În locul sistemului cu „play-off” şi „play-out”, vom continua cu sistemul „playback”.
Ca în Caragiale, la sistemul de organizare al Ligii 1 vom schimba câte ceva, dar nu vom modifica nimic. Părerea mea e că sistemul cel mai potrivit pentru fotbalul românesc presupune 814 echipe care nu joacă deloc între ele. Astfel, la sfârşitul campionatului, CFR Cluj câştigă din oficiu, Steaua merge în Europa League, că prinde primăvara europeană, celelalte retrogradează, apoi revin toate în Liga 1, întrucât alte echipe nu mai există.
Şi de ce să schimbi când există un real progres? Pentru a-l înţelege, să vedem unde eram acum zece ani. În 2003, exista o singură Politehnica Timişoara, acum sunt mai multe. Tot atunci, Rapidul lua campionatul. Acum, domnul Copos şi-a dat seama că există un model mai ieftin de performanţă: îi faci clubului o colivă.
Acum zece ani, Atotprezentul de-abia preluase Steaua, iar la televizor părea o molie speriată de lumină. În zilele noastre, e-n stare să apară pe micul ecran şi dacă aparatul este închis.
Sistemul folosit de Dinamo, ce presupune neplata integrală a salariilor timp de cîteva luni şi pregătirea eternă pentru Liga Campionilor, a crescut în eficienţă. Numărul investitorilor care vin şi pleacă tinde să-l depăşească pe cel al jucătorilor care pleacă şi se-ntorc. Modelul e împrumutat de la cei care cresc brazi de Crăciun: fotbaliştii sunt formaţi în pepiniere prin alte părţi şi transferaţi afară, unde se usucă în două-trei săptămâni. Dintr-o vânzare, se achită comisioanele, se plătesc salariile jucătorilor, apoi la club e indusă din nou coma.
În urmă cu un deceniu, la FRF nu exista un know-how corespunzător în ceea ce priveşte pierderea unei calificări. E drept, România ratase accesul la CM 2002, dar cu emoţii, în baraj. Federalii s-au apucat serios de treabă şi rezultatele n-au întârziat să apară: am scăpat şi de baraje. În prezent, avem atâta experienţă în domeniu, încât am putea să-i învăţăm şi pe cei din Luxemburg sau Andorra cum să evite un turneu final. De atunci, zburdăm la tragerile la sorţi din urnă-n urnă, ca răposaţii din Teleorman la vot. Dacă lucrurile vor continua aşa, obiectivul pustiirii va fi atins, iar România nu va mai exista nici în jocul pe calculator FIFA 14.
Până la urmă, în campionatul românesc va rămâne o singură echipă, cea eternă, a lui Sandu şi Dragomir. Ba chiar e posibil să conducă fotbalul românesc şi de dincolo. Nici măcar cei ce prepară catran la focul veşnic nu le pot contesta suprema competenţă în a face rău.
poate se va schimba ceva totusi in fotbalul romanesc….de urziceni, galati si vaslui nimic? vaslui eterna luptatoare pentru titlu(mereu pe locul 2), urziceni o floare pe cale de disparitie…care a si disparut fiind singura, si otelul…o speranta, pornita dintr-o certitudine.
ca de obicei….senzational
felicitari !
update. grigoras a semnat cu otelul. asta da veste buna pentru otelari
punem pariu ca si in sistemul „playback”…vaslui tot pe 2 iese ??:))))))
Ai punctat foarte bine ,dar din pacate ramanem doar cu asta.Chiar nu gasim o minte luminata si cu dorinta de a face ceva in tara asta?Felicitari inca o data pt ce ai scris insa trebuie sa ajuti si cu fapte .
814 echipe? De unde scoti atatia jucatori? Ai nevoie de fotbalisti nu de parlamentari. Fotbalistii-s mai greu de gasit in Romania. Parlementari gasesti la fiecare colt.
Felicitari!Ca de obicei,inspirat si plin de substanta.
ce am ras:)))))
@ AG. Citesc tot, comentez rar (sau aproape deloc). Trebuie sa spun insa ca este unul dintre cele mai reusite pamflete ale tale. Chestia cu ‘Atotprezentul’ este bestiala. Si asta nu ptr simplul fapt ca faci referire la o bestie.
Intrebare: de ce ‘CFR Cluj câştigă din oficiu’?
foarte tare :))))))))))…m-am amuzat teribil.
Tipic AG…articol scris de calitate, dar predomina
sarcasmul, mistoul, plangerile, NEGATIVUL…
Poate asta vrea cititorii !
AG, ai avut ocazia de multi ani sa schimbi stilul tipic al
articolelor Romanesti, dar nu te lasa ceva sau cineva.
Sunteti foarte capabil, talentat, intelectual, ca si multi
dintre cititorii Dumneavoastra, dar nu vad nici o schimbare
sau modificare, cum ati precizat.
Cat de mult doriti sa fiti LIBER, sau pretindeti sa fiti LIBER,
nu se poate intr-o tara care nu este LIBERA.
Recunosc, este mult mai usor pentru mine sa fac aceasta
critica (pozitiva) pentru ca traiesc intr-o tara libera,
unde oamenii nu gandesc si fac „LA GRAMADA”.
Success!
Bună seara tuturor.
Ciollo
În anii în care nu câştigă CFR titlul, echipa care ia campionatul ori se desfiinţează, ori merge tare spre subsolul clasamentului. Doar FC Vaslui e constantă :)
băi Andrei, propune tu atunci pe cineva ca șef la federație și ligă. poate chiar pe Tolontan…
Adrian, pardon!
Excelent pamflet! Situatia de la Dinamo e descrisa perfect: tocmai a vandut astazi un cutudean din pepiniera aradeana, se vor achita ceva restante salariale, urmand a se reveni la coma. Betivanii din echipa, membri ai fan-clubului Cornel Dinu, vor asigura si voma.
esti incredibil!mare pacat ca oamenii ca tine,putini de altfel,nu sunt in pozitii de actiune,asta si pt ca nu sunt lasati sau nu au loc de multitudinea de Atotprezenti,maestri in arta distrugerii!!!
Super articolul.. am ras bine. Cred totusi ca logic vorbind ar fi trebuit sa spui ca putem sa-i invatam si pe spanioli sa rateze o calificare la un turneu final. Luxemburgul stie deja destul de bine reteta.
buna seara Eliminatule, Dutenstein care inca te amesteci in treburile interne
in principiu ai dreptate, veselia se vede si din Cosmos.
Articolul, fara Caragiale, de 9,9. Ar fi de 10 daca macar Justitia n-ar ride. Rid toti ca prostii de Mitici, dar ei sint bine merci. 20 de milioane cunosc Lorzii nostrii, stima noastra si mindria. De peste 20 de ani rid de ei.
Rid si Lorzii, ce pacatul calului. Spre exemplu, Andrei asta, mai telectual cum bine zici, ar face o figura deosebita ca … portar, … ev la un hotel de lux al unui Lord.
Suntem in model playground. Luati aminte la CFR si Viitorul!
@ andrei adrian x,
Buna ziua/seara.
nici un amestec…doar o opinie…sper cam mai am dreptul
sa ma exprim…sau poate nu acolo…
desigur, e nevoie de toti. Chiar e o opinie justa. Toti sint un fel de eliminati. Nu numai ca se vede de departe, se vede chiar mai bine cu cit esti mai departe.
De ce-o crede un Popescu ca cineva, o rea urita, sufla celor din EU rapoartele negative. Chiar el pute a hoit, de la distanta.
umorul fin si bascalia, Hamlet si Becali, lupta pt romani in Europa, un Escu:
„Cu atât mai ciudată apare atitudinea Bruxelles-ului faţă de presa din România”
„Pe Bruxelles îl roade grija de judecători.” esplicit: roade=f… (gentleman ce p.c)
… „respectivii sunt câte-o madmuzea sau nişte marţafoi cu robă”
… caca … „ca „catindatul” la şefia DNA al d-nei (!) Pivniceru”
Din Gindirea (autocaracterizare) a „câinelui de presă – şi aşa destul de jigărit şi cu ochii mai mult după căţele cu funduliţe în blană.”
Stii ce ma intreb de o vreme?Daca Sandu si dragomir sunt raul fotbalului ,chiar nu poate face nimeni nimic sa-i dea jos?Sau,dupa cum cred sunt toti o apa si un pamint,de la ceilalti de prin conduceri si comisii pina la conducatorii de cluburi,patroni,conducatori de AJF-uri,impresari?Toti se arata indignati de cit de rai sunt cei doi ,dar la alegeri nu se intimpla nimic de douazeci de ani.Oare de ce?
@ vasco,
schimbarile de acum 20 si de ani au fost „virtuale”…
Doar numele unor sisteme, afise,etc. sau schimbat,
dar restul au ramas la fel…
vasco
E un sistem închis perfect, ca o clepsidră.
Mircea Sandu, de pildă, îi alege pe cei care-l vor alege. Participăm noi la alegerile pentru şefia FRF, ca votanţi? Nu.
Mai spun o dată ceva ce am mai scris: Mircea Sandu l-a depăşit la numărul de ani ca preşedinte FRF pe Ceauşescu ca preşedinte RSR. Acelaşi model al farsei, la o scară mai mică.
Pentru Dumitru Dragomir e ceva mai greu: în timpul mandatului, nu trebuie să-i supere pe mai mult de, să zicem, o treime din cei care-l vor vota. Se descurcă bine în acest sens.
Pentru a construi şi a institui un mediu liber concurenţial, mai trebuie să şi superi. Cine are interesul acesta?
In fotbal exista ca si in restul societatii,un sistem inchis,ca o clepsidra,nu reusim sa iesim din el.Ar trebui educatie,demnitate si curaj.Dimensiunea acestui fenomen ar trebui sa o depaseasca pe al celui actual,care din pacate este bine aparat de catre cei ce au pus mina pe putere dupa 1989.Prin aceleasi mijloace ca ale lui Dragomir si de aceeasi sorginte.Sau va trebui ca societatea actuala sa ajunga atit de rau incit sa nu mai poata suporta si sa faca ceva.Speranta moare ultima…
Hagi merita. Gica nu. Nici nu poate. Lupescu poate. Merita? Nu. Alt Sandu.
Chivu, Mutu. Vorbim serios. Mitica, primar la Scornicesti.
Propuneri? Lucescu l-ar aduce pe Razvan in prim plan. Ar putea, dar vrea sa faca ceva bun, fara sa plateasca polite mai vechi? Mai functioneaza?
Dl. Sandu? A fost mult. Sa-i multumim totusi. Din greseala tot a mai facut si cite ceva bun. Acum ajunge.
Propuneri?
Popescu vrea Nobel pt umorul fin superior in cazul Hamlet-Salam.
Cunosc un caz .Unul ara sa moara cind a aflat ca a primit o scrisoare de la colegi. Oare nu se gaseste nimeni care sa-i trimita o scrisoare cu toate stampilele si semnaturile: Popescu propus la Nobel. Ar crede cu modestie. Ce de Ginduri am mai citi.
AG
Trebuie sa recunosti ca trebuie o anumita consecventa in a obtine rezultate. Ce bine Doamne ca nu sunt niste ageamii!