in Gazeta Sporturilor

Campionatul F5

Fotbalul românesc se joacă prin comisii și tribunale, iar adevărații ași marchează la “masa verde”. Sunt mai multe contestații, apeluri și recursuri pe meci decât goluri, după cum există mai multe comisii decât oameni competenți în aplicarea regulamentelor.

Cei de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv au, cred, o rubrică specială pentru România: procesul zilei. Angajații de-abia așteaptă să deschidă mailurile, să vadă ce se mai întâmplă pe-aici. “Ia uite, ăștia de la CSMS Iași vor să se cheme Bayern München”, “Puneți-l pe Porumboiu la spam, nu poate reînscrie FC Vaslui sub numele de FC Vaxlui”, “Dinamo vrea un credit pentru a cumpăra un jucător și garantează cu sectorul 3”. Până la urmă, vor construi în Lausanne un teren de minifotbal, unde-i vor invita pe împricinați să joace, după sistemul “primul care dă gol ia campionatul”, astfel încât totul să se decidă pe iarbă, fie ea și sintetică.

Nu știu dacă ați observat că rubrica din gsp.ro dedicată ierarhiei din campionatului românesc se numește “Clasament live”. În lumina ultimelor evoluții, trebuie să admit că are sens: clasamentul Ligii 1 trebuie urmărit cu degetul pe tasta F5. În această atmosferă kafkiană, e posibil orice. Te uiți, de pildă, la Dinamo – Petrolul. Teja antrenează prima echipă, Rednic pe cea de-a doua. După pauză, Teja este la Petrolul, în locul lui Rednic, care a trecut la Dinamo.

Vă dați seama? Cei de la CFR Cluj credeau că se zbat să evite retrogradarea, când colo, erau fantoma de pe podium, în luptă pentru titlu. Acum, cred că deja se bucură că li s-au decupat șase puncte din zestrea următorului campionat, ăsta a devenit un semn bun. Fugi de Olimpia Satu Mare și dai de Olympique Marseille. Nici nu știi dacă nu cumva Venus București e adevărata campioană a ediției 2014-2015. Ar trebui să întrebe la TAS dacă nu cumva s-o fi rătăcit vreun punct prin sertare de acum vreo 80 de ani. Cu dobânda aferentă, ar fi favoriți în 2015-2016.

Avem singurul campionat din lume unde echipele se divid, ca amibele. Nou promovata ACS Timișoara negociază cu societatea lui Marian Iancu (ea, în insolvență, el, în pușcărie, dar deținători de blazon) pentru palmaresul fostei echipe. Alte dansatoare sunt Steaua și FCSB, FCU și CSU Craiova. Cu cât o echipă are mai multe FC-uri și AS-uri în titulatură, cu atât e mai departe de varianta originală. Nu e departe ziua în care vom avea și două campioane, una pe puncte, cealaltă după recalculare.

Iar Rapidul retrogradează. Păcat. Multe dintre meciurile lor au fost mai palpitante decât partidele care au hotărît campioana. Totuși, uneori e mai bine să pierzi, dar să știi cine ești, decât să te pierzi.

Tu ce zici?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Si eu care credeam ca vei scrie despre sah (F5 – deh…). Lasa ca o sa vezi la anul… Campionatul Sector Agricol Ilfov. Daca ar fi avut o singura serie, Liga II ar fi fost mai frumoasa (si probabil mai tare) decat (sic!) Liga I.

 2. adrian, fara suparare… articolele incep sa semene cu cele ale lui plesu. ceea ce e foarte bine. sau foarte rau, depinde de optica. in sensul in care la un moment dat, cand tragi linie, remarci ca e foarte, foarte usor sa te plangi.
  ok, inteleg. fotbalul la noi e un banc. formula 1, astazi, e seaca. insa imi e imposibil sa cred ca nu e nimic sa merite un articol (unul intreg) pozitiv.
  nu pot vorbi/scrie in numele niciunei majoritati, doar in dreptul numelui meu (de fapt, nici macar asta: sub el): eu as vrea si +, am nevoie sa stiu ca exista altceva decat 0 sau – sau %, $, @ sau …

 3. Adevar ai grait Adrian, numai ca din ce aud, se poate si mai rau, sau mai mult de atat.
  Mai precis, ” baietii” vor ca in ultimul ceas s-o intoarca ca la Ploiesti si sa voteze revenirea in sezonul competitional viitor la 18 echipe in campionatul primei ligi, ceea ce ar insemna ca Rapid, Gaz Metan, FC Brasov si U Cluj vor continua aventura.
  Fain nu! Nu m-ar mira insa, la cate ineptii se intampla in fotbalul romanesc.
  Motivul nici nu mai conteaza ( inteleg ca toti s-au speriat de perspectiva reducerii sumelor primite din drepturile de televizare ).

 4. “Mai bine sa pierzi, decat sa te pierzi.” Profunda expresia, dar tragic este ca romania de mult timp s-a pierdut.

 5. Intr-o tară mioritica in care ansalfabeții voteza legi, “ciobanii” ajung parlamentari la un loc cu numere de maşini, si nu ori unde ci prin europa, cind ai nostri trimişi sa ne reprezinte ne denigreaza, cind “floarea cea vestita” a romaniei e data de sperțari,gunoieri si manelişti , va mai poate afecta ce se intîmplă in mocirla fotbalului?d-lor aveți o problema, care din pacate nu e locomotorie.pierduți rătăciți etc…. unde cine sj cum?ce ar fi d-le adrian sa te intrebi, si sa faci o comparatie intre ’65-90 si 90-2015 la orice nivel doreşti, si in orice domeniu doreşti