in Gazeta Sporturilor

Ăștia nici măcar să se înjure nu mai știu

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

1863Sistemul acesta cu play off și play out – despre care susțin în continuare că este de fapt unul cu “play back” – e făcut cu un singur scop: să ne ajute în a ne păcăli singuri că în România încă se joacă fotbal. De parcă dacă vom avea șase “eterne derby-uri” pe campionat, asta ar mai schimba ceva. E ca și cum, dacă se plânge mai cu foc la un priveghi, mortul ar avea mai multe șanse să învie. 

Pe această secetă, singura miză a rămas cine să antreneze Steaua. În traducere, cine va deține privilegiul de-a fi secundul lui Becali și de-a fi bătut de Dinamo de vreo patru ori pe an. Dar nici măcar cearta, odinioară un adevărat gen epic televizat, nu mai e aceeași. Odinioară, doi golani bătrâni – unul vizibil, aflat în studio, celălalt la telefon – începeau prin a se ironiza, apoi, în cinci minute, se înjurau de-a binelea. Ți se și umezesc ochii de nostalgie! „M-am certat și cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”. Ce vremuri!

Astăzi, au îmbătrânit toți și au devenit dacă nu onorabili, măcar prudenți. Micile lor râci seamănă cu răfuielile moșilor din RATB, pentru că unul a deschis un ochi de geam și celălalt a uitat să-și pună vata în urechi. Auzi tu, să te cerți că ăla a băut o sticlă de vodcă înainte de meci! În anii ’70, asta era doar deschiderea pentru unii fotbaliști, apropo de nemuritoarea vorbă a lui Cornel Dinu: “Ăștia nici măcar să bea nu știu”. Parafrazând, “ăștia nici măcar să se înjure nu mai știu”.

Au devenit toți analiști, ce plictiseală! Închiși în costume ca-n foile de viță, desenează scheme de evacuare la incendiu. O spun public: singurul om îndrituit să facă analize TV ar trebui să fie, pe viață, același Cornel Dinu. Nu că ar înțelege cineva ce spune, dar când te execută, pune acid! Restul, la muncă!  Pentru a analiza  trebuie să fi antrenat, după cum pentru a scrie trebuie să fi citit.

Nu peste mult timp, când va fi debarcat Daum, va începe și lupta pentru fotoliul de selecționer. Atunci se vor strânge corbii lângă ultima ciozvârtă, căci, din păcate, FRF nu va mai avea tăria de a numi un alt selecționer străin. Sfătuiesc forul să nu irosească timpul în discuții fără rost. Să bage toți corifeii, toți “misterii”, toți dresorii de muște din fotbalul românesc, într-o casă. Să-i filmeze în timp ce se ceartă, ca la “Noră pentru mamă”. În pauze, Condurățeanu să împartă alifii-minune și ceva Prostenal. Cel care va reuși să enerveze publicul cel mai numeros să fie uns pe loc selecționer: în fond, asta va face în mod constant când va antrena echipa națională, deci e bine să aflăm din timp omul potrivit.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Jucandu-se de 6 ori pe an interesul pentru Dinamo-Steaua se dilueaza. Eternul derby a devenit eterna “na-ti-o tie, da-mi-o mie”

  2. Faza cu Mitica si Gigi este antologica…are pipereanul un umor involuntar de speriat. Mai sunt ”notabile” episoadele: Piti vs Iancu, Giovanni vs Mititelu ( de fapt Giovanni cu aproape toti) etc. Nu stiu daca ai citit ce am scris legat de ”Al cincilea as”…asa ca iti scriu si aici….actiunea romanului se petrece in Bucuresti, spre sfasitul celui de-al doilea razboi mondial. Nu este nici cu Minerva, nici cu Melania. Merita citita. Am sa citesc si eu ”Absalom, Absalom”. Ce parere ti-au facut romanele Rodicai Ojog-Brasoveanu citite pana acum?

  3. Al cui e randul? Piturca sau Iordanescu, am pierdut sirul descalecarilor succesive…

    Dar ce mai conteaza, azi e meci mare: Visca el Barca!