul URSS in comisia aliata de control instituita in Romania dupa ’45. Daca reprezentatii aliatilor in aceasta comisie s-au roit repede, lasandu-ne (conform intelegerii) pe mana rusilor, Susaikov a ramas doi ani, pana in octombrie ’47.
    Elocvent este discursul tatalui lu’ CSCA la plecarea sa din Romania: „Plecand de aici, purtam in inima noastra increderea ca poporul roman, popor frate poporului rus, va pastra in veci prietenia si recunostinta marelui popor sovietic”.

    Nu stiu de ce ii urati voi, eu insa ii urasc pentru tot ce au reprezentat in sportul romanesc de la infiintare si pana acum.
    In plus, acum ii urasc pentru ca ei nu sunt altceva decat barometrul starii de sanatate a societatii noastre. Si pentru ca acum aceasta reprezinta un mediu propice, parazitii s-au inmultit exagerat si periculos.
    Mai mult ca oricand este datoria noastra de rapidisti sa le cunoastem adevarata istorie si sa le-o promovam. Pentru ca numai astfel vom putea stopa propagarea molimei.

  101. raul in fotbalul romanesc s-a infiltrat in tot ce inseamna acesta:conducatori, jucatori,arbitrii si,din pacate ,nu in ultimul rind,suporteri.
    acum citiva ani ma intorceam cu trenul spre casa si in compartiment am nimerit cu niste suporteri ai Universitatii Craiova,care-si insotisera echipa intr-o deplasare .
    atita violenta verbala si agresivitate a gesturilor la niste pusti de doar 16-18 ani m-au ingrozit de-a dreptul, iar drumul mi s-a parut interminabil..
    mi-amintesc ca in facultate mergeam aproape la toate meciurile Universitatii ,stind si foarte aproape de stadion.
    acum pina si tatal meu se gindeste de doua ori inainte de a pleca la meci…

  102. „Racul
    pe 4 May 2008 4:25 am
    Nico: si anume ce se intampla la echipa?

    1. Gigi da prime unor terte echipe ca sa-i incurce pe
    contracandidati. Este perfect legal dar nu-s de
    acord pt ca inseamna sa-i insulti pe oamenii aia,
    insinuind ca nu si-ar apara sansele corect.”

    Nope. Nu MAI ESTE legal.

  103. Dinamo – Steaua, pauza dintre cuvinte.
    Becali e de părere, Sandu crede, Mitică se îndoieşte,
    Turcu spune …
    Domnule Adrian Georgescu, persoanele enumerate si multe altele au numitor comun, lipsa de ONOARE. Vorba lui Radoi: ”Moral, nemoral, important e sa fim campioni”. Ce poti sa mai comentezi?

  104. Nelutule… citeste si tu printre cuvinte si poate-ti dai seama.
    La toate atacurile unor bolnavi de blat, prin presa, pe la TV, prin site-uri, cum sa reactionezi?
    Ca nu esti nici vreun luptator in Legiunea Straina si nici vreo somitate in fizica nucleara.
    Esti un jucator de fotbal…
    In locul lui Radoi as fi rectionat si mai dihai!

    Daca sunteti cititori de presa sportiva, uitati-va la atacurile indreptate impotriva Stelei, si modul in care jucatorii Stelei au raspuns.
    O sa va dati seama atunci… bine… cine poate, normal!

    Dupa cate s-au intamplat si dupa circul de meci de aseara, desi il urasc pe Gigi, de la mine are acordul, sa apese toate butoanele din Univers!

  105. astazi sunt 100% sigur ca dinamo invinge steaua …….deorece steaua a ajuns unde a ajuns numai cu bani lui becali numa un om cu bani putea sa faca ce a facut cu rapid cu bricheta lui draku :))))……scor corect pt dinamo 1 pauza 1 final …..:P

  106. rapidb,ti-a taiat armata pensia?…..citeste ce scriu englezii despre steaua anilor 80,apoi mai vb!…nu-mi aduc aminte ca ceausescu sa fi fost legitimat la steaua!…si sa fi jucat conta barcelonei sau a milanului,in finalele cupei campionilor!…atunci,rapidul era ”singur impotriva tutulor” prin divizia B!….ce spui?

  107. Salut,

    „Nu mai ţin minte cînd am auzit ultima oară “felicit echipa adversă, care a cîştigat pe merit”.”

    Desi nu sunt fan CFR, ba dimpotriva, Andone a spus de multe ori acest lucru. Singurul din cate stiu.

  108. boro & papa
    nu am vrut sa subliniez ca politicianca din tara lu’ berea nationalei a emis axiome ci doar ca este nevoie sa dovedesti ca esti bun nu doar sa rogi un vecin sa spuna asta despre tine si tu aflat la celalalt capat al halbei sa fii convins ca asa e!
    Putem sa ridicam in slavi superderby-ul Steaua Dinamo dar tot la nivelul mediocritatii ne vom afla.
    Daca se joaca un campionat pe bune e ok dar cand jucatorii se misca slow-motion 90% din campionat si meciurile se decid gratie unui hacker care a spart FIFA Manager 2005 ce sa mai vorbim.
    Toti oficialii se plang atunci cand echipele lor joaca 5 meciuri la rand la un interval de 3 zile si acuza oboseala, la fel cum o acuza si dupa perioada de pregatire de iarna. Pai toate marile realizari ale fotbalului romanesc la nivel de echipe de club au venit cand jucatorii au fost in priza cu meciuri din 3 in 3 zile.
    @raipb
    si eu sunt rapidist dar nu are rost sa evocam tot felul de episoade. Probabil ca asa a fost peste tot! Nu stiu sigur daca in Anglia a fost napastuita Locomotiva Londra ca era sau nu echipa cu lideri comunisti sau fascisti! Important e ca echipa se coalizeaza impotriva antrenorului ceea ce e inadmisibil dar uite ca se intampla si la case mai mari..la Chelsea cu Mourinho sau Celtic cu Strachan..parca.

  109. Va salut,e frumos afara,lasati supararile si sa avem parte de un meci frumos,fara brichete,dupa cum stiu eu de cand sant maciurile dinamo si steaua au fost cele mai interesante,dupa cum vad e rivalitate istorica,ca le schimba istoria patroni cred cai dureros asta cred,dar la sportivi le urez un meci fara comentarii.

  110. Stimate domn Georgescu,as dori sa va reamintesc ca pe vremea in care d-vs scriati pt. ProSport si mai apoi pentru GSP,articole referitoare la Formula 1,nu faceati nimic altceva decat ceea ce fac presedintii,patronii si conducatorii de cluburi din Romania!Nu spuneati niciodata ca Schumacher a lucrat 4 ani ca sa cucereasca un titlu cu Ferrari,spuneati doar ca a beneficiat de „un vid de piloti”!Nu ati spus niciodata cat investeste Ferrari in dezvoltare,va multumeati sa spuneti de relatiile de prietenie dintre Mosley si Jean Todt,iar acum…acuzati conducatorii,antrenorii si jucatorii exact pt. aceleasi chestii pe care d-vs le practicati cu vreo 4-5 ani in urma!O seara placuta va doresc!

  111. interesant e faptul ca voi mass-media ,scrieti despre asa ceva .Si aici intri si tu .Ce sa mai cred : azi condamni faptul ca unul intreba si altul raspunde ( ma refer la incultii de patroni ) si maine il intrebi pe jiji sau Borcea : „ce parare aveti …..?”. Cand o sa vad ca luati atitudine si treceti de la vorbe la fapte mai vorbim.Pana atunci voi sunteti vinovati! Voi l-ati facut „mare ” pe un incult cum e cel de la steaua sau turcu de la dinamo.Orice stire sportiva incepe cu ce a mai zis nu stiu ce reprezentant al unui club.Aici intra toti patronii( sau aproape toti ca sunt cativa care nu prea ies in fata)nu numai cei doi „certati ” cu limba romana amintiti mai sus .Vorbe nu fapte !!!!Nu cred ca o sa raspunzi la cest post , dar ar fi bine sa stai o secunda sa meditezi la ce am spus .

  112. Unul
    Cred, totusi, ca am sa raspund la acest post dupa ce, bineinteles, am reflectat o secunda.
    „… si maine ii intrebi pe Jiji si Borcea «Ce parere aveti?»”. Nu le-am pus niciodata nicio intrebare, mai ales aceasta, respectivilor domni. Condamn metoda aceasta de a face presa spalatoare de creier. In ceea ce priveste afirmatia „Voi l-ati facut mare pe … ” sunt, in cea mai mare masura, de acord cu dvs.

  113. Schumi
    Va multumesc pentru faptul ca ma cititi de mult timp, chiar daca ma dezaprobati. In ceea ce-l priveste pe Michael Schumacher, imi scot intotdeauna palaria in fata sa, desi sunt vreo 4-5 momente din cariera lui in care prefer sa o tin pe cap. Va doresc si dvs. o seara placuta, cu mult sport.

  114. Faceti ceva ! Va rugam !
    FRF sa ia masuri DURE (vezi Italia)
    Sa curete fotbalul de Pinalti !
    De necrezut cum au amanat meciul !?
    Si cum l-au pus la aceiasi ora cu Dinamo-Steaua
    Sa nu vada lumea MARSAVIA !
    Asa a facut Ceahlaul,ba nu,Pinalti
    Si cu Bistrita si cu Vaslui !!!
    Cerem sa se faca curat nu sa se condamne !
    Din punct de vedere Fotbalistic si de aceia nu
    Va trebuiesc probe. Probele sunt meciurile in sine !
    Nici FRF nici voi ziaristi nu mai aveti nici o
    Credibilitate daca nu faceti tot ce-i de facut.
    Retrogradati Cancerul Pinaltiurilor ! Va rugam !

  115. marturisesc ca nu am citit toate post-urile de aici, dar subscriu parerilor lui Schumi si unul. Dupa parerea mea Romania nu are decat un singur fel de presa: DE SCANDAL. Imi spunea odata un „ziarist” cu mandrie: „daca este de bine nu public”. Toate ziarele/site-urile sportive incep cu articole despre cine cu cine s-a mai certat, si daca nu se cearta nimeni au grija „ziaristii” sa ii invrajbeasca. Se pare ca in utilmul timp singura intrebare pe care un „ziarist” este in stare sa o formuleze este „cum comentati?”. Accesez site-urile sportive din Romania cu un sentiment de sila, ma uit peste titluri si cam atat.

    Sper ca acest articol sa fie citit de cati mai multi „ziaristi” si sa ia cineva atitudine, dar imi este teama sa nu fie decat un alt exemplu ipocrizie asa cum bine remarca Schumi.

    Cu cordialitate,
    Cornel, Fan Ferrari

  116. Intrebare: e pe bune ca NU MAI ESTE LEGAL sa dai prime unor echipe/jucatori?

    Daca da, cui ii este interzis? Io ca persoana privata pot da prime unor echipe/jucatori ca sa joace bine si sa castige un meci?

  117. Adrian, ce parere ai de presa sportiva româna? Daca nu poti sa raspunzi direct sub numele tau, raspunde cu numele Pseudonimulluiadrian si noi o sa ne dam seama ca esti tu :)

  118. Adrian,

    Cu placere!

    Iti multumesc si eu pentru faptul ca ai remarcat aceasta practica „ziaristica” a colegilor tai „ziaristi” si ai avut curajul sa scrii despre ea.

    In momentul in care voi remarca ca un „ziarist” a renuntat la celebra deja intrebare „cum comentati ?” am sa imi scot palaria in fata ta.

    Cu cordialitate,
    Cornel, Fan Europe ;-)

  119. Sa presupunem ca ma duceam io la ora meciului CFR – Bistrita cu milionul de euroi si le ziceam bistritenilor: castigati, e al vostru. Faceti egal, e al vostru trei sferturi.
    Vreau sa stiu si eu ce decizie s-ar fi luat in Comisia de Disciplina. M-ar fi suspendat pe mine????

    loooooooooooooooooool

  120. Eu nu vad nicio diferenta. Atata vreme cat dai banii in spiritul jocului. Este o mare diferenta intre a da banii cuiva pt ca sa se dea la o parte (cat se poate de ilegal) si a juca bine pt a castiga. E in spiritul jocului sa premiezi performanta, cred.

    Revin insa la intrebarea mea: a devenit ilegal sa dai bani cuiva ca sa joace bine? Si daca da, pt cine e ilegal?

  121. Cei care speculeaza o implicare a Cominternului in sportul romanesc in anii ’20 pot studia materialul :”Sport or Political Organization? Structures and Characteristics of the Red Sport International,1921-1937 by André Gounot”
    Se bazeaza printre altele pe documente oficiale din arhivele comuniste din Berlin si Moscova, nu pe baliverne steliste…

    www .la84foundation.org/SportsLibrary/JSH/JSH2001/JSH2801/JSH2801d .pdf (varianta pdf)

    “At its foundation in Moscow on 23 June 1921, the International Union of Red Sports and Gymnastics Associations, better known as Red Sport International (RSI), defined its mission as “the creation and amalgamation of revolutionary proletarian sports and gymnastics organizations in all countries of the world and their transformation into support centers for the proletariat in its class struggle.”

    The creation of a revolutionary organization in the field of sport reflected the division of the international labor movement after the First World War into a communist branch that believed that capitalism could only be beaten through revolutions, and a socialist one that believed in a social reform. Thus, the aim of the communist RSI was to act as a counterbalance to the Lucerne Sport Interna-
    tional (LSI), established in 1920 by representatives of European worker sports federations and allied, in its ideology, to the socialist labor movement.

    (…) The RSI was founded on the initiative of Nikolai Podvoisky, chairman of the Russian organization for military training (Vsevobuch), after a series of meetings about sport issues
    with communists coming from eight countries.Far from being directly involved in the RSI’s founding, the Comintern executive practically ignored worker sport at this time. The RSI, however, considered itself from the beginning an auxiliary organization, conforming to the aims of the Comintern and operating under its political authority in the area of working-class leisure. Finally, in autumn 1924, the RSI was publicly recognized by the Fifth World Congress of the Communist International as an integral part of the international communist movement.”

    Se poate vedea clar ca pana in toamna lui ‘24 Cominternul nu prea a luat in serios implicarea in sport! Exista si un tabel in document in care se poate observa ca in ‘31, “RSI” nu avea nici macar o sectiune in Romania!

    Pt cei care vor o explicatie pt numarul mare de echipe ceferiste, vazusem ieri un material despre infintarea echipei „Chinezu Timisoara” si se spunea acolo ca in acea perioada la CFR lucrau foarte multi romani, fiind probabil cea mai importanta ramura a industrie.
    Sindicatele munctiorilor din CFR (si ramurile adiacente), erau socialiste nu comuniste, diferentele se pot vedea tot
    in materialul prezentat mai sus.

    Spre exempu la Atelierele Grivita primul sindicat comunist a aparut doar in ’32 ca o alternativa la sindicatul socialist:
    ilariont.blogspot.com/2008/02/greva-de-la-atelierele-cfr-grivia-16.html

    (eu m-am informat de pe net, cine are interesul poate gasii foarte multe informatii si poate trage proprile concluzii)

    Ma intreb cine nu are interesul sa se scrie o istorie argumentata a sportului romanesc?

  122. Multumesc dl. Georgescu, nu vreau sa ridic in slavi Rapidul doar am incercat sa raspund unor atacuri ale suporterilor stelisti care incearca sa lege nasterea Rapidului de o directiva a cominternului!
    Ar fii interesant o informare corecta a suporterilor despre istoria fotbalului romanesc (pe perioade), de la inceputul secolului 20 si pana in prezent!

    Nicolae Iorga spunea: „Un popor care nu isi cunoaste istoria este asemenea unui copil care nu isi cunoaste parintii!”

    Ar fii pacat ca foarte multi suporteri sa fie lasati „orfani”!

    Vizionare placuta si sa invinga cel mai bun!

  123. Salve AG! Asa a fost!
    O pauza… intre cuvinte.
    Cateodata asa mi se pare si viitorul: o pauza intre prezent si sfarsit.

    Daca vreodata voi putea sa aduc macar trei picaturi din cerneala condeiului tau pe siteul meu…

    Sa traiesti!

  124. Adeptii clonele comuniste (dinamo si steaua) nu au dat jos portretul lui Marx, sub care trăiesc si gandesc. REFUZA ADEVARUL ISTORIC. Ordinul general nr. 24 din 30 iulie 1949 al ministrului apararii nationale prevedea în mod explicit ca loctiitorul politic al comandantului raspundea impreuna cu comandantul de situatia operativa, POLITICA şi administrativa a unitătii. Din acel moment, principiul unitati de comandă a fost subminat de controlul exercitat de membrii aparatului de partid asupra deciziilor comandantilor de unitati si mari unitati. Aceasta realitate a fost camuflata cu mare grija de apologetii regimului comunist, mai ales după 1965, si pentru ca, în perioada 18 martie 1950 – 19 aprilie 1954, la conducerea Direcţiei Superioare Politice a Armatei s-a aflat Nicolae Ceauşescu, unul dintre sustinatorii ferventi ai centralizarii puterii, nu doar militare, în mana partidului şi a liderului de stat. De asemenea, Regulamentul de functionare a cluburilor din armata, care a intrat în vigoare în anul 1953, stabilea ca „intreaga activitate a clubului trebuie sa fie subordonata sarcinilor de lupta si POLITICE a unitatilor si indreptata spre educarea soldatilor, sergentilor si ofiterilor în spiritul unei inalte constiinte politice”. Se “faceau la foc automat” cadre propagandistice pentru invatamantul de partid, conducatori de grupe si consultanti la pregatirea marxist-leninista a ofiterilor şi conducatori de lectii politice. Îmi rămîne doar speranta discreta ca „adeptii“, analiştii „fara prejudecati“, campionii discernamintului nu vor reusi iarasi sa „puna in practica“ ideologia marxista pe care noi o analizam sau o comentam la rece, dar care pe altii i-a costat VIATA.

  125. Alexandru Bârlădeanu, membru al Secţiei de Propagandă şi Agitaţie al PRM( PCR), declara: „Jucătorii de la CCA şi Dinamo se înjură şi se lovesc pe teren, iar ofiţerii se bat în tribune. CCFS şi Comisia Centrală de Fotbal nu pot forma acum o echipă reprezentativă de teamă că jucătorii se vor certa între ei. (…) La ultimul meci, un colonel înjura în gura mare Armata şi pe arbitri!”. „CCA şi Dinamo sunt orbite de patima de club. În documentele oficiale trimise de Dinamo Comisiei Centrale de Fotbal se afirmă că CCA cumpără arbitrii. La rândul său, CCA, respectiv tov. Ceauşescu şi Mănescu spun că Dinamo cumpără arbitrii.” „3 titluri de campioană a României a obţinut CCA în intervalul 1950-1954, când Nicolae Ceauşescu, în calitate de şef al Armatei, a răspuns de clubul „militar“. Acum cu dictonul lui M. Radoi: “Moral, nemoral, important e sa fim campioni” si cu ajutorul lui: deaconu, savaniu, burlenii si altor “stelisti adevarati” din FRF sau LFP va intoarceti in anii 1950. Mai isi iau baietii cate o vila, ca Lupescu cel mic, mai cu un 10.000 de Euro pe care declara Gheorghe Becali ca i-a dat unui arbitru nestelist, mai cu cateva valize cu bani …

  126. Nu e obligatoriu să fiti de acord cu mine. Dar ar fi mai RAPID aşa.
    IDOLUL SPIRITUAL, AL MASS MEDIEI DAR MAI ALES A LUI ANDREEA ESCA, ARE DIN CE IN CE MAI DES, ATACURI DE PARANOIA. PATRONUL DE: PARTID, CLUB SI PUPINCURISTI, CREDE CA ESTE DUMNEZEU SI ISUS HRISTOS, LA UN LOC. A UITAT, CA A FOST RAZBOINICUL LUMINII. SA-L ASTEPTAM PANA SE VA CREDE O.Z.N. SI POATE PLEACA SPRE ALTA GALAXIE…ACUM NE “VINDE GOGOASA UNFLATA” PE NUME MIREL RADOI. CINE-L MAI CREDE, IN AFARA DE PUPINCURISTI SI IDIOTI?UN MINCINOS ASA MARE DAR CU NEURONI PUTINI NU AM MAI AUZIT NICIODATA. ACUM FINU’-I CALCA PE URME. CAND VORBESTE DE INROSESTE TELEFONUL, CAND NUA VORBIT CA SA NU PUNA PRESIUNE…BLA, BLA, BLA. INTR-O TARA CARE ESTE MEMBRA DE DREPT AL U.E. DE LA 01.01.2007, AVEM SPECIMENE PRIMITIVE CA GHEORGHE BECALI, CARE SUNT SUPERMEDIATIZATE. EU NU POT INTELEGE IDOLATRIA FACILA LUATA DINTR-O CULTURA A IRATIONALULUI SI A SPECTACOLULUI IEFTIN, PROMOVATA DE ANDREEA ESCA SI UNELE POSTURI TV. UN MINIM DE DECENTA SI BUN SIMT NU AR FALIMENTA MASS MEDIA. IN SOCIETATEA ROMANEASCA, LIPSESTE UN REGIM INSTITUTIONALIZAT CARE SA GARANTEZE SI SA SUSTINA DEZVOLTAREA PERSONALITATII SI A POZITIEI SOCIALE SAU POLITICE BAZATE PE MERIT SI ACTIVITATE, PE CONCURENTA LOIALA SI PROMOVAREA FUNDAMENTATA PE MERITE PROFESIONALE SI MORALE. Nevoia de Vlad Tepes. Prin aplicarea unei legi extrem de exigente si a unor pedepse exemplare dintre care cea mai cunoscuta a ramas trasul in teapa, simt nevoia de VLAD TEPES. Atentia sa se indrepta asupra tuturor celor certati cu legea si normele crestine, dar nu cele a lui Gheorghe Becali. A instituit un sistem de legi in care pana si minciuna era pedepsita cu moartea.

  127. Alexandru Barladeanu, membru al Sectiei de Propaganda si Agitatie al PRM( PCR), declara: „Jucatorii de la CCA si Dinamo se injura si se lovesc pe teren, iar ofiterii se bat in tribune. CCFS si Comisia Centrala de Fotbal nu pot forma acum o echipa reprezentativa de teama ca jucatorii se vor certa intre ei. (…) La ultimul meci, un colonel injura in gura mare Armata si pe arbitri!”. „C.C.A. si Dinamo sunt orbite de patima de club. In documentele oficiale trimise de Dinamo Comisiei Centrale de Fotbal se afirma ca C.C.A. cumpara arbitrii. La randul sau, C.C.A., respectiv tov. Ceausescu si Manescu spun ca Dinamo cumpara arbitrii.” „3 titluri de campioana a Romaniei a obtinut C.C.A. in intervalul 1950-1954, cand Nicolae Ceausescu, in calitate de sef al Armatei, a raspuns de clubul “militar”. Acum cu dictonul lui M. Radoi: “Moral, nemoral, important e sa fim campioni” si cu ajutorul lui: deaconu, savaniu, burlenii si altor “stelisti adevarati” din FRF sau LFP va intoarceti in anii 1950. Mai isi iau baietii cate o vila, ca Lupescu cel mic, mai cu un 10.000 de Euro pe care declara Gheorghe Becali ca i-a dat unui arbitru nestelist, mai cu cateva valize cu bani … ACUM SI CEI DE LA CLUJ AU INVATAT CATE CEVA. ARBITRI; ANTRENORUL PESEIRO E DE VINA, CA S-A LASAT BRUSCAT DE PERALTA; INFRASTRUCTURA; MINGEA, CA A FOST ROTUNDA SI A SCAPAT-O IN POARTA; NU NE-AU FACUT PANTOFII, …Nevoia de Vlad Tepes. Prin aplicarea unei legi extrem de exigente si a unor pedepse exemplare dintre care cea mai cunoscuta a ramas trasul in teapa, simt nevoia de VLAD TEPES. Atentia sa se indrepta asupra tuturor celor certati cu legea si normele crestine, dar nu cele a lui Gheorghe Becali. A instituit un sistem de legi in care pana si minciuna era pedepsita cu moartea.

    FUNCTIA IDIOTULUI. Mare noroc ca exista oameni care sunt idioti! Functia idiotului e pozitiva, pentru ca fara el n-am intelege nici geniul, nici normalitatea. Pai cum am cunoaste noi un om pe care-l numim desavarsit daca n-ar fi prezenti astia, idiotii? Orice umilire a unui idiot imbecil, se cheama serviciu social. Eu sunt un bun samaritean.