in Gazeta Sporturilor

Fotbalul, ca o boală de sezon

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Cel mai bun sistem pentru Liga 1 este, astăzi, cel cu șase echipe.

La puține săptămâni după ce tumultul din Champions League și Europa League se stinge, ori imediat după finalele de campionate mondiale sau europene, românii, ca niște soboli harnici, încep să joace tururi preliminare.

Acum câțiva ani, țelurile fotbalului românesc erau rezumate printr-o sintagmă cu valoare de simbol: “participarea în primăvara europeană”. Parcă vedeai cum se trezesc la viață pasa și fenta, cum înfloresc șutul din voleu și  cursa pe extremă, îți doreai să fii printre echipele care își dispută cu adevărat trofeul. Nu mai suntem de mult în acel stadiu. În prezent, obiectivul major este “accederea în toamna europeană”. Cum ar veni, să iei parte la preselecția pentru interviul care stabilește dacă te poți prezenta în fața unei comisii care-ți dă voie să mergi la concurs.

În viitorul apropiat, toate energiile fotbalului românesc vor fi canalizate pentru “pătrunderea în vara europeană”. Anume, clubul să facă dovada că mai există și că și-a plătit toate datoriile, salariile, amenzile pentru parcare, întreținerea. Este de parcă fotbalul românesc n-ar fi afiliat la UEFA, ci în veșnic proces cu forul european. Meciurile cele mai grele nu se mai joacă împotriva echipelor, ci împotriva contabililor.

O ușă întredeschisă ne dă voie să vedem adevărata stare. Cu prosoapele în jurul brâurilor, câțiva bărbați scandează în vestiar: “Astra e pe primul loc / Și nu are bani deloc”. E o variantă naivă a dansului pe plajă din “Zorba grecul”. Ați mai văzut un dezastru atât de frumos? Astra a intrat pe lista echipelor care își împlinesc destinul în meritocrația sportivă originală românească. Aici, regula e următoarea: “Ești în frunte? Pregătește-te să dispari”. Și invers: dacă o echipă durează prea mult, aceasta nu duce la întemeierea tradiției, ci la scufundarea în mediocritate. Avem cazuri din Dosarele X: Unirea Urziceni, Oțelul Galați, Steaua București, FC Vaslui. Se pregătesc Petrolul Ploiești și CFR Cluj.

În loc să schimbăm sistemul care prelungește suferința, noi îl modificăm pe cel de desfășurare, unul cu play-off și play-out. Se cheamă că am făcut revoluție. Din bani curați, nici măcar un campionat cu 14 echipe nu se poate susține. În acest moment, fără fonduri sustrase din primării ori sindicate, fără bani spălați din contracte cu statul, numărul optim de echipe din Liga 1 este de șase echipe și un sistem de desfășurare ca o colecție de modă: primăvară-vară.

Gândiți-vă! Am avea un tur de cinci etape și un retur de cinci etape, desfășurat pe vreme frumoasă, în lunile mai și iunie. La sfîrșitul lui iunie, locurile 1 și 2 ar juca într-un play-off tur și retur, campioana merge în tururile preliminare din UCL, vicecampioana în anticamera EL. Echipele de pe pozițiile 3-6 ar urma doar să prezinte documente de la UEFA că și-au achitat datoriile la zi. N-ar promova nimeni. La ce bun? Promovarea, victoriile,  performanța sunt căile sigure spre desființare.

Astfel, am atinge perfecțiunea: accederea în iarna europeană. Anume, când Europa pornește să joace fotbal adevărat, noi începem hibernarea.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Ar merge si ca echipele de rugby sa infieze cate o echipa de fotbal, la finalul competitiei rugbystice avand si clasamentul la fotbal, fara a mai fi nevoie de vreo echipa si de vreun joc. Macar fotbalul ar fi reprezentat de indivizi mai putin plangaciosi.

  2. noi ar trebui sa desfintam acest simulacru de campionat apoi sa stabilim niste reguli aplicabile pentru toata lumea si sa ne apucam de treaba